Още едно дело на съдия Иван Раденков, който си направи отвод по делото на Янева, се бави

Съдията от ВАС Николай Урумов и дъщеря му Деница Урумова излизат от ВСС след като бяха изслушани от етичната комисия във връзка с придобиване на имоти в Приморско

© Красимир Юскеселиев

Съдията от ВАС Николай Урумов и дъщеря му Деница Урумова излизат от ВСС след като бяха изслушани от етичната комисия във връзка с придобиване на имоти в ПриморскоРешението на Върховния административен съд (ВАС) по делото срещу уволнението на младши съдия Деница Урумова се бави, показа проверка на "Дневник". Делото е било разгледано на 12 септември, когато съдебният състав (Иван Раденков, Даниела Мавродиева, Таня Вачева) е обявил, че ще се произнесе в срок, който според Административно-процесуалния кодекс е 30 дни. Той обаче е инструктивен за съда.


Младши съдията от окръжния съд в Благоевград Деница Урумова беше уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради правото на строеж в Приморско, което е получила като нуждаеща се. Тя беше вторият уволнен след разкриването на аферата с бедните магистратски роднини с имоти край морето. Първият беше Веселин Пенгезов, който беше свален от поста председател на Софийския апелативен съд. ВАС възстанови окончателно Пенгезов миналата седмица.


Делото срещу уволнението на Урумова трябваше да започне на втори май, когато обаче се оказа, че тя е нередовно призована. Така магистратите счетоха, че е налице процесуална пречка за разглеждане на делото поради редовната процедура по призоваване на жалбоподателката и отложиха делото. Съдът отбеляза, че изпратената до нея призовка не е доставена, а разпореждането за призоваване по телефона е изпълнено, но посоченият от нея телефон е бил изключен.
Единият от членовете на съдебният състав е съдия Иван Раденков. Именно той се опита да саботира решението по делото за избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, като си направи отвод след приключване на производството. Решението на този казус също се забави с почти две седмици, като се оказа, че Раденков си е направил отвод, след произнасяне на съда, изготвяне на съдебният акт и подписването му от другите двама членове на състава.


"Капитал" цитира магистрати, според които подобно поведение е без прецедент, защото законът не позволява, а съдебната практика не познава подобен случай. Раденков е нямало как да си направи отвод след произнасяне на състава. Освен това отводът му не е мотивиран, като според конституцията всеки съдебен акт трябва да е. Освен това съдията няма право да откаже да подпише съдебното решение. Единствената възможност е ако не е съгласен с волята на мнозинството да подпише решението с особено мнение.

Въпреки всички тези доводи, никоя от отговорните институции - етичната комисията към ВСС, инспекторатът към съвета или прокуратурата пожелаха да се занимават с поведението на Раденков.


Иван Раденков е в съдебният състав по още едно дело покрай скандала с малоимотните магистратски роднини в Приморско – това на колегата му Андрей Икономов, който беше наказан с намаляване на заплатата. Въпреки, че Икономов и Раденков имат множество общи решения по емблематичните казуси със селището Златна Перла край Варвара и парк Странджа. Раденков не се е отвел от делото на Икономов и е приел, че може да разгледа жалбата му безпристрастно.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Поредния боклук в съда, толкова са много...

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА, И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!

 3. 3 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Ха ха ха !!!


  И тук ще има "самоотвод" след като се разбере, че "ПРИСЪДАТА" Е ОСЪДИТЕЛНА!!!
  И тук подсъдимата ще напише ОБЖАЛВАНЕ ПРЕДИ ДА Е ОПОВЕСТЕНА присъдата!!!

  Както казват следователите:
  ВСЕКИ ПРЕСТЪПНИК си има свой ПОЧЕРК!!!

 4. 4 Профил на ivelin_burgas
  ivelin_burgas
  Рейтинг: 426 Гневно

  Темида е "сляпа", но само избирателно...

  "Човек за човека е брат, Разбра ли бе, гад?" Радой Ралин
 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Когато си готов да лазиш за да направиш кариера - няма нещо което да те спре. Да имаш гръбнак е трудно.

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Гневно

  чакам отгоре депеша
  как да го реша !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За "съдия" Иван Раденков - Безнадежден случай
  Не разбирам отдавна
  за какво ли се мислиш.
  За герой вероятно
  от любовен роман.
  Дон жуан да играеш
  така ти се иска,
  а пък всъщност си само Иван.

  И защо се стараеш,
  не ти ли ясно?
  Посивял си скучен,
  като празен екран.
  А мансардата с блянове
  вече е тясна,
  тя отдавна е само таван!
  Припев: /2x/
  Иване, Иване! (2)
  Спасение няма, щом си към тях прикован!

  Богдана Карадочева - Иване, Иване

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Противно ми е вече да ги коментирам. Някой да е потънал в дън земя от срам? Поговорката "Гарван-гарвану....." е много точна. Е такива имат безграничната власт в България.

 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Раденков е под натиск.Явно има кирливи ризи. Явно го шантажират яко и само милиционерите го държат в момента. Наистина е безпрецедентно поведението му, но предпочита да се държи по този начин отколкото на бял свят да се появят се-ре-се-та

 10. 10 Профил на Бай Стоен
  Бай Стоен
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Нещо са мноо щастливи двамцата.

  st-impex.com
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  КАК УМИРА БЪЛГАРИЯ? Налице е пълен срив на доверието към магистратите. Трайно е наранено доверието към съдебната система, тя е напълно срината. Тепърва ще видим ефектът. Забелязвам обаче, че се създаде и страх и допълнително капсулиране на системата, има и злепоставяне между магистратите. Болезнен процес, изходът от който за мен е непредсказуем. В общество, в което изпълнителната власт доминира над останалите власти, в което няма противостоене между изпълнителната, законодателна власт и съдебната, а господства само партията която е на власт, там духът на парламентаризма и съдебната система умира. При такава обстановка разделение на властите вече трудно може да бъде осъществено - вече става дума за трайно нарушаване на балансите в държавата.

 12. 12 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Говори се,че съдията Раденков е крупен/според българските стандарти/ земевладелец и арендатор във врачанско село.Арендува както собствена,така и наета земеделска земя.Подходящо занимание за един върховен съдия в България.

 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тези всичките са за Белене, ама онова от песничката от 50те- Жип, жип Белене, курортен пансион, три години бачкаме по новия закон....!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivelin_burgas":
  ТЕМИДА НЕ САМО Е СЛЯПА, НО И БЕЗОЧЛИВА

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 854 Неутрално

  ТАКА Е ТО ... ДОКАТО ИМА ИНСТРУКТИВНИ СРОКОВЕ, ДОКАТО НЯМА САНКЦИИ ЗА НЕСПАЗВАНЕТО ИМ, ДОКАТО ЗАКОНЪТ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ НАКАЗВА С Т.НАР. УСЛОВНА ПРИСЪДА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА, ИЗВЪРшЕНО ОТ МАГИСТРАТИ /НЯКОЛКО ПРЕЦЕДЕНТА САМО ЗА ГОДИНА/, ПОНЕЖЕ ОБщЕСТВЕНАТА ОПАСНОСТ НА ДЕЯНИЕТО И НА ДЕЕЦА НЕ БИЛИ ВИСОКИ /ИМА ЛИ ПО-ГОЛЯМ ЦИНИЗЪМ И ОТВРАТ/ ...

  И НАПРАВИ ЛИ НА НЯКОГО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ТОВА, КОЕТО КАЗА АДВ. ДЕРМЕНДЖИЕВ - ДО ТРИ МЕСЕЦА ЩЕ ИМА /ИЛИ НЯМА ДА ИМА/ ОБВ. АКТ СРЕЩУ БОЕВСКИ И ДО 7-8 МЕСЕЦА ПРИСЪДА /ОПРАВДАТЕЛНА ИЛИ ОСЪДИТЕЛНА/ ... ОБАЧЕ В БРАИЛИЯ
  ТУК ЗА 7-8, НО ГОДИНИ, МОЖЕ И ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ ... ОТВРАТ

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Делото срещу уволнението на Урумова трябваше да започне на втори май, когато обаче се оказа, че тя е нередовно призована. Така магистратите счетоха, че е налице процесуална пречка за разглеждане на делото поради редовната процедура по призоваване на жалбоподателката и отложиха делото. Съдът отбеляза, че изпратената до нея призовка не е доставена, а разпореждането за призоваване по телефона е изпълнено, но посоченият от нея телефон е бил изключен.

  В България няма съдебна система, това е толкова несериозно, може би минало на ниво детска градина.

  Реално съдът ни е вече нелегитимен. Какъв е смисълът от него след като 95% от Българите не му вярват?

 17. 17 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Освен да осъдят някой невинен, или някой кокошкар, друго не могат да направят съдилищата из България..

  Fail with honour then succeed by fraud
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Любопитно

  Ама чакайте сега бе, другари! Нали искахте съдебна реформа? Те точно това е същността съдебната реформа. Сгазилата лука съдийка - Урумова или друга няма значение, остава на работа по милостта на Цецо, но става вечна робиня и послушница на режима Борисов. Нали затова гласувахме. Ся що мучите? Нямате визия вие.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Весело

  А бай Раденков вече заслужава да го изстрелят нагоре по стълбицата на субординацията. Какви постове се освобождават напоследък?

 20. 20 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Разстроено

  [quote#18:"Lemmy"]Сгазилата лука съдийка - Урумова или друга няма значение, остава на работа по милостта на Цецо, но става вечна робиня и послушница на режима Борисов. [/quote]
  Дали пък Цецо не се амбицира от светлия пример на Едгар Хувър? Въобще не бих се учудил.

  Пази боже от комбинация "тъп, упорит и амбициозен"... и с власт.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 21. 21 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1123 Гневно

  ПРОСТО - МИЛИЦИОНЕРЩИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ама какво да очакваме от юристи - завършили "Магнаурската" школа в Симеоново.... (имам пред вид висшите им началници!!!)
  Да живее Цецко Цветановщината ( завършил ВИФ !!!!)

 22. 22 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#21] от "Вели":Не Цецо ти е виновен,драги,а Гоцевщината!!!Цецо се бори с всички сили против нея,а такива като теб само помагат на гоцемафията.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 23. 23 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Гадост!
  С риск да ме баннат повръщам върху Рднков

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 24. 24 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#22:"Аксел"]Цецо се бори с всички сили против[/quote]

  Аре бе?!? Не думай?!? Единственото за което Цецко се бори - и то е видно отвсякъде - е за поредния апартамент.
  Айде стига вече такива "борци", че виж докъде сме я докарали - да вършат откровени нарушения и престъпления и после да ни обясняват наукообразно и ехидно как "не я владеем тази материя"...
  И най-интересното е, че има хора, които още продължават да им вярват....

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Толков игри ,че предлагам закриване натоя съд и назначаване на всички студенти на тяхно място -поне ще гледат хората по законите и ако оправдаят мутра ще си викаме е те са млади не разбират.

 26. 26 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Абе в България има ли ЕДИН читав съдия?! Всички са навързани като свински черва, ДМЕМ! Защо не се помисли за пряк избор на съдии, както е в някои от по-развитите демокрации. Пък да видим после на тия избори кой ще гласува за тях!

  Жизнь или Life - избор има.
 27. 27 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Самозадоволяващата се и самообслужващата се съдебна система бавно ,но сигурно водят до разпад на държавността.

 28. 28 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#12] от "molesan2":

  Колега, как е възможно човек да арендува собствена земеделска земя?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK