Министерството на транспорта обяви поръчка за етап от електронното правителство

Електронното правителство в България засега остава само на хартия

© Надежда Чипева, Капитал

Електронното правителство в България засега остава само на хартияИзбори 2022

Министерството на транспорта обяви обществена поръчка за първия голям проект от изграждането на електронно правителство, съобщиха от ведомството. Задачата ще бъде "Развитие на административното обслужване по електронен път", а бюджетът й е 18 млн. лв.


Поръчката е разделена на пет позиции, като кандидатите ще имат 52 дни, за да разработят проектите си. Компаниите от технологичния бранш са обсъдили за пръв път обществената поръчка със заместник-министър Валери Борисов, поясняват от министерството.


Според съобщението участниците на срещата са се съгласили на срока от 8-10 месеца за изпълнение като напълно достатъчен. Това трябва да е първата поръчка, с която да започне изграждането на електронно правителство у нас.
До края на ноември се очаква да започне обмен на документи между няколко държавни институции – в началото в него ще се включат министерствата на транспорта и информационните технологии, на икономиката, на външните работи и Агенция "Пътна инфраструктура". Тогава трябва да пристигне и делегация от Естония, с която да се обсъждат възможности за съвместна работа по електронното правителство.


По думите на Валери Борисов до шест месеца годишните финансови отчети ще могат да се подават на едно място вместо на три, както е сега – към данъчната администрация, Националния статистически институт и Агенцията по вписванията. Борисов е заявил, че сред приоритетите му ще бъде "постепенно преодоляване на "феодалното" собственическо отношение към информационните системи, което част от администрациите в държавата демонстрират".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK