Третата тежка криза в "Атака"

Третата тежка криза в "Атака"

© Цветелина БелутоваПревратът в "Атака" изглежда обречен, но това обрича ли "Атака" - този въпрос се налага след най-силния до момента трус в партията, разигран в жанра на семейно-битовия водевил. Ще я има ли формацията в следващия парламент или пък напротив - ще даде хляб за четвърта националистическа
фракция след отцепването на три крила и ще отвори поле за нови съюзи.


В кратката си история "Атака" преживя няколко отцепнически вълни, но само две от тях сериозно разтърсиха Сидеров. Първият трус беше инцидентът на магистрала "Тракия" през 2006 г., станал повод за разследване срещу Сидеров и за последвалото изключване на Павел Чернев. Той пък първо формира партия "Свобода", а наскоро учреди нова формация - Партия на хората от народа. Втората и доста по-тежка раздяла се оказа тази със собственика на тв СКАТ Валери Симеонов. Оказа се, че той създаде сериозната заплаха за "Атака", както показаха резултатите от последните избори.


Изчакване, изключване, разцепване...
Засега всички са в изчакване. Родът на съпругата Капка Сидерова замисли тактически ходове. Тя била готова на всичко, за да съсипе бившия си партньор, говорят злите езици. Около нея въпросите са още повече. Тя все още мълчи и не вдига телефона си. Така и не дава възможност да бъде попитана защо при разрив със Сидеров той я е поставил на избираемото второ място в софийската общинска листа.


Хората на Сидеров от цялата страна изпращат декларации за подкрепа, а конкуренцията в лицето на партията на тв СКАТ и собственика й Валери Симеонов, мълчаливо наблюдава под претекста, че е кум на семейство Сидерови и не редно да се вре в "мръсното бельо".


Въпреки непрестанните слухове, които в последните месеци отцепват не един и двама депутати от парламентарната група на "Атака", едва ли такива ще има преди т. нар. конгрес на партията (Национален сбор, но всички в партията го наричат конгрес - орган на БКП, наследен от БСП).


Ако същинският мотив на Димитър Стоянов е смяна на председателя Волен Сидеров и откровен разговор защо се стигна до изборния разгром, той няма интерес да отцепва доверените си хора. За подобна промяна те ще са му нужни вътре в партията. А и едва ли дядо му - Георги Ибришимов, бивш ковчежник на партията и национален координатор само допреди 4 месеца, ще има енергия да изгражда нови структури, като тези на "Атака" от 2005-2006 г.


Друг е въпросът дали Сидеров, подобно на лидера на ДПС Ахмед Доган, няма да продължи с разчистване на "враговете си" - хората, близки до рода на Капка, както вече изключи Димитър Стоянов и уволни съпругата си като главен редактор на партийния вестник. Но от друга страна - с един депутат по-малко и държавната субсидия пада.


101% Сидеров остава начело


За хората, работили с лидера на "Атака", няма съмнение, че за шест години начело е усвоил добре апаратните игри и преизбирането му е гарантирано, и то с неизбежните възгласи "Атака-победа!", "Волен - президент".


"Повече от година Волен не е делегирал пълномощия на председателите на местните структури и така не е ясно кой е легитимният ръководител, който може да участва в конгреса. Ще изчака до последния момент, за да види кой е на негова страна и в навечерието на конгреса на 21 декември ще им връчи пълномощните", предугаждат бивши атакисти. Пък и партийният устав го позволява.


По-интересен ще е развоят на събитията след 21 декември. А именно дали Сидеров ще успее да се изправи след този удар в ядрото на партията и ще събере ли подкрепа на следващите парламентарни избори, като продължи да се представя за жертва на "световния заговор за унищожаване на "Атака".


"Предателите му", които за шест години вече май надхвърлят "последователите му", засега са на позицията "промяна, не разцепване". Ако се стигне до разпад и двете страни си дават сметка, че едва ли ще са в следващия парламент.


Защо сега?


Но и с Волен, при натрупалите се негативи в последните дни и с резултата от последните избори,  "Атака" би останала под 4-процентната бариера за Народното събрание. "Когато корабът потъва, започва борбата за наследството и за малкото, което е останало" - това е едно от логичните обяснения на бивши атакисти за превръщането на семейния раздор в политическа битка.


Логично изглеждат аргументите на Стоянов да поиска оставката на пастрока си сега, макар семейните проблеми да датират отпреди година. Формалният повод - катастрофата на изборите. Ако е било преди тях, сега самият той като разколник щеше да изглежда виновен. Но наистина ли чак сега осъзна какъв е Волен Сидеров?


Стоянов каза, че в последната година е вървяла поетапна подмяна на доверените му хора в централата на партията и на координаторите по области, а преди 4 месеца е бил отстранен и бащата на Капка Сидерова - Георги Ибришимов, смятан за един от идеолозите на семейната формация. Претекстът за освобождаването му - национален координатор не е нужен по "новата структура" на партията. Преди това пък функциите му на ковчежник - човекът, който се грижи за партийните пари, поела не кой да е, а Деница Гаджева. На по-късен етап тя е включена в любовен триъгълник, на който мнозина отдават сегашните семейно-партийни раздори.


С привкус на пари


Сидеров отрича участието на Гаджева. Тя също, но пък подаде оставка, "за да го подкрепи". Лидерът на "Атака" използва  заговори за обсебване на партията - за това се разделил с кума си Валери Симеонов, същата била причината и за раздялата му с Капка, за която се венча дни преди балотажа на президентските избори през 2006 г. А дали "обсебването" е финансово обвързано?


Наскоро след изборите е уволнен и портиерът на партийната централа Камен Тодоров - вуйчо на Капка Сидерова и собственик на хартия на 3 офшорни фирми на Сейшелските острови, към които вероятно част от депутати на "Атака" са поръчители. Преди ден Димитър Стоянов не отрече, че може и да е подписвал гаранции за заем в полза на офшорни компании, чрез които лидерът на "Атака" си осигурявал вярност от получилите постове. Може и да съм подписвал, всички подписваха тогава, каза той.


Бивши атакисти допуснаха, че е възможно така както не знае да е станал собственик на тези фирми, да не знае и сега дали пък не е подписал пълномощно друг да се разпорежда от негово име. Не било  изключено и вариантът на по-късен етап тези задължения да бъдат продадени на фирми за принудителни вземания.


Този кръг от въпроси очаква отговора си съвсем скоро, когато би трябвало да приключи данъчната ревизия в партийната централа тъкмо за харченето на парите от държавната субсидия. Тя беше възложена от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика по искане на 12 независими депутати - отцепници от "Атака" и РЗС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  След тая криза
  "Атака" от политиката
  излиза!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не го съжалявам Волен, но му вярвам за преврата. Това лайненце Мититу няма ташаци за тази работа. Тука ясно личи милиционерския почерк.
  Мититу стреля, ама Бойко отзаде му пълни пушките.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 3. 3 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Сидеров никога не е бил "Атака" и не можа да го преживее. След като Прецака Симеонов и влезе в парламента на негово място, той сам се обрече на бавно залиняване. Не че не се ояде за това време.
  Просто гнилото си е гнило и в един момент изпада от торбата.
  НФСБ ще събере отново недоволния краен националистически електорат, само че този път Валери е много по-силен и хитър.

 4. 4 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много атаки, много чудо! Обезкръвиха таз хубава патия. Първом Чернев - основната маса и тежест, после "СКАТ"мен, сега и Капка и Радойчовчето... Волене, ще ти побелее косицата (или ще опада) от толкоз "предателства". И само като се замисля, че за всичко ПАк се оказа виновен Б.Б. Ей, тоя човек бетер Мазарини, Лойола, Дизраели, Ришельо и прочие излезе. Страхотия!

  :)
 5. 5 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Срокът на политическа годност на АТАКА изтече.
  Това са им предсмъртните гърчове.
  Проектът си изпълни задачата да влее гласове в ДПС през 2005 г. и от тогава бавно и славно си отива.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 6. 6 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#4:"kakawida"]Волене, ще ти побелее косицата (или ще опада) от толкоз "предателства".[/quote]
  За партия, която гарантира лоялността не с идея, дружба, а с Запис на заповед към офшорки, тези предателства са някак - логичен завършек, на започналото.
  Атака са същите, като Бизнес Блока на Жоржи. Поне Джорж беше безобиден, дрънка си глупости, дрънка си на китарата, едни кърпи на врата - абе, луд на шарено се радва,
  А тоя - е опасен, определено опасен !

  Интересно ми е, службите с какво го държат, сигурен съм, че са открили нещо. Волен нито веднъж не се изказал против ДАНС, ин останалите служби, въобще не взима мнения по въпроса.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 7. 7 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#6:"незнайния войн"]За партия, която гарантира лоялността не с идея, дружба, а с Запис на заповед към офшорки, тези предателства са някак - логичен завършек, на започналото[/quote]
  бе не е съвсем така според мен. точно заради въпросните записи се крепи тази партия, и параноика болен само си измисля заговори. това което не мога да си обясня все още е как въпросните са се отървали и не са им изискали гаранциите от офшорките.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 692 Неутрално

  За всички които са гласували за "Атака": да ви пикая и на цивилизационния избор!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Еи,Добра работа свършиха патриотите. Вижда му се края на АТАКА.Никои да не се притеснява,напълниха си банковите сметки и занапред ще живеят доста добре.Жалко че много хора останаха излъгани и с празни надежди.

 10. 10 Профил на Стефан Даскалов
  Стефан Даскалов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре ... и без Атака какво става?? Имате Герб,БСП и ДПС! Какво правиме?? Няма да има кой една дума да каже в Парламента!! Статуквото ще си остане от 90 та година същото!!

 11. 11 Профил на Стефан Даскалов
  Стефан Даскалов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който се опълчи на Олигархията ,му се разказва играта!

 12. 12 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#8] от "Николай Цолев": Внимавай, ще им хареса


  До коментар [#9] от "prim": Ми да са мислили,ама това е трудно

  и най-умният си е малко прост....
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Последната Капка преля всичко националистическо у мен !
  Любимата телевизия СКАТурна представите ми за добро и зло ( чувствам се като в роман на Оруел и не знам как вчерашните хвалебствия мутираха в днешни плювни ?) !!!
  Любимият вожд Доволен става все по бял и бял (всъщност не знам избледнява ли или ламповият чернобял телевизор сдава багажа)!
  Ех жувот !!!

 15. 15 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  и аз имах един пастрок го пуснаха на маика ми когато отидох в казармата да льскам калашника и приятелката ме заряза като влязох в родната казарма да защитавам родината от нато и турците

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1979 Весело

  Както е тръгнало, май че през 2013 ГЕРБ действително ще се състезава само с ДПС за местата в парламента. Всички останали корпоративни формации, именуващи се "партии", се самоубиват като делфините по черноморските плажове. И също като тях смърдят, та се не трае!

 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  а на баща ми му пуснаха яловица когато бях на 5 години да развалят семеиството
  о времена о нрави

 18. 18 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#13] от "dante_18":

  Само от тях ли получаваш шуробаджанащина?
  Защото според мен тя е навсякъде от 20 години. Особено много напоследък!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 19. 19 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Жалко че ни занимават с го...но като СИДЕРОВ. Виждал съм го лично . Човека си е типичен представител на ЧОВЕКОПОДОБНО с БИПОЛЯРНО РАЗТРОЙСТВО
  (ЦИКЛОФРЕНИК). На фази, като в определени моменти свръх агресивен. Поради заболяването си, е изключително комбинативен и първичен. Това му дава добри шансове да напипа емоционалното сътояние на опонента и да се опита да го подхлъзне с фразеологии като " БЪЛГАРИЯ над ВСИЧКО " и т.н.. РЕдовен трик на ЛИЦЕТО СИДЕРОВ, е по време на банкета някъде си ( Примерено ) Да скочи и да изкрещи с Юмрук нагоре " БЪЛГАРИЯ за БЪЛГАРЕТЕЕЕ" и следва дви рев БЪЪЪЛГАРРРИИИТЕЕЕ ... № 1 едно в паляовщините. До него е така наречената му спътница която ако имаше как щеше да си напъха цигарите по всичките си възможни дупки. От пушенето и са се образували струпеи по пръстите и с кръгове сиво кафеви под очите( катастрофа ). Но на нас не ни ,мина номера и си се гледахме взаимно. Накря плъха се укротИ щото ревящите нещо като видяха че не ставаме и ние да ревем спряха да скачат ... БЕ ОБЗ си е СИДЕРОВ .. ОБИКНОВЕН БАНТУСТАНСКИ ЗАДНИК

  Claus von Stauffenberg
 20. 20 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Волен явно е поставил нещо на по-предно място от Партията, защото няма как да не е предполагал скандалът, който този избор ще повлече. Волен - влюбен! Голям майтап ))

 21. 21 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "кака мара":

  любовта не пита

 22. 22 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#19] от "Claus von Stauffenberg":
  ми то всичко е биполярно
  я се замисли западната икономика на какво се крепи
  пьлно празно
  има нема
  1и0
  ден и нощ
  мьж и жена

 23. 23 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Е, хайде, на хаирлия да е - трета и последна!
  Ама чакайте да видим какво ще му каже да направи водещият му офицер, де...

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 24. 24 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Как не се намесила и Цвета Георгиева , та да си направят любовен квадрат...тя е голяма специалистка в таз работа .Или по правилно ..за нищо друго не става !

 25. 25 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 775 Весело

  Волен има да се учи доста на апаратни игри.
  Рано или късно обаче,ще се допита до Професора по материята.
  Естествено от Драгалевци......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 26. 26 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#666:"Публикация"]...тус в партията, разигран в жанра на семейно-битовия водевил...[/quote]

  Наистина жалко, откъдето и да го погледнеш, подобни националистически партии са във възход в цяла Европа, само тук в блатото отново крякане на жаби и цамбуркане в тинята...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 27. 27 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Семейно-партийната фирма ""АТАКА",потъва в блатото на семейно-битовите си проблеми .Прявилото е когато в една фирма има много шуробаджанци с различна идейно -комерсиална ,тя фирмата рухва от върха надолу.Така че Атака е поредният несполучлив експеримент на предхода и закономерно е да наближи и нейният край.

 28. 28 Профил на blackartist
  blackartist
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хайде сега да видим кой иска да събори АТАКА и защо прави това чрез лидера й. Последното е ясно – защото е лидер, а пигмейче като Митко Стоянов, всеки може да манипулира – важното е да му се бута нещо – свикнал е от малък. Сега първия въпрос – кой иска да събори Атака и какво толкова е сторил Волен Сидеров. Да започнем с Джамията. След като месеци наред г-жа кметицата не й пукаще за високоговорителите , за живущите наоколо, за изутите десетки чифта обувки, за проснатите всякакъв модел чердженца, за надупените „богомолци” – и всичко това в центъра на София – на някой трябваше да му писне. Писна му на Волен Сидеров, че Общината не прави нищо, за да прекрати този резил в центъра на европейската ни столица. Всеки може да се моли в МЯСТОТО за молитва – ама било тясно? – в родната му страна вероятно е по-широко. Че се стигна дотам, „правоверен” от Пазарджик по телевизията да пита – „Ний правим ли въпрос с каква сила бият камбаните”... Позор! Позор! Национален позор! Но... не и за г-жа Фандъкова – защо да се смразява с ДПС, избори идат!... Е, за Волен Сидеров сигурно изборите са били важни, но не по-важни от националния позор, който се организираше ежедневно пред софийската джамия! И нека да престанем да наричаме това място „Баня баши”!?!?!? Какви българи сме, бре!!!! И така – г-жа Фандъкова дипломатично „забрави” проблема, а след като Волен Сидеров го разчепка, е – тогава и тя реши да вземе някакво решение!... И колко хубаво – хем тя реши проблема, хем не го постави, а Волен стана лошия – лош за ГЕРБ, че му създавал дипломатически проблеми, лош за ДПС – че не му уважавал членската маса и т.н. Но никой не се посвени да се възползва от Волен Сидеров, когато имаше нужда – нито ГЕРБ преди изборите, нито пък ДПС след изборите...НО! ДПС-то забавя, но не забравя! ДПС-то се сниши след боя пред Джамията, но дойде времето да удари!... И така се създаде една чудесна симбиоза „ГЕРБ – ДПС”, обединена от общия „враг” Волен Сидеров... Бойте се българи, ДПС-то не прощава, полицейската партия ГЕРБ още по-малко!... Ето кой дръпна кученцето Митко Стоянов, ето кой подкокороса депутатите на АТАКА да напускат парламентарната група – нищо, че всички те само биха сънували какъвто и да било парламент, ако не беше Атака и Волен Сидеров. А „разстроената” Капка не е малолетна, за да не знае, че такива неща се случват ... хората се разделят с едни, събират се с други – тя най-добре го знае...

  страдат пътуват с разни делегации или пък стават общински съветници – все на гърба на същата тази партия, дето Волен Сидеров не знаел как да я

  води...Абре, аланколу, защо не изокахте не при първата, не при втората, не при третата - при трийстата му грешна стъпка да бяхте изокали... Ама сигурно

  още не бяхте се ояли... Има трески за дялане Волен Сидеров, но да ви прави впечатление нещо – да е уредил на „топло място” някои свой роднина? Май само

  родословието на кристалната Капка се е ояло, та се е поокапало покрай него. Колкото за възможната връзка на Волен Сидеров – дай Боже всеки му. Ама какво

  стана? Май нещо липсва... и победителят е... БСП! Е, по този въпрос не ми се мисли, но няма подло явление у нас, в което да не открием желязното пръстче

  на комунистите! Пък нали и Бойко стана генерал – кога беше? Май поизрасна в йерархията по времето на тези, дето уж не ги дишал? А за ченгето Доган –

  какво да се каже? ДС = БКП = БСП и разклонения:ДПС, ГЕРБ , НДСВ... Да, те са на всеки километър... Бойте се българи – или най-сетне – БИЙТЕ СЕ!

 29. 29 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#28:"iidiotov"]всички те само биха сънували какъвто и да било парламент, ако не беше Атака и Волен Сидеров.[/quote]
  Волен щеше да сънува "Атака", ако не беше СКАТ. Телевизията му докара електората, и след като Волен пика върху зрителите й и Симеонов, хората се поотръскаха и се насочват към новата истинска националистическа партия НФСБ. Какво ще свършат те - остава да видим...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK