Робърт Джилет, радио "Свободна Европа": Агентите си вършеха работата и ние си вършехме работата

Робърт Жилет

© Юлия Лазарова

Робърт Жилет
"Ти знаеш ли въобще какво са къси вълни", отвърна един познат, когато го попитах помни ли радио "Свободна Европа". Да, знам. Помня как родителите ми го слушаха всяка вечер, но казваха да не разправям. Помня как нищо не се чуваше на тези къси вълни, но всички се събираха в уречен час около ВЕФ-а, за да научат новини, несмляни от пропагандната машина. Помня кодовите думи "Слуша ли снощи Дебюси" вместо Би Би Си и "Слуша ли Бетовен" вместо "Свободна Европа".
Преди 60 години американското радио проговаря за пръв път на български и въпреки опитите за заглушаване някак успява да разсее информационното затъмнение. За да не забравим основата, на която стъпи независимата журналистика в България, на 11 ноември Държавна агенция "Архиви" организира изложба "Война в ефира" в Музея на МВР и кръгла маса на тема "Война в ефира: Радио "Свободна Европа" и България". Във форума взеха участие бившите директори на "Свободна Европа" Рос Джонсън и Робърт Джилет и дългогодишният директор по сигурността на радиото Ричард Къмингс. Теодора Мусева разговаря с Робърт Джилет за свободата, оттеглянето на РСЕ от Източна Европа и агентурата.
Историята на радиото можете да прочетете тук: История на радиосвободата
 

РСЕ отделяше много средства, за да разпространява информация, която потъва зад желязната завеса. Наистина ли нямаше никаква обратна връзка?


Да, сякаш пускахме писма в бутилка години наред и се надявахме, че някой ще ги получи. Правехме го по 8 часа на ден за България. Но започнахме да получаваме реакции, когато избухнаха революциите през 1989. Спомням си един случай особено ясно. Предавахме и в Румъния и през декември 1989 революцията там беше започнала, армията се опитваше да потуши насилието, защото беше на страната на хората. Тогава насочихме огромни радиоразпръсквателни мощности - милиони ватове – и покрихме целия честотен обхват. И един ден ни звънна жена от Виена, която каза, че е получила обаждане от племенника си, войник в танков отряд. Той казал на леля си да ни предаде следното: "Чуваме ви по радиото в танка, моля, продължете да излъчвате на 3 MHz повече от час на ден. Чуваме ви в танковете!"
И все пак – толкова години не сте били сигурни какъв ще е ефектът.


Знаехме, че радиото има някакъв ефект – това беше и причината Конгресът на САЩ да плаща за него всички тези години. Ако сметнем всички средства, които РСЕ и радио "Свобода" са похарчили през тези години, сумата вероятно ще надвиши един милиард долара. Годишният ни бюджет беше около 220 млн. долара. И въпреки че аудиторията не можеше да реагира - беше опасно дори да пишеш на РСЕ - знаехме, че ни слушат, защото още от 1970 провеждахме проучвания – главно чрез интервюта на пътешественици. Мисля, че по някакъв начин РСЕ подготви почвата и  разбирането на хората за това какво е демокрацията. Бяхме източник за истинската история на България. Така поне в ума си хората можеха да са независими от държавата. Четяхме забранени автори като Георги Марков и Жельо Желев. Те двамата вбесяваха Тодор Живков. Много е възможно именно заради тези четения Марков да е бил убит.


Какво се случи с мисията ви след промените?


Пристигнах в РСЕ през март 1989 г. Така станах свидетел на последните два месеца от онова, което бихме нарекли "обичаен режим на работа" на РСЕ през 40-те години преди прехода. И тогава дойде 1989. От Варна на юг до Талин на север корозиралата желязна завеса се срути с трясък. Ние в радиото в Мюнхен гледахме ден след ден с учудване и се питахме: "А сега какво? Как можем да бъдем полезни?" Изведнъж се превърнахме от еднопосочен комуникатор, говорещ пред безмълвна аудитория, в двупосочен. Активно ангажирахме своите слушатели - първо по телефона, после лице в лице, в страни, където РСЕ е било персона нон грата повече от 40 години. Започнахме да говорим за това как действат западноевропейските демократични институции, за нормалните конфликти в парламентарната демокрация, както и за отношението към етническите малцинства. Живков беше оставил ужасно наследство на напрежение между българите и турските малцинства. Не желаехме да се обвързваме с която и да било партия, искахме да останем напълно неутрални и да действаме като форум. И продължихме да го правим до 2004 г.


Защо закрихте българската редакция тогава?


България беше извървяла дълъг път в прехода си към стабилна демокрация. Беше влязла в НАТО, което е добър знак за прогрес. Решихме, че мисията ни е успешна. Оставихме модел за добра, независима журналистика, а и осигурихме здравословна конкуренция на националните радио и телевизия. Разбира се, колегите в държавните медии знаеха много добре какво е истинска журналистика и понякога дори им беше позволено да я практикуват – по несъществени теми. Ние гарантирахме на служителите си, че няма да ги цензурираме по никакъв начин, ако се придържат към фактите, и им плащахме добре, за да го правят. В крайна сметка някои от най-талантливите ни български колеги все още играят значителна роля в медиите тук.


Не смятате ли, че така прекъснахте важно и ценно влияние върху медийната среда? Не можеше ли и след 2004 г. РСЕ да бъде коректив, задаващ журналистически стандарти?


Искам само да уточня, че аз не участвах във взимането на това решение, защото напуснах РСЕ през 1998 г. Надявахме се радиото да продължи полезното си влияние, но то трябваше да се справи без финансовата ни подкрепа. Нямаше как да оправдаем по-нататъшните разходи за тези редакции. Друг проблем беше, че наемането на радиочестоти беше трудно и скъпо. Така че РСЕ издаде прессъобщение, в което заяви, че формално позволява да бъде създадено българско радио със същото име. Надявахме се всички закрити редакции да намерят средства, за да работят като неправителствени организации в същия периметър на журналистическа етика. За съжаление просто нямаше успешен бизнес модел за това в цяла Европа. Никое бюро не продължи съществуването си след 2004 г.


Честотата ваша ли беше?


Получихме позволение да я използваме от властите. FM и AM честотите принадлежат на българската държава, но ние платихме голяма сума за нашата. 


Вероятно знаете, че РСЕ се превърна в рок радио през 2006 г.?


Не знаех! Това определено не беше първоначалното намерение. Мога само да предполагам, но единственият стабилен доход на радиото са били рекламите. Вероятно агенциите са се интересували повече от музика, отколкото от дискусии и новини. Смятам, че истинското наследство, което остави РСЕ тук, са хората. Единствената ни ценност винаги са били добрите професионалисти, които мислят и уважават журналистическата етика.


Знае се, че ДС поддържаше агентура в РСЕ. Това известно ли ви беше или беше пропуск?


Нито, нито. Трябваше да предполагаме, че има агенти сред нас, и от време навреме ги разкривахме и отстранявахме. Просто живеехме с това и като цяло то не ни навреди особено. Трябва да се видят досиетата и доносите – какво са докладвали, какво да правили? Те си вършеха работата и ние си вършехме работата.


Как ще коментирате факта, че някои високите журналистически позиции в България са заети от бивши агенти на ДС?


Като цяло хората от службите се приземиха доста леко след революциите. А те бяха доста интелигентни хора и отидоха в бизнеса, защото имаха уменията да се занимават с бизнес. Може би най-безопасното и полезно нещо за обществото е било те да направят именно това – да станат бизнесмени. Ако това е единственото, което те правят и бизнесът им е да управляват вестник, не виждам нищо лошо. Но ако се ръководят от скрити политически и държавни интереси, това очевидно вреди на демокрацията.


Напоследък нашумя теорията, че Тодор Живков е искал да изкара България от Варшавския договор и си е общувал с Франц-Йозеф Щраус, министър-председател на Бавария. Как ви се струва това?


Не знаех това, но ако някой ми беше казал, че през 1989 Живков се е свързал с немски лидери, първата ми реакция би била: "Да, за да спаси собствената си кожа." Направил го е от егоистични подбуди. Видял е – както всички нас – че остава сам и трябва да защити лидерството си след идването на Горбачов.


Как ще коментирате факта, че почти всички чуждестранни медии напуснаха България – РСЕ, BBC, RFI, WAZ? И въпреки това Европа и американските посланици критикуват състоянието на медиите у нас.


При това положение можем само да се надяваме, че медиите тук не са контролирани от държавата. Медиите в България са "частично свободни" според доклада на Freedom House за 2010 г. При това положение Европейският съюз и Съветът на Европа трябва да обърнат по-сериозно внимание на медийната свобода. И ако тя е застрашена, Съветът на Европа трябва да изисква от политиците да не я ограничават. Това е едно от многото предимства на членуването в ЕС.     


РСЕ се изтегли от източноевропейските държави още преди да станат членове на ЕС - може ли предвид днешните процеси, свързани с кризата, обявената необратимост на прехода им към демокрация да се окаже прибързана?


В никакъв случай! Влизането в НАТО беше първата стъпка към ЕС, която ускори интеграцията на източноевропейските страни в Западна Европа – така се отвори търговията, така дойде вълна от подкрепа на инфраструктурата в тези страни, от което те имат голяма полза. Определено не беше преждевременно. Можем само да се надяваме, че ЕС наблюдава качеството на демокрацията във всяка нова страна членка. Разбира се, обикновеният човек на улицата се пита: "Какво печеля аз от това?" Ами дълъг списък от ползи, които нямаше да има България, ако не беше в ЕС. Би било добре, ако правителството и медиите напомнят на хората за тези ползи.


Например?


Пари! За инфраструктура, за магистрали, за енергия – вече не разчитате на няколко древни и опасни ядрени електроцентрали...


Свободна ли е Европа сега? Имайки предвид песимистичните изказвания на Ангела Меркел за мултикултурализма например?


Да, Европа определено е свободна. Знаете твърдението, че демокрацията е най-малкото зло от всички форми на управление. Подобрението й е безкрайна задача и знам това от опита ни в САЩ. Но основните институции на демокрацията са стабилни в ЕС – има свободни избори, икономиите след 2008 се възстановяват... Но може би България трябва да е благодарна, че не е част от еврозоната. Колкото до мултикултурализма, живял съм в Германия и виждам, че тя никога не е можела да приеме напълно свободното изразяване на малцинствата. То притеснява германците. Съжалявам, това просто е черта на немската култура. Повечето други европейски страни са намерили начин да го постигнат – дори страните в Източна Европа са най-добрият пример. 


Какво трябва да се промени, за да запазят Европа и САЩ лидерската, икономическата и ценностната си позиция?


Хубав въпрос, но за съжаление не знам отговора. Всички си прокарват път през мрака, за да се справят с тежките икономически проблеми в Европа, а и в САЩ. Нашата политика буквално беше отровена от [кризата].


Губи ли Западът ценностната битка - предвид растящата вълна от антиглобалистки движения, протести срещу финансовата система и капитализма, срещу начина, по който се прилага днес западната демокрация?


Тези протести имат основание и демокрацията понякога действа именно чрез движения като "Окупирай Уолстрийт". Те са много интересни, защото са трудни за разбиране. Демонстрантите нямат ясни изисквания или ръководство, тоест не са политическо движение, но определено изразяват емоция, която много граждани чувстват – че големите финансови институции ни забъркаха тази икономическа каша през 2008.  Това е начинът, по който демокрацията работи – тя е мръсна и объркана и в тежки временна става още по-объркана.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5495 Неутрално

  каква я мислехме - каква стана !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За да "победят" комунизма, чрез политика, на Запад създадоха изкуствено висок стандарт на живот без покритие и когато все пак рухнаха комунистическите държави, Западните демократични управления ги обраха до шушка, но... не можаха да спрат инерцията на кредити и пари без покритие в собствения си лагер - и... днес балонът е спукан.
  Сега бунят цяла проста Африка - с една цел - обирджийството им трябва да продължи все някъде...

 3. 3 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Гневно

  РСЕ се оттегли от ефир в резултат едно крайно недалновидно решение на американското правителство и в един крайно неподходящ момент. Така беше осигурен медиен комфорт на неразградените структури на ДС да вършат своите тъмни дела в отсъствието на този коректив на тяхната дейност, и да завладеят почти изцяло медийната територи на България.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 4. 4 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До 89_та оттам идваше всичко,което се премълчаваше в България...Спомням си,бащата на жена ми се обади един ден в къщи и ни каза да не извеждаме децата навън...1986,Чернобил...!!!
  ....Ние го чакахме от НАТО,то дойде от "БРАТО"...!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 5. 5 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Силбо интервю! Много истини и умерени изказвания...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Напълно вярно!

 7. 7 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  бойци на тихия фронт! Така се водят войните в днешно време вече! И после някакви хора ми говорят, че конспирацията била измишльотина?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 8. 8 Профил на Eos
  Eos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "soregashi":

  оф цоарсе, колега :P

  You are chaos in motion.
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Господин Жилет,
  Очите само виждат,решава сърцето.Вярно това беше Прогреса на Медиите и го направиха в подходяща форма и начин.Но на теория,а на практика?- нещо не се получи както трябва.Вярно излязоха милиони,скандираха"USA" смениха се правителства,но..има нещо горчиво в устата.Защо Желев беше избран за наш Реформатор? За да го видим после по ТВ редом до Клинтън щастливо усмихнат Лидер на американската нация а нашия Нов президент,като "пребито полумижаво куче".Защо?- нямахме ли достойни Демократи и философи ах да един полулуд Ф.Димитров.Така ли заслужавахме да ни покажат Прозореца на Свободата на НАС бившите Първи сателити на Русия.Сега нещата не са по план нали и изпускате нерви.Да свободна съм да посещавам държави,но какво от това,да не би да се пътува с 290 бг.лева МРЗ?Някои могат,разбира се,но означава-> Свободата е била ИЗБИРАТЕЛНА.А народа пак ТЪРПИ, но и поставя на място,благодаря за отделеното време.

 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Опит за митологизирането и реанимирането на Живков е твърдението, че е имал специални контакти с Щраус и искал да извади България от Варшавския пакт. Този най-верен син на Москва, никога е нямало да събере силата да си помисли дори за такова нещо...още повече след пражката пролет, в потушаването на която България за мой голям срам има дейно участие.

  На принципа "Една лъжа повторена 100 пъти става истина" се прави опит за грандиозно манипулиране на историята.

  Но това не трябва да ни учудва особено - все пак победителите пишат историята, очевидно не демокрацията победи.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#7:"Starsky"]бойци на тихия фронт! Така се водят войните в днешно време вече! И после някакви хора ми говорят, че конспирацията била измишльотина?! [/quote]

  -През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.

  -ЧАСТ ОТ РЕЧТА НА Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ, ПРИ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ, УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА /24.02.1945 г./:

  „Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото злaто на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как?

  Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.

  От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобретяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост.

  В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципността на чиновниците, рушветчийството, всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелица на миналото.

  Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме и то ще разцъфне с кичести цветове.

  Само малцина, малко хора ще се досещат или даже ще разберат какво става. Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгнем духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се занимаваме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде върху младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Ето това ние ще направим.
  Всичко това ще извършим под девиза:" Защита на правата на човека и гражданските му свободи..."

 12. 12 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  РСЕ слушах по-често 90-2004. Преди 89, слушах ДВ, заради по-удобния час 12.45, докато РСЕ излъчваше или в 7.45, а аз като млад тогава, бях или по жени, или по кръчми, или на училище и лекции сутрин. Слушах и ВОА и дори радио Тирана.
  Оказа се, че РСЕ е било пълно с ченгета а ла Коритаров. По-лесно е да се изброят не-ченгетата, като Татяна и Румяна, царство и небесно.
  Откакто замлъкна РСЕ, не пускам радио. Забравих, че има такова нещо, като радио. То не служи за нищо. И музиката им калпава. Нямам транзистор вкъщи, нито на работа.

 13. 13 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#12] от "onufrij":

  Татяна Ваксберг ли? Дето сега плюе България от Дойче Веле?
  Да тя не е от наемниците. Най-вероятно е роднина на наемащите?! Таз фамилийка не е българска нали?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 14. 14 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "Starsky":

  И Старски не е българска.

 15. 15 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "benkovski11":

  Имам чувството, че тази реч вече я чета няколко пъти, но приписана на някакви евреи разказващи плановете си за унищожаване на бялата раса?!

  Както и да е. Факт е че Горбачов определено е внедрен агент на чужди интереси, както и Луканов и Лилов, които извършиха дворцовия преврат при нас. Не случайно Горби си празнува 80 рожден ден в Лондон и там освен всички други светила присъства и принц Чарлз!?!! А Горби е член на една организация за настъпването на нов световен ред, която обаче е напълно безизвестна! За това не се говори, а го има в нета. Разрових се веднъж, след като гледах прословутия филм Цайтгайст и исках да го видя това професорче-социално инженерче какви ги върши. Той е основател на тази същата организация....

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 16. 16 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "onufrij":

  Само дето не е оригиналната ми фамилия!
  Еврейка е женицата, фигурира в списъците на личните евреи у нас!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#15:"Starsky"]Горбачов определено е внедрен агент на чужди интереси,[/quote]
  -Томас Барнет*, "Уърлд политикс ревю":
  “Ние отдаваме предпочитание на тезата, че американският президент Роналд Рейгън и британският премиер Маргарет Тачър са разгромили СССР и са победили в Студената война. Но Тренин ни напомня, че Русия не е била разгромена, както се случи с Германия и Япония по време Втората световна война. Тя не погреба себе си в схеми на регионална интеграция, както това направи след войната имперска Франция, не се залепи за САЩ в качеството си на по-малък партньор, както това стори Великобритания. Не, Москва сама инициира краха на своята империя. Това започна с решението да се отдалечи от своите съюзници в Третия свят, което беше прието още през 80-те години на миналия век. След това тя продължи този път, приемайки след едно десетилетие шокиращото решение да позволи на Източна Европа да премине в западния лагер. Това всъщност на практика означаваше признание за рухването на Съветския съюз. Във всеки от тези случаи Москва имаше необходимите сили, за да продължи борбата още доста дълго време, но реши да не задълбочава кризата.
  Това, което после Борис Елцин предложи на Запада, беше като неосъществена фантазия, с която не може да не се съгласиш. А той заяви намерението на Русия да встъпи в НАТО и да интегрира руската икономика с европейската. Но вместо това пактът и Европейския съюз приеха в Западния алианс само Източна Европа, а на Москва бяха предложени само обикновени взаимоотношения с тези съюзи. Не трябва да се забравя, че едно десетилетия по-късно Владимир Путин отново заяви, че страната е готова да се присъедини към тези две организации, и отново получи същия отрицателен отговор. Така, след като Русия направи невероятни отстъпки от своя страна, за да свърши Студената война, така Европа направи всичко възможно, за да покаже на Москва, че тя няма място в ЕС. В същото време Америка премина във военно настъпление в рамките на своята глобална война с терора, което засегна южните части на Русия, а Китай започна икономическа експанзия в Централна Азия. Трябва да се отбележи, както казва Тренин, че Москва не започна милитаризация на своите отношения с външния свят
  Започнатата през 2008 г. военна реформа сигнализира, че Москва почти напълно се е отказала от битката за статута на велика държава, ако не се има предвид ядреният потенциал на страната, който обаче продължава да се съкращава в рамките на съглашенията със САЩ.”
  “Като цяло, ако се погледнат изминалите 20 постсъветски години, човек може да се порази от това колко малко проблеми Москва е причинила на света, като заедно с това проведе най-голямата в историята на човечеството демобилизация на своята армия, която бе съкратена от 200 дивизии на по-малко от 100 бригади. Ако се сравни руският милитаризъм с постоянно увеличаващата се военна мощ на САЩ и с големия брой американски военни интервенции в чужбина от 1990 г., може спокойно да се каже, че Русия няма милитаристични стремежи. След като има само 2% от световното население и 2% от световния БВП, "съвременна" Русия си остава в определен смисъл велика сила благодарение на своята огромна територия и географско положение.”/

  А речта е автентична,има я цитирана многократно на различни места.

 18. 18 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Беше един от източниците на истината. Но ББС беше по-добра станция. "Гласа на Америка" от Солун пък се чуваше в село доста по-добре от радио София... Българското предаване се заглушаваше, ама на английски не!! Имаше и джаз...

 19. 19 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Някак се ми се струва ,че само на нас ни привиждат тези призраци на ДС, виж хората работили пряко срещу тях са доста умерени в изказванията си. "ние се вършехме работата и те си я вършеха"
  По БТВ случайно попаднах на едно интервю с командера на тамплиерите -генерал майор от специалните сили, бивша зелена барета на щатите, с над 100 мисии във Виетнам , Лаос и Камбоджа...и водещия го попита как седи до Румен Ралчев който си е кадрови офицер от ДС и шеф на Тамплиерите у нас, а американеца отговори "бяхме противници, сега сме братята, защото знаем какво е войната"

  Свободата е на върха на копието...
 20. 20 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#11] от "benkovski11":

  оф, кво искаш от военни, те са си леко повредени


  ---
  извън това, честно казано на РСЕ и другите основно интересни им бяха новините, доколкото можех да преценя хъх в онази ми възраст тогава, останалите публицистични предавания и въпросните четения бяха Очевидно пропагандни и прекалено патетични, и честно казано бая досадни, то и от тях е имаше нужда, щото сигурно на човек му е идвало до гуша от комунистическото статукво и неговата неоспоримост в някакъв момент, но в действителност само новините си струваха, просто защото заменяха бг новините, които да го нарчем така.. бяха доста едностранчиви и малко странни от гледна точка на международни новини guess what те и сега тв и радио новините ни са "странни", просто защото ние нямаме журналистика (Дневник е ок, но другите?) плащали са им доста и са получавали професионализъм на ниво, сега можем да си четем и гледаме директно чуждите телевизии и радио, макар че като се замисля и тогава с вефа се фащаха немски радиа например, макар че не знам дали от западен или източен берлин всъщност, като се замисля :Д

  не мога да повярвам, че не са знаели до 1989, че хората са ги слушали, това е малко преувеличено, не само че ги слушаха, ами имаше бая народ който участваше в разни викторини за вефове (ок, сори ако това не е било точно РСЕ и е било след 1989, ама си мисля, че беше преди това, и че РСЕ най-малкото са знаели), освен това въпросният народ си пишеше имената и адресите и получаваше Вефове на тях (освен ако това не е била някаква бутафорийна викторина, де)

  така че слушахме, ама основно новините, мисля, че публицистичните на Дойче веле на български горе-долу бяха ок, то скоро спряло да предава на бг (1 юли 2011), така или иначе с Планета ТВ, бг рок, радио Веселина и т.н. нещата си дойдоха на мястото, един вид ефира се запълни според аудиторията :Д

  В крайна сметка предполагам, че процентът на тогава слушащи качествени новини и на сега четящи качествени такива не се е променил много, като знам каква публика и аудитория широка имат 24 часа, вкл. сред някои "интелектуалци"

 21. 21 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#12] от "onufrij":

  Аз спрях да слушам радио откакто спряха РФИ, след 1989 то беше единственото, което поддържаше интересни културни предавания на български, понякога даже специално го чаках с касета за запис, по едно време слушах Дойче веле на немски, ама не е същото. Хубавото е, че има интернет, радиото е заместено не толкова от телевизията, а от нета

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#2:"pc_none"]когато все пак рухнаха комунистическите държави, Западните демократични управления ги обраха до шушка[/quote]
  Ти видял ли си как живеят в Чехия, Полша, Словакия? Знаеш ли, че учителската пенсия в Полша е 960 евро?
  Това, че си вярвал че ще живееш щастливо с крадливи комунета и ченгета в ЕС си е твой проблем. Никой не ти е виновен, че си гласувал за Гоце и Боце.

 23. 23 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 395 Гневно

  "Пари! За инфраструктура, за магистрали, за енергия – вече не разчитате на няколко древни и опасни ядрени електроцентрали..."

  Аман от "експрерти"...

  You live and learn. At any rate, you live.
 24. 24 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#7] от "Starsky":

  Не знам какво конкретно ти наричаш конспирация, но така наречените "бойци на тихия фронт" не са нищо повече от осъзнаването, че ако принудиш някого да се промени със сила, той ще си върне старите привички когато спреш да го гледаш. Затова и интелигентните политици вече не бият и убиват, ами убеждават и вдъхновяват. Много хора в България ще си отидат без да осъзнаят това.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 25 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Западната "демокрация" е сбъркана система и сега се виждат пораженията, които носи на хората. Нищо хубаво не донесе педалския ЕС на България!

 26. 26 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#13] от "Starsky":

  Ти го наричаш "плюе България", аз го наричам "отваря ни очите за собствените ни грешки". Разликата е, че аз взимам каквото мога от критиката, а ти си мечтаеш тя да замълчи за да си останеш самозаблуден наивник.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 27. 27 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#22] от "shumkar":

  Ние по-скоро живяхме с крадливите филипдимитровци и иван костовци и им насърбахме попарата.
  Но, спокойно България и без това ще е част от една бъдеща Велика Россия!

 28. 28 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#15] от "Starsky":

  Цайтгайст е много далеч от научно обоснован филм. Най-малкото завършва с несвързани утопии. Ако искаш на видиш по-адекватна критика на американската система, виж InfoWars на Alex Jones.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 29 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#25] от "Попов":

  А Бай Тошо с посланиците на КГБ ли донесоха хубаво?

  Там е проблемът, че чакате някой нещо да ви донесе... От какъв зор? Каквото искате сами трябва да си го направите... а уж "неволята учи"...

  Всъщност това е и основният принцип на демокрацията - народът да управлява активно. Ако въпросният народ упорито бяга от това свое право и задължение, демокрацията не е измислила механизъм да го накара да контролира политиците насила.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 30. 30 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#22] от "shumkar":

  А, сега като гласувахме за Росенчо, догодина пенсията ми ще стане 960 евро.Ама надали.

 31. 31 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 941 Неутрално

  "Вероятно знаете, че РСЕ се превърна в рок радио през 2006 г.?

  Не знаех! Това определено не беше първоначалното намерение. Мога само да предполагам, но единственият стабилен доход на радиото са били рекламите. Вероятно агенциите са се интересували повече от музика, отколкото от дискусии и новини."

  Нищо подобно, уважаеми! 2006г. наследникът на РФЕ - Нова Европа, беше ликвидиран с помощта на Красимир Гергов, точно в навечерието на президентските избори, на които БГ народът си избра Гоце - социалният президент (пфу!). С поръчковото (от Гоце) ликвидиране на Нова Европа се сложи край на обективната и независима журналистика и се наложи предизборното мълчание и избягване на всякакъв дебат, така характерно за Гоце. Така, че драги мистър Джилет, не се заблуждавайте - наследникът на РФЕ не бе затрит заради "агенциите, които се интересували повече от музика", а от ДС агентите по команда на колегата им Гоце!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 32. 32 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Това е начинът, по който демокрацията работи – тя е мръсна и объркана и в тежки временна става още по-объркана." Хареса ми, трябва да прочета за това радио. Надявам се не е било контрапропаганда, предвид това кой го е финансирал.
  И колко вярно - най-масовото е далеч от най-качественото и в медиите, и в куп още области. .. Мерси за интервюто

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#30:"starez"]А, сега като гласувахме за Росенчо, догодина пенсията ми ще стане 960 евро.Ама надали. [/quote]
  Гласувал си за Боце.

 34. 34 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Пак ще изразя много силно съжаление, че РСЕ не се задържа в ефир още поне известно време, докато се появят и укрепнат нови български независими и демократични медии, които да го заместят. Закриха го точно в най-неподходящия момент, когато само бившите комунисти имаха финансов ресурс да навлязат на този пазар, и те го направиха, и то с печален за младата българска демокрация резултат. Не искам да изразявам мнението си за този американски президент, който закри РСЕ, защото модераторите ще ме накажат за нецензурен речник...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK