Лекари от Спешна помощ готвят протести заради лансираните идеи за реформи

Лекари от Спешна помощ готвят протести заради лансираните идеи за реформи

© Надежда ЧипеваЛекарите от Спешна помощ се готвят за протестни действия срещу обединяването на техните центрове и областните болници. Това обяви д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна медицинска помощ. Те ще бъдат подкрепени и от Български лекарски съюз (БЛС), каза секретарят на организацията д-р Димитър Ленков.Реформата ще е приключила до есента на 2012 година, каза по-рано днес здравният министър Стефан Константинов.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов нахвърли идеите си за реформа на Спешната помощ.  Обяви, че вече текат консултации с директорите на по-големите болници и всички били съгласни, че Спешната помощ трябва да премине към областните центрове.
Премиерът каза, че около 1200-1300 души от администрацията на Спешната помощ ще бъдат освободени, защото това са "паразитни структури", който се "дублират навсякъде". Борисов обеща, че спестените средства от съкращаването им ще бъдат разпределени за удвояването заплатите на лекарите в Спешната помощ.


Лекарите, които работят в Спешната помощ, обаче не са съгласни с реформата. В събота, на конференция в Пловдив, представители на 23 от общо 28 областни центрове за спешна медицинска помощ са взели решение да протестират срещу предложението за преминаване на Спешната помощ към областните центрове.


В отворено писмо те посочват опасенията си. Основното е, че областните центрове са "търговски дружества със смесено участие и няма средства, с които държавата да ги убеди да разходват само за спешност предоставените им пари".


"Не вярваме, че държавата ще продължи да дава пари за спешна помощ както досега и най-вероятно ще трябва болниците да плащат за оказаната спешна помощ, което ще доведе до натрупване на още по-големи техни дългове", аргументира се Маждракова. Според нея предвидените още 15 млн. лв. за спешна помощ за 2012 година няма да стигнат, ако се разпределят по областните болници.


Замисляната реформа дори ще внуши обслужването на пациентите, убедени са лекарите. Маждракова обясни, че болниците ще се съобразяват предимно с Търговския закон и изискванията на Здравната каса като ще задължат лекарите да приемат само здравноосигурени лица. А неосигурените в страната са около 2 млн. души, каза тя. Според нея това ще подчини здравеопазването на пазарната икономика, а лекарите ще са принудени да нарушават Хипократовата си клетва, връщайки пациенти без осигуровка.


От лекарския съюз заявиха, че съкращаването на администрацията също няма да увеличи заплатите на лекарите, както твърдят здравният министър и премиерът. От съюза посочиха, че цялата администрация на Спешна помощ се състои от 469 души, от които 212 са електротехници и монтьори за линейките. Останалите 267 души "дори и да се съкратят, няма как да се увеличат двойно заплатите на лекарите", допълни д-р Димитър Ленков.


Лекарите от спешната помощ ще изпратят отворено писмо с мотивите си до президента, премиера и Народното събрание и ако не получат "адекватен отговор", ще започнат протестни действия.


Реформата ще е приключила до есента на 2012 година, каза по-рано днес здравният министър Стефан Константинов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Любопитно

  За какво са ни доктори? Нали нашата полиция ни пази? 60 000 с 1 млрд. бюджет.Без паразитни структури,само самоотвержени бачкатори в ползу родом.И в ползу" палки".
  Да повторим:Нашата полиция ни пази!Нашата полиция ни пази!
  Някой неразбрал?
  Че ще играе палката Цецова!

 2. 2 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Писна ми разни наемни работници да определят как да работи предприятиетието им! Като не им харесва на лекарите от спешната помощ новата реформа - да си подават оставките и да си ходят. Правилно тяхната администрация трябва да се съкрати. Какво значение има това под чия шапка ще бъдат?! То не и тяхна работа. Те да си гледат пациентите и да не се занимават с административна дейност.

 3. 3 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vassco":

  Не знам схвана ли есенцията на лекарското недоволство.
  Очевидно не си пазят администрацията, а се опитват да продължат да работят по съвест, а не по целесъобразност на търговско дружество.
  Те са със специфични функции. Трудно можеш да ги приравниш на наемни шивачки на смени.

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Другаря Стефчо и другите шматки от МЗ-то се издъниха с поредния гаф: широко разгласиха как от 7000 души в Спешната Помощ само 3700 били медицинските специалисти и побързаха да обявят останалите за администрация, без изобщо да си дават сметка ,че останалите са главно шофьори на линейки , а не администрация и няма начин как да съкратят 1300 души така ,че да се дигнели 2 пъти заплатите на лекарите (освен ако лекарите не карат вече и линейките) . Само този гаф може да ви покаже нивото на компетентност и познаването на системата от тиквите в така нареченото (неизвестно защо) Министерство на Здравеопазването. Комедия да пишеш ,не може да стигнеш с въображението си висотата на реалната действителност в Абсурдистан...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vassco":

  Повярвай ми, един лекар в бърза помощ знае много по-добре как тя да работи ефективно, отколкото тези, които правят повърхностните ремонти, наричани гордо "реформи". Теб ако те свие нещо, къде ще ходиш, в Спешна помощ, или в правителството? Да, там има хора, които и далака ще ти извадят, че и душата, но ще ти помогнат ли?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 6. 6 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#2] от "Vassco":
  Каква администрация те гони тебе? Махнат ли спешната, вече ще мрем наистина.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 7. 7 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":
  Лекар да кара линейка няма да видиш, но шофьор да оказва първа помощ защото е сам - виждала съм.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 8. 8 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така, докато изпуших една лула тютюн се поразмислих... Изглежда, правителството реже всичко наред - и живо, и мъртво месо от това, което е на бюджетни разноски, сиреч на наши, на данъкоплатците, но в крайна сметка отрязаното отива в МВР. Само те по никакъв начин не усетиха кризата. Вярно, направиха 1-2 бутафорни протеста, дето пушеха пред централата на МВР.

  Какво да правиш, полицейска държава.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 9. 9 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  Пак не чувам идеи как да се подобри спешната помощ така, че да идва до 15 минути, а не до 4 часа.

 10. 10 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#8] от "Гилгамеш":

  Че как ще посегнат на най-милото, моля ти се.

 11. 11 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "Знам и Мога":

  Именно. Малко лирическо отклонение: Преди 5-6 години гледах вкъщи дядо си - човекът си отиде на 90 и от 87-та си година имаше силна деменция и сериозни здравословни проблеми. 3-4 пъти съм викал бърза помощ и винаги са идвали до 10 минути - нямам оплаквания. Но това е София. От мен до Окръжна болница, където има Спешна помощ, са 10 минути път и пешачката. Но представи си ако някой е в Троян и трябва колата да идва от Ловеч, а навън е зима, виелица, мъгла? Какво правим?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 12. 12 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "С до 15 минути се забавят повикванията за спешна помощ, откакто сигналите постъпват на тел. 112. Толкова време е необходимо на сигналът да стигне от колценъра до диспечерите на бърза помощ, стана ясно още на пресконференцията"

  Значи, вместо за 1 час, ще стигнат за 1 час и 15 минути.

  Винаги съм се чудил защо няма по няколко линейки по кварталите, а всички трябва да тръгват от центъра?!

 13. 13 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  С до 15 минути се забавят повикванията за спешна помощ, откакто сигналите постъпват на тел. 112. Толкова време е необходимо на сигналът да стигне от колценъра до диспечерите на бърза помощ, стана ясно още на пресконференцията.

  Е, че какво, тамън една цигара време, за диспечерите в 112...

 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако лекарите не ползват линейки, а маршрутни таксита, ще се икономисат още средства. И вечер, като няма задръствания, градският транспорт е доста бърз. Диспечери също не трябват, болните може да ги викат направо по мобилните им телефони. Има и денонощни аптеки - нещо ако дотрябва.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 15. 15 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dehumanizer":

  Приятелю, трябваше поне да сложиш "весело", че мнозина няма да ти схванат хумора. От мен - адмирации!

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 16. 16 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#5:"Гилгамеш"]Теб ако те свие нещо, къде ще ходиш, в Спешна помощ, или в правителството?[/quote]

  Очевидно първо ще мине през партийния клуб на ГЕРБ.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  абе направо да ползват от срс-тата на цецо та да следят пациентите постоянно как са, там бюджета е безкраен...

 18. 18 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  О, не, сакън, срс-тата. Те освен че са перачници за пари, служат по предназначение за други цели. Ама все пак, в този ред на мисли смятам, че всяка качествена линейка ще е в пъти по-полезна за обществото от една бронирана джипка.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 19. 19 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  Милицията е свещена. Тя не се пипа. И СРС-тата са свещени. За друго може да няма, за тях трябва да има. Цветанов като служител на култа също не се критикува. А и нали всички ние сме създадени на тази земя, колкото една човешка длан, за да издържаме държавата и нейната милиция, не спешната помощ, която и без това се намесва грубо в такива естествени процеси като умирането.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 20 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#19] от "Dehumanizer":


  [quote#19:"Dehumanizer"] която и без това се намесва грубо в такива естествени процеси като умирането.[/quote]

  Остави това, тя се намесва грубо и в такива неща, като уличното движение.
  –––––––––

  Сложих си на картинката "весело", ама съвсем не е весело. Има приоритети, които по принцип са неприкосновени. Здравеопазване, образование, наука, култура... И все от тях се реже жива плът, а тъпото МВР просперира под патронажа на хора, които не могат да се подпишат без правописна грешка.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 21. 21 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всъщност ми е много интересна Копривщица. До нея откъде ще идва линейката - от областния център в София, или от този в Пловдив?

  Освен да се направи рали, и която линейка мине дестинацията за по-малко от час и половина, я печели. Час и половина в едната посока, а пред това време....

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 22. 22 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  И, кво станА ся ??? На Дянкоф не му трябват болници, спешна помощ, БАН - не му трябва, ЖП-то въобще не му трябва, Обаче виж МВР, МНО си е друго трябват му, да го пазят от народната любов.

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#7] от "dalilan":

  Напротив народът и това е виждал. Свидетел съм как в един малък град един от лекарите редовно отиваше на адрес карайки линейката на филиала на Спешната Помощ . А коментарът на пациенти,които не го познават още се носи като виц: 'Дойде вика шофьора, би ми една инжекция и си отидѐ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#22] от "442":

  И МНО не му трябва, сравни 70 000 полицаи срещу 40 000 военни...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 25. 25 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  И аз съм го виждал. На ъгъла на 6-ти септември и "Париж" в София. Някаква женица бе пострадала, дойде линейка, в нея един човек, излиза от шофьорската кабинка в бяла престилка и се представя - доктор едикойси.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 26. 26 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  Да! Още веднъж се убеждавам, че нашите управляващи и понятия си нямат какво правят.
  Правим каквото знаем, а когато не знаем какво да правим - правим каквото можем!
  Убеждавам се, че не могат да вникнат в проблема, не могат да достигнат до неговата същност.
  Как да очакваме реформа? Дори ми се струва, че не са наясно със съдържанието на тази дума, щом смятат, че преминаването на подчинение от една щапка на друга е реформа.
  Да бяха гледали поне "Спешно отделение". Щяха да разберат, че организацията трябва да бъде друга.
  Поне там явно си личи пътя - тел.911 - парамедици - спешно отделение - болница. Всеки е строго специализиран и с ясни отговорности.
  Не казвам, че трябва да копираме и не претендирам да съм наясно напълно с проблема (ИТ инженер съм), но за хора, които претендират да творят хаос и бълват числа без покритие си е направо малоумщина.

 27. 27 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#24] от "Гилгамеш"
  А, бе имат хубави нови хеликоптери, ще возят НАП-аджиите да снимат къщите на олигарсите, та Данкоф да ги рекетира. И от време на време пращат по някоя лодка в " помощ " на омиротворелите, което ако не друго го кара да се чувства велик по своему. Пък знаеш ли, ... Може някои ден да му присъдят някое звание, БАН, като не го оценяват.

 28. 28 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "ПАСТОРА":

  Вижте, все пак не критикувайте тук силно Симеон Дянков, все пак той е съученик и верен приятел на Иво Прокопиев, Бисер Боев, Петко Шишков. В този смисъл бъдете пестеливи.

  А по същество - прав си.Нашите управляващи вече няколко мандата нямат хал хабер какво правят. Нямат. По никакъв начин нямат. Те идват във властта като в едно небрано лозе, където основната им дейност е да берат.

  Всъщност - БСП имат понятие, но те са пестеливи, сам по време на мандата го берат, та дерат, та охо-хо-хо!

  За всички останали, участващи в дрането, също няма никакво оправдание.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dehumanizer":

  И като рябва болният ПО СПЕШНОСТ да се закара в болница с какво ще го закарат бе, драги?
  С маршрутката ли?
  Ама мислете малко преди да пишете!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  И "като трябва да се закара в болница" защо трябва да са отделно от болницата?

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Основната подмолна идея на другаря Стефчо не е оптимизиране на спешната помощ и грижа за пациентите, а факта ,че вече нямат лекари за тази служба. Там се напуска масово, или идват за 5-6 месеца и си отиват, защото условията са нечовешки . С прехвърлянето към болниците лекари от отделенията ще бъдат принудени да дават дежурства за да попълнят дефицита. С един куршум два и повече заека - осигуряваш лекари да работят и прехвърляш финансовата тежест на и без това закъсалите болници ,които уж са търговски дружества. И продължаваш да не осигуряваш средства. А разходите на една Спешна Помощ са огромни .

  А ето ви един хубав коментар на друг съфорумец в Zdrave.Net :
  Цитат : 'НЛО-1 пита: Абе вие там от спешна помощ няма ли най-после да проведете ефективна стачка? Цялата Вселена Ви се смее и Ви подиграва. Стачкуват шофьорите в градския тр.- двойни заплати за 2 часа, полицаи пушат пред парламента, жепейци отново стачкуват а Вие се кандилкате с по 500 лв и с по два лева купони за дежурство , нощни дежурства платени със стотинки разлика от дневните. без СБКО и без поемане на пътни разходи ако работите извън населеното място където живеете полагащи се по закон, без работно облекло и обувки. Носите болни, отпуснат коматозн по тесни стълби от последния до първия етаж на високи блокове често само по двама- никой не ще да помага дори и денем а нощем в тъмното газите мокри в кал и сняг по черни пътища и пътеки, влизате в бордеи пълни с разярени подобия на човеци въргалящи се в фекалии и почернели от паразити запалили огън в стаята да се топлят. Редовно си носите поне бълхи при семейството. Слизате в дерета при смачкани и готови да пламнат автомобили да вадите пострадали. С изтъркани зимни гуми, неработещи сирени, лъскави линейки возещи като каруци, менингитни и туберкулозно болни кашлят в лицата ви, болни от хепатит ви заливат с повърнато докато ги обработвате и ви омазват с окървавени крайници, спинозни наркомани в абстиненция ви драскат и хапят, без ваксинации и специална профилактика при инциденти, психично болни, пияни, арогантни мангали, нагли мутри плюят в лицата ви, блъскат и бият събирате крайници и размазани черепи, гледате в изгаснали очи, без защита и заплащане за работа в опасна за здравето и живота среда, за а на всичко отгоре и ще Ви изпитват, без да са Ви провеждали каквото и да било обучение некадърни преподаватели невижвали рана. Засрамете се, защото скоро ще Ви обявим за най-големите тъпанари в Космоса. Друго НЛО-2 добавя: Абе НЛО-1, ти нищо не знаеш. На тях им удържат пари дори за сметките на служебния телефон който използват за да решават казусите и да си предават уточнения за адресите, купуват си сами помощни средства за да могат да работят, КАТ ги санкционира за превишена скорост с пуснати сигнални светлини и не уважава жалбите им- плащат си глобата. Така че направо ги номинирайте с приза тъпанари за всички времена. Да ги обявим за най-големите тъпанари в Космоса.' Край на цитата...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Ти не разбра ли, че това е майтап и се подигравам с поредните дивотии. Нарочно не сложих зеления цвят, щото не ми е много весело.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 33. 33 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Бях казал на Дехуманайзера, че ще го разберат погрешно. Ето и потвърждение.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 34. 34 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#33] от "Гилгамеш":

  Е, мислех си, че написаното е достатъчно абсурдно, но явно вече хората очакват всичко, дори и спешна помощ с градския транспорт, та го взимат на сериозно.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 35. 35 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dehumanizer":

  Колкоко и абсурдно да го на пишеш, винаги ще има едни абсурдни хора.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 36. 36 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Любопитно


  И в най-малките села и паланки извънредно дежурство на лекар в БП се заплаща със СТО лева...

  Я сега ми отговорете:

  Кога един полицай ще получи и 1/3 от тоя надник за извънредно дежурство ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 37. 37 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#36:"conas_62"]Кога един полицай ще получи и 1/3 от тоя надник за извънредно дежурство ? [/quote]

  Вероятно затова няма свободни места за полицаи и кандидати за лекари в БП.

 38. 38 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "conas_62":

  Ами тогава зарежи полицията, стани лекар и отивай по селата. Пачка ще направиш.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 39. 39 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "conas_62":
  До към 20лв. е дежурството.
  И?
  Не им броя парите на лекарите, не искам да се влача по разни центрове на джипита на собствен ход.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 40. 40 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#11] от "Гилгамеш":

  За съжаление, в други големи градове съм ставал свидетел на много по-лоши услуги - повече от час.

  Мисля си друго. Ако не се лъжа, в САЩ в линейките не служат лекари, а фелдшери - парамедици. Могат да окажат спешна помощ, но в никакъв случай нямат лекарската квалификация - и заплата. Защо това не се приложи и у нас? Е, ще останат малко лекари без работа...

 41. 41 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#38] от "外人":

  Що да ходя в полицията?

  Аз работя като гробар, един вид лекар...ама се грижа за пациентите не преди, а след смъртта им...

  Заплатата ми е над полицейската...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 42. 42 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако активите на отделенията за "Спешна помощ" решат да ги прехвърлят към областните болници, да не забравят да уточнят и % на дела, на който се увеличава държавната собственост в тях. Така или иначе тези активи не са частни, а обществени и не могат да се подаряват току така.
  В останалото - Стефан Константинов според мен имаше достатъчно време, за да извади приложими идеи и предложения за основни реформи в здравеопазването. Парите, които циркулират в здравната система не са малко, но е очевидно, че липсва организация и средствата не се разпределят ефективно щом лекарите напускат.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 43. 43 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#9] от "Знам и Мога":

  "Пак не чувам идеи как да се подобри спешната помощ така, че да идва до 15 минути..."
  Ето една: новите херикоптери на армията, "Кобри" ли бяха, "Апалачи" ли... вместо да прашасват в хангарите, след някакво оборудване, поне пилотите им да поддържат форма.

 44. 44 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#36] от "conas_62":

  Ако не си в системата на здравеопазването, по-добре не се обаждай!
  "Нощният труд се заплаща по 50 ст. на час, а извънредният труд изобщо не се заплаща."
  http://news.ibox.bg/news/id_1118764715

  По БТВ казаха, че е 10 стинки на час! Преди години съм работил в "БНМП", ама таково безхаберие и унижение на работещите там като сега няма!

  П.С. Правиш сравнение между лекари които са подложени на стрес до 63-годишна възраст, взимащи отговорни решения на живот и смърт и милиционери-пенсионери на на 51 г. средна възраст! И на всичко отгоре при пенсионирането си получават 20 работни заплати!
  Ако това не е цинизъм, какво друго е!?
  Подигравка!? Аман от милиционери!
  Тая държава ако продължава да толерира простотията, селянията и чалгата, няма да я бъде!
  Наука, култура, образование... ? Защо ли?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 45. 45 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Ненаситните,тръгнаха на стачка..Лощо е че синдикатите са след тях.Доброто е че синдикатите ще преебат и тези балъци хванали на въдицата им.Чакат се следващите-БДЖ- и вас ще преебат и тренчев ще е вечен.

  Ръй! Ръй!
 46. 46 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#44] от "drakar65":

  Докторче, я ходи да провериш в анкетите за корумпираност на кое място сте и тогава ще си говорим...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 47. 47 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#40] от "Знам и Мога":
  Първо, не знаеш подробности.
  Макар, че си прав за

  [quote#40:"Знам и Мога"]Ако не се лъжа, в САЩ в линейките не служат лекари, а фелдшери - парамедици. [/quote]
  Да, така е. А ако знаеше и заплатите им...
  Имаше такава идея- но както винаги, нищо не се направи.

  Второ:
  [quote#40:"Знам и Мога"]Е, ще останат малко лекари без работа... [/quote]

  Нема да останат. Бъди сигурен, че има голям дефицит на кадри за СП! Няма вече малоумници да работят за 650 лева на месец тази работа!
  Просто си хващат "слушалката", "под мишница" и заминават, я в Германия, я в Англия!
  Дефицита на мед. сестри е очевиден! Сега ще стане и за лекарите! Ако държавата не предприеме адекватни мерки, след няколко години ще се наложи да организира "внос" на лекари, например от Бангладеш...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 48. 48 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#46] от "conas_62":
  След катаджиите, милиционерите, митничарите, прокурорите и съдиите! Не можем да се доберем във вашата елитна група толерирана от държавата и лично от Цецо!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 49. 49 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  Всички искат реформи и по добър живот...когато правителството предприеме нещо...всички правят стачки и си искат статуквото...
  А Гърция май ни е съседка...

  الرجل الكبير
 50. 50 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#48] от "drakar65":

  Каква "елитна" група ?

  Какъв Цецо ?

  По-нагоре съм писал какъв съм...ама кой да чете...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 51. 51 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#36] от "conas_62":

  Къде го чу това ? От партийния секретар на ГЕРБ по месторабота ли? Перифразиран Гьобелс би звучал така: ' Едни 10 ст'инки повторени хиляда пъти стават 100 лева за дежурство' .
  Чудно защо тогава по селата вече виждат лекар колкото и през 1911 година ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#41:"conas_62"]Аз работя като гробар,[/quote]
  Знам какво си писал, чета.
  "Hic mortui vivos docent." - латински.
  "Тук мъртвите учат живите."
  (Надпис над дисекционна зала)

  Айдеее... намерихме все пак нещо общо!

  П.С. Айде пак да обясня.
  Толерира се милиционерщината в България и простотията!
  А се преследват като престъпници, лекари, учени, учители, хора на изкуството и културата! От една страна откъм орязване на бюджетите им, от друга чрез медийна пропаганда в типично комунистически стил, дори и от трибуната на НС!
  Съжалявам, но това дори другаря Живков не си го позволяваше!
  ГЕРБ, Бойко и Цецо го задминаха по цинизъм, наглост и простотия!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 54. 54 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dr_Doolittle":

  Тебе пък какъв ГЕРБ те гони ?

  Да не би преди тях да не е имало здравеопазване ?

  И не ми говори за 1911 г. Сигурно тогава е имало по-добри лекари, въпреки че медицината не е била толкова напреднала...

  Шапка свалям само на такива като оня стария фелдшер в Кърджалийско, дето обикаля пеш по три села на ден, а не на такива, дето от вратата ме гледат в ръцете и ми поставят диагноза, дзверейки се в лаптопите си...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 55. 55 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#53] от "drakar65":


  За разлика от вас , медиците, съм далеч от мисълта да политизирам темата...

  Знам, че лекарската професия е една от най-неблагодарните...

  Но дали не я материализирате прекалено ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 56. 56 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  СРС-са нужни дотогава, докато псевдолекари хвърлят живи бебета във фризерите...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 57. 57 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "conas_62":

  Всичко е политика!
  Дори да ти обясняват обратното и да се наричат "деполитаризини"/нароно!/, не им вярвай!
  Политика има и в синдикалните протести и тези на пенсионерите.
  [quote#55:"conas_62"]Но дали не я материализирате прекалено ? [/quote]

  За това си прав! Така е! Има го тоя момент!
  Ама що по дяволите, правителството обеща реформи, а сега нищо не прави!
  Защо!? Това е проблема! Не само в здравеопазването, в социалната сфера, пенсионната, БДЖ, хайде да не продължавам, че ще стане много дълго...

  Това е лошото, че нищо не се прави и държавата е на "автопилот"!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#57:"drakar65"]/нароно![/quote]
  Това трябва да значи "нарочно"!

  Абе "Дневник"!
  Кога ще можем да си редактираме мненията, заради правописни грешки и бързане!
  Писна ми да се обяснявам като гимназистка, че това което съм казал, не е това което мисля!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "xmm":

  Ами маршрутките обикновено са отделно от болниците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#32] от "Dehumanizer":

  Ами то цялото правителство се майтапи с нас по един не много весел изотзден начин, та вече можеш ли разбра кое е истинска шега и кое е поредният истински ...брък.
  Ма така е, в страната на чудесата вицовете са реалност.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK