Пенсионната реформа, планирана за 2021 г., ще се изпълнява сега

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Това ще свие ефекта от повишаването на пенсионната възраст и икономиите няма да свият дефицита на НОИ" - значи файдата е нулева...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Измрели три четвърти от българските пенсионери от глад и от Европа пратили комисия от експерти да огледат нещата на място. Гледали те, цъкали с език, чудили се и накрая възкликнали:
  - Каква ужасна трагедия! Горката страна, но пък какъв нисък бюджетен дефицит има!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Това би трябвало да означава оставка на правителството!? През Ноември 2010 г. премиерът Боби Борисов подписа споразумение със синдикатите и работодателите, че възрастта за пенсиониране ще се увеличава от 2021 г. до 2024 г. ако депутатите от партията гласуват не това което премиерът е подписал, всеки на негово място, който има капка достойнство би си подал оставката незабавно!

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Ха дано, но надали.... !

  Дано инстинктът за самосъхранение е заработил, след като виждаме как завършват държави с далеч по-дълга стопанска история от нашата

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 5. 5 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 515 Весело

  С други думи-на опашката за памперси за възрастни и така до преселението в по-добрия,може би свят!

  haokarapora
 6. 6 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Повишението на възрастта е някаква логична стъпка, но не съвсем. Много повече пари ще се спестят от отрязването на привилегиите за ранно пенсиониране. Полицаи, военни и т.н. ще се пенсионират още по-рано спрямо другите, за сметка на другите. Това е неправилно и несправедливо!

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Весело

  Изненадани?? Паричките от резерва на миналото правителство осигуриха 2 години лъжата на Герб, че вършат нещо... сега като ги изхарчиха започва да се разбира какви са наистина Боко, Цецко и сие - използвачи и некадърници Така ще ни завлечат на дъното, че Виденов ще ви се вижда перфектен!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тези да вземат да си прибират осигуровките а не да се помайват и потриват по някои места и да мислят ще може ли аджеба да има как да излизаме в пенсия на 100год.НЕКАДЪРНИЦИ ХОДЕТЕ СИ КАТО НЕ СТАВАТЕ.

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дано инстинктът за самосъхранение на хората да заработи и да не се допусне тази отвратителна недомислица

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2505 Весело

  Хайде пак го ударихме на социалистическо преизпълнение на плана! Десетилетието - в една година! Е, надминахме и Сталин - при него беше: "Петилетката - за три години!"

 11. 11 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 781 Гневно

  Значи редовия гражданин ще работи с 1г. отгоре, за да може катаджии и деловодителки по министерства да се пенсионират докато са още млади. Че и с по 20 заплати накуп.
  УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!
  УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Определено имат желязна логика, значи сега могат да се пенсионират около 30000, ама догодина сакън, да не се пенсионират 15000. Абе това да не би да се прави заради МВР, МНО и ДАНС! Да си се пенсионират нашите хора с добри пенсии, а другите кучета ги яли!

 13. 13 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Далеч по-значителен ефект ще има ако веднага, от 01-01-2012, се премахнат ВСИЧКИ привилегии на чиновниците в МВР и МО, а на униформените полицаи и войници се поорежат в разумни граници.
  А ако се затегне и контрола върху ТЕЛК-овете и спрат да се бълват по 30-40 хиляди псевдо-инвалиди годишно, бюджета на НОИ ще се балансира.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 875 Весело

  Лично пожелавам, на всеки който гербер, който подкрепя тази реформа, да го уволнят, съкратят, или да закрият щата, или фирмата, когато е на 50 години, а някой друг да е направил пенсионната възраст 80 години! Да им е честито, да ги видя тогава!

 15. 15 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Планираното за догодина увеличение пък ще стане с промени в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, които ще бъдат прецизирани между първото и второто му четене.

  Това не е прецизиране, това си е нов бюджет, с нова философия и основна промяна в рамката му.
  Необходимо ли е да се припомня, че между две четения не се правят кардинални промени. Не се сменя изцяло философията. Ще бъде прието на първо четене недоносче, което после тотално се променя.
  Това е валидно и за целия бюджет

 16. 16 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Горанов трябва да го оставят на минимална пенсия, и заедно с Дянков и Бойко една година трупане на опит в някой старчески дом да се грижат за хора. Стига са гледали само цифри.

 17. 17 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "По-думите му обаче всички спестявания от тази стъпка ще финансират увеличаване на минималните пенсии за стаж и възраст от сегашните 136 лв. на 145 лв"

  Харесват ми тези думи, които казват няколко истини:
  1. Че сметката за повишаване на минималните пенсии за едни хора ще дойде чрез повишаване на възрастта на други хора. - тоест пак сметката ще плащат най-уязвимите, а не чрез събиране на средства от олигарсите
  2. Матриялът ще изпие горчивата чаша, няма да прочете това, а поръчково интервю в жълт парцал, където истината ще е фалшивицирана - тоест пострадалите ще гласуват отново за подтисника.
  3. Бат Бойко най-нагло ще даде поредното интервю във Стандарт, Труд, БТв или друг парцал, където ще каже "повишиХ ви пенсиите" и удобно ще забрави, че не той, а онези 15 000 души са го направили - матриялът пък ще му повярва овнешки и пак за него ще гласува.

 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Гневно

  До коментар [#11] от "acarid":

  Знаеш ли, че един пожарникар взема средно 25 години пенсия, а един нормален пенсионер 5 години! Знаеш ли, че един фуражкаджия взема средно 600 лева пенсия, а един нормален пенсионер 200 лева! Я ги сметни сега-фуражкаджия 25 години по 12 месеца по 600 лева е равно на 180 000 лева!!! Един нормален пенсионер 5 години по 12 месеца по 200 лева равно на 12 000 лева!! Та значи фуражкаджията взима 15 пъти повече от НОИ!!! А да не забравя, че дава нищичко, нито лев в НОИ за осигуряване!!! Тоест да го преведа 100 000 фуражкаджии взимат от НОИ пари колкото 1,5 милиона пенсионери!!!!! Тоест цялата държава работи за да може фуражките да се пенсионират на 48-50 години и да взимат всичките пари давани от нормалните данъкоплатци!!! Справедливост,а??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Причината е, че повишаването на възрастта ще засегне не повече от 15 000 души. Толкова са хората, които няма да могат да се пенсионират догодина заради повишаването на възрастта.

  Това е издевателство над въпросните 15 000 човека. Подобни промени се правят не година за година, а се дава известен период да не е толкова драстична промяната и да не се шокират хората

 20. 20 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Тиквичко, сядай да пишеш писмото за следващия!

 21. 21 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Цялата държава работим за да могат любимците на Боце и на Цецо да бъдат хрантутени както трябва. Нали нашата милиция ги пази. Пък и изборите прави.

 22. 22 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  няма какво да се лъжим, държавата е фалирала.
  Масларова не беше ли в затвора? Как смее да се появява въобще.
  Виновни са комунягите обаче, че изглозгаха скелета на България и сега лаят само, а пари няма - яли, яли и се посрали

 23. 23 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И нито дума за полицаите и военните! Докога бе, хора! Тези съвсем ни взеха за подбив! Ало, децата ни бягат в чужбина, родителите ни мизерстват! А ние все гоним някаква възраст и не можем да я стигнем! Стига сте се подигравали с нас бе! Знаете ли колко хора имат необходимия осигурителен стаж и чакат да навършат годините. Защо не се даде право на тези хора, които са си изработили необходимото към тази скапана държава да се пенсионират? Защо привилигированите прослойки ще трябва да работят 25 години и независимо от възрастта ще се пенсионират, а ние не! Това си е чиста дискриминация! Това да гониш гражданите на една държава, поради некадърност и безсилие, си е чисто престъпление! Това да спекулираш с цяла една нация, да се държиш най-нагло и арогантно към обикновения човек; това, държавата да е като един бирник за хората, без да е свършила нито едно свое задължение или работа за пет пари, това е антисоциална политика!

 24. 24 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#23:"danakoplatec"]това, държавата да е като един бирник за хората, без да е свършила нито едно свое задължение или работа за пет пари, това е антисоциална политика! [/quote]

  Това е социопатска политика. Управляват ни хора без никакъв морал. Само като види човек как мислят
  - значи ще вземем от всички за да дадем на нашите хора. защото е важно те да са доволни. Другите като са недоволни да духат таратора - нищо не могат да ни направят.

 25. 25 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Няма да спра да питам защо немският полицай може да работи до 60-65 год, а българският да е привилегирован. Защо българският получава 20 заплати, немският - не! За броя на 100 х.д.вече многократно писах. 80 млн. Германия има 200 000 полицаи, 7 млн. България- 60000
  Защо само обикновеният българин трябва да носи тежестта на кризата. Защо не се правят реформи? Защото Цецо направи успешни избори и сега нЕма да му кършим хатъра. Така ли?
  Както е тръгнало ще ви изхвърлят като един друг министър, не помните? Само почакайте

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#22:"BG"]Виновни са комунягите обаче[/quote]
  Точно, единствения комуняга дето си пази партийната книжка е виновен! Иначе, някой остана ли да вярва, че правителството е против банските старци, напротив точно те се толерират, вдигане възрастта за пенсия, защита от съкращение в предпенсионна възраст, възможност да работят и взимат пенсия!

 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Те герберите ще се окажат по-лоши даже и от Масларова

 28. 28 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Да си заминават ама кой ще ни разсмива вечер с приказките на гумените глави

 29. 29 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "...че повишаването на възрастта ще засегне не повече от 15 000 души. "

  Нима тази бройка е нещо маловажно, с което не трябва да се тормозиш и съобразяваш? Не става ли въпрос за човешки същества, български граждани, навършили 63 години или нещо бъркам?

 30. 30 Профил на doc124
  doc124
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поне разбрахме хуманната идея на управниците ни. Да се преселим в отвъдното, преди пенсиониране ! Честито

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#12:"ban"]Определено имат желязна логика, значи сега могат да се пенсионират около 30000, ама догодина сакън, да не се пенсионират 15000. [/quote]
  -Ако можеха щяха направо да забранят пенсиите за всички.
  1.Когато някога един човек е почвал работа той е "сключвал' образно казано договор с държавата-да плаща осигуровки 25 години/ако е мъж/ или 20/ако е жена/ и да се пенсионира като навърши 60/55 годишна възраст.С труда му,с данъците които е плащал/ДОД,данък оборот,самооблагане/ са построени материални ценности за десетки милиарди.Тези материални ценности бяха разбойнически приватизирани за "жълти стотинки".В същото време нищо съществено не влезе в пенсионните фондове,за да може да се осъществи по-плавен преход към нова система на пенсиониране.Трябваше да се увеличава и възрастта и стажа за пенсиониране ,но плавно.Т.е.всеки,който в съответната година започва трудовата си дейност и плащането на осигуровки да е наясно предварително при какви условия ще се пенсионира.
  2.В продължение на вече много години,много пенсионери работеха след пенсионирането си,без да плащаха пълен размер на осигуровките.Това водеше до предпочитане назначаването на пенсионери и увеличаване на безработицата сред младите хора.При това и до обществено значимо намаляване цената на труда//по логиката "имаш/имам пенсия,следователно и по-малка заплата ти/ми стига"//.
  всичко това доведе до недобори и оглозгване на пенсионните фондове.Резултатът е ниски пенсии,оправдания че не стигат парите на държавата за пенсии,несправедливи несъответствия в доходите/в т,ч. и на пенсиите.
  "Мизерията на сегашните,а и на бъдещите пенсионери е заслужена" в смисъл,че още докато продължаваха да работят,през последните 22 години не се бориха за правата си като "бъдещи" пенсионери,не изискаха сериозна част от създадените с труда им материални ценности да отидат след приватизация в пенсионен фонд,възрастта и стажът да се вдигат плавно-ежегодно а не ударно-по логиката:"петилетките в съкратени срокове".
  Сегашното правителство няма пълна вина за част от тази ситуация,тя е резултат и от необмислени мерки,действия и бездействия на всички правителства от 1989 г.Но сегашните управници имат вина,защото не са в състояние да осигурят икономически растеж,разумни инвестиции за увеличаване на производството и намаляване на безработицата реално,а не статистически и за пропиляването на "наследството",което получиха за не най-важните за сегашното време неща,за неспособността си да съберат повече приходи,от макар и малкото/или не толкова малкото/,което биха могли други на тяхно място. Така се получава,когато вместо "икономическа политика" се води проста "политика на икономиите".

 32. 32 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#13] от "fras":
  Да, ТЕЛК може да се запуши. Аз съм инвалид 77% с право на работа, но след 2 г. отново ще мина на ТЕЛК. За всички е така.
  Има начин изкуствените инвалиди да се изчистят за 2-3 г.

 33. 33 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#8] от "silent step":

  Няма мрънкане да сте мрънкали на изборите сега вече е късно но големия Ви чака няма разминаване ..

 34. 34 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Дефицита трябва да си остане нисък. Виж Швеция излезе на балансиран бюджет, а има висок стандарт.

  Проблема е, че много пари се харчат за глупости, че много данъци/акцизи/осигуровки/ткси се укриват (минимум 10 млрд. лв.) и че икономиката ни не се развива като хората - спихващи инвестиции, почти никакви нови работни места.

 35. 35 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дамян":

  Прави Ви чест, че имате проблеми и въпреки всичко сте срещу псевдо-пенсионерите.

 36. 36 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изроди!!!

  Защо не го направихте това преди изборите, да видим какво щяхте да спечелите? И как е възможно след като сам опреди 2 години вие приехте пенсионната реформа след продължителни преговори със синдикати и работодатели, сега едностранно да променяте тези договорки? Вие майки и бащи нямате ли? Некадърна измет сте. По-некадърно управление от това не е имало.

 37. 37 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#1] от "bungee":

  Не е съвсем така, неизказаната файда е, че ще спре нарастването на дефицита и той дори леко ще се свие. Ако реформата не се направи, заради застаряването на населението и етническото изместване, дефицита ще продължи да нараства, дори и ако не вдигаме пенсиите (а за вдигане въобще не може да се говори, и без това половината от бюджета в момента отива за социални дейности, при запазване на сегашният модел и липса на съществен икономически растеж 10 години заради кризата в Европа, то след 10-15 години 2/3 от бюджета ще трябва да отива за социални дейности или данъците да се повишат с 50%, дори и при тези ниски пенсии). Не само ние, всички държави в ЕС ударно ще вдигнат пенсионната възраст. Гърция, Италия, Франция, Испания, Португалия, Ирландия, Великобритания, Германия и Холандия са първите, които скъсяват срока на реформите си. Следват Полша, Унгария, Словения, Румъния и ние.

 38. 38 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Великите бизнесмени не осигуряват наетите или ги осигуряват на минимална или половин работен ден, а после реват, че военни и полицаи се пенсионирали рано. Е затова полицията гледа, като горят къщите на милионери.

 39. 39 Профил на somebodynew
  somebodynew
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това ще засегнете вуйна, вуйчо и чичо ми пряко догодина, както мойте и родителите на жена ми след няколко години. Твърдо не за тази промяна и ако я допуснем не сме никакъв народ, а ...мърша!!! Твърдо да за реформа на привилегиите на военни, полицаи и администрацията им - по-късна възраст за всичките за пенсиониране и дефиренцирано намаление на полагащите им се заплати при пенсиониране.

 40. 40 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Гневно

  [quote#29:"Musashi"]Не става ли въпрос за човешки същества[/quote]
  ДА ще им съкратят живота на половина.

 41. 41 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#37:"Делян Делчев"]Не само ние, всички държави в ЕС ударно ще вдигнат пенсионната възраст[/quote]
  Айде, стига лъжи, ударно, до към 2030! При средна продължителност на живота около 80год!

 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#31] от "benkovski11":
  Другарю, забрави да споменеш, че самите пенсионни фондове бяха на два пъти нулирани - ограбени от другарите ти 1990 г. Луканов, Вълчев и 1997 г. Виденов. За съжаление в българската пенсионна система няма историчност, натрупване... А и за приватизацията не си прав. Мноого беше обременена нашата приватизация: 1. Масова и работническо мениджърска - това го реши Виденов, а Костов, не пожела да го отмени. Бяха раздадени по 250 хартиени левчета на около 6 млн. души... колко прави това - 1,5 млрд лв... вместо това тия пари можеха да влязат пари в Сребърния фонд. 2. Правителството на ОДС пък се зае с реституция - бяха емитирани горе долу още толкова хартийки. И в двата случая хората повече или по-малко придобиха пари минавайки през държавни активи. 3. Погасяване на външен дълг чрез Брейди облигации - в почти всички големи кешови приватизационни сделки предварително определена част от цената беше платена с брейдита. Ето още няколко милярда лева... За сребърния фонд почти нищо не остана... мда, в това си прав.

 43. 43 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво. Така трябва. Странното е, че повечето хора тук са достатъчно млади за да не им пука дали ще повишат след 10 или 20 години пенсионната възраст и биха имали финансова изгода, ако го направят по-рано, но въпреки това пищят по форумите.

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Минаха изборите и герберите започнаха да ни заливат с добрите си новини
  Гласувайте за тях още, още...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Ние нямаме алтернатива на ниският бюджетен дефицит. Заради фалитите ни в последните 20 години все още взимаме пари от пазарите на по-голяма лихва дори от Гърция (ако не броим CDS-ите). Икономиката няма да има растеж. Данъците дори да се повишат преразпределянето на БВП е замряло на това си ниво (андрешковщина). Резерва клони към нула. Пенсионерите страдат защото пенсионният фонд никога не е бил на плюс, никога не е имало буфер (дори по тошово време), и защото имаме най-голямото застаряване на население в Европа (включително заради емиграцията) комбинирано с етническо изместване (1/3 от новопостъпилите работници са от малцинствата и са необразовани така че товарят социалната система вместо да плащат данъци). Тук дефицита не решава проблема по никакъв начин. Дори не го и измества, защото ние нямаме алтернативи. Ситуацията е проста, при голямото количество пенсионери, увеличаването на разходите там може да става само за сметка на намаляването на други разходи. Например - ако съкратим целият бюджет на полицията на 0 (и останем въобще без полиция) ще можем да вдигнем кратковременно всички пенсии с 40%. Ако съкратим и армията, ще добавим още 30%. Ако съкратим 100% от всички държавни разходи и държавата плаща само социални разходи, ще модем да вдигнем всички пенсии само два пъти. И то краткосрочно, ако няма растеж на икономиката. Такава ни е държавата и икономиката за съжаление.

 46. 46 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#23:"danakoplatec"]Защо привилигированите прослойки ще трябва да работят 25 години и независимо от възрастта ще се пенсионират, а ние не! Това си е чиста дискриминация![/quote]
  Да, така е. Сега трябва да се намери някоя гражданска организация, и да оформи едно оплакване до ЕК за дискриминация.
  Но и друго - хайде сега да видим, колко от гласувалите за кандидатите на Тиквата ще си го признаят? Само идиот, дебил, тъпанарин може да гласува на юнашко доверие без да види програма, без да чуе за намерения или концепция! като че ли забравиха, че цели 2 месеца Тиквенов се чудеше отсъде да намери министри?
  Само че той, или ние сме тиквите?

 47. 47 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "Finland":

  Еми нали и АЗ за това скачам. Харчат се пари за всевъзможни глупости от подслушване.....до заплати на 240 хрантутника и субсидии на партии......... помощи на роми и стимулирането им на раждаемоста , а Българските пенсионерите са подложени на геноцид.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 48. 48 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Когато са се раждали днешните кандидат-пенсионери,ранната комунистическа държава сключва заем с населението,като продава облигации.След това изплаща тези "ценни" книжа на лотариен принцип до началото на седемдесетте години.Теглят се тиражи като в Държавната лотария и се публикува списък на печелившите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#35] от "Finland":
  А бе мен приятели със шамари ме закараха на ТЕЛК. Чувствах се ужасно ... нооо, се свиква
  Казват, че в ТЕЛК се ширела страхотна корупция... дано вече да не е така. Сега като обикалям с колата около офиса за инвалидни парко места , на повечето такива са паркирани луксозни скъпи коли и джипове. Специално гледах имат ли "талони" Повечето ИМАХА!!! Излиза, че в България една от най-заможните прослойки е тази на инвалидите

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Що се мъчат с разни реформи, ми не пробват направ с ДДТ!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#36] от "carpypd":

  Те така са зацапали пейзажа с гумените си глави че и това няма да им помогне . Стремителното движение към дъното няма вече спиране и те го знаят много добре ама даже и народа го знае но правителството не го казва

 52. 52 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Общата идея е следната - българите ще живеят в приета вече от тях задълбочаваща се мизерия, която осигурява стабилност на държавата. В тази мизерна държава, обаче, ще има прослойка от милионери, които ще живеят охолно. Съотношението между бедни и богати ще е 98% - 2%. Средна класа няма да има. Това е модел на общество от времето на тракийските царе.

 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#45:"Делян Делчев"]Например - ако съкратим целият бюджет на полицията на 0 (и останем въобще без полиция) ще можем да вдигнем кратковременно всички пенсии с 40%[/quote]
  Извинявай, никой не смята, че е разумно да се дигат пенсиите от раз с 40%. Става дума за това, че докато обикновените хора се пенсионира (на 64г.), има други, които са получавали пенсия вече 19 години, плюс още 20 заплати, което е равностойно на пенсии за още 2 и половина години. Всъщност точно категорията, която източва пенсионния фонд остава привилигирована. Защото премирът и вицепремиерът били от тези среди.

 54. 54 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Васил Левски
  „Свободата трябва да се изстрада! Трябва да се заслужи! Тя даром не идва.“
  март 2012 г на площада !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Д-р Тони Филипов разправяше, че в Гърция пенсии за столетници получавали 9000 души, ама столетниците били само 1200. Останалите били по фризерите, а роднините им лъжели, че са ги пратили на околосветско пътуване и им прибирали пенсиите.
  Нашите пенсионери не били заплашени от такава съдба, защото сметката за ток на единг фризер е по-голяма от пенсиите им!
  Дянков мисли за всичко!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Някой май не знае какво прави
  Всеки ден нова глупост, ч дупката в НОИ се увеличава.
  Май няма да окряка до следващите избори

 57. 57 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Тъпанарите от ГЕРБ правят реформите по маймунския метод - проба-грешка. Защото са говеда.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Моля критикарите да са наясно, че България е сред страните в ЕС с най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст . По това си приличаме и даже сме по-зле спрямо данните на тези държави, за които сега четем, че са в технически фалит. У нас има много ученици до 12. клас, деца в детска градина до 7. г., вечни студенти и ранни пенсионери. Моля, четете за какво иде реч. Да не говорим, че в бройката "заети" са заведени всички чиновници, социална заетост по програми и пр. паразити:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tsiem010&tableSelection=1&footnotes=yes&labeling=labels&plugin=1

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 59. 59 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Военни и полицаи да се пенсионират когато искат, но да получават пенсия само от личния си фонд - този допълнителния за рискови професии.
  Така е справедливо.

 60. 60 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Та идеята беше да се ползва опита на някогашните комунисти от днешните,като разделят 2,4милиона пенсионери на 24 серии от А до Ш,без Й. На шесто число всеки месец се теглят печелившите серии пред нотариус.Ало в едно семейство се паднат 2(две)пенсии,по-голямата се връща.Броят на печелившите серии се решава според събраните пари,без да се надува бюджетния дефицит. Навършващите 90 години през съответния месец получават джакпот-3 минимални пенсии.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 61. 61 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#6] от "kalin_m":

  Абсолютно съм съгласен, трябва повечето привилегии за ранно пенсиониране и прикриването на пенсионното субсидиране на държавните служители да се премахне.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#58] от "cinik":

  И с увеличението на пенсионната възраст тоя показател дали няма да се влоши допълнително?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#35:"Finland"]Прави Ви чест, че имате проблеми и въпреки всичко сте срещу псевдо-пенсионерите. [/quote]
  Не псевдопенсионерите са проблемът на НОИ. Всички управници, не само гербавите, манипулират като сочат големите числа на ежегодно пенсионираните - видите ли, има много менте-инвалиди и те избушват бюджета на НОИ. Но не казват, че голямата част от тях не са новопенсионирани, а вече налични пенсионери, които се преосвидетелстват. Тоест, броят на посочените като пенсионирани е далеч по-голям от броя на новоотпуснатите пенсии.
  За сведение на младите и здравите: По закон ако си инвалид дори със 100% нетрудоспособност, но нямаш навършена пепнсионна възраст, си задължен на три години отново да се явяваш на ТЕЛК да те преосвидетелстват, че си инвалид. Това статистиката на НОИ обаче го отчита като новопенсионирани.
  Да кажат колко са новопенсионираните годишно и тогава ще се види, че цялата шумотевица с менте-инвалидите е шменти-капели - да настройват едни групи балъци срещу други. "Балъци", защото и здравите, и инвалидите са както данъкоплатци, така и избиратели.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 64. 64 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 515 Неутрално

  хептен на малоумни ни правят - щяло да засегне само 15000 човека.
  да разбираме ли, че през 2013г няма да има хора, навършили сегашните години за пенсия, и които НЯМА да могат да се пенсионират заради увеличението на възрастта от 2012?
  а през 2014, 2015 и тн? имат си бази от ЕСГРАОН и НОИ, не е никак трудно да сметнат колко хора реално остават измамени в следващите 9 години, но е по-лесно да кажат, че 15000 са нищо, а 9 лв увеличение на пенсия е страхотна благина

 65. 65 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#41] от "ban":

  Прочети реформата на Саркози от догодина, изместване на увеличаването на пенсионната възраст по-рано, както и във всички държави, които споменах. А това не са държави с толкова лошо демографско съотношение като нас. Великобритания например ще стигне нашето съотношение по техни калкулации след 20 години и от сега се готви (с увеличаване на пенсионната възраст) за това. Не можем да си затваряме очите за фактите. Но принципно съм съгласен, че по-големият и тежащ проблем са привилегиите, и неплащането от своите си бюджети на осигуровките на държавните служители (което идва за сметка на другите осигуряващи се и дефицита на НОИ). Но тези реформи както изглежда не могат да се прокарат.

 66. 66 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  [quote#7:"ostin22"]Така ще ни завлечат на дъното, че Виденов ще ви се вижда перфектен! [/quote]
  Ами, Виденов поне е икономист по образование и имаше идея какво прави. Всъщност, там един от малкото политици с идеи беше жертва на вътрешнопартийни лобита и беше съсипан от своите си. Иначе имаше идея валутен борд да влиза още през септември 1996 на 100ина лв на долар(или 180, вече не помня, май беше 180 за USD и 100 за DEM, което после през следващия юни стана на 1000 за DEM и 1800 за USD при минал скок до 3000лв за USD, при който милионни дългове бяха изплатени за по няколко десетки хиляди), но просто не го допуснаха това върховете на БСП.
  Сега на върха са рабфаковци, физкултурник и пожарникар. Малко трудно могат да се борят със знания, след като никога не са учили. Дянков е икономист, ама вече се идва защо въпреки леля му не го щат в СБ...

 67. 67 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Държави с най-нисък коефициент на заетост в ЕС:

  България - 59,7%
  Гърция - 59,6%
  Испания - 58,6%
  Италия - 56,9%

  за сравнение:

  Германия: 71,1%
  Австрия: 71,7%
  Швейцария: 78,1%

  Извод: в България и още няколко южняшки нации просто не се работи. Дебелогъз южняшки мързел, облечен в ранно пенсиониране, детска градина до 7 години - европейски рекорд, 12 класа средно образование (а учат абсолютно същото, което доскоро се вземаше за 11 класа вкл. УПК, бригади по 1 мес. лятото и 45 дена военно), вечно студентство, безкрайно майчинство и пр. чоплене в носа)

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 68. 68 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#58:"cinik"]сред страните в ЕС с най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст[/quote]
  Ами, дай заради това да накажем именно тези, а кой е виновен за това, нито дума!

 69. 69 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#53] от "shumkar":

  С това съм съгласен, за мен на първо място трябва да се премахнат привилегиите за ранно пенсиониране и трябва държавните служители да почнат да се осигуряват върху пълната си заплата, платено от бюджета на ведомството (за което съответно той ще се увеличи пропорционално). Така НОИ няма да е на формален дефицит субсидиран от общите приходи, и ще се види ясно кое ведомство тежи най-много и къде има нужда от най сериозни оптимизации. Но най-вече няма да има индиректно субсидиране и изместване на тежестта на държавните пенсии към осигуровките на работещите в частният сектор, които представляват и основното количество работещи в момента.

 70. 70 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  При 67 години средна възраст на умирачка на мъжете в БГ е добре тя да се възприеме за възраст за пенсиониране.
  Така де, що ще има разни ти ми михлюзи, алчни пенсионери ежегодно да застрашават бюджета на НОИ.
  То тогава и НОИ няма смисъл да има.

  ура и да живей!!!
 72. 72 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#6] от "kalin_m":
  Определено много по-висок ефект ще има ако се орежат прекомерните привилегии за ранно пенсиониране на полицаи, военни и други. Особено крещяща е необходимостта от пълно премахване на ранното пенсиониране за типични чиновници в МВР и МО. Така че пак се стреля настрани от истинския проблем.

 73. 73 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#67] от "cinik":

  Добре е да се спомене че у нас не отчитат за заети тези, които работят по граждански договори или управляват свои фирми и се издържат от дивиденти. А те не са никак малко. Не е ясно какъв дял са, но иначе статистиката е ясна, много хора просто неработят или не работят постоянна работа по принцип.

 74. 74 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#11:"acarid"]Значи редовия гражданин ще работи с 1г. отгоре, за да може катаджии и деловодителки по министерства да се пенсионират докато са още млади. Че и с по 20 заплати накуп. [/quote]
  +++++
  Освен това на фуражките и чантаджиите им плащаме и заплатите и осигуровките.

 75. 75 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#65] от "Делян Делчев":

  Значи някои реформи като увеличаване на възрастта за простосмъртните до 65 или 70 години може да се направят според тебе, а за това секретарката на шефа на полицейското да се пенсионира на повече от 48 години, да не и се дават накуп 15-20 заплати, да си плаща сама социалните осигуровки...не можели да се прокарат.. И за тебе това е нещо нормално?? И всички трябва да сме се примирили с това?? Ами точно затова сме на този хал - политици, съдии и фуражки да ни правят на стадо!! Ти не се ли усещаш, че всички ние мизерстваме за да живеят в охолност тези паразити???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 76. 76 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#72] от "oziris7":

  За да стане това трябва промяна на закона за мвр както се оказа, понеже всички служители там са назначавани по него, а не по закона за държавният служител и дянков не може практически да им премахне привилегиите без промяна в закона.

 77. 77 Профил на apolllo111
  apolllo111
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мога ли да тегля една майна на управляващите? Ситуацията в България е "Параграф-22"

  "Малко психология насочва човешкия ум към атеизма. Но дълбоката философия го довежда до вярата."
 78. 78 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 79. 79 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#75] от "ostin22":

  Въобще не казвам, че е нещо нормално, напротив ако видиш другите ми коментари, това е първото нещо което трябва да се направи. Макар да изисква промяна на закона за мвр (както коментирах по-горе). Но да, то няма да промени демографското съотношение и само ще отложи с малко неизбежното. Дори да го направим с пълна сила, след 2-3-4 години пак ще водим този разговор. Не можем да си затворим очите за очевадният факт - най-лошо демографско съотношение в ЕС, по-малко нови данъкоплатци отколкото пенсионери всяка година (без да броим бягащите в чужбина данъкоплатци, които допълнително влошават ситуацията), етническо (което всъщност значи образователно) изместване, което прави 1/3 от новите навлизащи в работоспособна възраст необразовани и съответно потребители на социалната система а не данъкоплатци. Кривата е толкова страшна, че ако България не поддържа постоянен 5% икономически растеж, дефицита на НОИ само ще расте при запазване на сегашните нива на пенсиите. Решението и то временно (20 години максимум) е държане на пенсиите изключително ниски и увеличаване на пенсионната възраст. След това ще трябва или да ги намаляваме (ако не ги премахнем напълно) или да закрием държавата. Освен ако не почнем да внасяме данъкоплатци, каквато бе и идеята на ниският корпоративен данък, но кризата я уби.

 80. 80 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 627 Неутрално

  АМАН ОТ ОТЛИЧНИЦИ ПО БОЙНАТА И ПОЛИТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА - С ПЕНСИОНЕРИТЕ СТАВАТ - С ПЕНСИОНЕРИТЕ ЛЯГАТ. ПРАВЯТ СЕ - ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАТ ...

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 81. 81 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 82. 82 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#71] от "пуц муц":

  Щом у нас се умирало толкова скоро след пенсионирането, защо тогава имаме 2,2 милина пенсионери? Май, май тази цифра не е наред нещо...

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 83. 83 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Идва краят на ГЕРБ ! Давайте го по леко .Остават само някакви си 13 месеца и 5 дни..

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 84. 84 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#79:"Делян Делчев"]по-малко нови данъкоплатци[/quote]
  Ами ти сам признаваш, че проблема са работните места! Това е проблема и в другите страни, защото като имат по-добро съотношение на млади към възрастни не са по-добре, т.к. младите са емигранти, и или са безработни, или работят неквалифицирана работа!

 85. 85 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#83] от "greg1":

  Не позна остават само няколко месеца и площада ще си каже думата .

 86. 86 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#79] от "Делян Делчев":

  Просто ако ти прочетеш по-предните ми постове ще видиш, че именно МВР и Армията изяжда над половината пари от НОИ-значи 10-20% от пенсионерите изяждат около 60% от разходите на НОИ...И именно с тази реформа НИЩО няма да се направи, както правилно отбелязваш заради критичната демографска картина в България! Докато ако направят реформа на закона за МВР ще бъде много по-смислено и действително някакви пари ще бъдят спестени!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 87. 87 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#70:"be_google"]Пенсиите на всички бивши военни, полицаи и тн. работили само на държавната софра или в администрацията трябва да бъдат фикисирани на макс. 500 лева[/quote]
  И 115% от минималната им е много. Обаче няма кой да чуе.

 88. 88 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тези 600 мил. лв, които се плащат от бюджета за НОИ са осигуровките на държавната администрация -чиновниците в разните държавни институции, ВОЕННИТЕ, МВР, ДАНС, СЪДИИТЕ и др. Работещите в нея НЕ ПЛАЩАТ дори своите 40% от осигуровките, които плащаме ние. При това те не работят за по 300-500 лв. заплата а работят на по 2000-3000 лв. Освен това те се пенсионират за по 25 години трудов стаж и получават по 20 брутни заплати за спокойни старини. Военни и полицаи после продължават да работят като охрана по банки и др. учреждения са сериозни заплати. ДОКОГА С ПРЕВИЛЕГИИ!

 89. 89 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#63] от "Вени Г.": Така е, аз като продължавам да работя си плащам ДОО на общо основание... Е, има приспадане от ДОД, но ДОО се плаща... отиват към 1500- 1600 лв. годишно... Вярно, след година мога да си преизчисля пенсията, но съотношението си остава - 35% от начисленото...


 90. 90 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  2021 - надалеч гледат...

 91. 91 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1188 Весело

  Бахти наглите копел@та! Средната продължителност на живота у нас не е с 2-3 години по-ниска от средното за ЕС!
  Там хората живеят 78.82г., ние тука вегитираме 73.09. Това е 5.73г. повече! На практика ако възрастта за пенсиониране на мъжете стане 65г. при сегашната средна продължителност на живота на мъж от 69г. излиза, че си плащал цял живот осигуровки, за да получаваш пенсия 4 години. При средна пенсия 250лв. излиза, че ще вземеш 12000х.лв.
  При условие, че сега пенсионната осигуровка е в размер на 8% за работника и при средна заплата 700лв. излиза, че на месец средно се плащат 56лв. за пенсия. При нужен стаж от 40 години това прави 26880лв.
  Незнайно къде ще потъва една разлика от 14880лв.
  Това разбира се е при условие, че изобщо вземете пенсия а не ви окрадат парите!

 92. 92 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Увеличение от 136 на 145!!! "и от това ще се възползват 700 хил. пенсионери".
  Значи за 700 000 търтеи, които не са допринесли нищо на обществото(за НОИ хич), ще вдигат възраста на милиони!
  Тези 700 хил. да напуснат пенсионният фонд и да минат на социални издръжки и ако има да им дават(те и без това им дават-въглища, парно, ток...)! А на тези, дето са пили вода все потни-НЯМА!!!

 93. 93 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Последния да плати на попа за опелото.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 94. 94 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#67] от "cinik":

  Обаче при нас за разлика от Испания, Гърция, пък и повече европейски страни, високият процент неработещи включва сериозен етнически компонент. Ромите не могат да работят и не искат да работят.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Герб започна скоростно да прави реформите, които са нужни на БСП, но които самата БСП не може да направи, щото ше си загуби избирателите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#45:"Делян Делчев"]Заради фалитите ни в последните 20 години все още взимаме пари от пазарите на по-голяма лихва дори от Гърция (ако не броим CDS-ите). [/quote]

  Е те това вече не е вярно! Гърция сега може да вземе кредит на над 30%. Докато ние спокойно можем да вземем на 4.5%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 97. 97 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#89] от "Дамян":

  Имах предвид не толкова ДОО, колкото ДДС - основния данък, който пълни бюджета и който плащат всички пенсионери. А от този бюджет текат грешни пари за фуражките и шапкарите от МВР и МО.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 98. 98 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ТОВА не се нарича реформа. Защото не променя модела. Променя само параметрите, което е знак, че самата система е в киреча. Че отива по дяволите. Че който чака пенсия и внася, е наивен. Че сегашните 40-50 годишни, ще пукнат от глад, ако нямат и други доходи. Ама надали след 17-25 години ще се сетят, че сами са си го нататрузили, гласувайки за царе и пожарникари.

 99. 99 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  [quote#91:"Варненски"]При условие, че сега пенсионната осигуровка е в размер на 8% за работника и при средна заплата 700лв. излиза, че на месец средно се плащат 56лв. за пенсия. При нужен стаж от 40 години това прави 26880лв.
  Незнайно къде ще потъва една разлика от 14880лв. [/quote]
  Чакай сега, осигуровките не са само от работника. Има и вноска, която се плаща "за сметка на работодателя", макар че реално пак е от твоята заплата и от твоя джоб платена- без нея при равен ФРЗ просто ще получаваш повече пари чисто. Ще пробвам да го опиша... Като изключим ЗОВ и ДОД, само осигуровките за майчинство, пенсия, болнични и ДЗПО на брутна заплата 700лв са:
  - "от работодателя"- 88.20лв
  - "от работника"- 90.30лв
  , т.е. е нещо като за плащаш 178.50лв на месец за пенсия от заплата 788.20лв(За мен лично цялото ФРЗ ти е заплатата, защото така се смята от работодателя цената на труда ти.). Със ЗОВ включено става да плащаш 212.10лв от заплата 821.80лв без ДОД(121.80лв са удръжките от страна на работодателя), който ще ти е към 61лв(вноските от работника като цяло са ок 90.30лв, т.е. за ДОД ти се облагат 610лв.). 40г са 480 месеца или при такава заплата биха ти удържали 74928лв само за ДОО!
  Разликата е далеч повече- 62000лв, ако си осигуряван 40г и доходността на удържаното е точно 0, защото при влог на тези суми за толкова дълъг период от първата вноска лихвите на депозит на 4-5% лихва биха направили сумата едно 150-200000лв, а при разсрочено теглене 20-30г биха ти осигурили да теглиш до изчерпване поне 15ина години по 1500-2000лв на месец! Но пък шапкарите са на плюс 60-70000 и нагоре в получаването спрямо внасянето. Там е разликата и в плащанията за кухи инвалидни пенсии, помощите за ромите, невнасянето на осигуровки за държавни служители.
  На друга статия за пенсиите някой беше постнал таблица за ранното пенсиониране в ЕС и САЩ. Даже в Гърция то е на 57г, средно е примерно на 60 спрямо 65 за всички останали. Тук е на 45! Да не говорим как цъфна, че в УПФ пари просто се забравя да се внасят, та натрупаните партиди, които трябва да осигурят пенсията до навършване на нормалната възраст са за по 20ина лв месечно...

 100. 100 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  О.К. - такива мерки се налагат, разбираемо е.
  Не е разбираемо, обаче защо това се казва от заместник финансов министър, а не се представи като идея по време на тристранката.
  Също така - при положение, че се прибягва към такива крути мерки - защо това не е съпътствано от ангажимент на държавните служители сами да заплащат осигурителните си вноски.
  Броят на обезщетенията на военните и полицаите при пенсиониране също трябва да намалее, за сметка на увеличаване на стажа и при тях - и то не символично.
  Изобщо - тежестта трябва да се поеме от всички - само тогава ще повярваме, че това са наистина реформи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK