Конституционният съд отмени забраната за назначаване на агенти на ДС за дипломати (обновена)

Конституционният съд отмени забраната за назначаване на агенти на ДС за дипломати (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталКонституционният съд (КС) отмени текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които се въвеждаше забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба, става ясно от сайта на съда. Президентът Георги Първанов наложи вето на закона, а БСП и ДПС сезираха Конституционния съд ден след обнародването на промените.


Решението не е неочаквано, защото в практиката си, досега КС досега винаги е отменяло опити за ограничаване на лица с агентурно минало да заемат публични позиции. Освен това то не спира новоизбраният президент Росен Плевнелиев да подпише указите за връщане на посланиците агенти.


Съдия докладчик по делото е Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов, а решението е подписано с особените мнения на Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков.
"Политическата воля остава непроменена: България няма да бъде представлявана от хора с принадлежност към бившата ДС". Това е съобщение на министъра на външните работи Николай Младенов от акаунта му в Туитър, малко след обявяване на решението. В официално съобщение по темата Младенов заяви: "има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати"


В края на миналата година комисията по досиетата обяви, че близо половината дипломати зад граница са били сътрудници на бившите тайни служби. Последваха закани те да бъдат върнати в страната, въпреки че по закон част от тях трябва да бъдат отзовани от президента. Георги Първанов обяви, че има забележки само към един от оповестените дипломати, и отказа да подпише укази за освобождаването им.


В началото на лятото 13 посланици от общо 35-имата, огласени като агенти на разузнаването на комунистическия режим, се прибраха чрез безсрочни командировки в София. КС е отменил и текста, според който министърът определя външната политика на страната. Мотивът е, че тя се определя от цялото правителство и  президента и тези правомощия на държавния глава и кабинета са записани в конституцията.


"Още за първия ден като президент съм предвидил да разпиша всичките укази, свързани с връщането на посланиците ни обратно в България", заяви Плевнелиев, цитиран от dariknews.bg.
"В 21 век искам модерна дипломация, която да създаде доверие на нашите партньори и да нямаме притесненията, че сме обвързани с тоталитарната държава и с отдавна приватизирани мрежи на зависимости", каза още Плевнелиев.


В началото на ноември, говорителят на външно министерство Весела Чернева обяви, че позицията на ведомството е, че предложението на правителството към президента да отзове дипломатите не е свързано с промените в закона, a е инициирано още преди това.


Примитивен позитивизъм


"Оспорените разпоредби не са дискриминационни, тъй като не предвиждат ограничения на права въз основа на някой от изчерпателно посочените признаци в посочения конституционен текст. Неправилно се твърди, че се въвежда дискриминация на плоскостта на един от тези признаци – обществено положение, тъй като този признак не може да се свърже с принадлежността към бившата ДС ..." пише в особеното мнение. Според него принадлежността към тайните служби "поставя въпроса за двойствения обществен статус на лицето, сътрудничило на тайните репресивни структури, тъй като в миналото това лице освен официалното положение, което не представлява пречка за заемане на длъжност..., е притежавало и друго, секретно положение, което не само не е "обществено", но по силата на закон е получило негативна морално-политическа оценка".


Според съдиите Славов, Пунев и Ненков рестрикцията, приложена спрямо бившите агенти "не е дискриминационна, тъй като принципът на равенство пред закона означава еднакво третиране на еднаквите случаи и различно на различните, т.е. изисква да се отчитат различията между хората – от една страна техните заслуги, както и обратно – техните действия с негативни последици".


Съдиите смятат, че е проява на "примитивен позитивизъм" поддържаното в решението разбиране, че служителите и сътрудниците на репресивните служби са упражнявали правно регламентирана дейност, "макар и в условията на тоталитарен режим, което обосновава приложената към тях рестрикция като дискриминационна и противоречаща на принципа на правовата държава". В особеното мнение е записано, че "такова разбиране за правото като неутрално по отношение на общовалидните човешки ценности обезценява неговата морална стойност и извежда легитимността му само от това, че е установено от държавата, независимо от това че тя е тоталитарна по същността си и е нихилистична към човешките права".През 1968 г. КС на Германия обявява за противоконституционна Наредба 11 към Закона за гражданите на Райха, в който се урежда как се отнема германското гражданство на еврейте. Конституционният съд не признава правното действие на националсоциалистическите "правни" разпоредби, тъй като толкова очевидно противоречат на фундаменталния принцип на справедливостта, че съдията приложил ги или признал техните юридически последствия не би раздал правосъдие.
 

Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Весело
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Кога ще изритаме комунистическите копелетата от КС ?!!!

  Това е пълна гавра с избитите от комунистическият режим и с народа, който вече 65 години бял ден не може да види от тези бандити !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 647 Неутрално

  пълна лустрация трябва

 4. 4 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 452 Весело
 5. 5 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Гневно

  ДС-минираната "съдебна" система продължава успешно да пречи на прехода в България, подпомагайки престъпността и анархията.
  Анатема!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  Когато се промени конституцията. Проблема е, че тия с мнозинството твърдо не искат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  То се очакваше. Този конституционен съд е на Гоце. А и след като от 20 години погазва конституцията, вместо да я брани, би било най-малкото шокиращо, ако корумпираните и аморални съдии покажат непоследователност.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 540 Неутрално
 9. 9 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 873 Весело

  Абе стана, като на президентските избори, то дали са доносници или ченгета, май е все тая.

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1483 Гневно

  Циреят ДС трябва да бъде пукнат навсякъде - КС е една от явките на агентите.И да не става с писмена наредба,пак има начини никога повече да не се дава поне явна възможност на ДС-арите да са на държавната софра.

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Конституцията ни е Свещената крава на Статуквото ...

 12. 12 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  а конституционните съдии кой ще ги провери

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Кото дойде съда на Боце, той пък ще отмени това решение и така до като не измрат всички бивши агенти на ДС.
  Въпроса е какво ще правим с техните метастази, настанили се удобно във върхушката на властта и обсебили пари и собственост.
  Какво ще правим с неофеодалите!??????

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  По-скоро нас ще ни изритат от ЕС и НАТО, отколкото ние да изритаме ченгетата от държавата. Може пък това да е целта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  То и в КС не трябва да има агенти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади.

 17. 17 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като започне мандатът на новия президент ще имат възможност да ги върнат и назначат нови. Но няма гаранция, че сред тях няма да има агенти на ДС

 18. 18 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Остава да се надяваме на Плевнелиев  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 19. 19 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След няколко месеца президентът ще си ги оттдегли всичките сладури съвсем по конституцията. Пък дали ще се назначават нови вече зависи от хората, които са на власт. Дано да не.

  Всичко се решава с чука и майката!
 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  А такаааа... и сега отзование дипломати, ще бъдат напълно прави, ако заведат дела за непавомерното им отзоваване. Така им се пада на тъпите гербери, които нищо не успяват да направят като хората!

 21. 21 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Такъв беше и Конституционния съд - неевропейски - който установи, че ДПС не е етническа партия...И така даде възможност да имаме днешния съд, който пък да постанови това за агентите....и така параграф 22 да края на света.

 22. 22 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#18] от "etkata":

  Не се бой, този съд ще отмени избора на Плевнелиев.

 23. 23 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Всъщност посланниците и сега могат да бъдат отзовани. Това може да стане по предложение на правителството (каквото има отдавна) и с подписа на президента (какъвто ще има след един месец). КС постъпи предвидимо, тъй като решението покрепя две предишни решения. В България КС е единственият съд работещ с прецеденти. Така че дори да се смени КС той не може да отмени или да отиде напреки на предишни решения, освен ако конституцията не се промени. За такава промяна на конституцията обаче трябва ВНС а не обикновено, защото КС се позовава на основополагащи членове. Така или иначе, както споменах, отзоваването може да стане по произволен мотив, и не може да се спре от решението на КС. От друга страна, отменените текстове от законът нямат значение, доколкото огласяването на принадлежностите на посланниците е задъжително според друг закон, и предлагането им от правителството е въпрос на правителствена политика, която може да се позовава на произволни идеи, включително и желание за непринадлежност към ДС. Ако правителството и президента спазват такава политика известно време, инерцията и времето ще попречат на връщането на старите кадри пак там където са били и няма да има нужда от директна лустрация.

 24. 24 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Спокойно.И това ще мине.Новият президент ще влезе в мандата си.Ще се подноват квотите и в КС.За съжаление всичко става много бавно в българската администрация.

 25. 25 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Бойко, къде си?...
  Защо не се намеси?!

  www.berbenkov.hit.bg
 26. 26 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1380 Гневно

  "Мотивът е, че тя се определя от цялото правителство и президента и тези правомощия на държавния глава и кабинета са записани в конституцията."

  Това трябва да го запомним.
  ДА ЗАПОМНИМ,че когато цялото комунистическо правителство и президента с досие в ДС бяха управляващи - външните ни посланици бяха техен огледален образ - агенти на ДС, а КС тяхна подлога. 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Разстроено

  Излизането от блатото всъщност е просто:
  * Велико Народно Събрание и нова Конституция
  * Тотална лустрация
  * Реформа на ВСС и Съдебната система като цяло.

  За съжаление няма нито енергия, нито желание, нито воля за това - било то в "обшеството", било то сред политическата класа.
  Закономерно БГ ще остане кочина, в която комуноидните прасурси ще се чувстват добре, а нормалните хора ще емигрират - външно или вътрешно...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Спокойно, още 20 години и кадрите ще си тръгнат по естествен път.

  Любомир
 29. 29 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 637 Разстроено

  Вземете се в ръце да не се налагат извънсъдебни мерки спрямо ДС мошениците.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/1891_New_Orleans_Italian_lynching.jpg
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lynching
  Линчуване е постигнато извънсъдебно изпълнение, извършено от тълпа, често чрез обесване, но също така и чрез изгаряне на клада или стрелба, с цел да накаже предполагаем престъпник. Той е свързан с други средства за социален контрол, които възникват в общностите, като врява , езда на железопътния , и осмоляване и перушина . Lynchings са по-често по време на социално и икономическо напрежение.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 30. 30 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "Любомир Гаврилов":

  Да, лошото е, че и ние също...

 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дали това може да се приеме и като отговор на въпроса защо нямаше лустрация в България...
  Но... идва нов президент...нови съдии... нови дипломати...

 32. 32 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  еми нормално след като и КС е пълен с агенти на ДС и слугинаж на Първанката .

 33. 33 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тоя Първанов верно е кретен

 34. 34 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "luda_krava":

  Никакви дела не могат да заведат защото не са отзовани по този закон! Образовайте се преди да пишете глупости!

 35. 35
  horemag
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мама им да ... на тия нещасници!!!! ...............
  ........................................................................
  А бе, хора, наистина ли живеем в такава държава?!!!.........
  ...................................................................

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 37. 37 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По принцип правилно решение, за това, че външната политика не се ОПРЕДЕЛЯ от министъра, тя се ИЗПЪЛНЯВА и "прокарва" от него.
  Що се отнася до ДС казуса, ако страната домакин не е подала официална нота или не възразява по друг официален или не начин, за мен този казус е маргинален. Посолства и консулства по цял свят са убежища и работни места на разузнавачи от всякакви абревиатури така или иначе.

 38. 38 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Какво ще прави Плевналиев в първия си работен ден?Той обеща,че първата му работа ще е да освободи ДС дипломатите.
  Да видим колко пари ще откраднат тия дипломати от джоба ни,защото сигурно Страсбург ще осъди държавата да плаща?!

 39. 39 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 374 Гневно

  Пак Костов е виновен!

 40. 40 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Ей кво плюне по Първанов, ще кажещ, че не беше избран от "мъдрия" български народ....Нека, заслужаваме си съдбата

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 41. 41 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#36] от "mihluzin":

  "А бе, хора, наистина ли живеем в такава държава?!!!......... "
  Какво живеене бе човек, ние просто оцеляваме... трудно...
  Живеят си другарите, ДСарите, гоцевците и подобните им....
  Живот....

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":Тони,колко депутата трябват за конституционни промени?Нали си наясно,че без ДПС или БСП не може да има необходимата бройка депутати за промени в конституцията.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#42] от "yanne":

  Ми именно де? Аз затова написах мнозинството. Не ви ли учат да четете?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "dodge_ram":

  естествено, че това е целта. не си ли спомняш как социално-европейският "президент" Гоце беше категорично против България да стане член на НАТО и ЕС? това е най-голямата опастност за руската агентура в България, възможността под натиск от Запада, рублофилите да бъдат завинаги изкоренени от тук. Целта е да бъдем изхвърлени от ЕС и да се върнем обратно в мечешката прегръдка на Кремъл.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 45. 45 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Промени в конституцията, които БКП/ДС никога няма да въведе


  Чл. 5. (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.

  Поправка на алинеята или нова алинея: добавя се: „От това правило се изключват престъпления, свързани с Комунистическия режим, определени със закон.”  Чл. 31. (7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството  Поправка: „Наказателното преследване и изпълнението на наказанието за всякакъв вид престъпления не се погасяват по давност.”  Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.  Поправка: отпада „който няма друго гражданство”, добавя се: „и не е бил съпричастен към Държавна сигурност, член на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активен борец против фашизма и капитализма”  Чл. 82. Заседанията на Народното събрание са открити. По изключение Народното събрание може да реши отделни заседания да бъдат закрити.  Поправка: отпада „По изключение Народното събрание може да реши отделни заседания да бъдат закрити.”  Чл. 93. (2) За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.  Поправка: отпада „и е живял последните пет години в страната”  Чл. 130. (3) Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание и единадесет - от органите на съдебната власт.  Поправка: добавя се: „Кандидатите за членове не трябва да са били съпричастни към Държавна сигурност, членове на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активни борци против фашизма и капитализма”  Чл. 129. (2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.  Поправка: добавя се „Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор не трябва да са били съпричастни към Държавна сигурност, членове на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активни борци против фашизма и капитализма”  Чл. 132а. (2) Главният инспектор се избира от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители за срок от пет години.  Поправка: добавя се „Главният инспектор не трябва да е бил съпричастен към Държавна сигурност, член на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активен борец против фашизма и капитализма”  Чл. 132а. (3) Инспекторите се избират от Народното събрание за срок от четири години по реда на ал. 2.  Поправка: добавя се „Инспекторите не трябва да са били съпричастни към Държавна сигурност, членове на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активни борци против фашизма и капитализма”  Чл. 138. Орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет, който се избира от населението на съответната община за срок от четири години по ред, определен със закон.  Поправка: добавя се „Членовете на общинския съвет не трябва да са били съпричастни към Държавна сигурност, членове на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активни борци против фашизма и капитализма”  Чл. 139. (1) Орган на изпълнителната власт в общината е кметът. Той се избира от населението или от общинския съвет за срок от четири години по ред, определен със закон.  Поправка: добавя се „Кметът не трябва да е бил съпричастен към Държавна сигурност, член на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активен борец против фашизма и капитализма”  Чл. 143. (2) Областният управител се назначава от Министерския съвет.  Поправка: добавя се „Областният управител не трябва да е бил съпричастен към Държавна сигурност, член на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активен борец против фашизма и капитализма”  Чл. 147. (1) Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.  Поправка: добавя се „Конституционните съдии не трябва да са били съпричастни към Държавна сигурност, членове на БКП, ОФ, БЗНС(к) и активни борци против фашизма и капитализма”

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 46. 46 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "Любомир Гаврилов":

  Не е така. Ламята се плоди, има поколения, гради династии. "Младата" и не дотолкова младата гвардия в БСП до един са синове и дъщери на бившата висша номенклатура. От Станишев и Добрев, до Бокова и Живкова

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 47. 47 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#37] от "Amoravis":

  Точно така...
  Като се говори за лустрация, защо да важи само за агентите на ДС...ами на руските служби, на ЦРУ,на английските,германски и френски служби ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  До коментар [#40] от "Stavrogin":Ами беше избран главно от мъдрия турски и ромски народ.

 49. 49 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#28:"Любомир Гаврилов"]Спокойно, още 20 години и кадрите ще си тръгнат по естествен път. [/quote]

  Не.

  Комунета и ченгета предават щафетата на следващото поколение на БКП/ДС.

  Затова трябва възможно най-скоро, преди предаването на щафетата да бъдат изритани всички комунистически креатури - БСП, ГЕРБ, ДпС, сДСб, "А така!" и прочие,

  да се признае очевидната истина, че в България и след 1989 демокрация не е имало,

  и да се изгради истинско демократично движение, чиято първа задача е да приеме по-горните промени (или подобни) в конституцията.


  Ако не се действа навреме, после синчетата им няма как да ги пипне никой и нещата може да са необратими.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  До коментар [#40] от "Stavrogin":и от българските пенсионери,бленуващи по отминалата си малдост...

 51. 51 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Колкото и да цупят , Президентът на републиката , назначава и отзовава посланиците ни в чужбина. Това, че КС няма да допусне ДС посланици да бъдат оставени без работа, беше ясно на всеки, мисля.
  Но Плевенлиев влиза в длъжност януари 2012г, нали така. Ако ГЕРБ са принципни, все пак ще ги отзоват. Поводи много - некадърност, това - онова и тн.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 52. 52 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 426 Весело

  Еее поне моеше да кажат, че тия на Боки са добрите, а ония другите са лоши ....
  И са ко ша праи ЧЕХЛЬО ..... ко ша подписва най-първо , както обеща......
  А ако тойо същия съд не му даде да стигне до мечтания престол.... за флашименти

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Бетер италианската мафия.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 54. 54 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От пропастта на комунизма Бг скоро няма да излезе. Сега трябва отново да пишат закон за лустрацията, да лустрират, а след това говедата-ченгета отново да го отменят - и така, до края на света - ченгетата на всеки километър!

 55. 55 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#5] от "naturisten":

  браво със съд и без съд прехода на ГЕРБ към мизерита е стремителен дерзайте ..

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Весело

  До коментар [#43] от "Тони!":Не,Тони,не ни учат.Само В ДСБ учат,ама и това ще се оправи след 2 години....Просто би трябвало да си наясно,че не може да има промени в конститицуята с такава парламентарна конфигурация.И ГЕРБ да искат,няма как да променят нещо....

 57. 57 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1027 Гневно

  ЛУСТРАЦИЯ НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО!

 58. 58 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#51] от "СДС":

  Ще ги отзоват и ти ще плащаш неустоки ..кеф ..

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  Отменяйки забраната за назначаване на агенти на ДС за дипломати, Конституционният съд по науспорим начин доказа чий продукт е самият той и чии слуги работят в него. Много бих желал да чуя аргументите на тези слуги на червения капитал.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#58] от "bokko":
  Ще ги отзоват и ти ще плащаш неустоки ..кеф ..
  ........
  Никакви неустойки, бе. Отзовава се поради немърливост, конфликт на интереси и прочие. Причина винаги може да се намери, стига да се има ЖЕЛАНИЕ.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 61. 61 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#52] от "gobels":

  Кой беше Чехльо ?

  Петър Стоянов ли ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 62. 62 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ех мъко седерастка! Лустрация трябва, незабавна и строг тъмничен затвор за цялата костовистка паплач престъпно разпродала народното имущество!

 63. 63 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#59] от "Храбър":
  Конституционният съд по науспорим начин доказа чий продукт
  ...........
  Той го доказа още 1992г. Узакони ДПС -то, след 3-4 месеца мина вота против ФД и приказката за прехода свърши, помина се благополучно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 64. 64 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ами тогава - одити по мисиите и изхвърляне. Та дори и на принципа "Ти защо си с шапка, ти защо си без шапка". До колкото съм чувал, нашите дипломати са между първенците по неизплатени глоби в държавите, където работят. И това може да се превърне в достатъчен повод за отстраняване на червените шушумиги... може ли така да ни излагат пред чужденците

  А самият Конституционен съд може и да не носи чак такава вина. По-скоро такива са текстовете, на базата на които му се налага да отсъжда.

  Свобода за Надежда Савченко!
 65. 65 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#59] от "Храбър":shte razberesh li neshto ot argumentite im?

 66. 66 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Абе какво става? Едно се каним, друго вършим? Докога с тези ченгета и разни агенти в живота ни, бре?

 67. 67 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално
 68. 68 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#59] от "Храбър":

  Има един пост комунистически ревизионист Костов, който спаси ченгетата и слугите на КГБ от отваряне на досиетата и лустрацията. Същият назначи съдии, прокурори от петата червена колона начело психопата Филчев. На следващите избори пак ще бием червените боклуци, докато не изчезнат червените съдии и прокурори. Чат ли си?

 69. 69 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "....Конституционният съд отмени забраната за назначаване на агенти на ДС за дипломати...."

  Долу Иван Костов! Ако КС навремето не го бяха дразнили за лустрацията, сега нямаше да има прецедент и номерът положително щеше да мине. Но нали знаете, че Иван Костов и след 1000 години няма да може да бъде преодолян от съвременните толупи...

 70. 70 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Гневно

  Няма управия в тая "територия НРБ" и ТВА е!!!

 71. 71 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Весело

  Поредният кьорфишек на Боко Рапона. Кво пък толкова са направили ДС посланиците? Агент Буда и ДС-сътрудникът Цецо Ушите съсипаха страната!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 72. 72 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#59:"Храбър"]науспорм[/quote]

  Само от правописа личи от коя банда на мафията си.....

 73. 73 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#71:"demonoid"]Поредният кьорфишек на Боко Рапона. Кво пък толкова са направили ДС посланиците? Агент Буда и ДС-сътрудникът Цецо Ушите съсипаха страната! [/quote]


  Абе не знам за агентите на ДС, ама както вървят нещата, след някоя и друга година, може да се забрани на бивши сътрудници на ГЕРБ да заемат държавни длъжности.

 74. 74 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ЗАЩО СТАВА ТАКА?
  ОТГОВОР:
  Нещата в основата си са много прости – България е една уникална посткомунистическа страна. В резултат на едно специфично историческо развитие в последните 99 години, тя се оказа единствената от всички бивши "социалистически страни", където "комунизмът" (по-точно – посткомунизмът) изглежда окончателно победи в икономически и идеологически аспект. Това стана възможно защото в България след 9.09.1944 се създаде една групировка, която впоследствие успя да циментира властта на комунистическата върхушка дори и след изчезването на комунизма, като идеология. Тази групировка или по-точно клика е изградена на родствен принцип от комунистическите дейци, които успяха навремето с помощта на Москва да завземат властта в България, като удавят в кръв страната – това е институцията "Активни Борци против Фашизма и Капитализма" – АБпФК. Това е ядрото, аристокрацията на Комунистическата партия, нейната глава и команден център, бароните на партията, а от друга страна това е една другарска общност, сега бихме казали – "клуб", а поностоящем може да се твърди, че това е "тайно" общество, защото отвън е слабо видимо, като организация и връзки. Неговото функциониране и власт сега е една от най-пазените тайни на посткомунизма. Комунистическата партия, сега вече наречена социалистическа се оказа общество на АБпФК, техните деца, внуци и роднини, както и клиентелата от всякакво естество, която се хранеше от тяхната трапеза.Естествено тук са и всички бивши агенти на ДС, които поддържат оперативните връзки с Москва.Изобщо връзките с Русия и руските тайни служби са от първостепенно значение за кликата. Опасността от разобличаване постоянно виси над главите им. Затова се прави всичко възможно тези разобличения да се отложат във времето или най-добре да се забравят.
  Като прибавим и пълният контрол на АБпФК върху собствеността на всички медии, като се има предвид също, че те са мнозинството от журналистите, от филмовите дейци,от юристите, от работещите в службите, от дипломатите (70...80 % от състава на МВнР), от средния и висш чиновнически апарат,от управляващите науката (вкл.БАН),100% от собствениците на банки, 100% от най-богатите капиталисти (100 млн.лв. и нагоре) – то картината става пълна. Този страховит апарат може всичко:
  - Да внуши, че дадено историческо събитие на се е случило, незначителното да се раздуе до невиждани размери, а пък значителните събития да се омаловажат или да сеизтрият от историчеката памет. Да прекрои историята по свой образ и подобие, а неудобните факти да заключи в Гроба на историята.
  – Да внуши на бедния и вече напълно видиотен средностатистически български гражданин, че трябва сам да си надене икономическата примка на шията (т.е да приеме всички руски енергийни проекти...), да се покачи на червеното столче и да чака кога на Русия ще и скимне да го ритне.
  - Да контролира бедността на такова ниво, че огромни маси от населението да не могат да мислят за нищо друго, освен за насъщния. Те не се интересуват от историята, от комунизма, дори и от бъдещето на децата си, а целуват червената десница на партията която се грижи за тях – субсидира ги чрез държавата (пенсии, помощи и т.н.), за да не могат да повишат социалния си статус, а да са вечно задължени на партията и разбира се, да дават гласа си за нея....
  В НАШИЯ СЛУЧАЙ ТОЗИ АПАРАТ ЯВНО СТОИ ЗАД РЕШЕНИЕТО НА К С, ЗАЩОТО МВнР е ключово министерство за тях - там се определя външната политика на посткомунистическа
  България, политика ръководена от Москва. а тя е: България - Троянски кон;пълна отстъпка на сръб. и макед. претенции (те също са набелязани за Тр. коне); отстъпка пред Турските претенции - по този начин Русия не се конфронтира с Турция и си осигурява столетната мечта - придобиване на България, дори с цената н а отстъпки на Турция в името на противопоставяне на Главния враг(САЩ) .Ест. това може да се осъществи, "когато САЩ западнат, а ЕС се разпадне и дойде часът на Велика Русь"...
  ТА ЗАТОВА СА НУЖНИ ДИПЛОМАТИ - Д С агенти, всъщност това с агенти на КГБ/ФСБ...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 75. 75 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Докато не измрат всички с комунистически вирус в мозъка, няма да я бъде. Трябваше да се копира опита на Германия след 1945 г. относно нацизма.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 76. 76 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Правото е нещо различно от неграмотните журналистически драскания. Днес са посланиците утре на мушката може да бъде всеки от нас. За това има правно законодателство, което е съобразено с ПРАВАТА НА ЧОВЕКА и уеднаквено в европейски и световен мащаб. В правото има върховенство на закона. Както виждате политическите пристрастия не минават, което е добре иначе всяка нова власт ще ни разпъва по нейните си правила.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 77. 77 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#73] от "gobels":

  " може да се забрани"...

  А не може ли да се забрани на комшийката да идва у нас постоянно я за малко захар, я за сол, при това с разкопчан пеньоар...

  Не за друго, ами ще се вкарам в грях...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 78. 78 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 610 Гневно

  "конституционният съд" са хората на Гоце, ДС и Москва, а не на България и нейните граждани. Срам и позор за тези "съдии". Те са обикновени национални предатели по "вътрешно убеждение".

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 79. 79 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#23] от "Делян Делчев":

  Прав си, но само за дипломатите. За всичко останало е нужна пълна лустрация, която от своя страна не може да стане без промяна в конституцията.

 80. 80 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не е необходимо да има закон. Не е и необходимо някой да го потвърждава или отменя. Просто не трябва да бъдат назначавани бивши от ДС а вече назначените да бъдат отзовани.
  ГЕРБ имат пълна власт. Те управляват страната и не след дълго и президента ще е техен. Нека да видим какво ще направят. Ако не отзоват ДС посланниците и продължават да назначават бивши от ДС, тогава до сега това са били кьорфишеци и евтини трикове срещу Гоце.

 81. 81 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Уж се движим напред, а всъщност стоим на едно място или се връщаме назад.
  Пак се върнахме на началната точка и агнентите на ДС даже ни представят пред света.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 82. 82 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "berbenkov":

  "Бойко, къде си?...
  Защо не се намеси?!"

  Абе "berbenkov", как ще се намеси, утре ЩЕ кажат и премиер не може ако си бил в ДС.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 83. 83 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да ви пикая на Конституционния съд!
  Вижте в каква страна живеете или оцелявате. Министър-председателят е пожарникар, Стоичков е доктор хонорис, а Конституционния съд брани комунистическото ЕсЕс.

 84. 84 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Как да обясняваме на ЕС,че България не е троянски кон на Русия.Вече всички забелязваме,че както Гоце,така и комуниста борисов не го желаят на различните политически събития в страните от ЕС

 85. 85 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Решението на Конституционния съд е политически обосновани, подчинено на зависимостите, които са създадени между отделни негови членове и Гоце Първанов. Безсрамието на комунистите е институционализирано в лицето на този вече бивш президент.

 86. 86 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#78] от "БГА Балкан":
  Много точен коментар !!!

 87. 87 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#79] от "georgi1957":
  Наистина е наложителна една желязна лустрация и у нас,но от кой да се почне.Да не забравяме,че и комунистическия милиционер боко тиквата,също е доносник на ДС,наричан още агент Буда.Цецо шлифера също е доносник на ДС

 88. 88 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Де ги лустрационните закони на Боко "антикомуниста"?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 89. 89 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#88] от "Dehumanizer":
  Много хубав въпрос !

 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  [quote#83:"bobop77"]Да ви пикая на Конституционния съд!
  Вижте в каква страна живеете или оцелявате. Министър-председателят е пожарникар, Стоичков е доктор хонорис, а Конституционния съд брани комунистическото ЕсЕс. [/quote]
  Бих добавил и това, че някой личности тук пишат под ника "gobels". Да се чуди човек защо ли не са се подписали с цялото си име..Гьобелс!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Абе хора, каква лустрация чакаме, като след година цяла България ще бъде изкупена от фирми на Путин. С помощта, или бездействието на властта. Тези фирми стават рекламодатели, работодатели , медиите ще им подакват и ще носят от 9 кладенеца вода , че "лустрацията не е демократична" и пр и т.н. , и по един "естествен " начин ще забравим дори и приказките за лустрация. Като прибавим и вече замътените глави на хората, какви големи патриоти са били дс-ченгатата и работата е опечена. Ние се движим в обратна посока на това което искаме. Доброто дясно е на власт...

 92. 93 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не мога да разбера на герберастите кво им пречат комунистите? Та светото слънце Боко Рапона отказа да се деполитизира (за ГЕРБ-аджиите - "Отказа да излезе от комунистическата партия и предпочете да се уволни", а сега комунистите им криви и те трябвало да умират. Ами Цецо Ушите? Ми ако не беше татито дето е шофьор на Григор Шопов, синчето щеше да види службица в ДС на топличко през крив макарон. Та с тоя мисловен капацитет не знам как е завършил и вИФ-а задочно. Ми Цецка? Ми Фидоска? И те ли не са помирисвали комунизъм? Аман от лицемерие! Сега посланиците от ДС им били криви!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 93. 94 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Конституционният съд май е прав.

  ОграниЧават се права на хора, които не принадлежат или не са принадлежали към престъпни организации.
  В този слуЧай аналогията с нацизма не е валидна. Днмевник си служи с евтина пропаганда.
  Нацистките организации бяха обявени за престъпни и едва след това техните Членове можеха да бъдат съдени само заради уЧастието си в тези организации.

  Та, първо трябва ДС да се обяви за престъпна организация. И едва след това да се лустрират кадри, които са принадлежали към тази организация.

  Независимо от отношението към тези кадри, законът трябва да е над всиЧки. Това важи и за тези, на които не им харесват дадените лица.

  Fiat voluntas Dei.
 94. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1040 Весело

  Разгеле, казах за замътените глави и те се обадиха. Махмурлукът на комунизма ще ни тресе май до новият девети септември...

 95. 96 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#95] от "Петър Иванов":

  Ако имате предвид мен, аз не съм подкрепил тези агенти.
  Но едно е отношението към тях, друго са законовите основания.

  ДС обявена ли е за престъпна организация?
  Чехия, Полша, Унгария обявиха техните служби за престъпни.
  В България това така ли е?

  Не може да ограниЧаваш права на лице само поради уЧастието му в дадена организация, когато самата организация не е обявена за престъпна.
  Когато лицето само е извършило престъпни деяния, то носи и индивидуалната си отговорност.

  При цялото ми уважение, но законите трябва да се спазват. Нихилизмът към законите, независимо от целите, колкото и благородни да са те, води само до разпад на държавността.

  Fiat voluntas Dei.
 96. 97 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И с тия минуси само показвате неуважението си към законите.

  Аз просто искам ДС да бъде обявена за престъпна органитация. И едва след това тези, които са работили за нея да понесат последствията.

  За някои с нисък интелектуален багаж, може и да няма разлика, но за тези с малко повеЧе разликата е огромна.

  Fiat voluntas Dei.
 97. 98 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Ми всъщност, имайки предвид, че нацията на всеки 4 години си избира по 35-40 ченгета и си ги вкарва в Парламента напълно доброволно, що пък да не са дипломати? Каквато нацията, такива и избранниците им. Нацията си иска ченгетата - получава ги, управляват ни. Тва е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 99 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#97] от "trakiec":
  Наистина,час по скоро е наложително,ДС да бъде призната за престъпна организация,но това няма как да се случи,по времето на правителство,чиито премиер,също е доносник на ДС,познат ни,като агент буда

 99. 100 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#93] от "demonoid
  Герб е Бе отбора на БСП,така че те са като скачени съдове.Нали помниш,как Гоце и Боко тиквата са рамо до рамо на преклоненията пред паметника на тодор живков.Нали комуниста гоце укачи генералските пагони на великия правешки слуга,другаря бойко борисов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK