Разследването за убийството на Яна буксува

Яна Кръстева

Яна КръстеваЧетири месеца след като вътрешният министър Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че извършителите на зверското убийство на Яна Кръстева в Борисовата градини са разкрити, разследването буксува, а доказателствата срещу единствения обвиняем за убийството са силно разклатени. Това показа проверка на dnevnik.bg.


Тялото на 28 годишната Яна беше намерено в Борисовата градина на 10 юли, почти два дни, след като е била удушена. Случаят първо беше скрит от полицията, а след обществения натиск, ръководни кадри в МВР до такава степен напоително подаваха информация към медиите за доказателствата, че на практика компроментираха разследването.


Когато "разкри" убийците, полицията спомена имената на двама души - Пламен Трифонов и Николай Русинов-Чеци. Дактилоскопски и други следи от Чеци са били открити на местопроизшествието. Дни след убийството, той напуснал България, а след като се върна полицията не му повдигна обвинения.
Днес, единственият обвиняем за престъплението е Пламен Трифонов, чиито косми наподобявали по структура тези, които са намерени по тялото на убитото момиче.  


Той беше задържан под стража от съда на базата на косвени доказателства. Експертизата която доказва сходството на космите му с тези открити по тялото на Яна далече не е категорична - де факто тези косми могат да бъдат на всеки с неговия цвят на косата, например.


Категорична идентичност може да бъде установена само с ДНК изследане, каквото не може да бъде направено, тъй като намерените по тялото на Яна косми нямат луковица. Източници на dnevnik.bg в МВР разказаха, че те са били изпратени за изследване в чужбина, като резултатът вероятно ще е готов до два месеца. Запознати с разследването, определиха пред  dnevnik.bg като странен факта, че експертизата за морфологичното сходство на космите е станала по-малко от 24 часа след като Пламен е предал доброволно своите на разследващите.


Освен по тези доказателства Пламен Трифонов беше задържан и заради свидетелските показания на двама души - майка му и бездомна жена. Според източници на dnevnik.bg в последните месеци майката на Пламен е била подложена на непрекъснат натиск от разследващите. В интервю за "Труд" тя самата отрича да е казвала, че той е бил цяла нощ в Борисовата градина.


Пред dnevnik.bg другата свидетелка (запазваме самоличността й по нейна молба) коментира, че е дала показания заради "гражданската си позиция", но изрази силни притеснения от обективността на полицията. Впечатление, което тя си е създала по времена на разпитите й - водещата разследването я е карала да премълчава факти или да засилва други.


Още преди четири месеца съдът ясно посочи, че доказателствата срещу него са крехки: "Събраните до момента уличаващи го доказателства не биха били достатъчни при по-нататъшното разследване или да се постанови присъда."


Полицията все още не е приложила към делото разпечатка от телефона на Пламен. От подобна справка става ясно в района на кои клетки е бил той в деня на убийството. Източници, запознати с разследването, коментираха, че такава информация е била събрана, но показвала, че телефонът на Пламен Трифонов не е бил в района на Борисовата градина. Сериозни пропуски има и в огледа на местопроизшествието - имало предмети, които били описани, но не били иззети.


Чрез адвокатите си Пламен вече е поискал арестът му да бъде отменен от съда, като молбата му ще се разгледа тази седмица. Шефът на сектор "Убийства" в столичната дирекция на полицията Георги Тотков категорично отказа да коментира случая "Яна" с мотива, че вече много неща са изговорени.


Според източници, в ареста Пламен е подложен натиск. Правени са му поне четири психиатрични експертизи, бил е местен от килия в килия.


При задържането му съдът коментира, че "събраните до момента уличаващи го доказателства не биха били достатъчни при по-нататъшното разследване или да се постанови присъда". Все пак Пламен остана в ареста, заради липсата на постоянен адрес и опасността той да се укрие.Учебник за грешки


Случаят с убийството на Яна е  като учебник за това какво не трябва да правят разследващите. След като първо МВР премълча за убийството, полицията мина в другата крайност и заля с потоци от информация медиите за конкретните доказателств по разследването.
Поведение, което може би обслужи вътрешния министър Цветан Цветанов, който няколко дни преди вота на недоверие (внесен заради провала на политиката в сектора "Сигурност"), гордо заяви от парламентарната трибуна, че има "безспорни доказателства" кои са убийците на Яна Кръстeва.
Оказа се, че за тези "неоспорими" данни не знае дори и наблюдаващия делото прокурор - единственият, който по закон може да разрешава изнасянето на данни от разследането.
Тогава вътрешният министър обяви две имена - Пламен Трифонов и Николай Русинов. Оказа се, че Русинов е обявен за издирване. Почти седмица след това той се появи от Турция с версията, че е двамата са правили доброволен секс, след което той си е тръгнал и я оставил сутринта спяща в храстите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK