Третата тежка криза в "Атака"

Третата тежка криза в "Атака"

© Цветелина БелутоваПревратът в "Атака" изглежда обречен, но това обрича ли "Атака" - този въпрос се налага след най-силния до момента трус в партията, разигран в жанра на семейно-битовия водевил. Ще я има ли формацията в следващия парламент или пък напротив - ще даде хляб за четвърта националистическа
фракция след отцепването на три крила и ще отвори поле за нови съюзи.


В кратката си история "Атака" преживя няколко отцепнически вълни, но само две от тях сериозно разтърсиха Сидеров. Първият трус беше инцидентът на магистрала "Тракия" през 2006 г., станал повод за разследване срещу Сидеров и за последвалото изключване на Павел Чернев. Той пък първо формира партия "Свобода", а наскоро учреди нова формация - Партия на хората от народа. Втората и доста по-тежка раздяла се оказа тази със собственика на тв СКАТ Валери Симеонов. Оказа се, че той създаде сериозната заплаха за "Атака", както показаха резултатите от последните избори.


Изчакване, изключване, разцепване...
Засега всички са в изчакване. Родът на съпругата Капка Сидерова замисли тактически ходове. Тя била готова на всичко, за да съсипе бившия си партньор, говорят злите езици. Около нея въпросите са още повече. Тя все още мълчи и не вдига телефона си. Така и не дава възможност да бъде попитана защо при разрив със Сидеров той я е поставил на избираемото второ място в софийската общинска листа.


Хората на Сидеров от цялата страна изпращат декларации за подкрепа, а конкуренцията в лицето на партията на тв СКАТ и собственика й Валери Симеонов, мълчаливо наблюдава под претекста, че е кум на семейство Сидерови и не редно да се вре в "мръсното бельо".


Въпреки непрестанните слухове, които в последните месеци отцепват не един и двама депутати от парламентарната група на "Атака", едва ли такива ще има преди т. нар. конгрес на партията (Национален сбор, но всички в партията го наричат конгрес - орган на БКП, наследен от БСП).


Ако същинският мотив на Димитър Стоянов е смяна на председателя Волен Сидеров и откровен разговор защо се стигна до изборния разгром, той няма интерес да отцепва доверените си хора. За подобна промяна те ще са му нужни вътре в партията. А и едва ли дядо му - Георги Ибришимов, бивш ковчежник на партията и национален координатор само допреди 4 месеца, ще има енергия да изгражда нови структури, като тези на "Атака" от 2005-2006 г.


Друг е въпросът дали Сидеров, подобно на лидера на ДПС Ахмед Доган, няма да продължи с разчистване на "враговете си" - хората, близки до рода на Капка, както вече изключи Димитър Стоянов и уволни съпругата си като главен редактор на партийния вестник. Но от друга страна - с един депутат по-малко и държавната субсидия пада.


101% Сидеров остава начело


За хората, работили с лидера на "Атака", няма съмнение, че за шест години начело е усвоил добре апаратните игри и преизбирането му е гарантирано, и то с неизбежните възгласи "Атака-победа!", "Волен - президент".


"Повече от година Волен не е делегирал пълномощия на председателите на местните структури и така не е ясно кой е легитимният ръководител, който може да участва в конгреса. Ще изчака до последния момент, за да види кой е на негова страна и в навечерието на конгреса на 21 декември ще им връчи пълномощните", предугаждат бивши атакисти. Пък и партийният устав го позволява.


По-интересен ще е развоят на събитията след 21 декември. А именно дали Сидеров ще успее да се изправи след този удар в ядрото на партията и ще събере ли подкрепа на следващите парламентарни избори, като продължи да се представя за жертва на "световния заговор за унищожаване на "Атака".


"Предателите му", които за шест години вече май надхвърлят "последователите му", засега са на позицията "промяна, не разцепване". Ако се стигне до разпад и двете страни си дават сметка, че едва ли ще са в следващия парламент.


Защо сега?


Но и с Волен, при натрупалите се негативи в последните дни и с резултата от последните избори,  "Атака" би останала под 4-процентната бариера за Народното събрание. "Когато корабът потъва, започва борбата за наследството и за малкото, което е останало" - това е едно от логичните обяснения на бивши атакисти за превръщането на семейния раздор в политическа битка.


Логично изглеждат аргументите на Стоянов да поиска оставката на пастрока си сега, макар семейните проблеми да датират отпреди година. Формалният повод - катастрофата на изборите. Ако е било преди тях, сега самият той като разколник щеше да изглежда виновен. Но наистина ли чак сега осъзна какъв е Волен Сидеров?


Стоянов каза, че в последната година е вървяла поетапна подмяна на доверените му хора в централата на партията и на координаторите по области, а преди 4 месеца е бил отстранен и бащата на Капка Сидерова - Георги Ибришимов, смятан за един от идеолозите на семейната формация. Претекстът за освобождаването му - национален координатор не е нужен по "новата структура" на партията. Преди това пък функциите му на ковчежник - човекът, който се грижи за партийните пари, поела не кой да е, а Деница Гаджева. На по-късен етап тя е включена в любовен триъгълник, на който мнозина отдават сегашните семейно-партийни раздори.


С привкус на пари


Сидеров отрича участието на Гаджева. Тя също, но пък подаде оставка, "за да го подкрепи". Лидерът на "Атака" използва  заговори за обсебване на партията - за това се разделил с кума си Валери Симеонов, същата била причината и за раздялата му с Капка, за която се венча дни преди балотажа на президентските избори през 2006 г. А дали "обсебването" е финансово обвързано?


Наскоро след изборите е уволнен и портиерът на партийната централа Камен Тодоров - вуйчо на Капка Сидерова и собственик на хартия на 3 офшорни фирми на Сейшелските острови, към които вероятно част от депутати на "Атака" са поръчители. Преди ден Димитър Стоянов не отрече, че може и да е подписвал гаранции за заем в полза на офшорни компании, чрез които лидерът на "Атака" си осигурявал вярност от получилите постове. Може и да съм подписвал, всички подписваха тогава, каза той.


Бивши атакисти допуснаха, че е възможно така както не знае да е станал собственик на тези фирми, да не знае и сега дали пък не е подписал пълномощно друг да се разпорежда от негово име. Не било  изключено и вариантът на по-късен етап тези задължения да бъдат продадени на фирми за принудителни вземания.


Този кръг от въпроси очаква отговора си съвсем скоро, когато би трябвало да приключи данъчната ревизия в партийната централа тъкмо за харченето на парите от държавната субсидия. Тя беше възложена от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика по искане на 12 независими депутати - отцепници от "Атака" и РЗС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK