Премиерът в ролята на спасител на социалния диалог, още 2 дни размисъл за пенсионната реформа

Премиерът в ролята на спасител на социалния диалог, още 2 дни размисъл за пенсионната реформа

© Георги КожухаровСиндикатите се връщат в тристранния съвет за сътрудничество, който утре ще бъде оглавен от премиера Бойко Борисов, вместо от председателя си – вицепремиера Симеон Дянков, за да преговарят по пенсионните промени, предложени от правителството. Това обявиха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" днес след среща с Борисов, социалния министър Тотю Младенов, зам.-финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Националния осигурителен институт Бисер Петков.


Макар че вчера след дискусия със синдикатите по пенсионната промяна ръководството на парламентарната група на ГЕРБ обяви, че днес ще излезе с финално решение по въпроса, управляващите ще отложат внасянето на поправките към закона за бюджета с два дни, съобщи зам.-министър Горанов.


Днес двете страни са се договорили само за продължаване на диалога в тристранката, която КСНБ и "Подкрепа" официално напуснаха в понеделник. Те мотивираха оттеглянето си с решението на Дянков да предложи увеличаване на пенсионната възраст с година от 2012 г. (от 63 на 64 г. за мъжете и от 60 на 61 г. за жените) и премахване на класа за прослужено време от заплатите с поправки в закона за бюджета за следващата година, без да го обсъди със синдикатите и работодателите. По настояване на двете синдикални организации утре предиобед тристранката ще се събере, за да обсъди бъдещите промени в пенсионната система, но под председателството на премиера Борисов. След днешната среща синдикатите заявиха, че няма да позволят вицепремиерът да "се опитва да торпилира социалния диалог", а Евгени Душков от "Подкрепа" каза, че организацията му е категорично против Дянков да председателства тристранката занапред, защото "с този човек не може да се работи".
Синдикатите не са отстъпили от протестните си намерения, каза Димитров – утре започва ефективна стачка в БДЖ заради планираните реформи и съкращения в железниците, а на 30 пред парламента ще има национална демонстрация срещу ултимативното повишаване на пенсионната възраст и премахването на класа за стаж от заплатите.


Двата синдиката продължават да настояват, че двумилиардният годишен дефицит на Националния осигурителен институт за пенсии трябва да бъде решаван предимно с приходни мерки – изсветляване на сивата икономика и криминализиране на неплащането на осигуровки, вместо с разходни като увеличаване на възрастта за пенсия. Пламен Димитров припомни, че по данни на Националната агенция за приходите, невнесените осигуровки за годината са около 1.2 милиарда лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK