Билбордове - сред основните причини за катастрофите

Билбордове - сред основните причини за катастрофите

© Надежда Чипева, КапиталБилбордовете отвличат вниманието на шофьорите и са особено опасни при сблъсък на пътя, което ги прави сред основните причини за катастрофите. Това отбелязва в свое становище Българската браншова асоциация "Пътна безопасност", цитирана от БТА.


Организацията настоява за забрана на рекламните съоръжения край пътищата и за строг регламент при поставянето им. В мотивите е посочено, че 37% от всички загинали на пътя са жертви на произшествия в крайпътното пространство.


Според председателя на организацията Николай Иванов изключително опасни и тежки последствия са катастрофите в неподвижни препятствия - дървета, рекламни пана, стени, спрели в пътното платно машини, каруци и т.н. През 2010 г. от удари в подобен тип неподвижни препятствия са загинали 165 българи, като тези произшествия са с два пъти по-тежки последици, уточняват от организацията.
В редица европейски страни се прилага строго законодателство по отношение разполагането на рекламни съоръжения, припомня Николай Иванов. В Швейцария са забранени рекламите по магистрали и пътища, както и всякакви реклами и съобщения, които водят до объркване със сигнали и маркировки. В Германия се забранява каквато и да е текстова, светлинна или звукова реклама по пътищата. Абсолютно защитена зона от реклами и други съобщения са 100 метра от двете страни на пътя при автомагистралите.


В Чехия има защитна зона от 250 метра от автомагистрала или високоскоростна магистрала и 50 метра от първокласен път, а разрешително за поставянето на рекламни съоръжения се издава от пътната администрация за не повече от 5 години. В Словакия също има законодателна забрана за разполагането на рекламни съоръжения на не по-малко от 100 метра от пътя ("охраняема полоса").
Във Франция извън градските райони реклами и билбордове по републиканските, окръжните и местните пътища са забранени от двете страни на 20 метра ширина, измерени от външния ръб на шосето.


Асоциацията предлага да се издаде Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с технически правила за приложение на ограничителните системи по републиканската пътна мрежа. Настоява се също в парламента да се внесат конкретни текстове за промени в Закона за пътищата, с които да се забрани поставянето на рекламни съоръжения край пътищата, както и да се въведе строг регламент при поставянето на рекламни билбордове в страната.


Настоява се още Агенция "Пътна безопасност" да извърши инспекция на крайпътните препятствия у нас с цел тяхното обезопасяване и сигнализиране заради изключително високата смъртност в неподвижни препятствия. Иска се и незабавен демонтаж на незаконно поставените рекламни съоръжения, както и на тези, за които рекламодателите не плащат такси за експлоатация.


20 ноември е Световен ден в памет на загиналите при катастрофи. В България за последното десетилетие при катастрофи са загинали близо 9 000 души, а около 100 хиляди са ранените при пътни инциденти по пътищата. В световен мащаб около 1,3 милиона годишно са жертвите на катастрофи, а ранените са над 50 милиона. През 2009 г. в рамките на Европейския съюз са отчетени загуби вследствие на катастрофи по пътищата в размер на 180 милиарда евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK