Сега пък Дянков сгрешил за пенсионната реформа - избързал да я обяви

Сега пък Дянков сгрешил за пенсионната реформа - избързал да я обяви

© Цветелина Белутова, КапиталПремиерът Бойко Борисов заяви, че финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков е сгрешил - избързал с представянето на пенсионната реформа.


Така намеренията за болезнена промяна в осигурителната система рикошираха в Дянков, след като социалният министър Тотю Младенов вече получи жълт картон, а синдикатите напуснаха тристранката и заплашиха с обща стачка.


Причината за недоволството им е решение на правителството, взето без обичайните дискусии в тристранния съвет, да повиши минималната пенсионна възраст с 1 година и да премахне класовете за прослужено време  от формулата за определяне на заплатите.
"Всички знаете колко голяма подкрепа има министър Дянков от мене. Грешката, която намирам в него, е, че много пъти казва нещо, което сме дискутирали, аз стоя зад него, но малко по-рано, отколкото трябва", обяви премиерът Борисов, който присъства на Общото събрание на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


"Виждате, всички са съгласни, че трябва да се вдигне пенсионната възраст, всички са съгласни с тези реформи, които трябва да се направят, обвиняват го, че е избързал да го каже", поясни премиерът, цитиран от агенция "Фокус". После допълни, че "по същество Дянков нищо не е сгрешил".


Допълни, че утре ще се срещне със синдикатите, за да разговаря с тях по тези теми, не отговори на въпроса дали е склонен да оглави съвета за тристранно сътрудничество, както поискаха профсъюзите.


"На социалния министър съм му дал срок до утре, до срещата, той трябва всичко това да ми е разписал, така че, като се разбера с тях, да знаем, че сме се разбрали и като правим нещо – да го направим изведнъж, веднага, днес и да не се занимаваме на всеки три-четири месеца с едни и същи приказки", каза още Борисов. Не отговори на въпросите дали Тотю Младенов ще остане министър на труда и социалната политика. В последните дни премиерът на няколко пъти обвини Младенов, че се държи като "синдикален бос" и като доброто ченге, като оставял на Борисов да обяснява защо трябва да се правят болезнени реформи.


Прецених, че е безотговорно в този момент да си дам оставката, защото смятам, че по-важното да запазим социалния мир, който касае не само мен, а цялата държава, заяви тази сутрин министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK