Бюджет 2012 в парламентарните комисии: опозицията критикува, управляващите мълчат

Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 г.За трета поредна година обсъждането на Закона за бюджета в парламентарните комисии премине при препълнена зала с напълно заети места. Днес трите бюджетни закона - за Държавния бюджет, за бюджета на здравната каса и бюджета на държавното обществено осигуряване, бяха обсъдени на общо заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия.


На заседанието опозицията критикуваше бюджета, а представителите на ГЕРБ, както и на предишните заседания, не вземаха думата и след изчерпване на опозиционните възражения само гласуваха.


Икономиката в сянка на нова рецесия
За първи път, откакто е министър на финансите, Симеон Дянков произнесе песимистична реч при разглеждането на бюджета и заяви, че влошените перспективи пред световната икономика и очакваното забавяне на растежа в Европейския съюз и България може да наложат прекрояване на проектобюджета между първо и второ четене. Очаква се той да бъде гласуван на първо четене в пленарна зала идната седмица, което означава, че всякакви промени в приходната и разходната част ще се правят след това от депутати, близки до кабинета, защото Министерски съвет няма право да променя законопроекта си в течение на гласуванията.


"Ние направихме консервативен бюджет с приходи и разходи, които да устоят на 0% растеж за тази година. В бюджета за следващата година също сме били консервативни и сме планирали разчетите за растеж от 1%", напомни Дянков. 


Той съобщи, че развитието на ситуацията през последните дни в Гърция, Италия и други държави, води на извода, че това не е консервативен бюджет и трябва да се мисли в още по-консервативни насоки.


"Доскоро го смятахме за консервативен, но вече изглежда оптимистичен", обясни ситуацията с проектобюджета Дянков. Той призова "всички, водени не само от страстите в България - политически и други", да се съобразяват с това, което става и в Европа.


Двата най-важни въпроса са дали настоящият модел ще издържи непрекъснатият напън, който получаваме от Еверопейския съюз. И отговорът ни е да, посочи министърът. Той обаче се застрахова, че съществува "съмнение, че в Европа и по-специално в еврозоната, нещата стават неконтролируеми", но допълни, че е възможно "да има и доста по-негативен сценарий".


"Как при икономически растеж от 1% и риск той да се забави допълнително, при намалени приходи от корпоративен данък се предвижда ръст на приходите от ДДС и акцизи, които отразяват потреблението. Събрахме се 3 комисии да разгеждаме 3 бюджета, но на практика няма да разглеждаме нищо, защото има някакви числа, които вече не са актуални. Същото стана като увеличаването на пенсиите преди изборите. Не съм склонен да гласувам бюджет с условности не виждам смисъл да продължа участието си в това заседание, заяви депутатът от БСП Румен Овчаров.


Според него в бюджета липсват мерки за борба с кризата, а за трета поредна година не предвижда увеличение на доходите. Той изпълнява прищевките на някой, но не казва как България да излезе от кризата. Не виждам причина да си губим времето тук, продължи Овчаров, но въпреки това остана на заседанието.


Проблем за 2.5 млрд. лв.


Алиосман Имамов от ДПС пък предупреди, че приходната част на бюджета е надценена и догодина може да се съберат с 2.5 млрд. лв. по-малко от заложеното и ако това се окаже вярно, дефицитът ще надскочи 3% от БВП.


"В тази ситуация се повдига  въпросът какви източници ще увеличат приходите. Източниците на растеж са онези данъчни постъпления, които растат само при развитие на потреблението и при икономическо оживление. Увеличават се приходите от ДДФЛ, от ДДС с 10%, от акцизи с 9%, увеличават се приходите от имуществени данъци. Как това може да се постигне, в условията на една стагнация. Това няма да е нова рецесия, а продължение на депресията", прогнозира Имамов, допълвайки: "Очевидно тази данъчна политика не води до икономическо ускорение и трябва да се направи нещо друго, но за съжаление в този бюджет ние не виждаме мерки в тази насока".


И опозицията за съкращения на чиновници


Неговият колега от ДПС Йордан Цонев също критикува проектобюджета и призова управляващите да го преработят, така че да бъде устойчив на рисковете за икономиката.


"През 2008 година направихме нереалистичен бюджет за 2009 година, заложихме на оптимистични външни прогнози и сгрешихме. Призоваваме ви - не правете нашите грешки! Когато ситуацията в цяла Европа се мени взависимост от едно гласуване в само една държава, това е невиждан досега динамизъм. Призовавам ви да не правите нашите грешки! Не може да държите администрация, която е правена във време на икономически растеж, и в условия на изключително тежка криза тя да остане същата, а съкращенията да са само плахи опити, и да се съкращават незаети щатове. Трябва страхотно рязане - цели звена, цели агенции, и за това рязане ще получите подкрепа и от центъра, и от дясно. Няма как с този щат в системата за сигурност и МВР бюджетът да се изпълни. При 1.3 млрд. лв. бюджет за сектора сигурност, орязване с 50 млн. е несериозно", заяви той.


Финансовият министър Симеон Дянков отвърна, че правителството ще продължи със съкращенията на разходи и персонал, както постъпи с държавния резерв, където на работа ще останат 40 души от общо 600 в момента.


Той обаче заяви, че правителството няма да прави промени в параметрите, без да е уверено в новите неблагоприятни прогнози. "Да се правят промени в бюджета, без моделите ни да показват, че е необходимо, ще бъде гадаене", заяви Дянков в отговор на критиките на Румен Овчаров.


Въпреки критиките депутатите приеха проектобюджета и обсъждането му продължава в пленарната зала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  """ На заседанието опозицията критикуваше бюджета, а представителите на ГЕРБ, както и на предишните заседания, не вземаха думата и след изчерпване на опозиционните възражения само гласуваха """
  ===========================

  Нима има нужда от коментар ?

  Като ми пееш Пенке ле ,
  кой ми те слуша ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1018 Разстроено

  Не е за всеки бюджет да прави и държава да управлява! За това горките депутати от Герб не знаят дали и как да отговорят на критиките на опозицията. Казвам го с прискърбие, защото тези така или иначе ни управляват!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2396 Любопитно

  "...Симеон Дянков произнесе песимистична реч при разглеждането на бюджета..." - след като се уповава на КРИЗАта, на "лошите" в ЕС, сред съседите, света и падащите Леониди, руски спътници и борсови индекси, ЯВНО е дошло време и за свиване на "перките"!?! Но ТОЙ не е виновен, ЧАКА да премине "бурята" - снишаване и инерция...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Цигарки,цигарки"
  Вземи си Дянков те са от вашите.
  Бюджет и Дянков= магаре и космос!

 5. 5 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Дневник", оправите си правописните грешки!
  Не, че и аз не ги правя Запазена марка са ми.
  Ама я, не съм уважавана обществена медия.

  "Ние направихме консервативен бюджет с приходи и разходи, които да устоят на 0% растеж за тази година. В бюджета за следващата година също сме били консервативни и сме планирали разчетите за растеж от 1%", напомни Дянков."

  "Доскоро го смятахме за консервативен, но вече изглежда оптимистичен", обясни ситуацията с проектобюджета Дянков."

  Абе Дянков, оптимисти ли сте или консерватисти? Консерва или либерали!? Питайте Алеко, той със сигурност знае...

  Дянков, нали знаеш, че шизофренията е медицинска диагноза?
  А раздвояването на личността е трудна диагноза....
  В чисто човешки план.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 6. 6 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "както постъпи с държавния резерв, където на работа ще останат 40 души от общо 600 в момента" - е нали ще го преразпределяте по министерствата - закриват тук 600, а там ще откриете 6000 ма за свои хора... и къде му е съкращението?

 7. 7 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 583 Весело

  Бюджет 2012: Същата пица, но по-скъпа

  http://pozicii.net/2011/11/byudzhet-2012-sashtata-pitsa-no-po-skapa/

  http://www.chara.blog.bg,
 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  http://www.cinefish.bg/data/movies_images/2/p_2163.jpg
  Мълчат – въпреки че това мълчание завлича България на дъното. Мълчат – въпреки че с това мълчание се превръщат в декоратори на фалша, който все по-безпощадно превзема общественото битие в страната ни, която е и тяхна страна. Мълчат – с мълчанието на агнетата, когато ни водят на заколение.

 9. 9 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Дянков ако рецесията в Европа е по-силна, милиционерите ще ти изядат главата. Сега е момента да ги отрежеш. После всички ще съжаляваме, че не си го направил. През следващите две години имаме 4.2 милиарда лева плащания по дълга. Плюс над два милиарда дефицити. Това няма как да не се отрази на лихвите и българската икономика ще продължава да линее.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 10. 10 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много ми е интересно да чуя мнението на г-н новия президент за бюджета.При този бюджет ще започне работата му.Или той ще мълчи като герпутатите.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 11. 11 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Що ли ми се струва познато? Ааа,да защото от Дянков друго не може да се очаква. Кой го хвалеше,че бил завършил незнам къде си,бил работил незнамкъде си? Тя и кака Пена работи в МФ ,ама като хигиенистка. Да не се окаже,че две години дърводелец ни е управлявал финансите?

 12. 12 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Опозицията се е мобилизирала във форума, очевидно.

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Що бе??? Нали очилатият си заложи министерския пост , ако бюджета му се издъне???

 14. 14 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Дянков е нахален като конската муха - докато не го изритат, няма да си отиде! Гаранция. Хубавото е, че продължава да върши глупости, което е похвално Браво на Дянкоff!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK