ДПС се съмнява, че ГЕРБ ще се справи с кризата "в изолация"

ДПС се съмнява, че ГЕРБ ще се справи с кризата "в изолация"

© Надежда Чипева, КапиталУправляващите от ГЕРБ сега са в политическа изолация и това ще им попречи да противостоят успешно на икономическата криза, завладяла Европа. Това мнение изрази в предаването "Панорама" на БНТ зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.


Запитан дали ДПС иска да управлява и с ГЕРБ (бел. ред след като участва в двете предишни управления с НДСВ - 2001 - 2005 г. и като мандатоносител в тройната коалиция с БСП и НДСВ между 2005 и 2009 г.), Местан отговори отрицателно, като изтъкна факта, че непорседствено след изборите през 2009 г. единствено БСП и ДПС са обявили своята опозиционност спрямо победителите.


ГЕРБ при идването си на власт започнаха с мнозинство, но междувременно се лишиха от подкрепата на Синята коалиция и "Атака", а РЗС "ги няма", каза Местан. Като даде пример с Гърция и Италия, където преди дни съставиха правителства на националното спасение, допълни, че в условията на криза успешни са решенията с широко национално съгласие, докато ГЕРБ в момента е в изолация.
Зам.-председателят на движението, обявявано неколкократно от лидера на управляващите и премиер Бойко Борисов за политическата сила, с която ГЕРБ се съобразява, отбеляза още, че "може да се окаже, че моделът "Борисов" е недостатъчно адекватен на измеренията на европейската икономическа криза".


Местан допусна, че премиерът "със сетивата си би трябвало да е уловил" противоречието между необходимостта от обединение в кризата и изолацията на собствената му партия като се аргументира с поведението на Борисов в нощта след изборите, когато демонстрирал угриженост.


Зам.-председателят на ДПС препоръча на кабинета "да промени своята оптика, да се откаже да търси вина в предишните управления" и изрази мнение, че "най-големият враг на реформите е тяхното закъснение (през втората половина от мандата) и непоследователността".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK