В армията ще има бонуси за отлична, добра и нормална служба

Аню Ангелов

© Красимир Юскеселиев

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че ще има бонуси към заплатите в системата на отбраната, съобщи БТА.


Дал съм заповед, критериите са на "отличната, добрата или нормалната служба", посочи Ангелов. Онези, които са наказани, няма да бъдат материално стимулирани, добави министърът.


По думите му всички критерии определят съответните директори и командири, има минимален и максимален размер на материалния стимул. На базата на очаквания лимит от икономии само една част от него ще бъде заделена за допълнително материално стимулиране, а друга - за компенсиране до известна степен още тази година на намаляването на бюджета за отбрана с 10 млн. лева, обясни още Ангелов.
Ангелов добави, че не може да посочи конкретен размер на бонусите и ще може да каже точния размер на сумата едва след като те бъдат изплатени. Смятам, че със запазването на обезщетенията в размер, какъвто те са получавани повече от 40 години, няма да има особен натиск, коментира Аню Ангелов в отговор на въпрос да прогнозира колко души ще напуснат армията вследствие на последните дискусии около обезщетенията при пенсиониране. По думите му може да се появяват хора, които искат да напуснат армията във връзка с увеличаването на стажа за пенсиониране, но този
натиск е "управляем".


Като компенсационна мярка министърът определи и повишаването на пределната възраст за освобождаване при различните звания. Несъмнено всички слухове, а донякъде и не слухове, а вече подготвени проекти на решения създават една база за разклащане на системата и това е неприятно по принцип, коментира Ангелов. Той добави, че както е видно от стенограмата, той е получил проекта в понеделник сутринта след началото на заседанието на Министерския съвет. Сами разбирате, че реакцията ми беше донякъде и недостатъчно премерена, тъй като бях изненадан от това развитие на нещата, но благодарение на разумността, която беше проявена най-вече от премиера, а така също от министър Дянков и от останалите колеги, след това се събрахме, надълго обсъждахме какво печелим и какво губим от това, което се предвижда, каза Ангелов. Оказа се, че нищо не печелим, дори във финансово изражение, а напротив - натягаме и бюджета, и бюджета на НОИ с допълнителни разходи. И затова и доводите ни бяха приети, добави Ангелов.


Министърът каза още, че е одобрил двете фирми, спечелили търга за утилизация на излишните боеприпаси - "Дунарит" и "Берета трейдинг".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Гневно

  бонусите ще бъдат :
  -медали
  -грамоти
  -демо версия на оръжие
  -лентички
  -похвала пред строя
  и т н

  срам!
  и наглост споменавайки в интервю думата - родина!

 2. 2 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 845 Весело

  По всички правила на мениджмънта бонусирането на "нормална" работа, т.е. тази за която получаваш заплатата си по договор, е деморализиращо и води само до скатаване и мързел. Соц табиети и скрити форми за заобикаляне на съкращенията в силно ненужната и неефективна институция, каквато е армията в момента!

 3. 3 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 426 Неутрално
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1931 Любопитно

  "...че ще има бонуси към заплатите в системата на отбраната..." - ами може и да тушира темата за бюджета, съкращенията, пенсионирането, но едва ли ще привлече нови "защитници на родината" в обезличената БА.

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  В това нещо, което се нарича в момента Българска армия, въобще става ли дума за защита на териториалната цялост и за служба на родината! А този министър наистина най-точно отговаря на днешния хал на армията!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 6. 6 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Въпросните бонуси ще се определят Началниците. Имайки напредвид известната на всички лакомия и безпардонност на българина познайте кой ще вземе лъвският пай от паричките. На шефчетата хилядарки щото най-много са спинкали по бюрата, а редовите дето бачкат ще духат..... пардон ще вземат по някой лев.

 7. 7 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ДА ВЗЕМАТ ДА СИ ПЛАЩАТ И ОСИГУРОВКИТЕ ОТ СОБСТВЕНИЯТ ДЖОБ , А НЕ ОТ НАШИЯТ !!!!

 8. 8 Профил на ggg42
  ggg42
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко води до премахване на армията. Тя не е нужна на държавата. Има ли държава?

 9. 9 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако съм с необходимия стаж за пенсиониране като военен или полицай незабавно ще си пусна рапорта за пенсиониране преди 31.12.2011г.

  Packo
 10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 703 Гневно

  Започваме да приличаме на Гърция - там раздавали бонуси за навременно ходене на работа а тук за редовно ходене или както казва министърът - "Онези, които са наказани, няма да бъдат материално стимулирани"

  ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПЛАЩА ОТ НАШИТЕ ПАРИ БОНУС НА НЯКОЙ ЧЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА г-н МИНИСТеР??????РАБОТА КОЯТО Е ОСНОВНО ДА ТРИЯТ ЕДИН ПАНТАЛОН В РАЗНИ СТОЛОВЕ И КРЕСЛА !!!!!

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 11. 11 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цъкльо":

  Въпреки че не одобрявах БГ присъствието в Афган,не мисля че нашите момчета там са трили столове и кресла с панталоните си!
  Моля да се съобразявате с факта,че има хора,които достойно са изпълнявали,изпълняват и ще изпълняват дълга си към една институция,която в момента може да е в криза,но...както казват руснаците:„Это,брат,не навсегда!“

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 12. 12 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нааагло! Много лесно е да преразпределяте парите, заработени от другите, а? Аз лично обаче следващата година ще попропусна да си платя данъците навреме, не че са кой знае колко, но и толкова не заслужавате!

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Очаквайте скоро и бонус за "никаква служба" - социална помощ за неприет в армията кандидат.

 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Разбира се, стимули трябва да има, стига да се поставят точни, ясни и недвусмислени критерии за това. А не единствено началникът да определя как подчинените му си изпълняват задълженията.

 15. 15 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Отвратително - самия министър да развращава армията с измислени "бонуси". Дългът към Родината стои над всичко за един войник, и той не се стимулира с "бонуси".

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 16. 16 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 748 Неутрално

  ами хайде като Гърция където освен всичко плащали и бонус за идване навреме на работа...Копирам какво бях пуснал преди време

  виж тук за добавките, които гръцките чиновници получават към заплатите си. Понеже директно увеличение на заплатите обикновено е чувствителна тема са се изхитрили със следните безумия:

  - бонус ако си неженен/неомъжена (държавна петролна компания)
  - бонус за миене на ръце (държавна железница)
  - бонус за запалване на колата (държавен телеком)
  - бонус за ползване на служебен стол (държавна петролна компания)
  - боус за ползване на факс машина (гръцка елетрическа компания)
  - бонус за приключено дело (М-во на Правосъдието)
  - бонус за доставяне на писмо (държавна администрация)
  - бонус за идване на работа навреме (!!!!) (държ.транспортна компания) - този ми е любим!
  - бонус за наблюдение витлото на кораб (гръцка брегова охрана)
  http://wiredandready.net/2011/08/30/bankers/

  Ами честно казано не ми е мъчно за затягането на коланите, което им предстои - години наред всички за гласували все пак за поддържане на горното статукво!


 17. 17 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Армията ни плаче за лустрация и декомунизация,комунистичеката измет,добре окопала се там,трябва да бъде изритана по най бързия начин.

 18. 18 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Как така,след като сме страна членкана пакта,единствено началника на Генералния щаб на Българската Армия,не го допускат до съвещанията на НАТО,поради изтичане на поверителна информация към Русия.За никой не е тайна,че Борисов,вече и Плевнелиев са руски мекерета,именно за това от Брюксел ще продължават да ни смятат за троянски кон на Русия и нямат никакво доверие на държавата ни.Вероятно и това влияе на липсата на чужди инвестиции у нас и най ниския ни жизнен стандарт в целия ЕС

 19. 19 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пак ще повтора някакви привилегии трябва да получават само тези които участвуват в истински бойни операции, като военните ни контингенти например За онези, геймърите никакви. От къде на къде да им плащаме и пенсиите и осигуровките, а и пенсинните бонуси от 20 заплати, а ние да се гърчим в живота си ! Който направи тази реформа в армията и полицията, съм убеден ще се спечели само уважение. Иначе който не желае да бъде под пагон да заповяда при нас цивилните. Да ама те не щат. Искат си благинките. Поне да им сложат и някакво препядствие, например по 15 коремни. Ще видите какъв цирк ще настане, барабар с Аню Ангелов.

 20. 20 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#19] от "paolo51":
  Представяшли си,че в БА има 59 генерали а в Германия са 36

 21. 21 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 629 Неутрално

  шуробаджанаштината вече ще е облечена в норма

 22. 22 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#11] от "berjerak":

  Съобразявам се !!!!!!
  Служещите там получаваха/ват по високо възнаграждение защото са командировани.
  В случая, моето недоволство е по повод на това, че е предвиден бонус за "НОРМАЛНА " служба !!!!!!!!

  ТОВА Е АБСУРДНО !!!!!!!Както и да го погледнеш! Видяхме до къде я докараха комшиите , ако я подкараме така ............. а и да не забравяме че служещите в мисии са малцинство а мнозинството са синекурни длъжности .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Гневно

  Аньо, Аньооооооо........и ти изкокурига по цоциалистически!?

 24. 24 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Дал съм заповед, критериите са на "отличната, добрата или нормалната служба", ......"

  Това някаква шега ли е? Нали не става въпрос за армия която е наборна?

 25. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Майчинските за аскерките ще се запазят ли, както обеща Аню за 8-ми март??? 100-тина рейнаджърки от малцинствата и военно министерство ще фалира!!!

 26. 26 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "kimba3":
  След 2 години стаж обаче, при три годишен договор

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 27. 27 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Весело

  "но благодарение на разумността, която беше проявена най-вече от премиера, а така също от министър Дянков и от останалите колеги, след това се събрахме, надълго обсъждахме какво печелим и какво губим от това, което се предвижда, каза Ангелов"
  Аве що не останахте още малко неразумни? Чува се че сте били "пътници". Предлагам на следващия път да ги оставите да служат безплатно...
  [quote#15:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]Дългът към Родината стои над всичко за един войник, и той не се стимулира с "бонуси".[/quote]
  ...може и да се окажем с Родина в резултат

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В армията положението с реформите е по-добро, отколкото в МВР, но определено има какво още да се желае. Каквото и да се прави обаче - първата стъпка трябва да бъде по-малки обезщетения при пенсиониране и увеличаване на стажа. Изключения нека да има за пряко ангажираните в мисии, но не и за тези в канцелариите. Втората - заплащане на осигурителните вноски от собствения си джоб за всички служители в армията.
  Същото важи за самия размер на пенсиите. Нямам нищо против военните и полицаите, но всички в тази държава имат право на нормални възнаграждения и пенсии - не само те.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK