Държавата бави премахването на някои бюрократични безсмислия

Държавата бави премахването на някои бюрократични безсмислия

© Надежда ЧипеваДесетки мерки за намаляването на административна тежест все още се бавят, показа редовният отчет на правителството за изпълнението на Плана за намаляване на административната тежест.


Към края на септември около 30 % от бюрократичните оптимизации изостават, показа отчетът. Най-много мерки за облекчение на процедурите бави Министерството на земеделието, сочат данните. Сред тях са заявленията за право на ползване на вода за напояване, лицензи за складове за зърно и др., които ще позволят за отчети и контрол да се събират данни между институциите за тези сектори, вместо да се изискват данни директно от фирмите.


От 135-те законодателни мерки, предвидени от правителството до септември 2011 г., не са изпълнени 37. Сред тях е и възможността концесионерите по електронен път да докладват за настъпила необходимост от промени в концесионния договор. Правителството обаче още не е готово с промените в Закона за концесиите, които да позволят промени на концесионен договор – в момента тази възможност е силно ограничена. За такива промени заговори през лятото министърът на околната среда Нона Караджова, след като измервания, поръчани от екоминистерството показаха, че концесионерът на ски-зона Банско фирма "Юлен" е разширила зоната много над позволената й площ в концесионния договор.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Защо на някои, много са те
  и броят им непрекъснато расте!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Глупостите в държавата продължават. Изискват десетки ненужни документи за които се плаща. Примерно. За разделяне на поземлен имот на два имота се изискват десетки документи. Някои от тях са абсолютно излишни. Така например скицата на имота необходим за съда, която струва 12 лв., после за абсолютно същата скица необходима за проектиране се плаща 50 лв. Е, това какво е? Чист чиновнически рекет.

 3. 3 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хабсолятно е така .Нема такава държава,с такива щури изисквания.

 4. 4 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Абсолютно !!!

  Дребен пример: За какъв дявол ни беше тоя електроненен фирмен регистър, след като куп учреждения искат да бъде приложено "актуално състояние" с "мокър печат" (дето на всеки ъгъл могат да ти го направят за 3 лева, така, че не ми излизайте с номера "за по-голяма сигурност"...


  ... СЕТИХ СЕ !!! За да може една тьотка, дето работи държавен служител на позиция "оператор на печат", да взема заплата, защото разпечатва въпросното от интернет, бие му печат, праща те до близката банка да приведеш за въпросната услуга сумата от 7 лева, като цената на превода е 5 лева...

  ...чакайте инвеститори да дойдат после... ...ще дойдат, ама на куково лято, щото нашата държавна администрация е ЧУДОВИЩНО РАЗДУТА, ТЪПА, АПАТИЧНА, МЪРЗЕЛИВА, НЕГРАМОТНА, НЕКОМПЕТЕНТНА И КОРУМПИРАНА !!! И МОЖЕ ДА УБИЕ ВСЯКАКВО ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС В ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 5. 5 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Според мен проблемът идва от няколко места: подборът, контролът и текучеството на кадрите в държавния сектор:

  От една страна се назначават по абсолютно съседо-шуро-баджанашко-любвнически принцип, при който не се избират при измислените конкурси най-подходящите кадри. "Спечелилите" конкурс или са с дипломи от рода на югоизточен тракийско-независим университет или са с реномирано образование в стил Калина Георгиева. В най-добрият случай новите служители знаят поне, откъде да пуснат компютъра си и да си напишат името правилно. От трета страна шефовете им са точно толкова заинтересовани и мотивирани за качеството на тяхната работа, колкото от прогнозата за времето в Камбоджа например. И като прибавим, че държавен служител трудно се маха, картинката се избистря. И после колкото и да ни убеждават, че имаме напредък, факти като страшно ниския процент на усвояемост на парите от еврофондовете, говорят що за тюфлеци движат държавния апарат.

  Боян Р.
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  "Десетки мерки за намаляването на административна тежест все още се бавят, показа редовният отчет на правителството за изпълнението на Плана за намаляване на административната тежест.

  Към края на септември около 30 % от бюрократичните оптимизации изостават"....Е кой е виновен, бе кауни? Да не би германците....

 7. 7 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "dobrich":

  Те не само се бавят ама маи изобщо няма и да стигнат.

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Неутрално

  1ги6е...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Че на мен при кандидатстване на работа в СЪДЪТ ми искаха Свидетелство за съдимост....

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Непрекъснато правораздавателните органи тръбят че непознаването на закона не оправдава. Как да го познаваш, като основния текст има десетки тълкувания "зад гърба му". Типичен пример е Зкона за собствеността и негоивя чл.33 Ето го:
  Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
  Ще си помислите че всичко е ясно, но не сте познали.
  Първо: не се отнася за етажна собственост
  Второ: при при поземлен имот в който съсобствениците имат идеални части и недвижими обекти този член също не се прилага.
  И още, и още.....

 11. 11 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Това е един от най удачните пътища за подкрепа на икономиката. Намалението на бюрократичните глупостти ще създаде условия за повишаване на бизнес активността.

  и най-умният си е малко прост....
 12. 12 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "stoicho2":

  спор няма жулят хората както намерят за добре.трябва да се уеднаквят таксите за всичко и да няма разминавания за едно и също нещо като документ.един документ да важи за няколко неща пък ако ще да е с 30 лв по-скъп и да направят така че да не се разкарват хората на другия край на града за плащане на такси-касата да си е в самата сграда.

 13. 13 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Така ги разбира ББ нещата с електронното правителство.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 14. 14 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Еми тая сбирщина от некъдърници гладни ли да стоят,нали трябва заплати да получават от къде - еми точно от тия такси и таксички,от тия комисионни,от ..........под масата а се сърдим на Европа че не ни искат

 15. 15 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Голям процент от назначенията в БГ са на роднински или приятелски начала не само в държавната администрация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK