Иван Станчов: Посланиците с досиета трябваше отдавна и безшумно да бъдат отзовани

Иван Станчов: Посланиците с досиета трябваше отдавна и безшумно да бъдат отзовани

© Надежда ЧипеваПосланиците с агентурно минало трябваше да бъдат отзовани преди години, като постепенно и безшумно бъдат върнати в страната.


Това каза бившият посланик на България в Лондон и бивш външен министър Иван Станчов, цитиран от dariknews.bg. Той коментира намерението на новоизбрания президент Росен Плевнелиев още щом встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г., да подпише укази за отзоваването на посланиците, огласени като сътрудници на Държавна сигурност (ДС).


"Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някого, който е правил нещо законно по друг закон", каза дипломатът.
По думите на Иван Станчов, който се завърна в България след 47 години в изгнание, е трудно да бъдат съдени посланиците, работили за ДС. "За мен е много лесно, защото аз не бях тук и нямам идея аз какво бих направил в тази ситуация", каза той.


Станчов разказа и за приятелството си с Вера Мутафчиева. "Малко преди нейната смърт се разбра, че тя е била доносник. Човек се пита защо, как може човек на такова ниво - интелектуално и етично, голям български писател и историк. Моят отговор е, че аз не знам, не разбирам и не знам защо тези хора са го правили", каза дипломатът. И допълни, че тези хора са били част от една система.


Това трябваше да се изчисти, за жалост трябваше да се направи преди 10-20 години, отбеляза Иван Станчов. Посочи, че все пак сега премиерът и външният министър са обявили намерение да направят това.


Изрази обаче съжаление за начина, по който бяха огласени данните за действащи в момента посланици с досиета. Тези хора трябваше полека-лека да се върнат и съвсем безшумно нещата да се забравят, но не стана така, каза Станчов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Веднага си личи класата и интелекта.

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не, посланиците с агентурно минало, а и останалите агенти, трябва шумно, с биене на тъпани, да бъдат закарани на площада и обесени. Стига с това замитане на следите.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Каква класа! Такива трябва да бъдат дипломатите ни. Плаче ми се колко сме далече от нивото на г-н Станчов.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Така е. Ама ние си научаваме уроците по трудния начин.

 5. 5 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Това нещо тихо не може да стане. Школата на комунистите и ченгетата е безкомпромисна тук - при всяко отзоваване се вдига шум до небесата и се обвиняват министри и президент в гонене на вещици.

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ''______________ "Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някого, който е правил нещо законно по друг закон", каза дипломатът._____________''

  За това, трябваше преди 22години да се извърши лустрация . Смяна на режима, води до смяна на власта . Факт. Ама в белите държави, а не и у нас . А отделен е въпроса, дали новата власт не се управлява от хора на бившия режим ..... То и за тва не се лустрираха де .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  "... Посланиците с агентурно минало трябваше да бъдат отзовани преди години, като постепенно и безшумно бъдат върнати в страната. ..." Да и да бъдат заменени от полу-дипломати рестипутчета-демосратчета тип Румянка или Апостолов, щото нали и те трябва да живеят...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някого, който е правил нещо законно по друг закон", каза дипломатът.

  А ми хайде сега да оправдаем и военно-престъпниците от третия райх. Изпълнявали са закон, хората. Лошо няма, според Станчов, такъв бил закона, кво да праиш. Такава се ля ви, както казват руснаците!

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  [quote#1:"citoyen"]Веднага си личи класата и интелекта.[/quote] личи си, след три национални катастрофи и четири загубени войни, няма как да не си личи......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#2:"Dehumanizer"]Не, посланиците с агентурно минало, а и останалите агенти, трябва шумно, с биене на тъпани, да бъдат закарани на площада и обесени. [/quote]
  Не си много прав. 90% от ВСИЧКИ дипломати (български, руски, американски, китайски, и/или патагонски) са свързани по един или друг начин със "службите". Това им е била работата-да "осведомяват" правителствата си за ВСИЧКО каквото е било интересно на тези правителства.
  Въпроса е различен: Дали трябва тези дипломати да бъдат на тези деликатни длъжности, и да продължат да служат на "нов" (кавичките са умишлени) режим, имайки предвид че биха могли да бъдат шантажирани да правят неща които този нов режим не би искал те да правят.
  Според мен отговора е "НЕ". Но де факто не можеш наведнъж да замениш всички дипломати, просто нямаш с кого. В случая нещата се протакоха прекалено дълго, по всеизвестната причина че "другарите" бяха тези които командваха в "новия" режим.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  [quote#8:"gianni"]А ми хайде сега да оправдаем и военно-престъпниците от третия райх. Изпълнявали са закон, хората.[/quote]
  Те бяха осъдени с решение на Великите сили от Техеран 1943... отнася се САМО за подпалвачите на Втората Световна войно и техните помагачи ......
  Останалото си е лустрация, по принципа стани ти да седна аз, нещо като управлението на ФД 1991-92, стана Луканката да седне Козела и пшик...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#6:"ARRI"] А отделен е въпроса, дали новата власт не се управлява от хора на бившия режим[/quote]
  Въпроса ти е реторичен, за съжаление, нали?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  [quote#6:"ARRI"]За това, трябваше преди 22години да се извърши лустрация . Смяна на режима, води до смяна на власта . Факт. [/quote] за лустрация трябва дупце, кой го притежаваше брадатият козел, ЖЖ, Лостов или може би пияндето Татарчев?
  Те и не се интересуваха от нещо друго освен "земята в реални граници", рестипуция и нещо да краднат, малко но с вкус...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не приемам да бъда поучавана как трябвало да проявявам снизхождение към хора, които заради собствената си изгода са се съгласили да станат доносници.
  Да се изисква от търпеливия до овчедушие български народ още търпение е наистина прекалено.
  Не са ли достатъчни са тези 22 години, които живеехме в очакване на справедливост и почтеност в обществения живот?!
  Малко ли беше това?! Още ли искате?! Оказва се че пътят който сме извървяли е било едно безсмислено движение в кръг и ние отново сне в онази точка, откъдето сме тръгнали.
  Не плачете за доносниците! Никой от тях не е наказан и няма да бъде наказан.
  Господин Станчов,
  Не знам дали съзнавате, но вие вършите услуга на хора, които са се ползвали от преимуществата на една престъпна власт.
  Не обиждайте нас, които наивно сме очаквали появата на морал и справедливост в нашия обществен живот.
  Ние не живеем в Лондон. Ние живеем в България и единственото ни желание тук да бъде чисто и морално.
  Все още живея под впечатление на срещата ми с останалите жертви от режима на Живков от филма "Горяни". Случайността ми позволи да стисна ръката на един от тези останали по чудо живи български герои. Той, във филма каза, че след като излиза от затвора, следователят му дава да подпише декларация за съгласие да стане доносник на ДС. И той отказва. Тогава следователят му казва: - Ами като не искаш да подпишеш ще ходиш да чукаш камъни. И той отговаря: - Ще чукам камъни, но доносник няма да стана! Така и прави.
  Ето това са светлите примери за народ като нашия! Когато тези мили, скромни хора се появиха пред сцената до г-н Атанас Киряков, целият салон им стана на крака и ги аплодира неистово много, много време. На тези хора се покланям, г-н Станчов,! Това са авторитетите на България.
  И бъдете спокоен за съдбата на посланиците - доносници. Никой нищо няма да им направи. Напразно се безпокоите - Бъдете спокоен!

  The best way out is always through Robert Frost
 15. 15 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#1:"citoyen"]

  Веднага си личи класата и интелекта.[/quote]
  Така е защото е живял през "онези" години извън България. Не че не е бил повлиян от деликатното си положение : "невъзвръщенец, син на "бивши", фашисти и т.п. Предполагам че не е бил, меко казано, поддръжник на режима 44-89, а наопъки. И той сам си признава че "..."За мен е много лесно, защото аз не бях тук и нямам идея аз какво бих направил в тази ситуация",...".
  Не че не знае алтернативите де, ама е бил късметлия че не му се е налагало да избира.
  На мен друго ми е чудно: Как е станал посланник в Лондон? Ключова позиция по всички параметри, и на нея да поставят баш него, а не някой от "другарите"?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Госпожа Реалистката бърка много сериозна доносничеството с разузнавателената дейност.Не виждам никакъв смисъл някои хора да се изкарват по-големи католици от папата.

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  "Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някого, който е правил нещо законно по друг закон"
  ...............
  Проблем няма никакъв. В Полш не осъдиха никого, но уволниха вкупум всички от Мин. на правосъдието, на вътр. и на вън. работи.
  Дойдоха набори 1960-65г. и някак потръгнаха нещата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#16:"citoyen"]Госпожа Реалистката бърка много сериозна доносничеството с разузнавателената дейност.Не виждам никакъв смисъл някои хора да се изкарват по-големи католици от папата. [/quote]
  То бабаитството по хората ходи, та защо не да дръпне една пламенна реч? Не е живяла през "онези" години, не различава между шестаци и първаци, слага всички в един кюп и вика "юрууууш, по пет на нож".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 19. 19 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  [quote#18:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"] вика "юрууууш, по пет на нож". [/quote]
  Грешите!
  Никакъв "юрууш на нож" не викам, а викам ЛУСТРАЦИЯ, както го направиха в Полша, например, пък и в другите посткомунистически страни.

  The best way out is always through Robert Frost
 20. 20 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#19:"Realistka"]Никакъв "юрууш на нож" не викам, а викам ЛУСТРАЦИЯ, както го направиха в Полша, например, пък и в другите посткомунистически страни. [/quote]
  Викаш "люстрация", ама с 22 г закъснение, и от форума на Дневник. От друга страна
  [quote#14:"Realistka"]Не приемам да бъда поучавана как трябвало да проявявам снизхождение към хора, които заради собствената си изгода са се съгласили да станат доносници. [/quote]
  Огледай се наоколо-това са хората около теб, може би и от семейството ти. Знам стандартния отговор "бяхме репресирани, бях дисидентка" и т.н. А доносник се става дори и без да знаеш че си такъв: ВСЕКИ доклад, в който е споменавано нечие име е всъщност донос. НИКОЙ около теб ли не е писал доклади за някакви дейности и не е споменавал други хора?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#20] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Драги Моше,
  боя се, че ти си толкова от Израел, колкото аз съм от Венера.
  Разговор на това ниво, което предлагаш, не ми се води.
  Каквото имах да кажа го казах! Точка.
  Бъди здрав и щастлив!

  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Първо теб ще те обесят а след това Николайчо Младенов-внук на активни борци, син и племенника на баш ченгета, после новата министърка на регионалното развитие, внучка на партизанина от "Чавдар" и министър Георги Павлов, ББ-син на полковник от милицията, кмета на Ботевград-бивша червена номенклатура и т.н.Списъкът е доста дълъг.

 23. 23 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Моузес, по-леко с присъдите....

 24. 24 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "gianni":

  Ха-ха! Може би си с жълто покрай устата та не знаеш колко бивши нацисти после успешно работиха в ФРГ. даже един генерал командваше НАТО-ген. Хойзингер. А сигурно не знаеш и за гестаповеца Гелен и стотици други.

 25. 25 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#21:"Realistka"]боя се, че ти си толкова от Израел, колкото аз съм от Венера. [/quote]
  Що така?Щото дръзнах да спомена и не толкоз приятни за четене неща на видна репресирана дидидентка като теб? Ами да, между снежно бялото и черното има много отенъци на сиво. Част от живота. Реалния. Който, видимо, не го познаваш.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  Познавам Иван Станчов и съм съгласен за много неща с него, но точно тук трябва да му кажа, че греши. Посланиците с досиета трябваше да бъдат named and shamed - посочени с пръст и заклеймени, преди да бъдат отзовани. Така България щеше да спечели международно доверие като страна, твърдо решена да скъса с миналото си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Колко работи трябваше да направим преди 20 години ама не направихме и сега си патим. Наивен народ бяхме, а и още сме и ни приспаха с "мирния преход", "гоненето не вещици" и пр. алабализми. А ние искахме да вярваме, че вълците са станали агнета и вече няма да ни лъжат и крадат.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 28. 28 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Има три прекрасни книжки на Бари Хюгарт с основен персонаж Господаря Ли - благ мъдрец, с лек недостатък на характера.

  Въпросният недостатък се изразява в това, че когато Ли Као се сблъска с мерзавец, възмездието му е ужасяващо и вън от цивилизационните норми.

  Та в този смисъл, няма друго решение на проблема - освен разбира се невероятното въпросните персони публично да се извинят и да се оттеглят вдън гори Тилилейски.

  И изобщо, да подаваш другата си буза на комунистическата сган е признак не на висока духовност, а на малоумие и стремеж към скотски живот.

 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Въпросът е в достойството на тия посланници. Те (и сегашният президент) постоянно подчертават как са работили в полза на България. Добре, ти ако мислеше за България, щеше веднага да си подадеш оставката, защото в очите на Западна Европа не изглежда хич добре бивш борец против същия гнил Запад днес да е лице на България. Като комунистите, които 89-та бяха атеисти, а сега на Великден и Коледа са първи християни, палят свещи в Александър Невски и целуват ръка на патриарха, също доносник. Несериозно е.

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някого, който е правил нещо законно по друг закон", каза дипломатът." Хм-може и да е било законно,но не е било нормално и морално!Светата Инквизиция е горяла хора ,набедени за вещици съвсем законно,а Гестапо също са вършили мръсната си работа по законен начин в Третия Райх!Първо трябва да направим разлика между агенти на разузнаването и на "тайната полиция" .Тези хора може и да са кадърни и способни,но нямат никакво морално право да представляват България и да заемат някакви държавни постове.Иначе нека като са способни-да се реализират където ще бъдат оценени способностите им!

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#29] от "Yard":несериозно е да мислиш,че комунист има съвест,чест и достойнство!Иначе Гоце,Патирарх-полковник Максими дипломатите-агенти щяха отдавна да са се оттеглили сами!Но нали знаеш поговорката- От прасе мас и от комунист власт се взима само със нож!

 32. 32 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realistka":

  За съжаление при нас задоволяването на емоциите стои много високо и затова сигурно 90% от енергията на Бг народа отива в плюене. Не че няма основание за това плюене, но задоволяването на тази потребност се поставя над търсене на отговор на въпроса как да станем по-добре. Точно затова се въртим непрекъснато в кръгове, а не заради дипломатичното отзоваване на посланиците.

 33. 33 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  [quote#25:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Щото дръзнах да спомена и не толкоз приятни за четене неща на видна репресирана дидидентка като теб?[/quote]
  Правилно ми е било усещането, че те трябва да продължавам разговора си с теб! Ето как грубо и с непозволени средства изопъчаваш нещата!
  Къде и кога съм казала, че съм видна репресирана дисидентка?!
  Съвсем не е необходимо да бъдеш репресиран, на всичко отгоре и виден дисидент, за да искаш в обществения ни живот да цари справедливост и морал.
  Жалко, че си позволяваш да правиш такива внушения чрез откровена лъжа.

  The best way out is always through Robert Frost
 34. 34 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "heliana":

  Ще ми бъде любопитно да науча кои са били оплювани и как.
  А за има плодотворно сътрудничество мисля, че комунистите трябва да поискат преди това извинение.
  Имаше един филм на Абдуладзе. Казваше се "Покаяние". Ако не сте го гледали препоръчвам Ви го горещо. Чудесен филм!
  Тезата е, че за да има опрощение, задължително е то да бъде предшествано от покаяние. Такъв е редът в цивилизования свят.

  The best way out is always through Robert Frost
 35. 35 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#34] от "Realistka":

  С горния ви постинг съм напълно съгласна. Но в случая става въпрос за посланиците ни, които в чужбина са представители на страната. Чужденците остават с неприятно чувстшо от една страна с такива скандали, особено толкова години след падането на завесата. На тях не им е ясно коя партия в Бг каква е. Една уверена в себе си, силна държава никога няма да вдигне толкова шум в чужбина. Ако просто си ги бяхме прибрали тихичко и след това едно след друго се образуваха дела, имиджа на Бг щеше да пострада по-малко. Но ние рядко поставяме интересите на Бг над партийните.
  В коментара ми няма нищо лично към вас.

 36. 36 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#35] от "heliana":
  [quote#35:"heliana"]В коментара ми няма нищо лично към вас. [/quote]
  Аз не съм го схванала като упрек към мен. В никакъв случай! Нямам такова впечатление. Това си е просто Ваше мнение. Така го разбирате, така го изразявате.

  The best way out is always through Robert Frost
 37. 37 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#25:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]между снежно бялото и черното има много отенъци на сиво[/quote]

  Добре, разбрахме, ти си от сивия сектор.

  Проклета да е Русия!
 38. 38 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  "Отдавна и безшумно" - това е начинът в дипломацията, ама като е Terra incognita тази дейност у нас...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 39. 39 Профил на Бисер Николов
  Бисер Николов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всички Вие наивници ли сте или сте глупави?!
  Иван Станчов е ДС от висш клас, освен това пред него - всички известни за вас измамници са просто невинни младенци...
  Дори от това интервю - едно по-откровените - се вижда за какво става дума....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK