По заръка на Борисов РЗС и независими от "Атака" внесоха искане за забрана на добива на шистов газ

Гражданските протести срещу добива на шистов газ не спират

© Спас Спасов

Гражданските протести срещу добива на шистов газ не спиратПетимата депутати на РЗС и трима отцепници от "Атака" - Кирил Гумнеров, Валентин Иванов и Стоян Иванов, изпълниха заръката на премиера Бойко Борисов и внесоха днес проекторешение за забрана за проучване и добив на шистов газ в България.


Миналата седмица по време на парламентарния контрол премиерът Борисов призова депутатите, които са против проучванията за шистов газ в България да внесат искане за забрана и да носят отговорността за това решение.


Яне Янев каза пред журналисти, че очаква проектът да бъде обсъден в парламентарните комисии и след Нова година да бъде гласувано в зала.
С проекторешението се възлага на правителството в срок от 6 месеца от влизането му в сила да внесе в парламента промени в няколко закона, които да въведат трайна забрана за добив на шистов газ - за подземните богатства, за опазване на околната среда, за водите, за концесиите, за опазване на земеделските земи.


От думите на Янев се разбра, че не е водил разговори с други парламентарни групи за подкрепа на проекторешението. А според него, ако то бъде прието, ще спре изпълнението на правителственото решение от юни 2011, с което кабинетът разреши на "Шеврон" да извърши проучвателни дейности на територията на страната.


Искане за налагане на мораториум вече има внесено от "Атака" в края на октомври, за забрана настояват и от БСП. В началото на парламентарното заседание Павел Шопов от "Атака" поиска тази седмица депутатите да обсъдят внесеното от хората на Волен Сидеров искане за забрана.По повод на това, че към РЗС са се присъединили трима отцепници от "Атака", Янев каза, че не се водят разговори за нова парламентарна група и не иска спекулации в тази посока. "Това, че те са го подписали, им прави чест, защото защитават национална кауза", добави той. Янев продължава да настоява да има правна възможност парламентарната група на РЗС да бъде възстановена, макар правилникът на Народното събрание да забранява т.нар."политическо номадство и да не дава възможност на напуснали вече депутати да се присъединяват към съществуващи парламентарни групи или да формират нова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK