България – спирка "Без надежда" по пътя на бежанците

В центровете за задържане - в стаи с решетки, легла на етажи, с възможност за две разходки дневно в бетонния двор, ограден с няколкометрови стени и тел, с охранителни вишки, нерядко попадат и деца. Майките сами ги слагат на прозорците, за да ги покажат на външните посетители и да се разбере, че те и децата им са в затвор

© Юлиана Колева

В центровете за задържане - в стаи с решетки, легла на етажи, с възможност за две разходки дневно в бетонния двор, ограден с няколкометрови стени и тел, с охранителни вишки, нерядко попадат и деца. Майките сами ги слагат на прозорците, за да ги покажат на външните посетители и да се разбере, че те и децата им са в затворКакво престъпление съм извършил, за да бъда държан като затворник?", "Кога ще ме освободят, казват ми шест месеца, защо шест месеца?", "На какво основание ме държат затворен? Аз съм бежанец, не престъпник".Тази статия е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN)

Тези въпроси, изричани на всевъзможни езици от десетки хора – афганистанци, иракчани, нигерийци, сирийци, либийци, монголци... попарват малцината, допуснати до един от двата центъра за задържане на нелегални имигранти в България. Посещението в дома Любимец – близо до българо-турската граница или в Бусманци в околностите на София, не е за чувствителни хора със слаби нерви. За секунди малкото "външни" биват заобиколени от десетки чужденци, всички крещящи един и същ въпрос на различни езици: "Защо съм в затвор?"
"Не знаем защо сме задържани. Никой не ни обяснява нищо, не ни казват какво се сулчва, докога ще сме тук, казват ни само да чакаме", казва разпалено млад двайсетина годишен тунизиец. Друг, алжирец на около 30 г., се включва: "Знам си правата. Вие (България) в Европейския съюз ли сте или не? Знам правилата – нямате право да ме държите в затвор."Българската политика в областта на убежището: Основни проблеми
- Властите в България признават, че страната още не е в състояние да осигури минималните стандарти за приемане на лица, търсещи убежище, в съответствие с европейските правни норми


- Търсещите убежище са задържани в затворени лагери, в противоречие на европейското и националното законодателство


- За разлика от други страни, България не предоставя специален статут или възможност да останат в страната на хората, търсещи убежище, чиито молби са отхвърлени, но не могат да бъдат върнати в страната си на произход. Така те може да бъдат многократно задържани в затворени центрове, а след това освобождавани без никакви документи


- Не всички молби за убежище биват регистрирани веднага, през което време чужденците нямат какъвто и да било легален документ


- По време на процеса на обжалване, съдилищата не са длъжни да разгледат всички факти и обстоятелства във връзка с искането за убежище или да приемат нови данни от кандидатите. Понякога съдебните решения биват заобикаляни от администрацията

Всяко посещение на непознат предизвиква нещо като бунт /извънредна ситуация/, вълнение, продължаващо часове, разказва охраната. Затова тези визити зад няколкото бетонни огради, блиндирани врати и решетки не са препоръчителни. А при тях човек среща хора... с истории като сюжети за роман. Монголско момиче на около 20 години, продавано от 5-годишната си възраст, знае само, че някога е имало по-голяма сестра и я търси. Мъж, преследван в Иран, който разказва, че е измъчван, защото е искал демокрация. Също и такива, които не могат да се върнат в родния Афганистан, защото са си сменили религията. Или "просто" защото никой не иска да живее там, където всекидневно умират хора. "Когато бягах през 2001 г. от дома ми до магазина имаше трупове и понякога с дни никой не ги прибираше. И сега още е опасно", разказва вече свободният Фахрат от Кабул.


Всички те – кандидат-бежанци, гонени, бягали, нагледали се на неедно убийство...Опитващи да намерят убежище в малката и бедна, но все пак европейска България.


Годишно около 1000 души търсят убежище в България, а първото, което срещат в страната е център за задържане – или в Любимец или в Бусманци. И биват държани при условия, подобни на затворническите, в продължение на няколко месеца, половин година. Нещо, което е в противоречие както на българското национално законодателство, така и на европейските регулации.


България не смогва да осигури приемливи условия за прием на бежанците и сега, а мнозина се опасяват, че ситуацията може съвсем да излезе извън контрол, след като София се присъедини към европейската зона за безвизов режим Шенген и това увеличи притока на имигранти. Очакванията са част от чужденците, които в момента нелегално влизат в Европейския съюз през турско-гръцката граница, да изберат вместо това да се промъкнат в България на път към Запада.


Добре дошли в България


Официалните представители на държавната власт признават, че България нарушава европейските и националните правила, но подчертават, че страната е способна да настани подобаващо и да се грижи само за 400 бежанци по едно и също време.


"Най-големият проблем на системата е твърде малкия капацитет на отворените центрове, така че на практика сме принудени да държим тези хора, които кандидатстват за убежище, в затворени центрове", казва директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Казаков. "Да, това противоречи на минималните стандарти за прием на бежанци, но това са възможностите на България", допълва той.


В този двор затворените в дома в Бусманци имат право на две разходки дневно. Доскоро тя е била само една

© Юлиана Колева

В този двор затворените в дома в Бусманци имат право на две разходки дневно. Доскоро тя е била само една


И вътрешното министерство също признава, че не се справя с осигуряването дори на минималните условия, които ЕС изисква да бъдат въведени в страните-членки в публикуваният през март проект на национална стратегия по миграционните въпроси.


В същото време членството на София и Букурещ в Шенген беше блокирано през септември от вето на Холандия и Финландия. Те се противопоставиха на разширяването с аргумента, че страните са неспособни да охраняват добре своите граници и съответно да подсигурят тези на ЕС. Държавите от Шенген определено не биха искали да видят повторение на проблемите в Гърция, където само през 2010 г. около 41 000 имигранти са преминали незаконно турско-гръцката граница в надежда да достигнат до Западна Европа.


И децата ли?


В центровете за задържане - в стаи с решетки, легла на етажи, с възможност за две разходки дневно в бетонния двор, ограден с няколкометрови стени и тел, с охранителни вишки...нерядко попадат и деца. Те биват задържани с родителите си докато чакат настаняване в отворен център като кандидат-бежанци. Или за да бъдат депортирани като нелегални. Понякога има и непридружени малолетни. И живеят в общото "семейно" помещение с 35-45 човека.


"Законът позволява децата да бъдат държани тук до 3 месеца, но това трябва да се промени, условията не са идеално лоши, но тук определено не е място за деца", казва директорът на дома в Бусманци Йотко Андреев.


Изборът – затвор или на улицата


Официално процедурите за отговор по исканията за убежище трябва да бъдат решени в рамките на шест месеца. На практика молбите често биват бавени, сроковете – удължавани, а съдебните дела се протакат с години. В хода на този процес кандидатите могат да бъдат освободени от центровете за задържане, но едва след като за тях се отвори място в центровете за приемане с отворен режим.


В капана на "затвора" много от чужденците търсят други начини, за да бъдат освободени и да пробват шансовете си в България или извън границите й. Излизането от центъра за задържане не е особено трудно – търсещите убежище просто трябва да подпишат декларация, че има къде да живеят и ще се самоиздържат. Мнозина просто измислят адреси, на които заявяват, че ще се настанят.


"Един човек беше посочил адреса на Българския червен кръст, който беше видял в брошура и беше освободен, а после нямаше къде да живее", казва Линда Ауанис от Ирак, председател на Съвета на жените бежанки. Афганистанци разказват за апартамент в София по документи "живеят" над 20 души.


Така хората попадат на улицата – без пари, без помощ, без право на работа. Почти никой от тях не знае, че с подписването на декларацията за самоиздръжка те губят правата си за каквато и да било финансова подкрепа от държавата, включително не могат да бъдат настанени в центровете за приемане и да получават по даваните там 35 евро на месец. Декларацията не може да бъде оттегляна. А търсещите убежище трябва да намерят начин да преживеят, въпреки че освен всичко друго нямат право на легална работа през първата година от престоя си.


"От няколко месеца съм по улиците, ям веднъж на два дни каквото ми подхвърлят и съм отслабнал с над 10 килограма, не ме викат на интервю, а процедурата ми все бива удължавана", илюстрира проблемите чакащо пред агенцията за бежанци момче от Иран.


Макар и с мизерни условия, центърът със свободен режим за настаняване на кандидат-бежанци е нещо като мечтан рай за мнозина, които чакат убежище без подслон и право на легална работа, някои живеещи из парковете

© Юлиана Колева

Макар и с мизерни условия, центърът със свободен режим за настаняване на кандидат-бежанци е нещо като мечтан рай за мнозина, които чакат убежище без подслон и право на легална работа, някои живеещи из парковете


6000, изчезнали в посока Европа


Принудени да избират между това да живеят из парковете, да работят нелегално или дори да крадат, не е чудно, че дори тези, които биха желали да останат в България, избират да опитат късмета си в други европейски страни.


От 2000 г. досега близо 6000 от общо около 15 000 заявления за убежище са били прекратени. Тези 6000 души са "изчезналите" от системата и българските власти нямат идея къде са. По думите на Казаков процедурата се спира, когато лицето не се яви пред властите.


"Голяма част от търсещите убежище, които се оказват в България, всъщност са попаднали в страната по пътя си към друга държава, тъй че може да се предположи, че тези хора, чийто процедури са били прекратени, са се запътили към страните от Западна Европа", казва адвокат Илиана Савова от Българския Хелзински комитет.


Част от хората, успели да се доберат до други страни от ЕС, биват връщани обратно и трябва да възобновят процедурите за убежище. От 2003 г. е в сила т. нар Дъблински регламент и той изисква търсещите убежище да бъдат връщани в първата страна, в която са кандидатствали за закрила. Европейският съюз е разработил и обща база данни с досиета и пръстови отпечатъци – Евродак. Тя се поддържа от всяка от страните-членки и улеснява връщането.


Системата е установена с презумпцията, че всяка от държавите трябва да дава еднакви условия за бежанците и да поема своята част от европейската отговорност по този проблем. Предполага се също, че т.нар. Дъблинчани не би трябвало да получават различно спрямо останалите кандидати третиране и молбите им не се разглеждат предубедено след връщането им.


Дъблинчаните


"Макар на теория да се води, че отношението към "Дъблинчаните" (както в тези среди наричат върнатите) е като към останалите, всъщност наблюденията сочат, че те са неравнопоставени", казва Ана Фонтал от Европейския съвет на бежанците и имигрантите (ECRE) – една от най-големите неправителствени организации по тези въпроси.


Затова и Паям от Иран, кандидатствал в България, но избягал към Англия и върнат след три месеца, вероятно ще се окаже прав, че ще му откажат убежище. Разказва, че е бил измъчван от политическата полиция в родната си страна, тъй като по думите му се е борил за елементарни демократични правила като равенство на половете и плурализъм. Затова и избягал. Макар първоначално да кандидатства в България, той успява да стигне до Англия при свои роднини. Но след три месеца е разкрит и депортиран.


След връщането през февруари тази година, той подава нова молба за закрила, която и до днес – близо осем месеца по-късно, не бива дори регистрирана. Като единствен документ има бележка с размерите на билет за градския транспорт, на която пише, че чака регистрация. С тази бележка Паям не може да направи нищо, тя не е легитимен документ пред никого – не може да наеме квартира, да изтегли собствените си пари, да си купи нещо на изплащане. И по-лошо – често бележката не се признава от полицията, и той може да бъде задържан и изпратен в Бусманци като нелегален имигрант.


"Това не е живот, безтегловността не се издържа, затворът у дома е за предпочитане", ядосва се Паям.


Порочен кръг – затвор след затвор


България няма и решение какво прави с хората, които не отговарят на изискванията за убежище, но не могат да бъдат изведени от страната – държавата, от която произхождат, например, не ги признава, водят се без гражданство.


За тях неправителственият сектор настоява да има "статут на толерантност", съществуващ в множество европейски страни.


"Така могат да бъдат легализирани потенциално опасни лица", възразява директорът на дирекция "Миграция" към МВР Драгомир Петров.


Така тези отхвърлени кандидати биват просто пускани след края на максималния срок за задържане в затворените центрове – 18 месеца. И остават на улицата без никакъв легален документ. Нищо не пречи да бъдат отново задържани за нелегално пребиваване - в последните 5 години 84 души са били повторно настанени в център за задържане, по данни от вътрешното министерство.


Криминализиране на имигрантите


Така тези отхвърлени кандидати са хванати в порочен кръг - биват просто пускани след края на максималния срок за задържане в затворените центрове (18 месеца). И остават на улицата без никакъв легален документ, без право на работа или държавна подкрепа. Нищо не пречи да бъдат отново задържани за нелегално пребиваване.


Те се вливат в кръга на хората, които от години подават молба след молба, всяка от които - отхвърляна. Мохамад, афганистанец на около 30 години, е в България от 12 години. И все още чака решение по случая си. След като е подал 8 отделни молби.


"Няма и не мога да се върна обратно в Афганистан, животът ми там е в опасност. Не мога да си позволя да платя на трафиканти да ме изведат от България към някоя друга европейска страна. Мога да работя само нелегално, но това става все по-трудно заради множеството проверки, които власитте правят. Какво мога да сторя – да крада и да стана престъпник ли?", пита се той.


Средно по около 600 души годишно влизат в България през границата с Турция. Преминаването е организирано от трафиканти от турската страна, за които се твърди, че взимат по 1000 евро, за да покажат на имигрантите просто откъде да минат.


"Като на пазара е – отиваш и избираш трафикант в зависимост от това къде в Европа искаш да отидеш и с колко пари разполагаш", разказва Фахрат – афганистанец, влязал в България през Турция през 2001 г.


Повечето от хората пердпочитат Гърция – страна от ЕС, която е част от Шенгенската зона.


Гръцката криза


В Гърция, където хиляди имигранти, бягащи от конфликтите и крайната бедност в места като Афганистан, Конго, Ирак и Либия, се изсипват през границата от Турция, ситуацията е потресаваща.


Групи босоноги имигранти са всекидневна гледка в Орестиада - гранично градче в Гърция, в непосредствена близост до Турция. Тези афганистанци, сами предаващи се на полицейския патрул, с който пътувахме, обясниха, че са минали границата преди малко, посред бял ден

© Юлиана Колева

Групи босоноги имигранти са всекидневна гледка в Орестиада - гранично градче в Гърция, в непосредствена близост до Турция. Тези афганистанци, сами предаващи се на полицейския патрул, с който пътувахме, обясниха, че са минали границата преди малко, посред бял ден


"Амнести интернешънъл", Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и Европейският съд по правата на човека в Страсбург остро критикуват политиката на Атина към търсещите убежище.


"Търсещите убежище и незаконните мигранти не са престъпници. И въпреки това гръцките власти ги третират като такива, нарушавайки техните права по международното право. В момента мигрантите биват задържани без оглед дали такива мерки са необходими".


"Задържането на търсещите убежище и мигрантите на основание само на нелегалния им статут трябва винаги да бъде крайна мярка", се казва в доклад на Амнести интернешънъл, публикуван през юли 2010 г..


Гърция отговаря на тези критики, като признава недостатъците в системата, но подчертава, че няма как да се справи с такъв наплив на хора, които идват от другата страна на границата - 41 000 души само през 2010 г.


Атина казва, че проблемът е до голяма степен на целия Европейски съюз, - по данни на FRONTEX (мисията на ЕС за сигурността на границите) 90 на сто от онези, които незаконно влизат съюза правят това през Гърция и гръцко-турската граница.


"Несправедливо е проблемите за управлението на незаконната миграция да се приемат като изцяло и единствено гръцки въпрос ", казва гръцкото правителство.


FRONTEX управлява операции зад граница на съюза и сега има силно присъствие в Гърция, за да помогне с притока на нелегални имигранти.


Но въпреки затягането на контрола по границите, имигрантите намират начини да се промъкнат в Гърция по променени маршрути.


"След затягането на контрола по сухопътната граница, потокът се премести по реката, за първите четири месеца на 2011г. оттам са влезли 11,200 нелегални, разказва Георгиос Саламагкас, директор на полицията в Орестиада (най-близкият гръцки град до Турция и до България, където са базирани силите за охрана на границите в региона).


Малцина тук вярват, че патрулите ще спрат потока в опитите му да стигне Запада.


България – следващата Гърция?


"Чакам с огромна надежда България да се присъедини към Шенген, за да намалее натискът върху нас", казва неофициално полицай от Орестиада. Ще построим стена по нашите 12 километра сухопътна граница с Турция, ще засилим контрола по реката и това ще пренасочи част от потоците към България, смята той.


Завладените от имигранти централни райони на Атина тънат в разруша, а европеидни физиономии рядко се забелязват

© Юлиана Колева

Завладените от имигранти централни райони на Атина тънат в разруша, а европеидни физиономии рядко се забелязват


И с усмивка разказва, че често вечер след тежкия работен ден разглежда в интернет близо 200-километровата граница на България с Турция.


И докато това може и да звучи забавно, не така гледат на проблемите в Гърция, където огромният брой нелегални имигранти и търсещи убежище са превърнали цели квартали от столицата в зони, в които не трябва да се припарва.


Площад Омония е част от историческия център на Атина и до неотдавна е бил популярно място за разходки на местни жители и туристи. Днес магазини и хотели са затворени, тъй като районът е превзет от имигранти, много от които са били принудени да се настанят в изоставени сгради или дори да спят по улиците.


Местните жители се страхуват да отидат там през нощта, защото, казват те, престъпността драстично е нараснала. Те са и доста ядосани, защото присъствието на чужденците гони туристите.


"Все повече и повече местни фирми и магазини фалират, в началото на годината два от най-големите хотела, всеки с по 150 до 200 стаи, затвориха врати, защото туристите отменят резервации. Имигрантите ги плашат, защото е често срещано да бъдеш ограбен, престъпността е все по-висока", оплаква се млад грък, собственик на магазин за сувенири, близо до площад Омония.


Гърците протестират редовно, призовавайки властите да поемат контрола на площад Омония. Кметът на Атина Йоргос Каминис пък наскоро предупреди, че ако държавата не се намеси, "зоната ще заприлича на Бейрут през 70-те годни".


Но ситуацията надали ще се промени в скоро време, тъй като според данните на министерството на вътрешните работи гръцките власти вече са натрупали повече от 55,000 молби за убежище, отлежаващи от години.


България трябва да реши дали да води рестриктивната политика и да изпадне в положението на Гърция или ще търси нови начини като по-добра интеграция например, мисли Лоренцо Марсили, директор на "Европейски алтернативи"-Лондон, която организира европейски фестивал за проблемите на бежанците.


Интеграция


България е класирана на 26-то място от общо 31 страни в индекса за интеграция на имигрантите (Migrant Integration Policy Index - MIPEX), измерван по програма на Британския съвет.


Според изследването един от най-сериозните проблеми е достъпът до гражданство, България е една от малкото страни, които изискват чужденците да се откажат от собственото си гражданство, за да вземат българско. Ниски са показателите и за достъпа до образование, участие в политическите процеси...


Одобрените бежанци пък намират интеграционната програма от 6 месеца, осигурявана от държавата, за крайно недостатъчна. До нея имат достъп само хората, които са в столицата. Само включените в програмата пък имат право на помощи за квартира и храна – между 300 и 450 лв. (или 160-230 евро). Дори и тази помощ държавата може да даде на около 100 души годишно. Курсовете за професия са само за фризьори, ширачки и козметички, ядосва се още Линда.


Според MIPEX съседна Румъния, която чака присъединяване към Шенген заедно с България, също е назад в класацията – 21-во място. Тя е доста по-напред от България по мобилност на достъпа до пазара на труда и малко по-напред по достъпа до националност.


Попадналите в Румъния кандидати за бежанци за разлика от тези в България, биват настанени в домове с отворен режим. Достъп до местата за подслон имат всички желаещи, няма хора, на които им се налага да живеят по улиците.


В Румъния има и предвиден статут на толерантност за тези, които не могат да бъдат депортирани.


Засега на Румъния й е лесно да осигурява добър прием за бежанците – кандидатите за защита са под 1000 на година, а хората, на които се дава статут са около 100.


На Запад си е най-добре


В модерния център БОН в Брюксел имигрантите получават консултации и интеграционни курсове на над 15 различни езика

© Юлиана Колева

В модерния център БОН в Брюксел имигрантите получават консултации и интеграционни курсове на над 15 различни езика


Въпросът на бежанците и икономическите мигранти е изключително спорен в много западноевропейски страни, където анти-имиграционни настроения са във възход и политиците трябва да се справят с "фалшиви" лица, търсещи убежище.


Но едва ли е изненадващо, че имигрантите искат да стигнат до страни като Белгия (било то на базата на истински или фалшиви молби за убежище) предвид ползите, които са достъпни за имигрантите от момента, в който стъпват в страната.


Подобно на Гърция, Белгия получава хиляди молби за убежище. През 2010 г., 19 941 имигранти кандидатстват за статут на бежанец, още 13 493 са потърсили убежище в Белгия през първите седем месеца на 2011 г.


И все пак, като цяло, имигрантите са настанявани незабавно в отворена или специализирани приемателните центрове, спешни импровизирани центрове - като временно преоборудван казарми или в хостели и евтини хотели.


Усреднено решенията по молбите за убежище се взимат в рамките на шест месеца с възможност за обжалване след това. След четири месеца в страната, независимо от техния статут, имигрантите могат да участват в курсове за интеграция на родния си език, както и в езикови уроци.


"Много съм щастлив, получих статут бързо - в рамките на шест месеца", казва Асадула Пеймани, афганистанец в средата на тридесетте години, който живее в Белгия от една година.


"Държавите трябва да вземат бързи решения - без значение дали те ще са негативни - хората трябва да знаят какво крие бъдещето", казва той.


С цел да се облекчат финансовите си трудности, белгийците приеха нов закон през 2010 г. Той позволява на лица, търсещи убежище, да работят легално, и следователно да се издържат сами, след като прекарат шест месеца в страната - дори ако все още чакат решение на молбата си.


В съответствие с правилата на ЕС Белгия като цяло не задържа нелегални имигранти. Единствените хора, които могат да бъдат затваряни в центрове за задържане, са тези, хванати на границата, и това е законово възможно, защото те не са считат за влезли в страната.


"Те са малцинство, повечето лица, търсещи убежище, се предават на властите във вътрешността. Заловените на границата могат да бъдат държани в затворени центрове до два месеца, а административните процедури са бързи, като първоначалното решение трябва да бъде взето до две седмици ", казва Тристан Уибол, адвокат в белгийския комитет за помощ за бежанците.


След получаване на първоначалното решение в рамките на две седмици, делото трябва да бъде окончателно приключено в рамките на два месеца.


Интеграция вместо задържане


В рязък контраст с България и Гърция, Белгия е разработила напреднали програми за социална ориентация и интеграция. Имигрантите биват информирани за различните институции, законите и как страната като цяло работи. Курсовете се провеждат на 15 различни езика, включително руски, фарси и арабски.


Насърчаването на имигранти, включително на лицата, търсещи убежище, да се трудят доброволно е до голяма степен част от системата в Белгия.


"Най-успешната интеграция на новодошлите идва от едно евтино начинание – доброволческият труд. Подпомагаме курсистите в намирането на доброволна работа, те упражняват езика, правят контакти, хората виждат, че се стараят, по-лесно им дават работа", казва директорът на една от организациите за интеграция – BON, Ерик де Йонг.


Докато моделът на Белгия показва добра практика като цяло, това е скъп бизнес.


Само във фламандската част на Белгия има осем интеграционни центрове и всеки един струва 4 милиона евро за да работи всяка година.


Годишно Фламандското правителство харчи за интеграцията на чужденци 50 милиона евро, съобщава Лийн Вераест, зам-директор в службата за интеграция на Фландрия. Сума, която за около 41 000 души, минаващи през програмите, не е много, дори не е достатъчна, допълва тя.


Трафикантите надхитрят граничните патрули


Междувременно София настоява за присъединяване към Шенген, твърдейки, че всичко друго би означавало, че българите са "втора ръка" граждани в европейския клуб.


Въпреки това, докато България се фокусира основно върху спирането на нелегалните имигранти по границите, а не над създаването на стабилна система за прием и третиране на тези хора, изглежда неизбежно потокът да продължи да тече на Запад. А проблемът с незаконната миграция само да преминава покрай България и да засяга основно вътрешността на ЕС.


"Досегашният опит показва, че стените, оградите, по-строгият граничен контрол не са адекватни мерки за решаване на проблемите на бежанците и имигрантите - трафикантите просто ще намерят други начини да вкарат хората в Европа", казва Мауро Лонго, режисьор и активист в фондацията "Европейски Алтернативи" - Лондон, която организира конференции, фестивали и симпозиуми, посветени на бежанските проблеми.


Сега е моментът за България да запълни пропуските в системата, да започне да прилага нови политики спрямо бежанците, казва и Лоренцо Марсили.


Ако не бъдат предприети действия за интеграция на имигрантите, " България ще стигне до ситуация, подобна на гръцката", предупреждава той. Нещо, за което българското общество със сигурност не е готово.

Коментари (338)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Изтеглили са късата клечка, като нас

 2. 2 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Много добра статия.
  Поздравления за авторката.

  "Да, България"
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  ......моделът на Белгия показва добра практика като цяло, това е скъп бизнес.....
  -----------------------
  Е това казва всичко.
  За бягащи без цел;идващи без цел;с ценности без цел....

 5. 5
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 775 Любопитно

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Какво разправяш , направо авторката иска да ни вмени вина как бежанците - афганистанци, иракчани, нигерийци, сирийци, либийци, монголци... , са супер онеправдани.

 7. 7
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Белгия е разработила напреднали програми за социална ориентация и интеграция. Имигрантите биват информирани за различните институции, законите и как страната като цяло работи.
  ------------------------------------------------------------------

  Мдааа, точно такива информирани и интегрирани африканци пребиха като куче един български студент само защото си позволил случайно да заснеме един от тях. Чудя се докога разни НПО - та и кривозащитни еничарски организации ще ни натрапват проваления мултикултурен модел и ще вменяват вина на българското общество. Айде стига, достатъчни са ни културните особености на едно малцинство.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#5] от "Мустафанка":
  Брей, ама аз наистин съм била ясновидка
  dqdomart
  Рейтинг: 4353
  Неутрално
  31712:3806 ное, 2011
  До коментар [#316] от "Повелителя":
  Тази статия е "първата птичка". Тепърва ще се появяват разкази на чужденци- предимно от африканските страни,-които ще твърдят, че живота им е застрашен във България- и то без да имат никакви факти- напр. свидетели- очевидци- бг. или ЕС граждани, или освидетелстване в Бърза помощ - и ще насаждат мнението, как ако спазваме ЕС правото за безапелационно отношение към незаконните мигранти от държави извън ЕС, сме изроди, лишени от човешки чувства, ксенофоби и всякакви- фоби , особено ако подложим на основателно съмнение неподкрепените с нищо техни разкази Нищо ново под слънцето
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/05/1195257_video_kratuk_razkaz_za_tradicionnata_bulgarska/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#3:"grayeagle"]много дълга статия. представям си за какво се отнася. много сме виновни. не я прочетох с удоволствие.[/quote]

  Да, в общи линии, това е основното.
  В отговор само мога да им кажа: абе да, така е, много сме виновни, направо се мразим, хайде сега чупката и не ни занимавайте повече с глупостите си.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Целта на "бежанците" винаги е била една - богатият Запад, където да дерибействат на социални помощи. Сега Запада ни ги пробутва на нас и "бежанците" през 9 дерета вода носят, за да докажат, че са "бежанци" само ако получават тлъсти компенсации в евро и живеят в уредени западни страни. За тази цел нас щени обвинят в какви ли не грехове, само и само да ги вземат на Запад. Обаче онези нещо не ги искат вече. Аман от бежанци.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  "Около 600 души годишно влизат в България през границата с Турция. Преминаването е организирано от турски трафиканти, за които се твърди, че вземат по 1000 евро..."

 14. 14 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Леле, това си е ш*ибан затвор. Най- добре да закрием тези клетки, да изселим бежанците по други (по- толерантни) страни и да не приемаме нови.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Проблема е много сложен.
  Западните и най вече северните страни от ЕС си затварят очите...до като им пратиме бежанците с редовни шенгенски документи !
  Браво и за днешната статия г-жо Колева !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално
 17. 17 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В Дантевия "Ад" на вратата на чистилището пише: "Надежда всяка тука оставете" (по време на моя випуск в Икономическия техникум един колега го беше написал и на вратата на директора, та стана направо "божествена комедия", но това е друга история)...
  От белгийците ако някога сме изкопирали Конституцията, то явно няма да можем да изкопираме бежанския модел! Но поне можем да опитаме да гледаме на имигрантите с по-малко предразсъдъци и с повечко административен разум...

 18. 18 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Това ще ни бъде големия проблем в бъдеще - наистина нямаме сграден капацитет, а и е изключително скъпо начинание, за да осигуриш издръжката на такива центрове. Нужна е и администрация - юристи, преводачи, кухненски персонал и т.н. А ние такива условия не можем да осигурим и във затворите към момента. Нека се замислим колко е трудно на Гърция, Италия, Франция и Испания, които са вратите за емигрантите откъм Африка и Азия. При всички случаи трябва да бъдат построени нови сгради, защото рано или късно ще бъдем приети в Шенген, а тогава човеко-потока ще се усили - със сигурност...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  На какво основание ме държат затворен? Аз съм бежанец, не престъпник".

  Всъщност е точно престъпник. Навлизането в чужда държава без съответните документи е престъпление

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 458 Гневно

  България – следващата Гърция?????
  "Чакам с огромна надежда България да се присъедини към Шенген, за да намалее натискът върху нас", казва неофициално полицай от Орестиада. Ще построим стена по нашите 12 километра сухопътна граница с Турция, ще засилим контрола по реката и това ще пренасочи част от потоците към България, смята той. И НИЕ ЩЕ НАПРАВИМ СТЕНЕ С ПУЙКАТА НО НАШАТА ЩЕ БЪДЕ ТАКАВА КАКТО БЕШЕ В БЕРЛИН

 23. 23 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Стига с либерастката демагогия!

  Ние не им дължим нищо. Н_И_Щ_О. Под "ние" разбирам белите нации, не просто българите. Нито сме ги канили тук, нито сме ги довели насила. Положението е такова - не са желани, не са добре дошли. Да се махат, щом не ги устройва.

  Не знам дали си давате сметка колко е сериозно положението. Само Африка може спокойно да залее Европа с толкова имигранти, че Европа да спре да функционира, а в Африка ще останат достатъчно хора, за да изработят нова генерация от 100М бежанци, и т.н.у докато Европа стане същия кенеф, от който тия уж бегат.

  Ако става дума за 10, или 10 000 души, никакъв проблем да бъдат взети. Но говорим за стотици милиони потенциални имигранти.

  Горчивият опит вече е налице. Големи и прекрасни в миналото европейски градове стават гнусни кочини. Е, все още не целите, но има добре оформени гета, в които диваците са пренесли джунглата, и тези гета набъбват.

  Единствената мярка на първо време е -- поне за да се спре притока на нови диваци -- новодошлите диваци в затвор (под каквото и благовидно име), никакво пускане, никакви документи, и евентуално експулсиране, но само след като оня си плати за масрафа.

  Кървящите сърца (големи сърца, малки мозъци) играят изключително мръсна роля в случая, макар и движени от благородни идеи. Авторката на сълзливата статия на какви позиции ще е, ако има предвид, че внуците и ще бъдат чужденци в собствените си държави, системно тормозени от агресивно негърско малцинство-мнозинство, което не спира да твърди, че житейския му провал се дължи на белите гостоприемници?

 24. 24
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  Ние не сме длъжни да храним някакви , които мислят ,че трябва да приемем шериата. Законите на република България , приети от парламента на РБ , назначен директно от суверена - а именно народът на РБ са такива. - на кого не му изнася - да се чалмосва и да го няма. Ако идва тук ще е в бусманци и трябва да е благодарен ,че не е разстрелян.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Либералният фашизъм, или още либерастията, е най-новата и коварна заплаха за суверенитета, културата и традиционните ценности на една западна държава. Ако скоро не намерим лек за тази болест, европейските държави ще започнат да се превръщат в същата кочина, откоято идват неблагодарните и агресивни бежанци.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 28. 28 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "От няколко месеца съм по улиците, ям веднъж на два дни каквото ми подхвърлят и съм отслабнал с над 10 килограма, не ме викат на интервю, а процедурата ми все бива удължавана", илюстрира проблемите чакащо пред агенцията за бежанци момче от Иран.

  Преди няколко месеца имаше статия в Капитал за иракчанин в София който е направил пекарна за хляб - работи човека и не мрънка, че някой нещо трябва да му даде. И е доволен че живее в бяла държава. Тези "бежанци" додрапали до България през Турция като не им понася Бусманци да се върнат в Турция там живота е според техните етнически особености.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Такаа- нека видим друга "богата и цивилизована страна" от ЕС какви пропуски има по отношение на незаконните имигранти, идващи чрез нея в ЕС/ Ю.К. не е в Шенген и в ЕЗ, но е в ЕС/
  Във Великобритания започна разследване по скандал с паспортните проверки 05 ноември 2011 | 22:19 | Агенция "Фокус" Начало / Европейски съюз Лондон. Британският вътрешен министър разпореди независимо разследване, след като началникът от гранична агенция беше отстранен заради твърденията, че гранични служители спрели някои паспортни проверки през последните месеци. Началникът на служба Броуди Кларк и двама офицери са били отстранени от работа, след като били намалени проверките за държави извън ЕС, целящи спирането на предполагаеми терористи, незаконни имигранти и измамници да влязат в страната, предаде АФП. Вътрешният министър Тереза Мей се твърди, че е ядосана от тези твърдения, появили се в съботната преса, и е поискала гласния инспектор на британската Гранична агенция Джон Вайн да разследва. Но синдикатите и опозиционната Лейбъристка партия твърдят, че разхлабването на контрола е било разпоредено от министри и обвиняват за случилото се недостига на служители, причинено от съкращаването на средствата за службата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 33. 33 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  няма как България да осигури по-добри условия за бежаците, докато МРЗ е под 150 евро и има българи, които живеят по-зле от тези хора. Няма как и да им се изават поголовно документи за самоличност и право на работа - просто не става. В този дълъг, протяжен, кахърен текст не видях нещо смислено като предложение, освен "така е в Белгия" - ами чудесно тогава, имат избор бежанците - кеф ти бедна България, кеф ти богата Белгия. Тези бежанци, веднъж установили се някъде с документи, стават по-нагли и от местните хора и започват да искат - помощи, изтегляне на многобройните семейства, после оше пари, после джамии да си построят и да си направят по един малък Иран, Афганистан, Ирак в сърцето на Европа, а никой от тях не иска да се интегрира и европеизира.

  low riders team
 34. 34 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 569 Гневно

  Като не им харесва, да се връщат откъдето са дошли. Не ни стигат циганите, ами и за тия да се грижим.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 35. 35 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Дневник", не си позволявайте повече подобен род статии. Ние читателите не сме някакви толерасти и не понасяме някой да се подиграва с нас по този начин.

  Мъчно ние за тези хора, но няма да ги пуснем да ни се качат на главата. Имат подслон, имат храна, имат сигурност. Определено с най- малко три неща повече от това, което досега са имали. По улиците няма да ги пуснем, защото нито знаем кои са, нито какво са правили преди. Може някои да са престъпници.

  Вече си имаме гета.

 36. 36 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ех, колко сме толерантни само... За съжаление повечето млади българи се опияняват от крайнодесните идеи, тъй като мислят, че това е алтернативата на годините "уж комунизъм". Като гледам каква държава си имаме, на всеки поискал да дойде тук трябва орден стара планина да му се дава. Няма богата страна, която да не е ползвала наготово бежанския труд за бърза печалба. И сега същите тези държави мрънкат против бежанците. Аз лично нямам против това някой, без значение на раса и пол, да продава в магазин или да работи някъде, след като го прави както трябва. Иначе като отиде българин в Англия и се държат с него както ние с иракчаните приятно ли му е? А на нас приятно ли ни е да ни сравняват с тоалетни?

 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Хахахахаха Европеици и интеграция, причината да имат такива проблеми е точно защото само задраскват кутиоики в Европеиската общност вместо да земат да решават проблема. Ням,а да има гета и такава имигранцка престъпност в Атина, Лондон и тн ако те имаха алтернатива за развитие, освен на хартия ... сътрашно е в Европа да си роден цветнокож, а за имигрантите просто не е за приказване ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  България ще може да пази границата си с Турция по-добре, отколкото сега Гърция пази своя сухоземен участък. Може и стена да се направи. И е крайно време ЕС да засили натиска срещу Пуйката, да спира по ефективно бежанците, както и споразумения за връщането им там - все пак България и Гърция са бедни страни в сравнение с великата Пуйка (по сведение на форумните потурнаци)

  low riders team
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "A.K":

  Абсолютно съм съгласен. В България има хора от арабските страни, които говорят идеален български и имат собствен бизнес. В "Мимас" дюнерджиите говорят без акцент, а са някакви обикновени хорица, не висшисти. Ето такива хора са добре дошли, а не някакви мрънкала, дето не знаят България дале е в ЕС, но вече апострофират със заучената фраза "Знам си правата"!

 42. 42 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#15] от "EREBUS":

  за кое точно браво, филему?

  low riders team
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#37:"ivanchoLA"] Ням,а да има гета и такава имигранцка престъпност в Атина, Лондон и тн ако те имаха алтернатива [/quote]

  Алтернатива има и тя се нарича работа и спазване на законите, но негъра в Африка е гледал няколко клипа на Снуп Дог на единствения телефизор в родното село и си въобръзява, че в Европа може да направи яка пачка продавайки наркотици.

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Чакам с огромна надежда България да се присъедини към Шенген, за да намалее натискът върху нас", казва неофициално полицай от Орестиада. Ще построим стена по нашите 12 километра сухопътна граница с Турция, ще засилим контрола по реката и това ще пренасочи част от потоците към България, смята той." Чакайте, г--н полицай- и ние ще строим "Китайска стена"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Karla Kaas
  Karla Kaas
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Държавите трябва да вземат бързи решения - без значение дали те ще са негативни - хората трябва да знаят какво крие бъдещето"

  Само това е решението.

  О , нееееееееее!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#41] от "sofioter":

  точно за хората, които са със занаят, професия и като дойдат, лесно се интегрират, плащат си данъците и т.н. - ок. Единствения проблем остава арабизирането, китаизирането и прочие азиатизиране на България, което ще е проблем за следващите поколения, ако не се ограничи потока, и не се разнообразяват имигрантите с такива и от други страни - например Молдова и Украйна, Македония и т.н. И да не се позволява на тези хора да формират гета и затворени общности, а да се работи за интегрирането им и образоването им.

  low riders team
 49. 49 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Площад Омония (Батенберг) е част от историческия център на Атина (София) и до неотдавна е бил популярно място за разходки на местни жители и туристи. Днес магазини и хотели са затворени, тъй като районът е превзет от имигранти, много от които са били принудени да се настанят в изоставени сгради или дори да спят по улиците. Местните жители се страхуват да отидат там през нощта, защото, казват те, престъпността драстично е нараснала. Те са и доста ядосани, защото присъствието на чужденците гони туристите."

  Това ли ни гласят и у нас?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Според изследването един от най-сериозните проблеми е достъпът до гражданство, България е една от малкото страни, които изискват чужденците да се откажат от собственото си гражданство, за да вземат българско." ОДОБРЯВАМ! Като сме най- бедната държава в ЕС и с най-консервативен достъп до гражданство, нека изобщо да не искат бг. гражданство, а директно да се насочват към Ю.К., Франция и Германия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#42] от "Comandante Marques":

  За това, че ще пренасочват бежанците от Гърция към България...

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#44] от "scorpion":

  Добре, как така като идат в САЩ огромното множество веднага почват да работят и да се оправят сами, докато в Европа веднага овисват на социалните служби ... много просто в Европа просто зачеркват кутиики и тия хора нямат въобще шанса да намерят работа и тн ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 57. 57 Профил на Garegin
  Garegin
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Аз съм чужденец, но все пак мнението ми е, че всеки чужденец трябва да си е в държавата, макар че аз самият съм чужденец го твърдя.
  Защо бежанеца не подписва протокола, за да го пратят в неговата страна, а мъчи себе си и властите ?
  А за това дали "Бусманци" е затвор или не, то трябва да е като затвор, защото тези които идват нелегално са престъпници, макар и да го правят за да могат да имат по-добър живот !

  Няма
 58. 58 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#42] от "Comandante Marques":

  Статия без крясъци и доста обективна според мене.
  За проблем които се задава.
  Сериозен проблем.
  Трябва да се обсъди в българското общество и страната да има готовност.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Garegin
  Garegin
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Трябва една амнистия на всички чужденци и да се почва отначало!

  Няма
 62. 62 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#56] от "ivanchoLA":

  В Япония е същото. Социални помощи за здрави и прави хора на практика няма - ни за местни ни за чужди. Или бачкаш или заминаваш (в пряк или преносен смисъл).

  "Да, България"
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 65. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#0:"текст снимка"]Завладените от имигранти централни райони на Атина тънат в разруша, а европеидни физиономии рядко се забелязват [/quote]

  Не само в Атина е така. Навсякъде из Европа, където в даден квартал живеят основно имигранти, местата тънат в мизерия и разруха.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 66. 66 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#40] от "JO TA KE THE BEST!!!":
  Тоя който в родината си взима 20 -30 или 50.
  Лошото е че страшното предстои,стотици хиляди нямат хляб и вода и за тях България е рая на земята.

 67. 67 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#58] от "EREBUS":

  този вопъл трудно може да бъде наречен обективна статия. А за проблема, който се задава си прав

  low riders team
 68. 68 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чета всичките патриотарски (нарочно не казвам патриотични) коментари... и си мисля, че в държава, в която няма единно мнение за бездомните кучета, още по-малко може да има единно мнение за бездомните чужденци!

  От колкото и кладенци вода да донесат коментиращите патриотари в подкрепа на доводите си, едно не могат да оборят - държавата ни просто не знае какво да прави! Затова и единственото, което прави, е да ражда административно-полулегали недоносчета след 18-месечна бременност...

  Затова и с нелегалните чужденци - които на всичко отгоре не върви да кастрираме като помиярите, най-много да ги обезпаразитим - най-вероятно все така ще става като с бездомните кучета... но с много по-взривоопасен потенциал!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#67] от "Comandante Marques":

  Приеми статята поне като добър повод да се обсъжда идващия проблем.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 71. 71 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#37:"ivanchoLA"]Ням,а да има гета и такава имигранцка престъпност в Атина, Лондон и тн ако те имаха алтернатива за развитие, [/quote]

  Значи, кво викаш, Иванчо, в САЩ няма гета, негърска и емигрантска престъпност, защото неграта и емигрантите имат алтернатива, тъй ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#38:"др. Иванов"]Наследниците на дивото азиатско племе пак са се развилнели! [/quote]

  За кое ,,диво азиатско племе'' става въпрос?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#68] от "Twinston Myth":
  Според мен трябва да има нова политика на ЕС относно незаконните мигранти в ЕС. Която държава от ЕС иска да ползва легални мигранти от държави извън ЕС, да си изрази суверенитета и да си приеме такива закони- пример - Германия. България НИКОГА не е имала такава практика.Най-добре е на чужднците да им е ясно- България е най-бедната държава в ЕС, с континентален климат, през зимата в София се появява един остър режещ витошки вятър, който при обичайните -8С -12 С се усещат като - 15С. - т.е. не е добре човек да живее на улицата-просто няма подходящите климатични условия. Имаме 4 сезона - а зимата се задържа понякога и 5 месеца. Тук няма работа за чужденци, няма добри социални помощи, а хората са много бедни. За това директно отивайте- през Гърция- в Западна Европа- ние не сме подходяща , богата и удобна държава за вас

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  да обменим българските депутати за неграмотни афганистанци конгоанци, смятам, че ще сме на делавера хем по-евтино ще ни излезе... хем новодошлите могат някаква полезна работа да свършат по чисотата подржката на зелените площи

  veni vidi fugi
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Като знам как сръчните ни управници се оправят с другото, направо не ми се мисли какво ще стане когато Боко си намери най-накрая мистрията, измаже оная сграда и влезем в Шенгенското пространство. Спасява ни единствено ниския стандарт, който ни прави непривлекателно място за емиграция, иначе страната си е хубава. А дигне ли се стандартът, проблемите с незаконните емигранти ще нараснат многократно.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#75:"dqdomart"]Най-добре е на чужднците да им е ясно- България е най-бедната държава в ЕС, с континентален климат, през зимата в София се появява един остър режещ витошки вятър, който при обичайните -8С -12 С се усещат като - 15С. - т.е. не е добре човек да живее на улицата-просто няма подходящите климатични условия. Имаме 4 сезона - а зимата се задържа понякога и 5 месеца. Тук няма работа за чужденци, няма добри социални помощи, а хората са много бедни. За това директно отивайте- през Гърция- в Западна Европа- ние не сме подходяща , богата и удобна държава за вас[/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Какво престъпление съм извършил, за да бъда държан като затворник?", "Кога ще ме освободят, казват ми шест месеца, защо шест месеца?", "На какво основание ме държат затворен? Аз съм бежанец, не престъпник".

  Когато докажеш, че наистина си бежанец, а не икономически мигрант, няма да те държат затворен. Процедурата е дълга, защото много икономически мигранти злоупотребяват и се представят за бежанци.

 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#71] от "VеnRus 2008":

  Има престъпност и има гета, спор няма, само дето причината не е липса на възможности, а че това са решили да правят, тоест такава "кариера" са избрали ... Статистически погледнато престъпността в САЩ е доминирана в пъти от родени в САЩ, не имигранти ...

  До коментар [#72] от "VеnRus 2008":

  Напраотив в САЩ, говорим по проблема с наднорменото тегло и се опитваме да го решим, за разлика от Европа където като сичко останало е сметен под масата ... здравните статистики обаче не лъжат.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 83 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#74:"Face the Truth"]За кое ,,диво азиатско племе'' става въпрос? [/quote]


  За българите. За другаря Иванов жителите на България се делят на българи (диво азиатско племе) и славяни (висша раса), като той се слага сред славяните.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 84. 84 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#77] от "dqdomart":

  Успех ... голям смях ще пада като те пуснат в параграф 22 за разрешително за постояннен престои.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 85. 85 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Малко им е това, и по-лоши требва да са условията. Щом продължават да идват и не бързат да се връщат, значи не са достатъчно лоши сега. Решението е трудови лагери, всеки нелегален емигрант да работи по половин година за да си плати настаняването, храната и еднопосочния билет до родината!

 86. 86 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Интересна статия. Поставя проблема - незаконното задържане, нарушаването на човешките права на мигрантите и евентуалните проблеми които носят, но и решението - да им се даде възможност да работят и да се интегрират. Страните които са го направили нямат проблеми. Страните които ги държат като затворници имат проблеми. Ако им се даде възможност да работят и живеят свободно, няма да им се налага нито да просят нито да извършват престъпления.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#75:"dqdomart"]ние не сме подходяща , богата и удобна държава за вас [/quote]

  ...ама пък нас си ни устройва такава държава, защото "ни е Родина, сине", както казал големият глист на малкия в един виц

  Общество, лекуващо с охота проблемите си не с любов, а с омраза (към чужденеца, към различния, към онзи, заведен като число в статистиката и с етикет ако не на палеца, то на много по-страшно място - на челото)... Ако това действтелно е нашето общество, може би наистина "надежда всяка тука оставете", че ще еволюира в гражданско! Или че сме жертва на холандци и финландци за Шенген, когато сме жертви най-вече на самите себе си...

 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#84] от "ivanchoLA":
  Надай се Надо- пренася ми се целкият статут на бг. адвокат там и ако искам, мога да работя като бг. адвокат в Австрия -ето заради това - да си чувал за регулирана професия в ЕС
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998L0005:BG:NOT
  Директива 98/5/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 1998 година относно улесняване на постоянното упражняване на адвокатската професия в държава-членка, различна от държавата, в която е придобита квалификацията

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мда, Америка е най-добрият пример как се постига просперитет като се даде възможност НА ВСЕКИ да работи и живее свободно..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#86:"muncho"]. Страните които са го направили нямат проблеми. Страните които ги държат като затворници имат проблеми.[/quote]
  да бе да - нямали проблеми. оди изкарай една седмица в малмьо или в арабските предградия в париж и тогава да говорим имат ли проблеми, нямат ли.
  ей, тва толерастията явно е заразна.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 93. 93 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Четейки мненията горе, направо ми се изправя косата какви изроди със самочувствие живеят по панелките в България...

  В страна с огромен отрицателен прираст на населението, изключително силна миграция навън и тренд към застаряване на населението и средна заплата от 600лв. е пълно с хора, които са на мнение, че бежанците едва ли не трябва да изгорят на клада, вместо да бъдат интегрирани и да станат български граждани.

  Това горе-долу показва колко европейска държава е България - горе долу колкото и Турция.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#89] от "dqdomart":

  Добре аре да видим, ед да съм муха на стената, като почнеш да обясняваш на Швабските крави Европеиските директиви ... те за толкова години са си намерили начин хем да ги има че да звучът добре хем да си правят каквото си искат не се притесняваи ... Европа не е САЩ, закона не е тоно върховен...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#72] от "VеnRus 2008":

  Това за 70-те процента на срещата на младите американофоби ли ви го казаха? Нещо за биенето на негрите споменаха ли, или го пазят за по-специални случаи? Точно за затлъстяване България изобщо няма какво да надига глас, положението е плачевно в последните години - здравословния начин на живот изобщо не е на мода.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 98. 98 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#93] от "Пловдивски":

  Абсолют си прав ...

  То не е само БГ, останалата Европа е същата работа, просто знаят как да се преструват и да лъжат "правилно" за разлика от наще пичове ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#88:"Twinston Myth"]Общество, лекуващо с охота проблемите си не с любов, а с омраза (към чужденеца, към различния, към онзи, заведен като число в статистиката и с етикет ако не на палеца, то на много по-страшно място - на челото)[/quote] Даммм- а когато в това общество чужденците станат повече от местното населени и изискват да се признават техните закони, които противоречат на правната база на целия ЕС - това е признак за вискока култура ин интегрираност на обществото, така ли? Нека си припомним какво стана това лято в Лондон -"Ислямски екстремисти започнаха бурна кампания във Великобритания с цел да бъдат създадени специални зони в градовете, където да бъдат спазвани законите на шериата (ислямското право)....Кампанията за зони, контролирани от шериата, е определена като брутална заради изключително крайните мерки и огромната решителност на лидера. В отделни части на Лондон последователите на Чаудари са започнали да си служат с насилие и дори е имало смъртни случаи на жени, които не са носели забрадки."
  http://www.webcafe.bg/id_1209717502_Islyamisti_iskat_zoni_bez_porno_i_prostitutsiya_v_London

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK