Подпис на варненския областен управител даде старт на проекта "Алея Първа"

Крайбрежната ивица във Варна, където трябва да бъде реализиран проектът "Алея Първа"

© Цветелина Николаева

Крайбрежната ивица във Варна, където трябва да бъде реализиран проектът "Алея Първа"Областният управител на варненска област Данчо Симеонов е подписал проекта за укрепване на скат във варненската Морска градина, който отделя парка от терените, станали известни с намерението на "Холдинг Варна" да реализира върху тях проекта си "Алея Първа". Това става ясно от информация, поместена днес на сайта на администрацията. Свлачищният терен се намира в местностите "Буните" и "Салтанат" във Варна.


"Това е следващия етап от инвестиционния проект за укрепване на част от бреговата ивица след одобрението на проекта за укрепването на скат Зона А и Зона С", гласих съобщението.


Преведена от административния жаргон, на който е написана обаче, информацията за заповедта, подписана от варненския областен управител, означава, че на практика е дадена зелена светлина за начало на работата по изпълнението на проекта "Алея Първа".
Проектът за крайбрежната алея на Варна предвижда изграждането на яхтено пристанище с митнически пункт, офиси на Морска администрация и хангари за плавателните съдове, спортни и развлекателни съоръжения, заведения за хранене, рибарско селище с борса. Върху 118-те декара по протежение на крайбрежната алея трябва да има също плувен комплекс за целогодишно ползване, поне три аквапарка и медицински комплекс. От предвидените за изграждане пет хотела четири трябва да са на три етажа, а петият с 400 легла – на десет.


Въпросният парцела от крайбрежната ивица на града с обща площ 117.7 беше продаден на "Холдинг Варна на "15 юни 2009г. година от вече бившият областен управител Христо Контров . Обект на сделката е тясна ивица земя, ограничена между т.нар. Рибарски плаж на юг и местността Бункерите на север, границата на варненската морска градина на запад и плажът на изток. Сделката бе сключена срещу сумата от 11.8 млн. лв. или по около 50 евро за квадратен метър за пет крайбрежни парцела с обща дължина около 3.8 км. Според Контров продажбата е била извършена по искане на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, документирано с негово писмо от април същата година. Мотивите на Сталев са били, че "Холдинг Варна" е има сертификат за инвеститор клас А за проекта "Алея първа", издаден още през 2007 г. Той позволява на компанията да придобие терени, нужни за реализацията на проекта.


Обявяването на сделката с продажбата на петте крайбрежни терена във Варна предизвика остра реакция от страна на няколко граждански и екологични сдружения. Причина за недоволството им бе цената от 50 евро за квадратен метър. Според големите агенции за недвижими имоти във варна в момента на продажбата цените на терените в широкия център на Варна са надхвърлли 800 евро за кв.м. Тези сравнения станаха повод за реакция от страна на изпълнителният директор на "Холдинг Варна" Милчо Близнаков. "Изваждането на цената от контекста на сделката е некоректно", каза тогава той. По думите му около 50% от придобитата площ била неактивна и представлява 30-метрови скатове, които подлежат на укрепване. "Платената цена е дори висока, имайки предвид дейностите, свързани с изпълнението на предписанията на доклада по оценка на въздействието върху околната среда, инфраструктурната част на проекта и т.н", обясни той. Именно за укрепването на тези терени се отнася заповедта, подписана вчера от областния управител на Варненска област Данчо Симеонов.


Според информацията, публикувана на сайта на варненската областна администрация днес, първите стъпки към укрепването на свлачищния терен предвиждат отводнителни дейности. "С така изпълнените дейности ще се премахне неблагоприятното въздействие на повърхностните и подземни води върху откосите, пише в съобщението. След приключване на укрепителните и отводнителните дейности, които гарантират сигурното заздравяване на откосите, с оглед наложителното запазване на площите на морската градина и крайбрежната алея се създават възможности за облагородяване и на терените под ската". Аргумент в подкрепа на съмненията, че въпросната заповед е "стартов изстрел" за начало на строителните работи на "Алея първа" са думите на Венцислав Васев, управител на компранията "Сима и Васев", извършила геоложките проучвания в района. "Строителството, което се предвижда в тази част на крайбрежната зона във Варна ще спре по-нататъшното срутване на брега. За това ние твърдим, че колкото по-бързо стане това, толкова по-добре", каза той при представянето на проекта през лятото на миналата година.
В този смисъл е и друго мнение, това на проф. Божидар Божнов преподавател в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в София и консултантът на "Холдинг Варна". "Брегоукрепителни съоръжения биха могли да послужат и сградите, които предстои да бъдат изгрдени на крайбрежната алея", твърди той.


В края на октомври т.г. членове на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) във Варна, както и още няколко граждански асоциации, извършиха трасиране на линията на морския бряг в града в зоната, където трябва да бъде реализиран проекта "Алея Първа" на "Холдинг Варна". Според една от активистките на сдружението арх. Калина Павлова, целта на очертаването беше да бъде посочена линията, на морския бряг, там където тя се е намирала преди 1979 г., когато са изградени защитната дамба и крайбрежния път във Варна. "Именно върху този терен, който според Закона за държавната собственост и Закона за Черноморското крайбрежие не може да бъде обект на покупко-продажба, предстои да бъдат реализирани част от намеренията на "Холдинг Варна", каза Калина Павлова.


По повод на извършените замервания от "Холдинг Варна" потърсиха съдействие от страна на полицията, за да бъде възпрепятствано по-нататъшно влизане в терените, собственост на дружеството.
През април тг. варненската Окръжната прокуратура отказала да разследва сделката за Алея първа по сигнал на СОПА. Мотивът за отказа гласеше, че не са събрани данни за извършени престъпления.


През ноември 2010г.  Апелативната прокуратура във Варна също отказа образуването на дело  срещу бившия областен управител Христо Контров (ДПС) заради продажбата.


През септември т.г. Върховният административен съд отхвърли жалба на Зелените, варненското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и двама граждани срещу сделката, сключена от Христо Контров. Мотивът за това беше "липса на правен интерес". "Сега единствената ни възможност е да обжалваме това решение в Страсбург", каза Калина Павлова от СОПА.


Според Калина Павлова случаят с "Алея първа" е идентичен с този, при който бивш областен управител на Балчик продаде отвоюван от морето терен в града. Сделката обаче бе атакувана от прокуратурата, а по-късно съдът я отмени.


"Различията със сделката в Балчик са само две, каза Повлова. Първата е, че буната в във Варна е построена преди тази в Балчик. Втората, че купувач в нашия случай е компания, свързана с "Химимпорт".


По думите на Калина Павлова, сегашният областен управител на Варненска област Данчо Симеонов също погрешно е обявил, че става дума за "ничия земя", тъй като ивицата, която бе трасирана днес е отвоювана от морето. "За разлика от случая в Балчик, прокуратурата във Варна също не предприема никакви сериозни стъпки в защита на обществения интерес", обясни тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK