Кабинетът вдига минималните пенсии, но не знае как да овладее дефицита в НОИ (обобщение)

Кабинетът вдига минималните пенсии, но не знае как да овладее дефицита в НОИ (обобщение)

© Георги КожухаровБюджетът на държавата за 2012 г. беше одобрен на първо четене от парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и 17 независими, включително до скоро опозиционните "Ред законност и справедливост". Другата изненада днес беше намерението на правителството да изтегли с 9 години напред пенсионната реформа, която трябваше да започне през 2011 г.


Поне 1 година повече работа


Минималната възраст за пенсиониране ще се вдигне с 1 година още от 1 януари 2012 г., но заради повишаването на минималната пенсия дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) няма да се намали. Още повишения на минималната пенсионна възраст с по 4 месеца, до 3 пълни години, започват от 2015 г., а не от 2021. Според експерти обаче те също няма да намалят дупката в Държавното обществено осигуряване.
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви в Народното събрание, че мерките се налагат заради назряващия дефицит в бюджета на Държавното осигуряване и нуждата от реформи за неговото овладяване.


Със спестените средства от първото вдигане на възрастта обаче най-вероятно ще се повишат минималните пенсии за стаж и възраст от сегашните 136 на145 лв. Това трябва да стане от 1 юни догодина, коментира Горанов, но началникът му Симеон Дянков показа, че и този план може да е предпоследен.
Дянков обясни, че все още се правят изчисления в правителството и в НОИ, които може да доведат до повишение на повече пенсии, но това може да стане с увеличение на пенсионната възраст и с повече от година. "Възможно е пенсионната възраст да бъде увеличена с повече от година, за да се намерят пари за увеличение на пенсиите до 200 лв.", каза той пред "Дарик радио".
Всички помени до края на годината обаче ще се предлагат от депутатите. "Правителството свърши своята работа с приемането на бюджета", каза Дянков.
Тъй като Министерският съвет няма право да внася промени в законопроекти, които сам е предложил, докато те се разглеждат, всяко повишаване на пенсиите ще може да се предложи само от депутати между първо и второ четене.


Дефицитът на НОИ няма да се свие


Източници от Министерство на финансите обаче признаха че това повишаване на възрастта е само частично решение, което няма да свие дефицита в НОИ. Причината е че всички средства, които ще се спестят по този начин, ще отидат за увеличаването на пенсиите. Така дефицитът няма да се раздува, но няма и да намалее.


Повишаването на възрастта за пенсиониране от догодина ще отложи пенсионирането на между 15 и 20 хил. души. Толкова са хората, които няма да могат да се пенсионират догодина заради новото изискване за навършени години. Всяка година обаче пенсии ще започват да получават по-възрастни хора, които са отложили пенсионирането си по собствено желание, или защото не им е достигал осигурителен стаж.
Всяка година се пенсионират около 90 хил. души, съобщиха от финансовото министерство, но от тях само 20 хил. току-що навършват минималната възраст, а останалите са хора работили след достигане на минималната възраст.


Бившият социален министър по времето на тройната коалиция, а сега депутат от БСП Емилия Масларова разкритикува този план в кулоарите на парламента. Тя нарече реформата погрешна, защото в България продължителността на живота е 10 години по-ниска от средната за ЕС и така хората не могат да използват пенсиите, за които са спестявали. В публичен спор с нея зам.-финансовият министър Горанов отвърна, че продължителността на живота в България е само с 2-3 години по-кратка от средната в ЕС и след това двамата започнаха да се упрекват за цитирането на неверни данни.


Осигурителните вноски


Бившият министър на финансите Пламен Орешарски заяви, че е невъзможно дефицитът на държавното осигуряване да се свие без драстично вдигане на осигурителните вноски. Дори вдигането на пенсионната възраст с 3 и повече години ще е само частично решение и то ще помогне само при положение, че пенсиите не се повишават. По думите му всяко вдигане на осигурителните ставки ще означава подтискане на бизнес активността и за това не трябва да се предприема. Вместо това той предложи държавата да реформира пенсионната система, но и да признае ангажимента си за нейното дофинансиране с трансфери от републиканския бюджет. Това означава, че пенсиите ще продължат да се плащат със средства от данъците, които бизнесът и домакинствата плащат, но е единственото приемливо решение.


"Ние намалихме осигурителната тежест, за да стимулираме икономическия растеж и това доведе до по-високи приходи при всички останали данъци. Повишаване на осигуровките ще засегне бизнеса и за това трябва да се продължи с доплащания от републиканския бюджет", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Кабинетът от две години вдига.
  Гаври! Гаври! Стига!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  да изтегли с 9 години напред пенсионната реформа, която трябваше да започне през 2011 г.

  Ехоо..., автора?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Държавните служители и ченгета и военни да си плащат осигуровките!Просто и ясно!Сега е момента Цветанов да свърши нещо,като се жертва и обере неминуемата реакция на полицаите,ако това се въведе!

 4. 4 Профил на Бат Радо
  Бат Радо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пак базикат възрастите за пенсиониране. Просто да не остарееш тук...

  Аз съм готин и чета правилата и общите условия. А ти?
 5. 5 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да задължат шапкарите да си плащат осигуровките и спиране на всякакви социални помощи и детски на многодетни "самотни" майки от един специфичен етнос. А, и 50% съкращение на шкембетата от МВР.

 6. 6 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Реформите в армията станаха трудно под натиск от ЕС.

  Моля горещо ЕС да се намеси за реформа и в МВР, само дето няма да стане
  Боко, Цецо и другите мозъци няма да я направят, защото "нашата полиция ни пази"

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 7. 7 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално

  АЙДЕ БЕ: "не знае как да овладее дефицита в НОИ" ?!

  Ами върнете парите, дето ги тафнахте за магистралите! Това наистина бе нагла подигравка с пенсионерите ... и нагло отричане на това. Към 2018, след като от този свят си "отидат" 1-1,5 млн. пенсионери, системата може да се разтовари малко в това отношение, това е и плана на управниците - да траят хората до този срок. Лошото е обаче, че тогава системата ще бъде натоварена с други аспекти, за които сега няма да говоря и пак ще сме на този хал!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Гневно

  НОИ е само на хартия - власта дава пенсиите!? Трябва да има онаследяеми, персонални пенсионни вноски, които да формират пенсиите!!!!!!!!

 9. 9 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този дефицит няма как да не расте,Още при калпавото раздаржавяване .или така наречената приватизация .се е знаело ,че се дават предприятия не да работят и да се създават работни места а да се съкращават.И сега какво става .малко работещи много пенсионери ..

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Лични оналседяеми пенсионни вноски!
  Това искат хората, а не солидарни принципи.
  Затова гласуваха за Герберугите - за да им прокарат необходимите реформи така че страната да толепи малко от малко напред, а не да им клинчат с половинчати мерки като това ... нещо което се опитва да пробутат за реформа.
  7 млрд лв пенсии, 1 млрд лв обезщетения, общо почти 8.5 млрд се плащат като обезщетения.
  8.5 млрд от 1.5 млн наети по трудов договор в частния сектор, 500К в обществения и още към 500К самоосигуряващи се.
  Ми то всеки с калкулатор ще сметне че 1 подлежащ на осигуряване от сферата която практичекси нещо работи и създава продукт трябва да брои по почти 500 лв месечно за да изхрани тумбаците виснали на държавния бюджет.
  Така ли е? Ами така е !

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбойко, Невдянков и Тралалайчо -
  мощен шут в гъзът и ...затвор доживот

  както и за всички управлявали след 1989 год.!

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#5] от "scorpion":Култов диалог във филма "Дунав мост" последна серия : въпрос -кой ще остане накрая в България ,отговор - циганите и милиционерите !

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "....пенсионната реформа, която трябваше да започне през 2011 г."
  Да, явно нещо бъркате! За сведение сега не сме 2020год.

 14. 14 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Трябваше да гласуват закон за евтаназията,за да имат законен изход пенсионерите!А с парите за разрешение за самоумирането-да запълват дупката в НОИ,ако някои решат да са пенсионери!

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Гневно

  Гневя се на Вашите коментари,защото не са по същество.Според мен крайно време беше пенсионната възраст да се вдигне и то драстично.Работещите хора,когато са здрави,имат нуйда да са активни,а не да разчитат на пенсия,която за съжаление не е достатъчна,но такива са реалностите.Моята препоръка към министър Дянков е да реже докрай,а министър председателя да бъде разумен и да не саботира финансовия министър.Няма време за отлагане на тази реформа,а и бюджетът просто трябва да е много рестриктивен.А младите хора винаги имат възможност,ако са образовани,да подхванат собствен бизнес,а да не чакат на мам и тате да ги дундуркат до 40 години.Всеки трябва да излезе от зоната на комфорта си и да даде всичко от себе си.Стига хленчове!

  Tony
 16. 16 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А според мен е крайно време номер 15 да земе да се гръмне,
  ще напраи едно добро за България

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 17. 17 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Сметките може би ще излезнат ако полицаи, военни и т.н. започнат най сетне да си внасят осигуровките? Не ми се струва справедливо да внасяме и за техните пенсии.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#15] от "Free person": Не си струва да ти слагам минус ..........

 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#17] от "gripen": Ех gripen gripen, там е заровено кучето ,само че бедата на България е тая, че за 22 години след края на социалистическа България 18 години сме управлявани от милиционери (бивши и настоящи ).

 20. 20 Профил на Алесис
  Алесис
  Рейтинг: 426 Гневно

  Дефицитът в НОЙ не може да бъде преодолян . Ще се задълбочава до пълния фалит и все по - голямото ангажиране на бюджета . Накрая ще се стигне до 100% пенсия от бюджета и като така пенсионерите ще трябва да си плащат сами пенсиите . Данъци върху пенсията , увеличаване на косвените данъци , но и задължения от страна на държавните служители да си плащат вноските . Всъщност вече няма да има пенсии . Както в Чехия , например . Щото пенсионната възраст да е 73 год. ( за Чехия) си е направо - без пенсия . И у нас ще е така .

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Писах неотдавна и пак ще пиша.Никакви правилегии за държавни служителите т.е.Осигуровки социални и здравни на 100%,както всички нас.Полиция военни и Данс,пенсии на 63 и 65 години и осигуровки на 100%,както всички нас.И никакви оправдания,че на тази възраст не можели да си изпълняват служебните задължения адекватно.Нима един хирург,един шофьор,една медицинска сестра ,могат да изпълняват задълженията си адекватно на тази възраст?Масови съкращения в НОИ,НЗОК,ДАНС,МВР,МнВР и разни никому непотребни агенцийки и комисийки.Страхливци.Нямало пари.Хайде бе...Опичайте си акъла,че времето ви изтича,после идват тоягите и паветата.Жална ви майка.

 22. 22 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "Free person":

  Браво,наистина един смислен коментар...+++++

  الرجل الكبير
 23. 23 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лодка в гората":


  До коментар [#5] от "scorpion":

  Да ги задължат да плащат на реалната заплата или както е в частния бизнес - на минималната за дадена позиция? подскажжете

 24. 24 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лодка в гората":

  Абсолючно си прав. Държавните служители не са по-висока категория, нито получават по-ниски заплати в тази криза. Да си плащат осигуровки

 25. 25 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  кабинета не може да овладее нещата защото не може да смята.
  не знам дали сте забелязали но на герб смятането не им се отдава изобщо.

 26. 26 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "Free person":

  Младите хора ако са умни и амбицирани бягат по най-бързия начин от БГ. Причините.........Катуница? Корупция? Наш човек?....Остават тея дето мама и тате ги дундуркат до 40г и са на принципа "мама и тате да ме гледат докато не ме поемат децата"

 27. 27 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Аз повишавам личната ми помощ за родителите ми с 500 лв(на калпак).

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "caliostro":

  Кабинетът не може да овладее каквото и да било. Могат само да усвояват крупни суми за наши хора, къде зала, къде стадионче, къде магистралка, къде някое акцизче за партньора на белот от полицейското.
  И не си прав, смятат и то мнооого добре. Това, че бългаеският народ не влиза в сметката е отделен въпрос.

 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  .....Кабинетът вдига минималните пенсии, но не знае как да овладее дефицита в НОИ .....
  -------------------------
  Ами да попита специалисти......а специалистите на трудови договори да уволни....

 31. 31 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ето пак си дойдохме на думата и тази реформа е Ялова сега след време ша излезе Оня с голямата Уста и ще каже че това е грешка. Но истината е че всички слет набор 1955 ще духат супата няма да вземат НИЩО!!!!!!!

 32. 32 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интересно герберастите дето агитираха по време на изборите и скачаха като шебеци къде се изпокриха? Или взеха парите за агитация и избегаха ?

 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#10:"Десен"]Лични оналседяеми пенсионни вноски!
  Това искат хората, а не солидарни принципи. [/quote]

  И къде ще се съхраняват тези вноски? Хората искаха и Здравна каса, проватизация на монополите, образователна реформа и след осъществяване на всяко свое искане излизаха да протестират срещу него.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "neznaiko_2011":
  Браво 100+

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 35. 35 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  [quote#11:"tupaja__obezyana"]Разбоко, Невдянков и Тралалайчо -
  мощен шут в гъзът и ...затвор доживот
  както и за всички управлявали след 1989 год.![/quote]

  Маймуне, а за тези ПРЕДИ 1989 да кажеш някоя мъдрост!??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Всяко решение на правителството "борисов" е пред-последно. А причини за отмятане винаги ще се намерят! Ако не е сушата или кишата ще е международното положение

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#21] от "neznaiko_2011":

  ОСТАНАХА ИМ НЯКЪКВИ СИ 19 МЕСЕЦА!

 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#21:"neznaiko_2011"].Нима един хирург,един шофьор,една медицинска сестра ,могат да изпълняват задълженията си адекватно на тази възраст?[/quote]

  Ама това са въпроси с мноого повишена трудност!
  Да не забравяме че "управяват" Пожарникар и Физкултурник, израстнали в семейство на шофьори и други халтурни професийки.
  ГЕРБ веднъж открадна и национализира индидуалните "партиди" на тези които са имали глупостта да плащат, сега какво друго очаквате ми е чудно!??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#37] от "convince":

  19 месеца?!
  боже как хвърчи времето. не ги усетихме предишните месеци.

 40. 40 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Да гласуваме дружно за ГЕРБ. Напред по построените ни от Боко магистрали към безкрайността. Там пенсия не ни е нужна нам!
  Отново ГЕРБ е най-велик, той хора ще клонира.Те няма да ядат, а само ще го величаят, славят и гордо магистрали ще строят!
  Очакваме Нобелова награда за справяне с кризата.Нали сме по грамотите и отличията за лидерите наши!
  Пол Пот и Йенг Сари, някой помни ли ги?
  Другарите, построили развитото общество в Камбоджа.

  apoloniy
 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Весело

  Този кабинет започва да ми става симпатичен. На втората година и втория месец се сетил да си признае, че има дефицит в подготовката и компетентността на кадрите. Няма нищо, ще се научат в оставащите им две години без два месеца.

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":

  ИВАНОВ, уж претендираш за начетеност, колкото Борисов поне. Нали разбираш, че всяка реформа е ежедневен процес, а не единствен акт на погрешни сметки и фалшиви отчети,

  както кумуноидната тиквоидност ти повелява дори и днес.

 43. 43 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Другарят с хамериканския ник, положението преди 89-та беше по мед и масло спрямо това, което е сега..
  Запиши си го на челото

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 44. 44 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#15] от "Free person":

  Ами тогава защо не предложиш някое съвсем радикално решение. Например пенсионната възраст от догодина да се вдигне на 80 години. Да спрат пенсиите на всички пенсионери под тази възраст и да ги регистрират в бюрата по труда и съответно да започнат да си плащат осигуровки. Така към 200-те милиона субсидии на партиите могат да прибавят допълнителни пари. Решение типично в стил Дянков.

 45. 45 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  трябва всеки да си има партида.
  влизаш си в партидата и си четеш как какво и защо и каква пенсия ще вземеш евентуално ако си жив.
  не трябва да има и таван на пенсиите.
  същото и със здравното осигуряване.
  осигуряваш се с повече и повече трябва и да получаваш ако се наложи.
  тази солидарност която ни я развяват води до дискриминация и мизерия за всички .
  всичко е някаква мъгла която само си сменя цвета. ту червен ,ту син ,жълт и какъв ли не.

 46. 46 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#37:"convince"]ОСТАНАХА ИМ НЯКЪКВИ СИ 19 МЕСЕЦА![/quote]
  Докъде я докарахме! Почнахме да броим дните до края на мандата като войник времето до уволнението.

 47. 47 Профил на jass
  jass
  Рейтинг: 374 Гневно

  До коментар [#21] от "neznaiko_2011":

  После нищо не идва. Последните двадесет години го доказаха. Българите ще си бачкат до старост, за да получат мизерни пенсии за 2-3 години. Крайно време е да си дадем реална сметка, че повече от 50% от доходите ни отиват за плащане на някакъв вид данък. Това в истинските държави значи чудесен, уреден, чист, сигурен живот. Тук значи тлъсти милиционери, архивни военни и драгалевски олигарси с къщи по места, които останалите гледаме само по филмите. Аре да мрат по кофите всичките, до гуша ми дойде от тъпите им простотии...

 48. 48 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#6] от "etkata":

  Какви реформи искаш още, имаше концерт, пя се химна, имаше и балет в униформи.
  Това в ежедневието си е просто живота, няма база за сравнение...

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#43] от "tupaja__obezyana":

  Така е. Защото тогава ляхме основите, но нокой не се усети. Цоко затова държи хората на служба още , за да доизкарат пенция, че и още една година огоре им дава и после 20 брутни на куп, без данъци, нещо като възнаграда за сегашното положение.

  Хем достойно ще се отеглят да дават съвети на унуките и да гледат снимки от манифестациите пред мавзолея на Гошо Тарабата.

 50. 50 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#15] от "Free person": Не става въпрос за "хленчене", приятелю. Има много голям проблем и той е като параграф 22. Съкращаването на безброй работници и служители води до огромен дефицит в пенсионния фонд. В момента Дянков е принуден да плаща над 5 милиарда, докато в онова време преди него числото е било само 200 милиона. Разбирате ли, че не става въпрос за никаква "реформа", а за обикновено гърчене! Няма откъде да ги вземе тези пари, защото водената политика от него беше да се смачкат над 3000 фирми, които даваха хляб и осигуровки на хиляди хора. Сега има само две "опции" - вдигане на пенсионната възраст и то не само с една година или да хване самолета много бързо. Това е истинското положение. Другото е оправдания и демагогия.

 51. 51 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#46] от "teridan": Много се съмнявам дали изобщо ще се стигне до "каунт даун", защото ще има предсрочно уволнение))))

 52. 52 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 426 Неутрално

  комунетата окончателно превзеха форума на дневник - нямаше как иначе, с такъв троянски кон като сините комунета тук

 53. 53 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#50] от "mik2":

  дянков преди да хване самолета обаче ще ни набута със външни заеми.
  през 2012 герб спират да харчат фиска и ще дърпат 4 млрд външен заем.
  има го в бюджета. да ни е честито.

 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#42] от "convince":

  С което искаше да кажеш?
  Като изчистим лозунгите от митинги, каква е практическата насоченост, с конкретни примери, на казаното? Вероятно една пенсионна реформа, която обхваща 50-60 г. от човешкия живот или една образователна между 12 и 18 години, трябва да се променят ежегодно?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Интересно, вдигат само на имащите или пък на тези които не са работили никога през живота си!!!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 56. 56 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  "не знае как да овладее дефицита в НОИ"
  Да им кажа аз: всички бизнесмени, които не осигуряват работниците си на реалната заплата да отиват да чукат камъни на стоящите се магистрали.

 57. 57 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Дневник, представете една таблица показваща бюджета на НОИ и каква част от него се разпределя за редовите пенсионери от една страна и категориините (МВР, МО, правосъдието и другите) от друга. Там е заровено кучето!

 58. 58 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Дефицита на НОИ не може да бъде овладян. Система на разходо-покривен принцип при отрицателен естествен прираст и безработица (естествено ниво около 7%) повече от 10% просто не може да функционира. Тази система функционира при други условия. Ето защо усилията на правителството трябваше да бъдат насочени към развитие на алтернативната и заместваща изградена система, а именно увеличаване на размера на вноската в универсален фонд на 9% за 2011 и 11% за 2012. Това за съжаление не беше направено. А 2019 г. наближава. Тогава щв се окаже, че заради грешни и необосновани решения изплащането на първите пенсии от УПФ ще стане със затруднения (някой ще трябва да доплаща за да са прилични пенсиите).

  А сребърния фонд трябваше да бъде увеличен с откраднатите излишъци през годините на растеж. (в Народното събрание споменаха само за последната 2008, според мен за целия мандат триглавата ламя погълна около 10 милиарда.)

 59. 59 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  [quote#57:"acarid"]категориинте (МВР, МО, правосъдието и другите) от друга[/quote]
  Не е там. Тези хора са се осигурявали по един или друг начин. А тези със социалните пенсии не са дали един лев, а сега увеличават само техните пенсии. Пък те са разни реститутки и се издържат от друго.

 60. 60 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#53] от "caliostro": Да, нали попита за "бъркане" в резерва до 3 милиарда, ама ония от МВФ го плеснаха зад врата. Сега, естествено, някой трябва да плаща за натворените само за две години простотии Дянкови. Всичко е похарчено, няма ДДС, няма ДОО, няма работни места, последният да спре тока

 61. 61 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#58] от "Uprsport": Цонев разкаваше в "Референдум", че били на крачка да платят целия дълг, ама се отказали. Поне щеше да има някаква полза и Дянков нямаше да има какво да прахосва две години

 62. 62 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#17] от "gripen":

  Прочети по долу и реши задачата с плащането на осигуровките:
  Нека приемем че полицая Х получава брутна заплата 1000 лв. След удържане на 100 лв ДОД той ще получи 900 лв. Върху 1000 лв работодателя (МВР) начислява 310 лв осигуровки, които не плаща. На работодателя полицая излиза 1000 лв и толкова. Начислените осигуровки 310лв остават само на диска.

  Нека приемем, че минаваме на плащане на осигуровките от осигурения. Като добър работодател, който се грижи за служителите си и очаква от тях да допринесат за запазване и развитие на благосъстоянието на обществото МВР решава след плащане на осигуровките полицая да получава пак 900 лева. Тогава брутната заплата на полицая ще стане 1450 лв, т.е той ще "струва" на МВР с 45% повече, т.е. бюджета на МВР трябва да бъде увеличен. В НОИ ще постъпят 450 лева от този полицай. Осигурителният му доход ще се повиши с 45%, което след време (когато се пенсионира) ще му повиши коефициента с 45%, т.е пенсията която НОИ ще изплаща ще бъде по- висока отколкото в първия случай.
  И какво имаме - в бюджета на МВР за да изплатим заплатата на полицая трябва да имаме повече 450 лева - ще ги вземем примерно от БНТ. В НОИ ще имаме 450 лева повече - ще ги дадем на най-ниските пенсии. След време обаче когато демографския коефициент се влоши НОИ ще трябва да плаща по-голяма пенсия на самия полицай и да поддържа високи пенсиите които увеличихме с осигуровките на полицая (не всичките можем да ползваме за пенсиите). ОТ цялата тази финансова операция стана ясно че за момента бюджета ще е на нула (минус 450 лв от БНТ, плюс 450 в НОИ), а в бъдеще ще се увеличат разходите на НОИ за изплащане на пенсии.
  Със същия режим на начисляване на осигуровките в момента се ползват и всички държавни служители.
  Извода си направете сами.
  Допускания: При изчисленията допуснах, че цялата осигурителна вноска се плаща от служителя (не приложих действащия режим по отношение на трудовите договори - вноска от работодателя и от работника), но това не би променило почти нищо.

 63. 63 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#61] от "mik2":

  Били на крачка, обаче парите бяха прахосани. Във фискалния резерв Борисов завари около 8 милиарда и куп начислени на партийци, но неплатени сметки.

 64. 64 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Сегашната система на плащане на осигуровките на полицаите и военните всъщност ги ощетява с изчисление на по-ниски пенсии, което е и целта на упражнението.

 65. 65 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Армията да си плаща осигуровките. До 6 заплати да им дават при пенсиониране...
  МВР може с -50 % процента персонал..
  Някой може ли да ми обясни какво точно работят шапкарите /военните имам предвид/ в мирно време?
  Питам сериозно..и дали си заслужават тлъстите заплати?
  Да не говорим за преференциите при пенсиониране..

 66. 66 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#59] от "yavooor": А бе Яворе Ушев шапкарино ,
  я се скри и не пищи простотии - хората със социална пенсия ,ако доживеят да я вземат,потребяват( за сега) относително малък процент от разходите на НОИ .

 67. 67 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 669 Любопитно

  с икономика ще го овладее - като има икономика няма дефицит, като има мизерна псевдо икономика има дефицит и един куп други проблеми. за да има икономика трябва да има кадърно правителство, т.е. ако ще го овладее някой ще е някой друг, а не сегашните случайници популисти

 68. 68 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#59:"yavooor"]Пък те са разни реститутки и се издържат от друго.[/quote]

  Тарикат я кажи кой е национализирал имота и парите на тези хора ?
  Като Сте толкова отворен ще ми обясните ли къде са парите и имотите на Пенсионния фонд на България който е бил в първите шест на Европа ?
  Радой Ралин / лека му пръст / колко пъти пита за това но ни дума ни вопъл ни стон от цървените шебеци един от които вината ги поемал с мезета
  Господ си знае работата ако са атеисти .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 69. 69 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#37] от "convince":

  Да. Някакви си 19 месеца преди да ги преизберЕм....

  Гадост.

 70. 70 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Проблема на пенсионния фонд е в малкото работещи хора в България и ниските доходи, което генерира малки вноски в пенсионния фонд. Отчитат някакъв процент безработни около 13 %, получен с манипулирани данни. Не включват в бройката безработните, които са с прекратена регистрация в бюрата по труда или изобщо не са се регистрирали. Истинската безработица е двойно по-голяма. Със стъкмистика може да манипулират данните и да си направят политическа реклама, но когато се стигне до пенсионния фонд истината лъсва. Там не постъпват средства.

 71. 71 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  "....Кабинетът вдига минималните пенсии, но не знае как да овладее дефицита в НОИ...."

  Кабинетът много работи не знае, включително и какво трябва и какво не трябва да прави.
  Ама аз за себе си вече си изясних - трябва да съм последният идиот, да им плащам на тия каквито и да било осигуровки, просто защото ще ги гепят и ще си ги поделят те самите. Пенсиите на шапкарите се плащат от същия тоя НОИ, а НИКОЙ НЕ Е ВНЕСЪЛ И СТОТИНКА в НОИ за тяхното осигуряване. Значи болен здрав носи. Затова точка! До тук! И без това ще се мре, поне да не се чувствам прекаран...

 72. 72 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#57] от "acarid":

  Много добра идея. Горещо подкрепям метията да подготви подобен анализ. Между другото, ако някой от коментиращите има подобно инфо, нека предложи анализ. За мен ще е много ценно да се запозная.

 73. 73 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Въпросът с пенсионния фонд не може да се реши сам за себе си. В икономиката нещата са свързани като скачени съдове. Необходима е политика, стимулираща икономиката. Когато се разкрият достатъчно работни места и се вдигнат заплатите до нормални европейски равнища, тогава и в пенсионния фонд ще постъпват достатъчно средства от осигуровките. Но това правителство няма идея какво да направи, за да стимулира икономиката. Единственото, което могат да измислят е как да свиват разходи и да орязват доходи, да измислят какви ли не вземания под формата на такси и глоби. Те водят политика на мизерията и нямат интелектуален капацитет да направят друго.

 74. 74 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#71] от "aldy":

  680 милиона в бюджета за 2011. Преди да напишеш, чети повече.

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Само това ако не знае правителството , с мед да го намажем . Само дано не се сетят някои за перушина . Да го овъргалят.

 76. 76 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#73] от "teridan":

  От 42% преразпределение при триглавата ламя, в бюджет 2012 преразпределението е 35,4% от БВП. Проблема е в икономиката, която е изградена на глинени колоси от назначените бизнесмени.
  Но това е една друга тема.

 77. 77 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#25:"caliostro"]на герб смятането не им се отдава изобщо. [/quote]
  Не е вярно! ГЕРБ го прави смятането, само че поотделно: събирането е в джоба, а изваждането - от чуждите джобове

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Истината е, че не трябва да се вдигат пенсии, или ако се вдигнат ниските, да се намалят високите. Дори може да се намали тавана от сегашните 700 лв на 600 лв.
  Страната ни няма друг избор, освен да води политика на ниски пенсии, с малка разлика между най-ниска и най-висока пенсия. Иначе казано , не от 100 до 700 лв, а от 200 до 550 лв (примерно).
  Ниска държавна пенсия, останалото всеки да добавя със собствени спестовни сметки.

 79. 79 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#76] от "Uprsport":

  Дефицитът във фонда е следствие от икономическата ситуация в страната. Няма как да се реши производен проблем, ако не се реши основният. Освен да ми говорят за това кой бил виновен искам да чуя какво се прави по въпроса. Но забелязваш ли това правителство да е направило нещо смислено в тази посока?

 80. 80 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#62] от "Uprsport":

  Ами айде да го приложим същото нещо към всички тогава След като така и така държавата била печелила от това. Съвсем ясно ти е че това не е факт. Ако от МВР почнат да си плащат осигуровките това няма да означава че ще им се вдигне бюджета, а че ще им се съкрати щата.

  така че основната причина за това не е държавата да спестява пари - макар че го прави. А за да може да се подържа силно раздут щат на МВР.

 81. 81 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  До коментар [#71] от "aldy": Еми,аз това правя. Внасям си само здравната. Направих си депозит. Всеки месец си довнасям около 100 кинта. След 40 години ще имам около 50 бона/без лихвите/. Да се съдера, не мога ги изхарча после, ако приема, че средната възраст на мъжете/за умиране/ в България е към 69-7

 82. 82 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#78:"coffee.bean"]Истината е, че не трябва да се вдигат пенсии, или ако се вдигнат ниските, да се намалят високите. Дори може да се намали тавана от сегашните 700 лв на 600 лв.
  Страната ни няма друг избор, освен да води политика на ниски пенсии[/quote]
  Ако тази е истината, то тогава да дадат право на хората да се откажат предварително от пенсии и съответно да не внасят осигуровки. Така хората ще имат право на избор дали да участват в една фалшива пенсионна система, в която каквото и да внасят, в края на краищата ще взема минимална пенсия или малко над минималната. Такава политика принуждава хората да не внасят осигуровки и създава сивия сектор и плащането на заплати на ръка. Няма начин, след като правителството обезмисля пенсионното осигуряване да очаква хората да имат желание да внасят осигуровките си.

 83. 83 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  И да кажа нещо за така наречената "реформа" в пенсионната система. Това е пълна глупост.

  Имаме два стълба - този който от известно време се превъзнася е втория капиталови - където хората събират пари в пенсионните фондове и съответно каквото са събрали това и ще получат. кофтито при този стълб е че ще даде положителен реален резултат. Т.е. тези пари наистина ще се увеличават не само номинално, а и реално по личните партиди само ако е изпълнено едно услови - доходността по него да е по-висока от инфлацията - което всеки свестен финансист знае, че е много много трудно да се направи с голяма степен на сигурност. За да се достигне подобно съотношение се налага да се вземат рискови решения за инвестиране, които обаче водят до това че и резултата става рисков. И държавата съвсем удобно прехвърля този риск на гражданите си. А всъщност тя е отговорна за подържането на инфлацията ниска. И с това нашата държава както всички знаем никак не се справя. Т.е. при този стълб държавата създава несигурност чрез неподържане на инфлацията и в същото време прехвърля негативите от собствената си неспособност на собствените си граждани.

  Първия стълб - солидарния, на теория е по-близък до акъла. Там държавата носи риска от това пенсиите да са осъвременени с инфлацията. кофтито е че нашите управляващи са пълни пу-ки. на тях просто не може да се вярва. Те първо изобщо не обещават че някой ще взима достойна пенсия и в същото време постоянно променят правилата на играта. Т.е. липсва всякакво уважение към този по-същество социален договор от управляващите ни. Защото както казах са лъжливи пу..ки, които не си държат на думата и само се опитват да клинчат. Имаме огромен риск от измама от страна на държавата при този случай. И този риск постоянно се реализира - също както и с това доста неприятно решение сега.

  А и българската демография също силно работи срещу пърия стълб. Защото пак същите тези управляващи не смятат за своя основна задача да създадат такива условия на живот че българските граждани да се чувстват спокойни че могат да имат семейство с поне две деца.

  При подобни първоначални условия където някакви измамници, не държащи на думата си ръководят държавата и съответно пенсионната система и в същот овреме се опитват да прехвърлят всички рискове към гражданите си. Включително и риска самите управляващи да са пу.ки. То рационалното действие на всеки разумен гражданин е да за.бе желанията на тези п....ки и да почне сам да се грижи за себе си. Като гледа да не им дава и един излишен лев на тези измамници. но разбира се същите тези измамници разчитат че гражданите са достатъчно тъпи че да продължават да бъдат мамени безнаказано.

 84. 84 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1436 Весело

  Тази година НУЛЕВА година за пенсиониране - всъщност това е решението на МС, догодина НУЛЕВА година на изплащане.
  Малко черен хумор, но решенията на нашите управляващи ми звучат абсурдно идиотски/между другото и на част от журналистите които ги поднасят/, та даже ми става смешно.
  2013 г. има избори и за да не намаляват по 6 мес. на година, тоест и 2013 "веселяците" решават дай да намалим 1 г. през 2012, а после ще се хвалим, че през 2013 няма да има намаление.
  Може пак да им се вържат не знам. Ще видим.

 85. 85 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#84] от "stoiank":

  Представителния матриал е тъп мазохист. Като мазохизма силно нараства като честота при тези на години близки до пенсия. Така че защо да не мине. На тях им кеф да ги управлява силна ръка която яко ги налага.

  Отдавна са си загубили всякакво самоуважение и единственото до което могат да използват е отразената светлина на тази силна ръка. Като по един перверзен начин се асоциират винаги с най-силния в очите им. Т.е. този който ги налага най-силно.

 86. 86 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#59] от "yavooor":

  Тези хора сме ВИ осигурявали по един или друг начин НИЕ, които не сме на хранилка. ВИЕ не сте изработили един реален лев! Скатавате по 20-на години в храстите и после 30-на ви плащат от общите пари, които хора на преклонна възраст ВИ осигуряват!

 87. 87 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Само след някоя и друга година да не ни цапне дефицита по главата!

  .
 88. 88 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#37:"convince"]До коментар [#21] от "neznaiko_2011":

  ОСТАНАХА ИМ НЯКЪКВИ СИ 19 МЕСЕЦА! [/quote]


  Така е.

  После пак комунизъм...

  Учете руски език, ей! Като гледам как бяхте на косъм да изберете комунист за президент- явно руският ще ви трябва...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 89. 89 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#43:"tupaja__obezyana"]Другаят с хамериканския ник, положението преди 89-та беше по мед и масло спрямо това, което е сега..
  Запиши си го на челото [/quote]

  Къде това- в Щатите или Германия?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 90. 90 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ще работим до гроб на герберската нива. Който е гласувал за тях, трижди да ги прокълне!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 91. 91 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ...."Не казвам, че сегашният премиер ББ (Бойко Борисов) е мегаломан, простак и гангстер, допадащ на българските простаци, като им казва: Аз ви давам магистрали, метро, спортна зала. Не казвам, че той и цялата българска политическа банда са Gibier de potence (това няма да го преведа какво значи). Аз само казвам, че моята и вашата, че нашата България върви на зле...." Д.Иванов , в.Сега

 92. 92 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  най добе е държавните служители да почнат да си плащат данаците

 93. 93 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хора, четете междудародните новини за да разберете каво става в родината ни. Всичко е голям сценарий. Нашето правителство изпълнява чужди нареждания, чужди планове!
  Волно или не те го правят! За това правим пътища, но пари за производство не ни се дават. За това закриха и приватизираха производства. Ефекта от пенсионната реформа ще е отрицателен, точно както и всичко останало до сега. БЕЗРАБОТНИ МЛАДЕЖИ.
  Европеийските граждани са притиснати до стената,БЕЗРАБОТНИ МЛАДЕЖИ "арабската пролет" в страните с петрол, огромните печалби на бизнеса в момента, нови американски войски в Австралия, БЕЗРАБОТИЦА за младежите съчетано с насилие и цинизъм в САЩ.....
  Четете новата история и международните новини.
  Бог да ни пази!

 94. 94 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това което съществува сега НЕ Е ПЕНСИОННО И ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ.
  Това си е ПЕНСИОНЕН И ЗДРАВЕН ДАНЪК.
  ПРЕМАХНЕТЕ ПЕНСИОННИЯ ДАНЪК.
  ПРЕМАХНЕТЕ ЗДРАВНИЯ ДАНЪК.
  Въведете ЛИЧНА и ОНАСЛЕДЯЕМА ПЕНСИОННА ПАРТИДА.
  Съществуващата система съвсем НЕ Е СОЛИДАРНА.
  Тя е ЕКСПЛОАТАЦИОННА.
  Съдира по десет кожи от работещите.
  Създава лумпенизирани огромни маси от хора,живеещи без да работят и получаващи помощи,равни по размер на мизерните заплати на милион българи.
  Лекува същите тези лумпенизирани маси от хора БЕЗПЛАТНО.
  По-точно,за това плащат работещите БЪЛГАРИ.
  Това е КОМУНУЗЪМ.
  И като всеки КОМУНИЗЪМ създава НЕРАВЕНСТВО В МИЗЕРИЯТА,омраза между етноси и големи маси хора,и НЕСПРАВЕДЛИВОСТ.
  Горчивата истина е,че всичко това,поне при това управление НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.
  Властта има интерес това статукво да се запази.

 95. 95 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  писах им на тия дебили преди две години да не пипат осигурителните прагове на хората,онова лудото флик изкопа земята за да ги дигне,даже мръсника изчисляваше колко пари щели да влезнат в повече в бюджета.каква беше равносметката ,половината самоусигуряващи се,спряха да плащат,здравно и инак неосигурените се увеличиха лавинообразно до над два милиона.САГА ПОДЛЕЦА Е РЕШИЛ,ДА ЛИШИ ЕДИН ЦЯЛ НАБОР ОТ ПЕНСИОНИРАНЕ,защо го прави ли,чисто и просто иска да подсигури на тиквата един цял мандат,за да може крадльото да доокраде каквото не е успял,за последните две години.

 96. 96 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  НЕКАДЪРНИ КРЪЖОЧНИЦИ!
  ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ?

 97. 97 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  Нема ли некой храбър журналяк да попита Мутрата Борисов как така окаяната Гърция ще повишава пенсионната възраст до 63(!!!) години на етапи до 2015 (!!!), а у нас така скрито-покрито режимът забива ножа на хората без изобщо да се замисля, бързо и безжалостно? Според павиана от Банкя ние бяхме най-добре, отличници и остров на стабилността. Маймуната, която похарчи парите за пенсии по спортни зали, ритнитопковци и валюзлатевци, във всяка друга страна щеше да бъде пребит с камъни при първо показване на открито. Но у нас овцете са кротки. Наздраве, електората! Преглъщай!

 98. 98 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Работете докато умрете", това е максимата на сегашното правителство, В стил Северна Корея или маудзедунски китай.
  По една рубашка и дочени дрехи, а за вечеря купичка ориз.

 99. 99 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз имам въпрос. Ако нямам трудов стаж или е около 10 г. каква пенЦия ми се полага?

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#81] от "mik2": Средната продължителност на живота се определя и от смъртността на бебето, умряло в родилното, на работника, затрупан в мината, на чиновника, паднал от инфаркт на бюрото си, на младежа, сгазен от пиян шофьор - не само на починалите в старческа възраст. Средната предстояща продължителност на живота на доживелите 65 години /около 75% в момента/ е около 15 години. Тъй че не си прави сметка парите да ти стигнат до 70 години, направи си сметка да ти стигнат до 80 години, да не се окажеш на 71 години без спестявания и с минимална пенсия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK