Цветан Цветанов пожела съдебният съвет да контролира работата на адвокатите

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Цветан ЦветановВътрешният министър Цветан Цветанов поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да контролира работата на адвокатите, които умишлено протакали съдебните процеси в полза на клиентите си.


Цветанов представи идеята си в интервю за предаването "На 4 очи" по Нова телевизия.


Наблюдавайте поведението на адвокатите. Тук е моментът да се намеси ВСС, заяви Цветанов, след като изрази недоволство от факта, че медиите и обществото непрекъснато критикували работата на съда, прокуратурата и полицията, а не взимали предвид действията на адвокатите. Цветанов обясни, че тъкмо на защитниците много често се дължи протакането на процесите и даде пример със съда в Шумен, където на ден се разпитвал само по един свидетел.
На реплика на водещата Цветанка Ризова, че работата на адвокатите е тъкмо това - да защитават интересите на клиентите си, Цветанов заяви, че когато подсъдимите си наемали най-силните адвокати в страната, тогава се получавал дисбаланс. Но не отговори на въпроса дали мнозинството на ГЕРБ в парламента може да приеме законодателни мерки, които се отнасят до посочения от него проблем.


Само преди десетина дни, за да се прекрати практиката процесите да се точат с десетилетия между различни съдебни инстанции, Народното събрание прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Поправките бяха внесени от депутати от ГЕРБ, "Атака" и БСП. Според новите текстове Върховният касационен съд (ВКС) вече ще трябва да разглежда по същество и да взима окончателното решение за присъди, които еднократно са били върнати от съда на по-долна инстанция, тя е излязла с ново решение, но то отново е било обжалвано пред ВКС.


Работата на адвокатите в България е уредена в Закона за адвокатурата (обн.,ДВ,бр.55 от 25 юни 2004 г.), според който дейността им се контролира от адвокатски колегии и Висшия адвокатски съвет. Според закона дисциплинарно производство срещу адвокат се образува с решение на адвокатския съвет или на Висшия адвокатски съвет при писмено съобщение от държавни органи, юридически или физически лица, както и авторски публикации в медиите, в които се съдържат достатъчно данни за извършено дисциплинарно нарушение.


Чл.29. (1) от същия закон гласи:"Пред съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната адвокатът е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и му се дължи съдействие като на съдия".


Съгласно Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 64/2007 г.) Висшият съдебен съвет е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост, определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й без да засяга независимостта на нейните органи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK