Близо 400 българи са задържани в страни от Латинска Америка за наркотрафик

Близо 400 българи са задържани в страни от Латинска Америка за наркотрафик

© Анелия НиколоваБлизо 400 българи са задържани в страните от Латинска Америка по обвинения за трафик на наркотици, каза днес по "Нова телевизия" външният министър Николай Младенов. Според него става въпрос за изградени през годините канали.


Подобна тенденция на цял един континент има катастрофални последици за имиджа на България, смята министърът. "Не искам да си изграждаме образ на държава от мулета", допълни Младенов.


Той добави, че при посещението в България на бразилския президент Дилма Русеф е имал разговори с почетния консул на страната ни в Бразилия, който му обърнал внимание, че все повече българи биват задържани по обвинения за трафик на наркотици. "Трудно мога да извадя нещо друго за България в медиите", казал още консулът.
Младенов е категоричен, че когато една новина, като тази за задържането на Гълъбин Боевски, тръгне по медиите, петното от страната трудно се маха, независимо как се развива случаят. "Подобен тип обвинения са позор, което не значи, че няма да направим всичко възможно, за да помогнем на Боевски", добави Младенов.


Външният министър припомни, че още през миналата седмица е говорил с бразилския си колега и е помолил българинът да получи "максимално добро третиране" и прозрачен съдебен процес. Младенов не скри, че условия в затвора, в който е Боевски, не са добри, но към момента нищо повече не може да се направи.


Младенов смята, че е голям проблем липсата на договори за правна помощ със страните от Латинска Америка и няма как да искаме екстрадиране на задържани българи или те да излежат присъдите си в наши затвори. Въпреки това щели да бъдат направени постъпки за Боевски да бъде направено изключение.


Николай Младенов е на мнение, че в момента най-важно е максимално бързо да бъдат повдигнати обвиненията срещу олимпийския шампион и процесът срещу него да тръгне.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK