БСП: Казусът с касирането на президентския вот е голямо изпитание за конституционните съдии

БСП: Казусът с касирането на президентския вот е голямо изпитание за конституционните съдии

© Анелия НиколоваБСП отговори на писмото на двама от тримата докладчици по делото за касиране на президентските избори, с което на вносителите на искането - 71 депутати от БСП, ДПС и "Атака", се дава указание да


предоставят в срок от три работни дни "доказателства за провеждане на процедура по чл. 265, ал. 1 от Изборния кодекс, от които да личи кой участник в изборите (кандидат за президент или вицепрезидент, централно ръководство на партия или ръководство на коалиция от партии), на коя дата и по какъв начин е оспорил пред народните представители решението на ЦИК за обявяване на резултатите от проведените на 23 и 30 ноември избори за президент и вицепрезидент".


С това според вносителите на искането за касиране на вота конституционите съдии Борислав Пунев и Румен Ненков (баща на депутат от ГЕРБ  )се опитват с текст от изборния кодекс да "ревизират" конституционно право на депутатите да сезират Конституционния съд.
"Оспорването на законността на избора за президент и вицепрезидент не би следвало да създава колебания у конституционните съдии относно статута и правомощията на народните представители, в условията на парламентарна република, в която властта произтича от народа", се казва в писмото-отговор на депутата от БСП Михаил Миков, с което Дневник разполага.


В отговора сис Миков посочва, че "исканите от вас доказателства за провеждане на процедурата по чл. 265, ал. 1 (кандидатите за президент и вицепрезидент или ръководствата на партиите могат в 7-дневен срок от обявяване на изборните резултати да оспорят законността на избора - бел. ред.) от Изборния кодекс са правно ирелевантни по отношение на конституционното производство по чл. 149, ал. 1, т. 6 от Конституцията на Република България и не следва като такива да бъдат изисквани".


"Ноторно известно, в конституционната теория и практиката на Конституционния съд е правото на най-малко една пета от народните представители да отправят искане, в това число и по чл. 149, ал. 1, т. 6 от Конституцията. Съгласно чл. 150, ал. 1 от Конституцията инициатива да сезират Kонституционния съд имат най-малко една пета от народните представители, президентът, Министерският съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор. Всеки от посочените субекти на правото по чл. 150, ал. 1 може да го упражни по повод на цялата компетентност на Конституционния съд по чл. 149 от Конституцията", заявява в писмото си Миков.


Според депутата упражняването на правото на народните представители да сезират Конституционния съд не може да бъде поставяно в рамките на "обвързана компетентност, в каквато се намират например общинските избирателни комисии при оспорване на резултатите от изборите за общински съветници и кметове".


"Неслучайно Законът за Конституционния съд разграничава субектите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията. Именно това разграничение е имал предвид законодателят, като е разграничил хипотезите по чл. 265, ал. 1 и чл. 265, ал. 2 от Изборния кодекс. Абсурдно е да се приеме, че става въпрос за обвързана компетентност, убеждение, което личи от писмото ви", смята още депутатът.


Според него формалният подход към гарантираните от конституцията правомощия на депутатите би препятствал осъществяването на конституционния контрол за законност на изборите за президент и вицепрезидент, което е конституционно недопустимо.


"Оставам с увереността в нравствените и професионалните ви качества, за които този казус е несъмнено голямо изпитание", завършва писмото си Миков.


Във вторник 71 народни представители от БСП, ДПС и "Атака" внесоха искане до КС да се произнесе по законността на изборите за президент и вицепрезидент. Мотивите са разположени на 17-18 страници, като сред тях са нарушения на изборния процес, опорочена тайна на вота, забранителните списъци за гласуване, отнели право на глас на хиляди граждани, участието на МВР шефа Цветан Цветанов в изборната кампания, купуване на вот и други.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Весело

  Че те конституционните съдии са си ваше, бе! По-точно на Гоце. Ама след като веднъж сте ги корумпирали, защо си мислите, че няма да може да ги купи и друг, малко по-щедър в подкупите от вас?!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Отговора на Миков е издържан правно

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#1] от "Мустафанка":

  Кой? Докладчика Ненков, на който синчето на 27 г. е дупетат от ГЕРП, а жената - зам. на Фандъкова?

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  Всички мангали са в трепетно очакване за максимален брои касирания (да се подразбира кеширания) ! Да бе всеки ден ИЗБОРЕН - това би било идеалното ромско включване в обществото (статусът на мургавите избиратели ще се издигне в очите на всички )!!!
  Ще има и загубили ест. - политическите партии ще затънат в заеми (пресен пример БСП)!!!

 5. 5 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  Агонията на БСП ужасно ме забавлява... Останали без черните си партийни касички, които се пълнеха от Руменовците, БСП се гърчи в агония, неспособна да плаща за политически поръчки тук и там. Дано по-скоро да бъдат изметени слугите на Гоце от българският съд!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 6. 6 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 434 Неутрално
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Ами народа отдавна го е казал, за едни брадва, за други сватба. Ако касират изборите, на олигарсите - майка им жална, обаче нашего брата циганите - ще се изкефят максимално.

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Ако има касиране, поне ГЕРП ще се наложи да плаща още веднъж 10-ки милиони за "пазаруване" на гласове.

 9. 9 Профил на georgiev_gogo
  georgiev_gogo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КАСИРАНЕ НЯМА ДА ИМА! И БОЙКО, И ГОЦЕ НЯМА ДА СИ "СЛОЖАТ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ", А И ПАРИТЕ ЗА МАНГАЛИТЕ СВЪРШИХА.

 10. 10 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Весело

  Касиране няма да има.

  Бат Росен следновогодишно ще изпоуволни червените прасенца-ченгенца от посолствата. That's all there is to it

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Оставам с увереността в нравствените и професионалните ви качества, за които този казус е несъмнено голямо изпитание", завършва писмото си Миков.
  И аз оставам с увереността си в нравствените и професионалните им качества, но този казус е несъмнено прекалено голямо изпитание, дори и за тях. Има и друго изпитание - че и те са хора, и те са свързани в семейства, а в семействата обикновено съдбите се преплитат. ...

 12. 12 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Колко са жалки комунистите! Никога няма да си признаят пораженията. Винаги изхождат от тезата: "Така се е правило винаги, значи и вие сте го правили!"

 13. 13 Профил на butarino
  butarino
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Имам въпрос: конституционно ли е депутатите от БСП да поучават съдиите от Конституционния съд как да се третира Конституцията? Така те директно се опитват да бият върху авторитета на съда и да върнат старата, любима на БКП практика, съдът да решава това, което казва Партията, която е права, когато съгреши дори !

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "butarino":
  Ех "butarino"- лаик, мой, ненагледен. Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава!
  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  Глава първа
  ОСНОВНИ НАЧАЛА
  Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
  Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
  Глава трета
  НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  Чл. 62. (1) Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол.
  Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.

 15. 15 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Господа, социалисти!
  Развържете превръзката на очите и се огледайте добре - оставете Темида да изпълнява закона!

 16. 16 Профил на Did
  Did
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Вече който докаже, че водата спира дехидратацията, може да получи патент за нея

 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Весело

  "Ноторно известно..." Брей, г-н Миков използва непознати и за мен думи от българския език (Това btw от "notorious" ли идва?)

  Да не повярваш, че го е написал човек, дето говори на силен торлашки акцент и който се яви полупиян по БНТ ("референдум" между двата тура на изборите...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 18. 18 Профил на eisy
  eisy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не някакви си смешни избори,в които и без друго са участвали по-малката част от народа ни,а нелегалната ционистична и незконна република трябва да бъде касирана.Седемдест-годишният републикански експеримент разгони фамилията и на народ ,и на традиции,и на държавност.Стига вече ! ДА ЖИВЕЕ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ! ДА ЖИВЕЕ ЗАКОННИЯТ ДЪЖАВЕН ГЛАВА НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ-НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАР СИМЕОН ВТОРИ ! ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !

 19. 19 Профил на eisy
  eisy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не някакви си смешни избори,в които и без друго са участвали по-малката част от народа ни,а нелегалната ционистична и незконна република трябва да бъде касирана.Седемдест-годишният републикански експеримент разгони фамилията и на народ ,и на традиции,и на държавност.Стига вече ! ДА ЖИВЕЕ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ! ДА ЖИВЕЕ ЗАКОННИЯТ ДЪЖАВЕН ГЛАВА НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ-НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАР СИМЕОН ВТОРИ ! ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  До коментар [#19] от "eisy":
  Ти пък къде се навираш между шамарите? Българският народ вече "пребъде" веднаж през 800-те дни на Симеон и, слава богу, се пробуди! Друг въпрос е, че пробуждането май му стана навик след поредното заспиване!

 21. 21 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  БйеСйеПйе са вредни.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Отговора май е на Корнезов. Мисля ,че Миков има още доста хляб да изяде докато стигне неговото ниво .Така си мисля ,може и да не съм прав.

 23. 23 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  Комично е да четеш коментари на хора без правна подготовка или с такава от милиционерската школа


  До коментар [#22] от "papyre": Прав си. Корнезов и Близнашки.


  До коментар [#5] от "naturisten": И като се събуди - какво? краката в контакта ли бяха?

  и най-умният си е малко прост....
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Разстроено

  До коментар [#23] от "kardinalat":
  Трагично е да четеш коментари на хора без правна подготовка или с такава от милиционерската школа.
  Много е голяма разликата между прост(primitive) и простак. Както е казано за прост човек се има такъв обикновен човек без образование, без възможности за социална или професионална реализация, но може да бъде природно интелигентен, защото се учи от най-великия учител - живота ! А простака е недодялано същество, с високо самочувствие без никакво покритие, злобен, нахален и нагъл.


 25. 25 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#24] от "latcho59": +

  и най-умният си е малко прост....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK