Дянков: По-добри времена, ако има, те няма да са през 2012 г. определено (стенограма)

Дянков: По-добри времена, ако има, те няма да са през 2012 г. определено (стенограма)

© Цветелина Белутова"По-добри времена, ако има, а надявам се, че ще има в Европа, те няма да са през 2012 г. определено. Така че повече пари няма откъде да вземем". Това предупреждение отправя финансовият министър Симеон Дянков по време на последното заседание на правителството на 9 ноември към министрите. Репликата му идва в отговор на поредните искания на представители на министерства за финансови отстъпки и средства за догодина, се вижда от разпространената от заседанието стенограма.Този път думите на Дянков са провокирани от молба на правосъдното ведомство. Финансовият министър обаче се обръща към всички свои колеги с думите: "Мислете в друга хипотеза, не колкото смятате, че трябва, понеже преди е било така, а какво можете да направите с наличния ресурс, така че да ви стига".
В хода на дискусиите по изпълнението на бюджета за деветмесечието и за предприемане на мерки от първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, министърът на отбраната Аню Ангелов моли вместо до края на първото тримесечие на следващата година просрочените задължения на Военномедицинска академия да бъдат отложени до края на 2012 г. По думите му тези задължения могат да бъдат намалени до минимум със съкращаване на някои дейности, които в момента Министерство на здравеопазването плаща на всички останали болници с изключение на Военномедицинска академия.


"Това са средствата за реанимация, анестезиология, трансплантации, спешна помощ, психиатрична помощ, инфекциозна помощ, които не се плащат от Националната здравноосигурителна каса, ще ограничим и приема на гражданите", обяснява военният министър.


Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов приемат аргументите му и исканото от него отлагане.


Не така обаче финансовият министър реагира на молба за отсрочка от правосъдното министерство. Зам.-министърът Христо Ангелов заявява, че с орязания бюджет на ведомството за 2010 и 2011 г. то също не може да покрие задълженията си. Той съобщава, че по отношение на управление на имуществото на съдебната власт задълженията са в размер на 9 383 000 лв., а по отношение на бюджетните средства, които са предоставени за равен достъп до правосъдие (Националното бюро за правна помощ), задълженията са към 5 млн. лева. Дефицитът при местата за лишаване от свобода е бил към 28 млн. лв. , отпуснати са от Министерството на финансите 7 млн. лева, с което дефицитът е станал 21млн. лева, допълва Ангелов.


"Можем да направим и тази промяна, но е крайно време Министерство на правосъдието да разбере, че и за следващите бюджети ще ни е тежко, така че просто направете реформите, които са необходими", контрира финансовият министър. И допълва още по-рязко: "Защото много говорене има за реформи във вашето министерство, а реални реформи аз досега не съм виждал. Крайно време е, както всички останали министерства, и вие да разберете, че по-добри времена, ако има, а надявам се, че ще има в Европа, те няма да са през 2012 г. определено. Така че повече пари няма откъде да вземем".


Ангелов обяснява, че реформи са направени, но хората в арестите нарастват, за местата за лишаване от свобода са необходими 105 млн. лв, а всъщност се отделят 85-92 млн. лв. "Аз възможност не виждам, освен да се декриминализират престъпления и да се пускат", допълва зам.-министърът.


Дянков обаче не приема този аргумент и продължава: "Идеята, че преди министерството е имало еди колко си пари и следователно толкова пари ни трябват, просто трябва да отпадне в мисленето на всички министри". Посочва, че например Румъния и Латвия в последния момент са обявили, че изпитват затруднения, които явно ще трябва да бъдат компенсирани от Международния валутен фонд. И отбелязва, че в неговото министерство е съкратил 200 души и не се впечатлява, като му се каже, че някой е съкратил 100.


Друг спорен въпрос възниква около намерението на финансовия министър да бъде закрита Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Дянков обяснява, че на нейно място ще се създаде Изпълнителна агенция "Задължителни запаси от нефт и нефтопродукти", която ще е на подчинение на министерството на транспорта. Решението за отпускане на запаси от държавния резерв за нефта остава, както и в момента, в правомощията на икономическия министър.


Съхраняваните в момента запаси от държавен резерв и военновременни запаси, предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисни ситуации, пък се предлага да преминат към Министерство на вътрешните работи, а съответните запаси при положение на война, военно положение да преминат към Министерство на отбраната.


От сегашния щат от 600 души, 39 ще отидат в новата изпълнителна агенция, по 10-15 щата - в съответните две министерства на МВР и МО, за да могат да управляват там запасите, и по този начин ще има и оптимизация на персонал, казва още Дянков.


Ще бъде създадена ликвидационна комисия, която до два месеца трябва да представи предварителен план къде да отидат различните активи, а в едногодишен срок да се изчистят всички дублирания на функции, които в момента съществуват.


Предлага се след като тази ликвидационна комисия разпредели съответните запаси по министерства, да се образува държавно търговско дружество с ограничена отговорност, което да поеме управлението на всички ненужни имоти и активи на сегашната държавна агенция, така че те да могат да се използват по пазарен принцип.


Идеите на Дянков срещат неодобрението на министъра на отбраната Аню Ангелов. Той заявява, че ги подкрепя по принцип, но те се нуждаят от прецизиране.


"Така, както е направено, аз не виждам възможност Министерство на отбраната да поеме всички дейности по военновременните запаси, на нас ни се възлагат военновременни запаси с храни, хранителни продукти, жп релси, жп вагони, всякакви други, лекарствени продукти, които на практика са за 7,5 милиона българи. Тези запаси трябва да се опресняват почти всяка година. Става въпрос например за жито. Това означава, че Министерство на отбраната, освободило се като брокер от покупка и продажба на жилища, сега трябва да купува и продава жито на борсата", аргументира се той.


И допълва, че няма Министерство на отбраната в света, което да се занимава с тази дейност. Според него министерството на земеделието трябва да съхранява, да управлява, да опреснява военновременните запаси за хранителни продукти и храни, министерство на транспорта – жп релси, жп вагони, а министерство на здравеопазването – с лекарствени средства.


Финансовият министър отговаря, че ликвидационната комисия ще има една година да работи по тези разделения. Дянков допълва и обяснението защо основната дейност на бъдещата агенция ще са горивата. "Проверихме, има само една европейска директива за задължителните запаси и това е за нефта и нефтените продукти. Извън тази директива няма никакво европейско законодателство, което да постановява да държим жито, да държим медицински или каквито и да е други неща. И няма такава практика в другите държави от Европейския съюз", казва той.


Сега ликвидационната комисия ще трябва да реши също какво реално трябва да се пази и какво не трябва да се пази.


"Тук става въпрос за населението. Няма държава в света, която да няма резерви за военно време. Това, че няма европейска директива, нищо не означава. По много други проблеми европейски директиви няма. Защото отбраната на страната, съгласно Договора от Лисабон, е задължение на самата страна", казва Аню Ангелов. И пак повтаря: "Брокерската дейност е много силна, тя е направо брокерска агенция. В момента се водят над 200 дела както от страна на агенцията към фирми, които не си изпълняват задълженията да съхраняват определени запаси, било то кашкавал, сирене и т. н., така и от фирмите към агенцията за неплащане на съответните неустойки по договорите. Има с над 200 фирми договори. Коя ще е страната, която ще поеме тези договори? Това в този законопроект също не е казано".


В края на дискусията премиерът предлага решението да се приеме по принцип и много спешно да се доработи, защото според него казаното от Ангелов е важно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK