Държавата обеща вече да не задържа поне част от кандидат-бежанците в затворени центрове (допълнена)

В центровете за задържане - в стаи с решетки, легла на етажи, с възможност за две разходки дневно в бетонния двор, ограден с няколкометрови стени и тел, с охранителни вишки, нерядко попадат и деца. Майките сами ги слагат на прозорците, за да ги покажат на външните посетители и да се разбере, че те и децата им са в затвор

© Юлиана Колева

В центровете за задържане - в стаи с решетки, легла на етажи, с възможност за две разходки дневно в бетонния двор, ограден с няколкометрови стени и тел, с охранителни вишки, нерядко попадат и деца. Майките сами ги слагат на прозорците, за да ги покажат на външните посетители и да се разбере, че те и децата им са в затворДържавата обеща, че вече няма да настанява поне част от кандидатите за бежанци в затворените центрове, предназначени по принцип единствено за временно задържане на нелегални имигранти. Това е решило на днешното си заседание правителството, което е приело промяна в наредбата за координацията между държавните органи, отговорни за нелегалната миграция и за предоставянето на бежански статут.


Според изменението задържаните при незаконно преминаване на държавната ни граница чужденци, които са заявили желание да получат бежански статут, ще бъдат настанявани директно в регистрационно-приемателни центрове за бежанци при Държавната агенция за бежанците, които са с отворен режим, съобщи правителствената информационна служба.


Досега наредбата регламентираше кандидатите за убежище да се настаняват принудително в специални домове за временно настаняване на чужденци при дирекция "Миграция" – МВР.
Както писа наскоро "Дневник", задържането на търсещите убежище в центрове със затворен режим противоречи както на европейските норми, така и на българското законодателство. Отговорните представители на институциите обаче обясняват, че заради липса на капацитет в специализираните центрове за кандидат-бежанци, които са с отворен режим на работа, се налага поне временно тези хора да бъдат държани в домовете за нелегални имигранти.


Заради забавеното с години отваряне на новия център за бежанци край село Пъстрогор (до българско-турската граница) България все още има капацитет да настани само около 400 души при условия, гарантирани от европейското законодателство.


Така част от близо 1000-та души годишно, търсещи закрила в страната, трябва с месеци да чакат за тях да се освободи място в домовете на агенцията за бежанци, за да бъдат пуснати от центровете със затворен режим. Според проучването на "Дневник" някои от чакащите пък подават фалшиви адреси и гарантират, че ще се самоиздържат, като така биват освобождавани от домовете към МВР. Впоследствие обаче институциите често губят следите на тези хора, а самите те често се оказват на улицата, без право на работа и на средства.


От промените се разбира обаче, че тези, които не заявят на самата граница, че търсят закрила като бежанци, а го направят едва след като вече са попаднали в центровете за нелегални имигранти, ще продължат да стоят затворени и ще чакат агенцията за бежанците да ги настани, когато може.


Макар да регламентира, че практиката за задържане поне на част от на кандидат-бежанците при условия, подобни на затвор, ще бъде преустановена, правителственото решение не дава отговор на това къде сега ще бъдат настанявани кандидатите за бежански статут, за които няма места в домовете на агенцията за бежанци.


Представители на Дирекция "Миграция" изразиха пред "Дневник" скептицизъм, че това ще доведе до качествена промяна. Първо - какво действително ще става, ако агенцията за бежанци просто няма места, каквато всъщност е ситуацията, се питат те. И второ - кого точно ще засегне подобрението, хората, които още на границата се сещат да търсят закрила, са доста малък процент от всички кандидати, посочиха оттам.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Голяма грешка! Тези хора трябва да бъдат задържани под стража, защото са нарушители на държавната граница. След това трябва да бъдат връщани обратно в страната, от която са дошли. Най-често това е Турция. Още едно идиотско решение на милиционерското правителство. В САЩ хванатите нелегални имигранти също се задържат в подобни помещения със строг режим. Тези, които кандидатстват за политическо убежище не правят изключение. Друг въпрос е че всички тия бежанци са икономически, а не политически емигранти. Дошли са да виснат на социалната система на европейските страни.

 2. 2 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  че то така всеки ще иска статут на бежанец и ще се шматка из страната както си иска .

 3. 3 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Неканените гости се посрещат така.
  И въобще какви бежанци?! Повечето искат просто да пренесат кочината си в Европа!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 4. 4 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Ами, грешка, голяма грешка!

  "Тези хора трябва да бъдат задържани под стража, защото са нарушители на държавната граница. След това трябва да бъдат връщани обратно в страната, от която са дошли."

  Номер 1 е прав, много прав ++++++++

 5. 5 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Просто ще ги оставят да плъзнат по улиците.Болшинството от тия "бежанци " не подлежат на интегриране. По тая схема след 10 години до всеки град освен цигански ще има и "бежански" квартал.Един път отворена тая врата не може да се затвори....ще започнат хленчове за зачитане на ТЕХНИТЕ права и обичай ...но тогава няма да можем да ги изгоним вече ,защото няма да е по "европейски "................

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 6. 6 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А ако извършат престъпление какво ще ги правите? Това фигурира ли в закона?

 7. 7 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "kirsner":

  Тогава поискай излизане от ЕС и приемане на ДОИП!

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Еми тия хора нямат нищо. Те ще ни нападат нас по улиците и ще ни крадат за да си осигурят най- необходимото. Грешка е това.

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Нямаме си други проблеми, че и тия да ни виснат на главите...

 10. 10 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#1:"kirsner"]Тези хора трябва да бъдат задържани под стража, защото са нарушители на държавната граница. След това трябва да бъдат връщани обратно в страната, от която са дошли. Най-често това е Турция. [/quote]
  Поне това е регламентирано И В регулациите на ЕС. А като се добави и следващия критерий-нещата си падат на място.
  [quote#1:"kirsner"]всички тия бежанци са икономически, а не политически емигранти.[/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Скоро сигурно и джобни ще трябва да им даваме.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Стройте, не чакайте.
  Защото следващия път ще има санкции...

 13. 13 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Ето защо не ни приемат в Шенген! Такива расисти като българите нямат място в Европа.

 14. 14 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Стига с тая ксенофобия. Това са хора, принудени да напуснат страната си по политически или чисто икономически причини. Търсят по-добър живот за себе си и децата си. Такова отношение не говори добре за нас българите. Ние имаме един недостатък, в който може би се крие причина за сегашното ни положение - умеем да мразим всичко, различно от нас. Мразим, независимо дали става дума за друга партия, друг отбор, друга националност, друг етнос, другоселец. Мразим хората, които имат друга религия или не вярват в същото като нас, мразим защото живеят по друг начин, или защото живеят по-добре. В други страни, залети от емигранти - Италия, Испания, Франция, Португалия, Гърция няма такова отношение. Когато българи заминаваха за тези страни преди влизането ни в ЕС и се оказваха в същата нелегална ситуация, да не би някой да ги е пращал по затворите. Аз специално имам впечатления от Испания. Там дори някой да пребивава нелегално може да си направи адресна регистрация, която след това му дава право на безплатно медицинско обслужване. Тези регистри не са на разположение на полицията, за да се запазят правата на тези хора. Към кметствата има адвокати, които предоставят безплатни адвокатски услуги на такива хора и им помагат в процедурите за легализирането им. Много от тях работят и докато не създават проблеми никой не ги закача. Има сектори в икономиката на Испания като строителството, селското стопанство и туризма, които наемат основно емигранти, голяма част от които са нелегални и получават парите си на ръка. Те са нископлатени и работят здраво за да запазят работата си и това дърпа икономиката напред. Макар че сега Испания е сериозно засегната от кризата, преди няколко години беше осмата икономика в света. Произвеждаше в абсолютни стойности промишлена продукция повече от Русия например.
  Доколкото знам доста либерални са в това отношение и във Франция. Там само емигрантите с арабски произход са около 4 млн. души. Една част от тях са нелегално пребиваващи, но на никой не би му хрумнало да ги вкара зад решетки.
  Една съществена част от благосъстоянието на западните държави се дължи на евтин емигрантски труд и това съвсем официално се признава. Доскоро там официално говореха против емиграцията, а неофициално толерираха този поток, защото тези хора се занимаваха с непривлекателни дейности, които в разглезените западни общества никой не искаше да върши. Но сега, когато вече си имат бели роби от Източно Европа, ни поучават как да затягаме режима и нашите идиоти приемат всичките съвети съвсем буквално.

 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "teridan":

  Не съм расист, но не можеш да сравняваш икономиките на развитите западни страни, които могат да поемат на гърба си нелегалните имигранти и да им осигурят безплатно медицинско обслужване и социално осигуряване и България. При минимална заплата от 1000 евро, вероятно могат да работят и за 600 и някак да преживяват. Тук при минимална заплата от 270 лв има вероятно 20-30% безработица...... къде по-ниско заплащане очакваш? и на колко % би скочила собствената ни безработица тогава?
  Никой не печели от тази ситуация поне в близките 10 години не виждам как ще стане.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "teridan":

  Не е ксенофобия , за разлика от изброените от теб държави ,България -НЕ може да си го позволи!!!/финансово/......................нали все пак трябва да има заможни български работодатели които да им плащат заплати...............а после да се мисли за икономическите изгоди от евтина работна ръка .....

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 17. 17 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#15] от "rayo":
  Едва ли задържането в нещо, което прилича на концлагер е решение на въпроса. Като изключим нехуманното третиране на тези хора възниква и въпроса докога ще ги държат там. До края на живота им. Защото доколкото разбирам в България няма измислено друго решение. След като няма места за настаняване, какво остава - доживот зад решетките?

 18. 18 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#16:"ds_g"]Не е ксенофобия , за разлика от изброените от теб държави ,България -НЕ може да си го позволи!!![/quote]
  Вероятно е така, но тогава възниква въпросът какво правим в ЕС. Защото в тази общност има критерии за хуманно третиране на хората, които България не прилага нито към чужди граждани, нито към собствените си граждани.

 19. 19 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "teridan":

  Е, изход трябва да се намери. В САЩ ги пращат обратно със самолетен билет. Ще ни излезе много по-евтино, отколкото да издържаме персонал, сгради, юристи и прочие за тяхното обслужване.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#19] от "rayo":
  Не съм убеден, че това е изходът по две причини. Първо, за разлика от Щатите в Европа депортирането може да се извърши само след влязло в сила съдебно решение, след като са приключили всички съдебни процедури по обжалване. Това може да трае много, много години. Депортирането е допустимо само при условие, че не се касае за хора, които имат статут на бежанци, т.е. само за икономически емигранти, и е възможно само ако не съществува опасност за живота им. И второ, при положение, че се знае страната, от която идва съответния емигрант. Достатъчно е да изхвърли документите си и да не каже от коя държава идва, за да се осуети процедурата то депортиране.
  По-скоро решението на въпроса е да се превърне проблема не само в проблем на граничните държави на ЕС, а финансовата тежест и разпределението на емигрантите да се разпредели равномерно за европейските държави. Разбира се, това няма да очарова никого на запад, но България трябва да постави въпроса. А и рано или късно ще стане ясно, че държави като България не могат да се справят сами.

 21. 21 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#19:"rayo"]Ще ни излезе много по-евтино, отколкото да издържаме персонал, сгради, юристи и прочие за тяхното обслужване.[/quote]
  Ако майка ви е тежко болна, със сигурност ще излезе по-евтино да я оставите да умре. Но в такъв случай човек избира това, което е правилно, а не това което е евтино. Разбирам логиката: "ние сме бедни и не можем да си позволим разходи за някакви си там чернилки". Само че това са хора, като мен и вас, не просто някакви предмети, за да се концентрираме само върху въпроса за евтиното и скъпото.

 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Държавата да си промени криерийте и тогава да чака ефект.
  Питам: Кавко е политически бежанец от Пакистан ? От какво бяга?Кой го гони?
  Политически бежанец не трябва да е сульо и пульо!
  Щото така държавите на сильовците и пульовците няма да се променят.
  (Лично мнение)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Боко няма ли да се захване с проблема?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#14] от "teridan":
  Виж, не става въпрост за омраза - от къде средства за тези хора да научат езика и да се образоват? Нискоквалифицирани имаме премного, специалисти ни липсват. Къде ще живеят? Нима ще изхвърлим сираците след 18-тата година на улицата, а на икономическите бежанци ще осигурим покрив и храна? Колко старци по селата нямат елементарни условия, топла вода - защо тези средства не се пренасочат натам? Не изваждай от контекста чужди практики, неприложими при нашите условия.

 25. 25 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#24:"nemeria"]Виж, не става въпрост за омраза[/quote]
  Омразата я има. Аз помня времето, когато огромен брой виетнамци работеха в България. Беше някъде 70-те години. Работеха в строителството, една част от жилищните комплекси са строени от тях. Тук просто ги мразеха.
  А иначе отношението на холандците към българите е същото. Те просто не искат някакви крадливи и просещи и проституиращи българи да им развалят спокойствието. Когато сме потърпевши ни е неприятно, но когато се държим с други както холандците с нас го смятаме за нормално.

 26. 26 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да да може МВР да има работа.

 27. 27 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Някой да ги е канил...след като са нарушители ще бъдат държани и връщани там от където са дошли

 28. 28 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#1:"kirsner"]Тези хора трябва да бъдат задържани под стража, защото са нарушители на държавната граница. След това трябва да бъдат връщани обратно в страната, от която са дошли.[/quote]

  Другото решешение да бъдат свободно пропускани, дори насочвани веднага към Западна Европа, закъдето са се запътили, но в никакъв случай да не остават в България, ще предизвикат проблеми...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 29. 29 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Кои са тези, които могат да минат границата нелегално? Същите трябва да издържали сигурно месеци в условия на кочина и постоянни физически натоварвания (пътуване през пустиня в натъпкан камион, пътуване в натъпкан кораб през Средиземно Море, и т.н.) - това са почти винаги яки като животни типове - както ги гледам в Г-я.

  Питам се останалата част от обществото им - стари хора, деца и т.н. - по-малка нужда ли има от подкрепа? или тези, които са най-нахалните и избутат другите с лакти ще са и щастливците - да ги третират "по европейски".

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 30. 30 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#21] от "teridan":

  Трудна задача си си поставил!
  Моите уважения!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 31. 31 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#25:"teridan"]А иначе отношението на холандците към българите е същото. [/quote]

  Българските граждани са граждани на ЕС. Не ти е подходящ примера.
  Като ни приемат в Шенген и видиш на практика ефектите, може и да промениш мнението си.

 32. 32 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#21] от "teridan":

  наистина и имигрантите са хора. Които гледат как да получат нещо наготово. Най-лесното е да отидеш в по-богата страна и да увиснеш на врата на социалната система там. С 95% от тях става точно това. Ако искат по-добри условия на живот, да се борят за такива в собствените си страни.
  Не трябва да се задържат изобщо, а още същия ден да се връщат обратно в страната, от която са влезли в България. Там да му мислят какво да правят с тях.

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#14:"teridan"]Търсят по-добър живот за себе си и децата си.[/quote]

  Я се вгледай в снимката - тея не са си облекли децата, а е студ - каква грижа - никаква, просто дават децата си като билет за Европа и като молба за социална помощ. За пари ще продадат и децата си, с включена доставка. Но предпочитат да получават детски заради детето, а те да ги изяждат. Детето проси и рови по кофите, носи дрехи, подарени от добродушни българи, а всички помощи, които майка му получава за него, отиват в търбуха й.

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#33:"deaddark"]молба[/quote]

  да се чете "заявление".

 35. 35 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 558 Неутрално

  90% от коментарите тук звучат все едно идват от едни хленчещи, некъпещи се, примитивни хора! И вероятно сте такива. Само един лишен от всичко духовно, прогнил мозък може да пише подобни коментари. За да избягаш от дома си, вероятно имаш много сериозни причини за това, не просто да отидеш в някоя държава, за да дразниш старите й обитатели, до един от висшата класа. Това са хора, които наистина са страдали, които са заплашвани със смърт, те, децата им, такива, които живеят с по-малко от долар на ден. Вие не разбрахте ли, че България е една богата държава, в сравнение със 75% от света. Как може да сте такива животни?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK