Сметната палата откри "престъпно посегателство" във финансовите отчети на Министерството на земеделието (допълнена в 18.00 ч)

Мирослав Найденов<br />

© Анелия Николова

Мирослав НайденовМинистерството на земеделието и храните е получило отказ от заверка на годишния си финансов отчет за 2010 г. от Сметната палата. Това е единственото ведомство с такъв отказ сред одитираните общо 172 бюджетни организации, обяви днес председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Тазгодишният одит за на палатата е включил 42 министерства и централни ведомства, 94 общини и 36 висши училища.


В основата на отказа е констатираната лоша отчетност на земеделското министерство за активите му – недостатък и на много от останалите министерства. Конкретната причина агроведомството да не получи годишната си заверка обаче е пълната липса на данни за хидромелиоративните съоръжения на министерството в страната – поливната инфраструктура, която е публична държавна собственост. Многобройните язовири, диги, тръбопроводи и други съоръжения в цялата страна до този момент не са инвентаризирани, остойностени и осчетоводени като активи. "Имало е престъпно посегателство - умишлено изтриване на цялата база данни,", каза Димитров.


Oт земеделското министерство коментираха, че "престъпното посегателство" се е случило през миналата година, когато бе взето решение за закриване на агенцията по хидромелиорации и прехвърляне на дейността й в самото министерство. Тогава ликвидационната комисия е установила, че от дирекцията по финанси в агенцията е изчезнал софтуер, който съдържа счетоводната информация за активите на институцията. Тогава е бил подаден сигнал и до прокуратурата, обясниха от ведомството на Мирослав Найденов пред dnevnik.bg.
Тъй като няма как да се опишат активите, от земеделското министерство също са искали финансовия им отчет да не бъде заверен от Сметната палата. В следващите шест месеца пък ще се прави нова оценка на активите на бившата агенция по хидромелиорации, казаха още от ведомството, като за целта ще бъде обявена обществена поръчка за външен оценител.


Той ще трябва да оцени 8 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и други съоръжения, стопанисвани от закритата вече институция. Земеделското министерство вече е завело 14 язовира за 191 млн. лв въпреки липсата на счетоводни данни, казаха още от ведомството. По груби оценки всички активи трябва да бъдат за около 300 млн. лв.


Според доклада на Сметната палата във финансовия отчет не са осчетоводени 11 язовира- "Малко Шарково", "Сопот", "Пчелина", "Тракиец", "Тополница", "Бели Лом", "Съединение", "Тракиец", "Дяково", "Порой" и "Ахелой". Всички те или нямат издадени актове за публична държавна собственост към края на 2010 г. или имат актове, но в тях не е посочена стойност.


Отделно други шест язовира- "Панчарево", "Тича", "Кула", "Ястребино", "Горни Дъбник" и "Рабиша", са заведени на занижени стойности.


Отказът за заверка на годишния отчет няма да доведе до преки санкции за МЗХ, каза председателят на палатата. Съгласно закона за държавния бюджет обаче той обаче може да послужи за основание финансовото министерство като наказателна мярка да ореже от годишните средства за земеделието, посочи Димитров. Досега такава санкция не е налагана, добави той. Резултатът от негативните констатации до момента е само един уволнен главен счетоводител, който бил отговорен за лошата отчетност на МЗХ, каза шефът на дирекция "Финансови одити" в палатата Пепа Хаджиева. Земеделският министър Мирослав Найденов е поел ангажимент данните да бъдат събрани и публикувани до средата на 2012 г.


Отказът за заверка е прецедент сред министерствата. МЗХ и в предишните години е получавало заверката си с "резерви". По думите на Валери Димитров, тазгодишният отказ се дължи на факта, че палатата тази година за пръв път е навлязла в дълбочина в дейността на ведомството. Миналата година такъв е получила само една община – Дългопол, казаха от Сметната палата.


С "резерви", т.е. със сериозни пропуски, които водят риск от лошо управление и злоупотреби, са били одобрени отчетите на 47 институции и висши училища, т. е. 27 % от всички одитирани. Сред тях са Министерският съвет и 10 ведомства - министерствата на финансите, на вътрешните работи, на външните работи, на отбраната, на транспорта, на социалната политика, на околната среда, на физическото възпитание, както и Националната служба за охрана при президентството, и Националната разузнавателна служба. Сред висшите училища с лоша отчетност са икономическият университет в София (УНСС), Икономическият университет във Варна, Националната художествена академия, Югозападният университет в Благоевград.


Финансовите отчети на институциите вече ще са публични, обявиха от палатата. Съгласно разпоредби в тазгодишния закон за бюджета всяко ведомство, както и държавните университети вече трябва да публикуват на интернет сайтовете си годишния си отчет, посочи Димитров. Досега те не са били публични, съгласно все още действащ регламент в Закона за счетоводството, според който публичните органи не са длъжни да публикуват отчетните си доклади.


Според шефа на Сметната палата, традицията на лошите отчети се дължи отчасти на факта, че в България все още "няма заинтересован потребител", т.е., че гражданите не държат сметка на институциите за публичните средства. Ако в частния сектор някоя компания не получи заверка на финансовия си отчет, това автоматично би сринало акциите й и позициите й на пазара, посочи Димитров.

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Само там ли? Слаба откриваемост.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на samboetes
  samboetes
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе, занимавайте Миро със стандарти, салами и хляб!
  Какви са тия отчетности-модчетности!?

 3. 3 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 583 Весело

  So what?

  Und?

  И какво от това?

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  """ "Имало е престъпно посегателство - умишлено изтриване на цялата база данни,", каза Димитров. """
  ================================

  Само там ли ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Ха ха ха !!!

  ЕВАЛА НА ОДИТОРИТЕ!!!

  Но пак в ТЕХНИЯ ДВОР:

  ДОСЕГА ни8кога не са правили такива "откази"!!!
  Излиза, че ЖАНЧО е бил с идеална отчетност! Ваньо също е бил отличник!!! Царот е бил за ПРИМЕР И ПОДРАЖАНИЕ!!! ГЕЙШът пък е бил на КОСМИЧЕСКА ВИСОТА!!!
  И ХОП - само ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ бил лоооооош, та лош!!!

  Ха ха ха !!!

  ДАЛИ ЩЕ ИМА НАКАЗАНИ СРЕД ОДИТОРИТЕ за
  НЕСЪВЕСТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ досега???

  Щото ми е ясна реакцията на ГЕНЕРАЛА - още утре ще бъдат УВОЛНЕНИ зам. министри и началници на отдели в министерствата!!!
  А при ОДИТОРИТЕ??? КОЙ ЩЕ УВОЛНЯВА ТАМ ???

 6. 6 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  "Сред висшите училища с лоша отчетност са икономическият университет в София (УНСС), Икономическият университет във Варна"

  Именно тези, които трябва да обучават на отчетност студентите си.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Алооооо, сметната палатааааа, пак не сте в час. Миро е прав. Тези неща дето го обвинявате, за язовири и др. отдавна са собственост на мутрите. Та Миро си е прав, че не ги смята.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#6] от "phh":

  Там обучават как се замитат следи и как се крият данъци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Престъпното посегателство с изтриването на базата данни, при това без санкции, едва ли е в интерес на гражданите.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на craigy
  craigy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нормално, все пак там е един от най-некадърните министри. Уж стандарти умува, пък в "държавния стандарт" не се вместил-малоумен плюнчо!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Весело

  "Според шефа на Сметната палата, традицията на лошите отчети се дължи отчасти на факта, че в България все още "няма заинтересован потребител",гражданите не държат сметка на институциите за публичните средства."
  .................
  Строй чиновниците пред министерството и направи една среща с гражданите лице в лице, пък да преброим след това цицините...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "Тогава ликвидационната комисия е установила, че от дирекцията по финанси в агенцията е изчезнал софтуер, който съдържа счетоводната информация за активите на дружеството. Тогава е бил подаден сигнал и до прокуратурата, обясниха от ведомството на Мирослав Найденов пред dnevnik.bg."

  Айде бе? Нима? ИзчезнАл софтуерО и тие немат грам представа за тримесечни, годишни и други отчети, подавани от ликвидираната ИА по ХМ?
  А прокуратурата си го е преместила от левия в десния джоб. Щото активите на "дружеството", а по-точно журналя, на второстепенния разпоредител с бюджетни кредити са у софтуЕро, дето пък изчезнал. А компа? И той ли е изчезнал заедно с програмката за осчетоводяване?
  Иначе, може и да припомним за човека, при който се е изпарил софтуера и данните. "Калин Андреев (1950) , главен директор на агенцията, е работил като агент Ковачев за Окръжно управление на МВР-Перник по линия на ДС от 1980 г . Той е заемал поста главен директор в агенцията по хидромелиорации в периодите от декември 2002 г. до май 2004 г. и от ноември 2009 г. до месец юли 2010 г."
  Брях, пак им срали в гащите на мильовците... Мильовци.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Сметната палата отказала да завери отчета но пък после по-долу четеш, че министерството само поискало това и кръга се завърта и отговорността за хаоса е колективно несподелена...

 14. 14 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Фалшивата отчетност не е само български порок. По-любопитното е как в САЩ се справиха с този уолстрийстки феномен.
  Конгресът гласува закон, състоящ се само от два члена. С първия изпълнителният директор, счетоводителят и одиторът лично гарантират за верността на посочените данни. А вторият? - Полагането на подписите се счита за акт със силата на клетвена декларация. Нарушаването й се води за тежко престъпление - лъжата под клетва винаги завършва с дългогодишен затвор. Солта е, че ако те пипнат в нещо, могат да те осъдят дори и за техническа грешка ( след показания под клетва думи като обърках се, искам да се поправя, спомних и т.н. не се уважават). С една дума - развързаха ръцете на контролните органи, прокуратурата и съдът, за да съдят тежко дори и за леки нарушения, понеже разследването на големите трае години, гълта маса средства и много квалифициран труд.
  Беше даден и гратисен срок от 6 месеца, за да си "поправят" компаниите отчетите. Само на "Уолстрийт" над 6 000 фирми, сред които и много гиганти, коригираха отчетите си с точните цифри.
  А у нас при подобен казус щяха да създадат Закон за верността на отчетите - поне със стотина члена, с преходни и заключителни разпоредби, които обезсилват част от текстовете, с мизерни наказания за нарушаването му, с предвидена в него нова "Агенция по верността на отчетите" с поне 100 души кадрови състав, с правителствена, парламентарна и президентска квота в нея и с назначени наши хора, чието основно достойнство е колко плътно мижат.

 15. 15 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Поръчка от ББ.
  Явно Борисов е дигнал мерника на Миро Мършата.

  Това ще е извинението да му бие шута.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Сега да припомним на виещите тук герберасти и за Държавния резерв. Защото, вероятността и там да "изчезне" софтуерчето, след две години грабене от ГРАБ е същата, както и в бившата ИА "ХМ". Мароканските скакалци го действат като в Столична. Сто подписа за грабчо от кмето, после - фалшиви били, прокуратурата действала и т.н. смешки от цирка. Само дето сделките са изповядани, а кмето - премиер. Сега метат със замах, ама метат инфото за изчезналите милиарди. По забравения вече почин с задграничните дружества. Метачите - от групата за екстрено разграбване на България(ДС)...
  Герберите да не гледат ошашавено. До края на мандата евентуално глутницата хиени ще остави гол скелет. И ще се разбяга със специфичен вой....

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  Време е Миро Тъпото да си ходи.
  То само с вятър, стандарти и преливане от пусто в прано не става...
  И да може7 е нужно, не само да иска6 и да говори6...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Още един, меко казано, неподходящ за поста си министър.

 19. 19 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1320 Весело

  И сега какво?

  www.economistbg.com/
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Отговорност няма ли да се носи? Оставка?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  тройната коалиция е виновна

 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Разстроено

  "...традицията на лошите отчети се дължи отчасти на факта, че в България все още "няма заинтересован потребител", т.е., че гражданите не държат сметка на институциите за публичните средства.."

  Това е така понеже няма ГРАЖДАНИ, а е пълно с поданици!
  Поради това няма и отговорни и виновни; освен международното положение и Злодей Костов.

  Закономерно в една среда след като няма правила на поведение които да се спазват - резултатът е една кочинка. В която било то софтуер, било то данни "изчезват" при това "незнайно как", едва ли не чудодейно.
  Само смрадта остава и просмуква всичко!
  И то вече навлизаме сериозно във "второто полувреме" на Мачлето което спретва Пожарната Команда...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "СДС":Прав си.И това е така,тъй-като у българина не е изградено уважение,почит към държавата.Не обвинявайте социализма за това.Всичко идва от продължилото над 650 години чуждо робство/византийско и след това турско/.През цялото това време за българина държавата е била нещо чуждо,не негово.Такова е отношението и сега.Общото,т.е. държавното/а ние сега по европейско му когато става на въпрос за държавни пари ги наричаме публични финанси/,кучета го яли.Важно е моето,това,което е в джоба ми.На аргумента,че и общото е негово,че това общо се изгражда и с парите от неговия джоб,българина килва капата назад и подигравателно казва:Абе,така е,но ако аз открадна от държавата 100 лв.,толкова ли след това тази държава ще ми удържи?Нали тези 100 лв. ще ги връщат всичките седем милиона българи и за мен ще остане по-малко и от стотинка да връщам.Това е философия,на която и копче не може да се каже.

 24. 24 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кучкаря да го изхвърлят на улицата! Откога разправям!!!

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hristo Hristov":

  Почвайте да ръкопляскате на представлението, такова.
  От две години и кусур ви го играят, ама вие се правите, че не виждате ставащото.
  Сега - бурни ръкопляскания, овации, радост и пак така.
  Докато осъмнете не само с малоумни обяснения, как е изчезнал софтуер, та не знаят къде са актовете за държавна собственост, а и с надлежното обяснение, че са виновни Попов, Димитров, Беров, Виденов, Кобурга и Станишев, но и язовирите са глътнали въздух в скеча...

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#23] от "molesan2":
  И това е така,тъй-като у българина не е изградено уважение,почит към държавата.Не обвинявайте социализма за това.
  ..............
  Напротив, точно социализъма научи българина да не разчита на себе си , а на партията , завода, бригадира, баджанака...
  Понятията "връзки" и "шуробаджанащина" се появиха по социализъм.
  Няма как да е иначе, поради това, че до 1944г. държавното е било МИНИМАЛНО.
  На държавна работа са били Елин Пелин, Славейков, все библиотекари, но именно по милост. Държавата е протягала в редки случаи ръка на талантливите, но бедни художници, писатели, интелигенти...
  Държавното няма как да е било общо, понеже не го е имало, всеки предмет, всяко нещо си е имало собственик, било е частно, а полицията е имала за задача да го защитава, затова и гонят хайдутите- партизани по гори и паланки, понеже те саботират, крадат, взривяват...частна собственост.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 479 Весело

  Този некадърник на снимката трябваше да замине дисциплинарно и на прикурор с целият си екип и кушлев трябваше да му види сметките още с назначението на онази хубостница с диплома Калина Илиева .
  Досега вече той здраво е омазал до уши земеделското министерство .
  Това идва да каже че такива като него като него стават за полето единственно но в костюм и министерство сложиш ли плачат за затвора

 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#22] от "B52":

  [quote#22:"B52"]"...традицита на лошите отчети се дължи отчасти на факта, че в България все още "няма заинтересован потребител", т.е., че гражданите не държат сметка на институциите за публичните средства.." [/quote]

  Не се бях сетил. Няма кой друг да е виновен. Грабльото от НДСВ откри и причината да грабят страната си като през кърджалийско.
  Липсата на "заинтересован потребител"...
  Сякаш Сметната палата е от вчера, а одитите от днес. Та се сблъскваме с нещо непонятно.
  Проф. Валери Димитров е на този благ пост от април 2005 година, а публичност на констатациите по одита на ведомстватата харчещи нашите пари - йок...
  Мерзавец...

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Изчезват данните за всички язовири и напоителни канали в страната, 27% от ведомствата, вкючително МС и МФ имат одит със "сериозни пропуски, които водят риск от лошо управление и злоупотреби". Какво става? Такъв одит не е ли повод за разследване за злоупотреби и най-малкото уволнение на счетоводните отдели или подписалите съмнителни документи? Според сметната палата излиза, че управляващите даже документално не са гледали да си покрият бакиите и въпреки натиска не може да се подпише одит без защита, че е с особено мнение, за последващи наказателни действия.
  Ако в над 1-2% от всички одити, и то на малки организации, има проблеми, няма и прокурорски проверки, то защо изобщо имаме държава?

 30. 30 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":

  Я, "гарафата" (демек ДАМАДЖАНАТА!!!) - пак тук!
  И пак ГОТОВ ЗА НОВИ ИЗБОРИ!!!

  Ха ха ха !!!

  Ще БУТАШ ЛИ ЦАРЩИНАТА, комуне 5-то поколение???
  (За незнаещите - ПРАДЯДОТО на дамаджаната БУТАЛ ТОПА на поп Андрей през 23-та година!!! Затова след 9-ти ЦЯЛАТА ФАМИЛИЯ била активни борци и получавала НАРОДНИ ПЕНСИИ!!!
  А ДАМАДЖАНАТА беше ОСИНОВЕНА от дядо си, та да може и ТЯ ДА ПОЛУЧАВА НАРОДНА ПЕНСИЯ, като "СИН НА АКТИВЕН БОРЕЦ против капитализЪма"!!!)

  Та да ти кажа НАПРАВО:
  Одитът е НАПЪЛНО ПРАВ!!! Крайно време е ВСИЧКО В МИНИСТЕРСТВАТА да бъде наред (на европейско ниво)!!!
  И това, че бил загубен "софтуер" и така нататък наистина е СМЕШНО!!!
  НО ...
  От юли 2009 г. досега НИТО ЕДИН ХИДРОТЕХНИЧЕСКИ "ОБЕКТ" НЕ Е сменил собствеността!!!
  НИТО ЕДИН!!!
  Заяото ВСИЧКИ бяха ПРОДАДЕНИ, ПРИВАТИЗИРАНИ, РАБОТНИЧЕСКО-МЕНИДЖИРАНИ и тн ОГРАБЕНИ мноооооого преди ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ да спечели изборите!!!
  Така, че МОЖЕШ ДА ВИНИШ министерството (както и самият одит го прави) в ЛОША ОТЧЕТНОСТ!!!
  Но НЕ МОЖЕШ ДА ГО ВИНИШ, че е ПОДАРЯВАЛ НА ЧЕРВЕНИ БАРОНИ собственст за милиарди!!!
  ПРЪВ БЕШЕ ЖАН!!!
  Той ПОДАРИ на Веска Меджидиева ЦЯЛО СЕЛО барабар с жителите му и
  ДЕВЕТ БРОЯ ЯЗОВИРА!!!
  А след това се наредиха ЦИГАНЧЕТО, което ги продаваше за
  ЕДИН СИМВОЛИЧЕН ЛЕВ!!!
  Масовата "приватизация", която пък ги РАЗДАВАШЕ за "бонове"!!!
  И т.н. до ГЕЙШАТА, която им оформи и НОТАРИАЛНИТЕ АКТОВЕ БЕЗПЛАТНО!!!

  Айде - БЕГАЙ да туриш "венец" на паметника на дядо ти във гр. ФЕРДИНАНД!!!
  Че ако не беше БУТАЛ ТОПА - сега още щеше да си МОНТАНСКИ ЦИГАНИН, а не "почтен" ШОП !!!

 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":
  ЗАКОН за финансовото управление и контрол в публичния сектор
  Обн., ДВ, бр. 21 от 10.03.2006 г., доп., бр. 42 от 5.06.2009 г., изм. и доп., бр. 54 от 16.07.2010 г.
  Глава първа
  ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
  Чл. 1. Този закон урежда обхвата и осъществяването на финансовото управление и контрол, както и принципите и изискванията към системите за финансово управление и контрол в организациите от публичния сектор.
  Чл. 2. (1) Разпоредбите на закона се прилагат в организациите от публичния сектор.
  (2) По смисъла на този закон организации от публичния сектор са:
  1. организациите, разпореждащи се със средства от държавния бюджет;
  2. организациите, разпореждащи се с извънбюджетни средства;
  3. организациите, разпореждащи се със средства от общинските бюджети и фондове;
  4. организациите, разпореждащи се със самостоятелни и/или автономни бюджети, включително Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса;
  5. организациите, разпореждащи се със средства, гарантирани от Република България;
  6. организациите, разпореждащи се със средства по фондове и програми от Европейския съюз;
  7. търговските дружества по чл. 61 от Търговския закон и държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон ;
  8. други организации, разпореждащи се с публични средства по силата на нормативен акт.
  Чл. 3. (1) Ръководителите на организациите по чл. 2 отговарят за осъществяване на финансовото управление и контрол във всички ръководени от тях структури, програми, дейности и процеси при спазване на принципите за законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност.

 32. 32 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Некадърност и лъжи! А погледнете само на колко министерства са подписани отчетите с резерви - почти всички, начело с Министерски съвет! Повече нямам какво да коментирам!

 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":
  ЗАКОН за независимия финансов одит
  ЗАКОН за Сметната палата и др. Има една приказка: демокрацията е висша диктатура на закона. Има правила в България, има закони, но никой не ги спазва. Кажи ми една сфера, в която контролът е на ниво. Гледаме наш'те политици, няма леви, няма десни. Гледаме ги как грабят народа и мълчим...или както казваше един герой на Николай Хайтов в «Капитан Петко Войвода» : "Бай Петко, ние живеем в държава, където всеки, от селски кмет нагоре, може да спре действието на закона".


 34. 34 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Тогава е бил подаден сигнал и до прокуратурата, обясниха от ведомството на Мирослав Найденов пред dnevnik.bg."

  много сигнали, много нещо, резултати - нищо.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#30:"alkash17"]От юли 2009 г. досега НИТО ЕДИН ХИДРОТЕХНИЧЕСКИ "ОБЕКТ" НЕ Е сменил собствеността!!!
  НИТО ЕДИН!!!
  Заяото ВСИЧКИ бяха ПРОДАДЕНИ, ПРИВАТИЗИРАНИ, РАБОТНИЧЕСКО-МЕНИДЖИРАНИ и тн ОГРАБЕНИ мноооооого преди ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ да спечели изборите!!! [/quote]

  Кресльо, на другите глупости няма да отговарям, ама крясъците за ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ми идват в повечко, та ще трябва да те сваля от колона.
  Мърльо, хинромелиоративната система в България никога не е продавана, защото е публична собственост. Въпросът, мърляч, е до "движимата" собственост. Помпени станции, кантони и язовири, стопанисвани от ортаците на ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ, които са ги превърнали в гробници за ортаци и краднато джелезо, употребено за грабене и гърбене.
  И Веска ти Меджедиева е от генералското ти котило. Червено па и кресливо като теб.
  Мърльо креслив, аз с другарите ти от ДС и БКП нямам връзка, но ти с крясъци вече доказа къде си. При пернишкото ченге, помело базата данни за язовири, кантони и сгради, канали и помпени станции дето са му били поверени от "ГЕНЕРАЛ" БОРИСОВ да ги "пази"...
  Айде сега кряскал от калта колкото щеш.

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  абе тези съвсем малоумни взеха да ни изкарват. Бекъп на данните няма ли? Що за ИТ специалисти имат в това министерство?

 37. 37 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Министерство на финансите и министерския съвет са сред институциите "с резерви и сериозни пропуски"... ?!?!? Има ли смисъл да се коментира просто...
  Апропо, само една част от държвавните институции са били одитирани, колко са останалите...

 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Сметната палата откри "престъпно посегателство" във финансовите отчети на Министерството на земеделието...инкриминиран е престъпно посегателство по чл. 202, ал. 2, т. 3, вр. чл. 201 от НК и неговото авторство.
  Понятията "големи размери" и "особено големи размери" в Наказателния кодекс се определят единствено от паричната стойност на предмета на престъпно посегателство към момента на извършване на деянието. Този критерий е еднакъв за всички престъпления, за които са предвидени такива квалифициращи признаци: кражби, грабежи, длъжностни присвоявания и пр. В този смисъл е задължителното тълкуване на Върховния съд на РБ, дадено с Постановленията на Пленума № 3 от 1970 г. и № 6 от 1971 г. - допълнени с Постановление № 7 от 1987 г., както и с Тълкувателно решение № 6 от 1973 г. на ОСНК на ВС. Тези актове на ВС са действуващи, не са отменени и са задължителни за съдилищата в страната. Затова, позоваването на отделни решения на отделения на ВС, както и на отделни постановления на Главна прокуратура, в които се приема друго - че цифровият израз на предмета на престъплението не може да бъде единствено меродавен за тези понятия - е неоснователно и неправилно. То не е съобразено със задължителното тълкуване на ВС. Когато законът предвижда като квалифициращи признаци едновременно (кумулативно) престъпление да е в "особено големи размери", и да представлява "особено тежък случай", тогава понятието "особено големи размери" ще се определи единствено от равностойността на предмета, а понятието "особено тежък случай" ще се определи съгласно указаното в чл. 93, т. 8 от НК.

 39. 39 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Миро, Мироооо, не стига че селската ти програма цикли та се не види, не стига че субсидиите за селското стопанство намалят, ами и счетоводство като хората не могат да водят тези твои мишоци в министерството. Айде вземи намери читави хора и започнете да работите, де! Ако ти не можеш да се справиш, да го направи някой друг, по-кадърен!

 40. 40 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Нормално, в това ведомство работеше Калинка. Там работи и онова изчадие, бившата на Ашраф...

  А Миро е ударник по стандарти. Само в неговото министерство стандарт няма.

 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Весело

  [quote#36:"buran"]Бекъп на данните няма ли? Що за ИТ специалисти имат в това министерство?[/quote]
  Бекъп няма, щото няма бюджет за записвачка($20) или празни СД-та(под 0.50лв/бр.)(Макар че масивът на счетоводството едва ли е над 1-2 дискети за данните за година, ама и дискетите са по цели 20-30ст...). А специалистите сигурно са заслужили с премии(по почина на МП, когато си раздадоха едни милиони за оправянето на ТР по време на постоянните му блокажи и идеята да се закрива и да се връща всичко на хартия). А пък това да се хване кой е затрил данни е направо от сложността на задача за запълване на цял нов сезон на CSI, защото не се знае кой е ИТ специалистът с отговорност за целостта на данните, кой работи на компютъра, на който са(Това с мрежите все пак е висш пилотаж, та сървър с бекъп едва ли е имало 1-2 милиона да се купи, щото какво е това да се ползва машина за 200лв за целта?). Абе, смях. От година има сигнал и никой не може да намери виновник сред примерно 10 отговорни с достъп до информацията или поне на пост да я пазят(Ако се окаже, че случаен гражданин е издебнал да се освободи рсто и е изтрил набързо базата.).

 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#35] от "Graf":Патриотизъм се нарича това, "Graf"- е.
  Кресльо, на другите глупости няма да отговарям, ама крясъците за ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ми идват в повечко, та ще трябва да те сваля от колона...
  Пример за патриотизъм е и защитната реч на Георги Димитров по време на Лайпцигския процес, произнесена на 16 декември 1933г. Ето откъс от нея: Димитров: ...Печатът не само ме хулеше по всякакъв начин – това ми беше безразлично, – но във връзка с мене наричаха и моя български народ „див” и „варварски”; мене ме наричаха „тъмен балкански субект”, „див българин”, и аз не мога да отмина това с мълчание. Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българската работническа класа и селяните, българската народна интелигенция съвсем не са диваци и варвари. Равнището на материалната култура на Балканите, безусловно, не е така високо, както в другите европейски страни, но духовно и политически нашите народни маси не стоят на по-ниско равнище, отколкото масите в другите европейски страни. Народ, който 500 години живее под чуждо иго, без да изгуби своя език и националност, нашата работническа класа и селяните, които се бореха и се борят против българския фашизъм и за комунизма, – такъв народ не е див и варварски. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз Ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са варвари и диваци?
  Председателят (прекъсва Димитров): Вие не намеквате за политическите отношения в Германия, нали?
  Димитров (с иронична усмивка): Разбира се, че не, господин председателю...
  Още по времето, когато германският император Карл V казвал, че той говори на немски само с конете си, а германските дворяни и образовани хора пишели само на латински и се срамували от немския език, във „варварска” България апостолите Кирил и Методий бяха създали и разпространяваха старобългарската писменост.
  Българският народ с всички сили и извънредно упорито се е борил против чуждото иго. Ето защо, протестирам против нападките срещу българския народ. Нямам причини да се срамувам, че съм българин и се гордея, че съм син на българската работническа класа.

 43. 43 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Весело

  БСП и Доган са виновни.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 44. 44 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ей, и язовири взеха да крадат !

 45. 45 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мироооооо...
  Не са ти били само Калинките проблема явно...
  А оттук нататък думата е на прокуратурата....

 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  на ограбените погреби им драсват клечката, а на ограбените ведомства им затриват документацията. но всичко е под контрол, гаранция герб!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чак след края на мандата на Тиквата ще им
  излязат кирливите ризи.Дотогава услужливите
  медии ще си траят, а после гръмки заглавия.
  Ама след дъжд качулка....

 48. 48 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "theanalyser":

  Вярваш ли, че прокуратурата ще се заеме? Абсурд!

 49. 49 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 738 Любопитно

  До коментар [#42] от "latcho59":
  Като излизаме от темата за язовирите, да продължим.
  Речта на Г.Д. е готена и трябва да се припомня. Но да помним и че немският фашизъм и съветският комунизъм бяха близнаци. И партньори, свързани с Пакта "Москва-Берлин" за поделяне на Европа и с още един допълнителен договор за приятелство (1939 г.). И те си я поделиха (СССР: 1/2 Полша, Литва, Латвия, Естония, Бесарабия, Финландия; Германия: 1/2 Полша, Дания, Норвегия, Белгия, Холандия). И чак след това Хитлер реши да нападне "партньора си - СССР (1941 г.). И немският фашизъм се замени в 1/2 Европа с див азиатски комунизъм (1945-1990). И - може/трябва да има и такава пародия:
  "....Народ, който 55 години живее под чуждо (съветско) иго, без да изгуби своя език и националност, в което се толерираха най-неуките (партизани, ятаци и партийни секретари) и се преследваха и убиваха образованите и интелигентните – такъв народ не е див и варварски. Диваци и варвари в България са само комунистите. Те планираха национално предателство - включване на Б-я в СССР. Те възродиха и македонизма, те работеха за Балканска федерация...Те пратиха български войски за окупация на независима и "братска" държава - Чехословакия (1968 г.). Но аз Ви питам, господин председателю, в коя страна комунистите не са варвари и диваци?"
  Патриотизъм ли???  Поздрави
 50. 50 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#47] от "blaserr93lrs2":

  Най-многото, което може да излезе, е остатъчна миризма на мърша.

  Нещото, което (екс-)комунягите никога не забравят да правят е да бършат следи. Да, ясно е, че насирането се е случило по тяхно време, но никога няма конкретен виновник - освен, разбира се, международното положение и някой-друг "несретник", изгубил благоволението на партийния бей.

  Така лека-полека, при липса на наказание (понеже не можеш да наказваш група хора; вината винаги е конкретна и лична), нещата се разминават. След време всичко е отново цветя и рози и баш-бабитите или наследниците им се връщат (в началото колебливо, след това - все по-уверено) на бял кон.

  И пак се сещам ... че не бил виновен този, който ядял зелника ... което не пречи да му пожелая от сърце да му приседне, разбира се.

 51. 51 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Георги Димитров за 6 мес. е нау4ил в затвора перфектен немски... Меркел требе да го даде за пример на емигрантите в Германия , дет 4 поколение ни#о не говорят.....

 52. 52 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Героят от Лайпциг остава незабравим за българските патриоти... на които им остана тази малка кап4ица гордост... на фона на мизерията в която пиянстват старите комунисти....

 53. 53 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=632&amp;aid=14766
  Отказът за заверка на годишния отчет няма да доведе до преки санкции за МЗХ, каза председателят на палатата. Как да е друго, нали ГЕРБ прекроиха из основи Сметната палата с новия Закон за Сметната плата и го превърнаха в „едноличен, послушен и политически зависим орган".
  Управляващите смениха и ръководството на поредната "независима" институция с послушковци.

 54. 54 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Мавзолеят на Г. Димитров си бе най-святото място в България... преди комунистите тотално да се пропият....

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#23:"molesan2"]До коментар [#11] от "СДС":Прав си.И това е така,тъй-като у българина не е изградено уважение,почит към държавата.Не обвинявайте социализма за това.Всичко идва от продължилото над 650 години чуждо робство/византийско и след това турско/.[/quote]

  Абсолютно не съм съгласен! Трудовите маси еволюират по веригата роби->крепостни->пролетарии->граждани, не заради някакви си измислени философски категории, като манталитет, мислене и т.н., а в следствие на степента икономическата си свобода.

  Ако всеки месец ти остават достатъчно пари след като си посрещнал всичките си належащу нужди, можеш да станеш гражданин. Ако всеки месец алтернативата е английския на детето или вноската за парното, няма как да станеш гражданин.

  Гражданското общество в държавите, в които го има е следствие на общата икономическа мощ ма голяма маса от населението застанала зад единна кауза.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#49] от "Starec":
  След този твой коментар много уместно би било, ако ти "Starec" се помолиш със следната молитва:
  "Аз ли криво ти се молих или ти Господи криво ме разбра???"
  Кое ти е грешното? Та, с две думи, „нерде Ямбол, нерде Стамбул, нерде Охрид…?”, както обича да казва този мъдър български народ. Българският народ е мъдър народ, освен на избори. ...

 57. 57 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 995 Весело

  След случая " Калина Илиева " нищо вече в това министерство и този министър не може да ме учуди. Учудвам се само на учудените.

 58. 58 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 586 Весело

  Хах
  И отчета на община Правец - "с резерви" приет.
  Ама нали там през 2010 г управляваше ГЕРБ, а кметът беше юрист ...
  Що така?!!
  И по-важното. Какво следва? Щото ако НАП има "резерви" към отчет на частна компания, знаем последствията, а за кметовете, директорите, министрите и прочие, управляващи парите на данъкоплатците, каква ще е санкцията?
  Това искам да знам!!!
  И настоявам да има такава!

 59. 59 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#51] от "totilas":
  До коментар [#52] от "totilas":
  До коментар [#54] от "totilas":
  Извинявай , приятелю , но ти къде в момента надигаш чашката - в немско или в българско?

 60. 60 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ...."ко в частния сектор някоя компания не получи заверка на финансовия си отчет, това автоматично би сринало акциите й и позициите й на пазара..." А на ЕООД на Б.Б. не само не му падат акциите , но "печели" избори всякакви!

 61. 61 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А кога ще открият парите на здравната каса и парите от продажбата на Булгартабак? Кога ще проверят Дянковчето?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Там обучават как се замитат следи и как се крият данъци! [/quote]
  Много ясно даже и Дянков за това е постъпил във Висшия икономически институт "Карл Маркс“ преди Фондация „Знаме на мира“ на Людмила Живкова да го прати във Виена.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#59] от "Gabrielle":

  Как къде?

  В Дой4ланд - естествено!

  Карл Маркс е казал: "Пролетарий от вси4ки страни - съединявайте се! Сборен пунк: Западна Германия."

  Аз в момента съм о#е на работа и вися пред компота да свър#и деня... да си одя у дома... днес #е меся хляб....

  Ина4е и аз кат бай Георги Димитров... нау4их немския за 8 месеца през 1990 г.... от край-до-край... цялата граматика и думи... требе да се #преха като хората.... дой4о много държи на това... да му #преха# гутес дой4....

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  "...Сред висшите училища с лоша отчетност са икономическият университет в София (УНСС), Икономическият университет във Варна..."

  Еми то се вижда, счетоводители
  Не се научиха тези софиянци откъде трябва да си вземат професионалисти!
  Бахти аматьорщината

 66. 66 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  Срамота бе! Един отчет да не могат да нагласят като хората!

 67. 67 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Ще излезе, че както едно време Сталин бил "най, най-чистият", а подчинените му вършели глупости, така и сега Боко не е в час Всички са некадърници, това е необходимо ясно да се разбере от всеки българин! Ще видите какво ще стане и с резерва, само почакайте...

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#68] от "БамБам":

  Или отчетите не за заверени манипулативно? Знаех аз, че е комунистическа инсинуация! Да знаеш! Само Станишев ги е скрил тези язовири в някое чекмедже!

 70. 70 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Оставка! Друго нищо не може да се коментира под тая новина докато Миро не си последва оная бременната дето ги води за носа заедно с Боце а те дори и дипломата и не са видяли.
  Оставка и шута отзад и на улицата. Некадърници, престъпни некадърници.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 71. 71 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  АБЕ ТИКВАТА МИ СЕ ГУБИ ОТ НЕКОЛКО ДЕНА,ТОА ДА НИ СИ Е ЗАТРИЛ НОЖИЧКАТА........а що се отнаса до водопроводите,мирката не смее да ги барне,щот са на оние нашите хора,дет гробарите обищаваха да ги вкарат на топло преди изборите........ама друг път щело да стане това

 72. 72 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Малии мали , тия ни затриват бе .

 73. 73 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#15] от "Малката Пица":

  дано си прав, че той Миро е един от малцината, за които важи крилатия лаф на онзи м-р от Виденовото май беше правителство "егати държавата щом аз съм министър"

 74. 74 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Някой спомня ли си когато Костов в началото на този парламент имаше питане, към гърбавите в парламентарен контрол и критикуваше куците пилета че един куп държавни и контролни органи се препокриват като функции и че контролът от тяхна страна относно дейноста на държавните структури и министерства е нулев клонящ към престъпно нехайство , каза ли го. Той го каза , ама умрял да кадиш с тамян , пиян да черпиш и гербав да мисли , загубена работа .

 75. 75 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Последното заседание на правителството на Станишев извади от активите на държавно предприятие "Напоителни системи" язовир "Правец". Прехвърлянето на активите в т.ч. хидромелиоративната система, приключено ли е? Община Правец приела ли е хидромелиоративната система, а Напоителни ситеми предали ли са я?
  Ако отговорът е "да", как е станало това, при положение, че 600 дка от десния бряг на язовир Правец, където бяха ситуирани съоръженията, попада в голф игрището на В. Златев и бяха "есхумирани", понеже пречат на голф-треволяците. Да не се окаже, че софтуера се е бъгнал "случайно", та да се прикрият "подвизите" на иначе законопослушния Валентин Златев.
  Разполагам с чертежи на унищожените съоръжения, които мога да предоставя.
  В тоя ред на мисли, как беше унищожена деривацията между яз. Бебреш и яз. Правец? И защо!

 76. 76 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Де да беше само там.
  В целия екип на Б. Б.-
  престъпност и срам!!

  www.berbenkov.hit.bg
 77. 77 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 636 Весело

  Българските вогони са по некадърни и от неандерталците.
  На хартиен носител нямат ли я счетоводната информация.

  Хааа-йде на язовирите евтино ги дават ...

 78. 78 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "B52":
  Време е, по-скоро бреме е, Боко-плоското и всичко под него да си ходи, защото става катастрофално опасно да останат! И за нас и за тях!

 79. 79 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  не зная какви хора работят във Сметната палата, ама им свалям шапка - не си спомням годиба в която не са заковали абсолютно всички без изключением - т.е. явно тия хора си вършат работата кадърно, помня някакво изменение на закона според което всеки можеше да си избърше задника с констатациите и докладите им - а през комунизма май колеха и бесеха по=алчни стопански ръководителчета... не зная дали имат правомощия, но ако хванат да одитират заптиетата и еничарският ни корпус ще им разкажат играта убеден съм...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  "....Сметната палата откри "престъпно посегателство" във финансовите отчети на Министерството на земеделието...."

  Аре сеа престъпно, че и посегателство. Вие не сте ли чували за "целесъобразност"? Това е положението...

 81. 81 Профил на pers
  pers
  Рейтинг: 8 Разстроено

  В петък в базата данни на ДФЗ срещу проекта ни се появи "ОТКАЗ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПОРАДИ НЕДОСТАТЪЧЕН БЮДЖЕТ" проектът ни е внесен преди 2 години и 3 месеца. (тогава срокът за разглеждане на проектите беше 3 месеца)
  Това лято ни поискаха допълнителни разяснения по проекта, които предоставихме (наложи се да жертваме лятната си почивка) и сега това!
  На всичкото отгоре отказът (още не сме го получили официално)идва по време на приема на нови документи и на практика не можем да кандидатстваме и сега. Отнета ни бе възможността да подадем документи и на предишните приеми, защото проекта ни се "разглеждаше".
  В същото време проекти внесени година след нашия отдавна са разгледани и одобрени.
  Моля посъветвайте ни към кого да се обърнем, за да съдим тази корумпирана и безхаберна институция ДФЗ!

 82. 82 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Има ли мутра, която да не се уреди със собствен язовир, таваришчи?

 83. 83 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 479 Неутрално

  тъпи театри на тъпата бира

 84. 84 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Весело

  "Сред висшите училища с лоша отчетност са икономическият университет в София (УНСС), Икономическият университет във Варна ..."

  АААА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА!!!! ШИ УМРА ОТ СМЯЯЯЯХ!!! ЦИИИИРК!!!

  А, и нещо да попитам- като се е изтрил софтуера, кво от туй?! А първичните счетоводни документи, чийто данни са били въведени у софтуера де са?!?

  Аре, ся! Ний може ВИНС-а и УНСС да не сме завършили, ама се пак поназнайваме туй онуй

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 85. 85 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Миро си каза,чè си е крадне още от техникума.....крал салам...
  Сега крадне яко!

 86. 86 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#60] от "dakl":

  Ми щот матряла мноу мъдър и интелигентен. За тва!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 87. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Любопитно

  [quote#45:"theanalyser"]

  Мироооооо...
  Не са ти били само Калинките проблема явно...
  А оттук нататък думата е на прокуратурата....
  [/quote]

  Миро Мазния е Калинка номер 2.
  С какво заслужихме това бедствие - ГЕРБ.
  Кога ще си ходи цялата малоумна пасмина от ГЕРБ?

 88. 88 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Мирослав Найденов каза вчера, че субсидиите за земеделието се вземат от стотина фирми, като някои от тях вземат по 30 милиона евро, което е по-вече от парите за култура и днес – хоп – намират нередности в министерството му. Защо днес? Той каза по телефона от Брюксел, където е в момента, че на Бойко Борисов отдавна е докладвано за случая?!?!

 89. 89 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Весело

  [quote#71:"4i4e"]АБЕ ТИКВАТА МИ СЕ ГУБИ ОТ НЕКОЛКО ДЕНА,ТОА ДА НИ СИ Е ЗАТРИЛ НОЖИЧКАТА........[/quote]

  Вероятно, си реже ноктите на краката, както лично ни беше осведомил в интервю във в-к "Труд". Само в понеделник не ги реже

 90. 90 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Ето, сега медиите, поради липса на друго, ще вдигнат врява до небето за проблем, който им е известен от поне 10 години, а допреди няколко години беше съчетан и със заменки, еврофондове и десетина други крупни несъответсвия със справедливостта, при което тогава са отразявали тези неща доста вяло. Не мога да си обясня това поведение на журналистите.

 91. 91 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#36] от "buran":

  Не е само в това министерство, и в едно друго има същия проблем и някой много добре се беше постарал да затрие всичката информация. А вероятно и в други държавни институции е така.

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  Я ,някой ще трябва да си подава оставката?!Дали...или...може би ...някой ден!

 93. 93 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво на Сметната палата, че си е свършила работата. Констатациите са факт, те са поредният тест за отношението на властта в България към законите и морала. Тези констатации ще намерят отражение в следващия мониторингов доклад на ЕК. Въпросът е дали ще се реагира на тях и колко дела за корупция ще бъдат заведени. Както и колко оставки на ръководители на нередовни ведомства ще последват

 94. 94 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Две изречения охарактеризиращи управлението .
  1 Престъпно нехаиство - изказване на Иван Костов в началото на управлението на герб.
  2 Престъпно посегателство - констатация на проф . Валери Димитров две години и половина след управлението на герб.
  Прави впечатление развитието на един процис от нехайство в началото до посегателство тоест кражба в средата на управлението. Какъв ще бъде краят.Паживьом увидим.

 95. 95 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  "....Многобройните язовири, диги, тръбопроводи и други съоръжения в цялата страна до този момент не са инвентаризирани, остойностени и осчетоводени като активи. "Имало е престъпно посегателство - умишлено изтриване на цялата база данни,", каза Димитров...."

  Това просто няма как да е вярно. Тия твърдят, че базата данни е "хвръкнала", сама се е изтрила и нищо не е останало. Да ми ги приказват на вехтата шапка - нещо като "шменти-капели", любимия трик на Али Бабуин. Една нормална база по закон трябва да има поне две резервни копия, съхранявани на две доста отдалечени едно от друго места. Освен това всяка база се прави на базата на първични, хартиени документи, които също се пазят. Тия ментарджии твърдят, че всичко е "изчезнало" или че "така си беше". Базата е скрита, не е изтрита, защото на онбашиите им е нужна да изнудват този или онзи.
  Ако бяхме в Китай, поне двама-трима министри и отговорни служители немедленно щяха да бъдат разстреляни. И базата щеше да изскочи здрава здравеничка. Ама тук вилнеят други страсти... Деа и държавата, деа... Е нема такава държава.

 96. 96 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#30] от "alkash17":


  +++++++++++

 97. 97 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  [quote#45:"theanalyser"]А оттук нататък думата е на прокуратурата.... [/quote]

  Значи пак ще им се размине, щото всичко това не може да става без одобрение свише. Вервайте ми!

 98. 98 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#87:"stenli1"]С какво заслужихме това бедствие - ГЕРБ.
  Кога ще си ходи цялата малоумна пасмина от ГЕРБ? [/quote]
  Когато баба ти излезе на околовръстното

 99. 99 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Според шефа на Сметната палата, традицията на лошите отчети се дължи отчасти на факта, че в България все още "няма заинтересован потребител", т.е., че гражданите не държат сметка на институциите за публичните средства."

  Е, кога излизаме да искаме оставката на министъра на МЗХ?

  www.zaednovchas.bg
 100. 100 Профил на Elmo
  Elmo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами то си намирисва на приватизация на занижени цени,хоп утре наредбичка от държавна става общинска и хоп търче и хоп някой чичко с парички ще си има язовирче и ще си къца рибка,така образно казано мирише тук,но нали от главата се вмирисва рибата така, че нека да гражданите да почнат да правят одит на това как се харчат нашите пари драги ми данъкоплатци!!!

  Elmo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK