Иван Станчов: Посланиците с досиета трябваше отдавна и безшумно да бъдат отзовани

Иван Станчов: Посланиците с досиета трябваше отдавна и безшумно да бъдат отзовани

© Надежда ЧипеваПосланиците с агентурно минало трябваше да бъдат отзовани преди години, като постепенно и безшумно бъдат върнати в страната.


Това каза бившият посланик на България в Лондон и бивш външен министър Иван Станчов, цитиран от dariknews.bg. Той коментира намерението на новоизбрания президент Росен Плевнелиев още щом встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г., да подпише укази за отзоваването на посланиците, огласени като сътрудници на Държавна сигурност (ДС).


"Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някого, който е правил нещо законно по друг закон", каза дипломатът.
По думите на Иван Станчов, който се завърна в България след 47 години в изгнание, е трудно да бъдат съдени посланиците, работили за ДС. "За мен е много лесно, защото аз не бях тук и нямам идея аз какво бих направил в тази ситуация", каза той.


Станчов разказа и за приятелството си с Вера Мутафчиева. "Малко преди нейната смърт се разбра, че тя е била доносник. Човек се пита защо, как може човек на такова ниво - интелектуално и етично, голям български писател и историк. Моят отговор е, че аз не знам, не разбирам и не знам защо тези хора са го правили", каза дипломатът. И допълни, че тези хора са били част от една система.


Това трябваше да се изчисти, за жалост трябваше да се направи преди 10-20 години, отбеляза Иван Станчов. Посочи, че все пак сега премиерът и външният министър са обявили намерение да направят това.


Изрази обаче съжаление за начина, по който бяха огласени данните за действащи в момента посланици с досиета. Тези хора трябваше полека-лека да се върнат и съвсем безшумно нещата да се забравят, но не стана така, каза Станчов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK