Възрастта за пенсия може да се вдигне по искане на Симеон Дянков

Симеон Дянков

© Цветелина Белутова, Капитал

Симеон ДянковВъзрастта за пенсиониране да се вдигне още от 2012 г., обмислят управляващите. Това съобщава в броя си днес в."Труд", като цитира министъра на финансите Симеон Дянков.


В момента жените се пенсионират на 60 години, а мъжете - на 63 г. Според Кодекса за социално осигуряване тази възраст трябва да започне постепенно да се увеличава от 2021 г., докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете.


Според вицепремиера Симеон Дянков вдигането на осигуровките не е довело до положителни резултати в бюджета на Националния осигурителен институт. Тъкмо затова според него повишаването на пенсионната възраст не бива да се отлага. "Само чрез истинска реформа ще може да осигурим дългосрочно по-високи пенсии на българите и да намалим дефицита в Националния осигурителен институт. Ако направим пенсионирането по-късно и дадем възможност на хората да работят по-дълго, тогава в системата ще има пари за трайно увеличение на всички пенсии", заявява пред "Труд" финансовият министър.
Идеята за вдигане на осигурителната тежест се защитаваше и от социалния министър Тотю Младенов и от Христина Митрева, бившата шефка на Националния осигурителен институт (НОИ). Младенов дори вече постави на обсъждане в тристранката искането си за т.нар. защитена възраст, която дава възможност дори при навършени години за пенсия и натрупан трудов стаж работодателите да не могат да съкращават служителите си. По този начин работниците сами ще решават кога да спрат да работят.


Според данните на националната статистика икономически активното население в България на възраст от 15 до 64 години (включват се безработните, търсещи работа, и трудещите се) е 3,317 млн. души. Те представляват 66,7% от хората в тази възрастова група. Спрямо третото тримесечие на м.г. икономически активното население е намаляло с 69 100 души. Причините за това са демографски и социални - все повече се увеличава и броят на хората, които губят надежда, че ще започнат работа. В групата на обезсърчените попадат хора, които са били трайно безработни за повече от 2 години.


В същото време обаче българите са на едно от последните места по очаквана продължителност на живота в Евросъюза. Според най-новите изследвания на общността и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по-малко от българите живеят само латвийци и литовци.
Очакваната продължителност на живота в 27-те държави от Евросъюза се е увеличила от 72 години през 1980 г. на 78 години през 2007 г., показват данните.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK