Правителството предлага резервът да се раздели между три министерства

Предложението си за закриване на държавния резерв вицепремиерът обяви в петък при посещението му в Капитан Андреево

© Цветелина Белутова

Предложението си за закриване на държавния резерв вицепремиерът обяви в петък при посещението му в Капитан АндреевоДържавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да бъде закрита, а активите й да бъдат разпределени между  министерствата на транспорта, на вътрешните работи и на отбраната. Това предложение на финансовия министър Симеон Дянков одобри правителството на днешното си заседание.


Предстои проектозаконът за закриване на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да бъде одобрен и от парламента и едва тогава преструктурирането да стане факт. 


Горивата от резерва ще бъдат прехвърлени на нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти" към транспортното ведомство. Вицепремиерът Дянков мотивира решението като даде пример с кризисната ситуация това лято - след отнемането на лиценза на данъчните складове на "Лукойл Нефтохим" възникна опасност авиокомпаниите да останат без самолетно гориво и транспортният министър трябваше да решава проблемите.  Редът за отпускане на горива от резерва ще остане същият  - с решение на кабинета по предложение на министъра на икономиката, поясни той. Новата агенция ще бъде правоприемник на сегашните договори с доставчиците на горива.
Мирновременните запаси ще бъдат прехвърлени към Министерството на вътрешните работи, а военновременните - към Министерството на отбраната, което и до момента държи част от тях.


Общият щат на Изпълнителната агенция и двете звена в МВР и МО ще е максимум 70-80 души, при около 600 работещи в сега съществуващата държавна агенция. Тя ще бъде закрита от ликвидационна комисия, чиито членове предстои да бъдат определени с постановление на Министерския съвет. Тя ще трябва да осъществи разделението за една година като в нея ще участват и представители на земеделското и здравното министерство заради запасите от храни и медикаменти, които са в техните ресори.


Много от стоките в резерва са изживели времето си и е много вероятно те да бъдат съкратени, тоест повече да не се купуват, каза Дянков, но не даде примери.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK