Борисов пред КРИБ: Добре дошли са тези инвеститори, които на нас ни трябват

Бойко Борисов
Снимка: архив

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов Снимка: архивПремиерът Бойко Борисов гостува на годишното общо събрание на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), което се проведе снощи. Публикуваме дългата му реч пред най-голямата работодателска организация едно към едно:


Поне едно от условията ще бъде пенсионна възраст от поне 65 години и като се прибавят и предишните им милиарди всяка теория, която особено в ляво казва вдигайте пенсии и заплати или увеличете дефицита.


Унгария го направи със своя бивш премиер и сега поколения наред ще плащат тази... глупост е точната дума. За Гърция не искам да говоря, за Португалия, пожелавам успех на Испания. Само дни след като той влезе като премиер (бъдещият премиер на Испания Мариано Рахой  - бел.ред),  ще се изправи пред такива тежки задачи, че много ще му е трудно.
Предимството на България е, че има нисък дълг. Две са перата, по които стават после проблемите – това са дългът и дефицитът. За радост, ние сме с много нисък дълг и в дефицита сме в рамките на 3%.


И не случайно дори скандинавските премиери един по един вече започват да хвалят тази дисциплина, защото тя е залог за бъдещо по-добро развитие. Неслучайно и канцлерът Меркел, вие знаете, че тя е доста сериозен политик, дори железен бих го нарекъл, да проплаче преди няколко дни, че само Втората световна война може да се сравни със ситуацията в Европа.


Може да си представите щом за Германия е така, какво следва за по-малките бурмички в т.нар. европейска машина. Затова има различни прогнози, различни сценарии – Европа на две скорости, Европа на еврозона и останали.


Няма дума "опрощаване"


Хубавият сценарии за България е финансово стабилни и дисциплинирани и всички, които са си позволили да харчат повече, отколкото изкарват...


Вие като бизнес добре знаете - накрая на месеца като теглите чертата, трябва да имате поне един лев плюс. В противен случай вашата фирма, концерн, фабрика, завод, рафинерия, каквото и да е,  приключва. Това е и Европа.


Аз истински се съмнявам, че дори този план за подпомагане или опрощаване, може да сработи. В края на краищата, вие като хора на бизнеса и капитала знаете, че - ето тука гледам имате представители на банкерите в управлението, ако се стигне до опрощаване на дълг на държави, цялата банкова система в света ще бъде подложена на зверски натиск.


А защо да не опростим след това на фирмите кредитите, защо на всеки един човек да не опростим кредитите? Защо ние ще торпилираме цялата кредитна институция в света с опрощаване? Думата "опрощаване" я няма никъде.


Пожелавам успех на гръцките колеги, но това, което и сама разказва и останалите, е, че много трудно ще сработи този план. Повтарям: като наши съседи им пожелавам успех, но аз самия не вярвам в това.


Практиката и живота ме е научил, че думата "опрощаване" не води до нищо добро за вбъдеще. Затова и в момента ние се опитвам да поставим истината за състоянието на държавата такова каквото е честно пред обществото и бизнеса, защото бих нарекъл тези 20 години преход (на голяма част от вас фирмите им са на по 15-20г.) управление на компромисите.


Компромисът почти винаги води до фатален край


Компромисът е другото нещо, което почти винаги води до фатален край. Той звучи много хубаво: компромис. Звучи много хубаво - национално съгласие. Лозунгът на парламента ни е "Съединението прави силата", но ако някой от вас може да ми даде пример за такъв исторически процес в нашата мила държава, просто ще се радвам много.


Обикновено думата компромис води след себе си уравниловка или замитане на проблеми. Замитане за по-късна дата. В общи линии така са създадени много от системите в България.


Говорим за вашата представителност, ако щете. До този момент ние в тристранката работихме с пет или шест представители все на бизнеса, шест мисля че бяха. Затова на последния Министерски съвет  решихме представителност от 100 хил. члена и 75 хил. за синдикатите. За да може, когато се сяда държава-синдикати и бизнес, да говориш с легитимни хора, отговорни хора.


Повтарям: много е лесно да излезеш и на публиката да й кажеш: искам да се вдигат пенсиите, заплатите и да се пенсионираме примерно след пет години работа. Всеки иска така, всеки иска така, но това не може да стане.


Всеки, който го обещава, като унгарците, след това ще си отиде. Орбан (унгарският премиер Виктор Орбан - бел.ред.) би с абсолютно мнозинство. Но за какво му е? Една година на опашката всеки следващ премиер (отива при - бел.ред.) на МВФ и казва: "Добър ден, аз съм от еди-къде-си, трябват ми 10-15-20 млрд." И тогава идва фондът и казва: "Само че вие като нация, след като не сте могли сами да се управлявате, ще ви кажем какво да правите. Ще направите пенсиите (пенсионната възраст - бел.ред.) 65г., ще направите заплатите толкова, пенсиите толкова, ще съкратите толкова и ние тогава ще ви дадем парите".


Е ли е нужно ние да се унижаваме като нация и да чакаме да дойдат да ни кажат това нещо? Напротив, в момента това което е, разбира се съгласен съм с Донев (Огнян Донев - председателят на КРИБ - бел.ред.), с удоволствие бих дошъл на една подобна среща, не събрание, не следващата, примерно, или по-следващата седмица - малко преди Коледа, с финансовия, икономическия, с три-четири министри, с които да дискутираме темата растеж.


Добре, ние в обши линии в Европа това, което се говори в Америка за рязко съкращаване, включително и в пенсионните системи, хората не го одобряват, но го разбират. Щом става навсякъде, ние българите обичаме да гледаме навън. Щом става по цял свят, то е ясно ще става и в България. Повтарям: не го одобряват, но го разбират. Въпросът е как може ние - на базата на нашата идентичност, на изключителната индивидуалност, която има българина, дали можем да го съчетаем в комплект с някакъв по-колективен, синхронен растеж между отделните бизнеси и приоритети.


Да, всички сме заявили образование, наука, иновации... Това са модерни неща. Отваряш на Барозу програмата 2020 ("Европа 2020" - бел.ред.) изчиташ го и си модерен. Не е толкова трудно.


Или като кажат: "мерки", "кризисни". То ако можеше, и Меркел, Саркози, Берлускони да ги бяха въвели. Обама да ги е приключил и да са свършили. Истината е, че светът се разглези. Особено развитите демокрации - направиха толкова хубав живота, социално хубав в техните държави, че просто сравнявайки се всички с тях, не можем да удържим този стандарт на живот.


А от другата страна ни подпират икономики, които... В миналото говорихме много за права на човека, за еди какво си. Сега спряхме, всички в Европа спряхме. Сега търсим стратегически партньори вече. Но икономики като Китай, Индия, Русия, ако щете, които пресират с по-евтина работна ръка, Турция.


Ето тука три-четири големи строителни компании, знаете как строят те. При какви условия и как работят техните работници и разбира, се винаги по-добре и в срокове, и в качество и в цени, поради тази причина главно. Не може над милион да не си плащат здравните осигуровки. Ние продължаваме - 3, 25 млрд. от бюджета отиват за здравеопазване и лекарства и все не стигат. Нещо не е както трябва, доплащането идва от бюджета.


Борисов на Общото събрание на КРИБ във вторник вечер, заедно с председателя на организацията Огнян Донев (вляво) и зам.председателя Петко Димитров (най-вдясно).

© Цветелина Белутова

Борисов на Общото събрание на КРИБ във вторник вечер, заедно с председателя на организацията Огнян Донев (вляво) и зам.председателя Петко Димитров (най-вдясно).


Ако няма промени - пенсионната система ще рухне


Пенсионните системи - не може да се събират толкова пари от данъците на хората, които всъщност не гарантират пенсиите им. И всяка година около 2 млрд. (лв - бел.ред.) - пак от данъците, пак от това, което сте изкарали и сме ви прибрали, образно казано, като държава от всички вас, включително и бизнеса, да отиват за пенсии.


Добре, щом е така, поне да си кажем истината - че има пенсионни системи, които не могат да подсигурят пенсиите, ако не дотираме с пари от бюджета. Това е истината. Така конструирана, пенсионната система или трябва да продължи да функционира така, или трябва да я променяме.


Трябва да се разбираме със синдикатите, нашите партньори. Трудно е синдикалист да излезе и да каже: "Да, съгласен съм да вдигнем пенсиите, да замразим заплатите или пенсиите". Те трябва да си кажат мнението, трябва да излязат на протест, трябва да говорят.


Всъщност, съм убеден, че и те дълбоко разбират, че ако продължим да живеем в тази лъжа - да, може една, две, три години още да изкараме, но в един момент ще рухне цялата система. И затова сега всичките реформи, които предлагаме, мисля, че ще гарантират в следващите години и в тази сфера стабилност.


Разбира се, и аз имам претенции към работодатели, към синдикати, към тристранки през годините. Защото, вижте, много е лесно да излезеш и да търсиш отговорност. Хубаво е да погледнеш и своята отговорност.


Когато ЕС казва на "Брикел": "Имаш да избереш 20 хил. часа да работиш така, както ти е заводът, или започваш да инвестираш в инсталации, с които да покриеш екологичните норми, за което ние ти удължаваме живота еди-колко си години"... Тогава синдикатите е трябвало да отидат при собственика и да кажат: "Извинете, господине, вие сте избрали 20 хил.часа, сиреч, като си изработите и си вземете парите, ключът го завъртаме на "Брикел" и го затваряме. Вие господине, като го направите, тези 2500 работнци къде ще отидат на работа, как ще ги подсигурите? Дайте да видим бизнес плана". 


Да,ама не. Изконсумират си часовете и идват под моите прозорци да викат: "Искаме да работим". То вие сте си ги взели часовете, спечелили сте си парите. Сега аз трябва да взема пари от вас или да платя държавна дотация и да им го оправя и да влезна в нарушение на процедури в Брюксел.


Кой е виновен за това? Трябва ли само срещу нас да се протестира? Мога да дам много такива примери. Когато отиваш и взимаш 300 млн. да платиш влакове, които се движат с 150-160 км в час, а знаете колко е възможното движение по нашите жп релси, е много просто. След като не можеш да караш Мерцедес, ще си купиш Фолксваген или нещо по-малко, то е по-евтино.


И като отчиташ милиарди излишък, що не си ги платиш? Защо отиваш да вземеш кредит и да плащаш допълнително лихви отгоре? И сега идват падежите – 300 млн. или трябва да върнеш за влака. Те са царе на схемите, аз съм убеден, че вие като бизнесмени не можете да вникнете и да направите такива схеми. 


Да, де, но тя схемата така е направена, че застрахователната компания, понеже България не е страна с риск, не я застрахова и директно отива в Министерството на икономиката на Германия. Сега като й носят на канцлера Меркел бюджета, там записани 150 млн. за България.


Защо? Защото българите не искат да си платят. Дали тя ще ги извади да ги плати за България, питайте ме? И какъв е натискът върху нас? Айде сега и лихвите платете, айде и главницата. Само че откъде да ги вземем?


Анализ на най-често употребяваните думи в речта на Бойко Борисов.

Анализ на най-често употребяваните думи в речта на Бойко Борисов.


Казват, емитирането на еврооблигации е хубава сделка. Може и да е хубава. Аз разбирам, ако е казано: "От това сме спечелили примерно 1 млрд. евро и с тях дали сме построили магистрала, дали сме построили завод, дали сме построили еди какво си, и да го покажат". Знаете, пътувам много из страната, не съм видял (такова нещо - бел.ред.).


Понеже казвате "Подкрепяме бюджета", и ни питат "Защо слагате буфер в приходната част?" Защото, господа, на 1 януари 2013г. ние трябва да приготвиме още 1.8 млрд. Ние не можем да ги събереме на 31 декември 2012 г. и на 1 януари, трябва да ги съберем сега, за да имаме да ги платиме. Нали така? Е, това е буфер.


Хеликоптери, подводници, лупинги


Имаме още 82 млн. да платиме за (военните хеликоптери - бел.ред.)  "Пантера" тая година. А през 2012, за да приключиме с всичките тези хеликоптери...


Пак брилянтна схема, не можете да я измислите. Даваме авансово пари, за да разработят хеликоптерите. Ние сме толкова богати - България, че даваме на големите заводи в Европа да направят иновации, да произведат нещо, което го нямат френската полиция, френската армия, те нямат такива хеликоптери. Правят лупинги. Това за българите е изключително важно - един хеликоптер да прави лупинг и да се бори с подводниците. Много е важно, като напънат по Черно море подводниците и ние да ги... Само че те не са купени с въоръжение, така че ние ще летиме, но немаме торпеда за тех. Просто уникално.


Белгийски фрегати без агрегати – две години, докато сега ги платихме, та ги купихме. Две години работят по 24 часа. Може ли от вас некой да си купи (фрегата - бел.ред.), която да не я гаси, щото не иска да я включи към тока, към пристанището. И тея хиляди конски сили двигатели бухат по 24 часа мазут...


...За да ви кажа просто, защото е много важно за бизнеса да знаете схемите. Даваме авансово пари, сключваме с една банка - да не ни се обиди банката, тогавашното правителство, разбира се, договор. Който договор позволява на банката директно от държавния бюджет - на Министерството на отбраната, да си взима парите. Щото тогава са казали "може да дойде некой друг и може да започне да пита: "Що сте взели толкова "Пантери", "Кугъри", "Спартани" и какво ли не? Кого ще нападаме, как ще се биеме"? Бойни хеликоптери...


А в същото време по аерогарите стоят десетки, стотици да не кажа, самолети, които ако малко ги преправят... Сиреч, в авиацията могат да свършат същата работа. Па когато станеме икономически силни, ще купиме и "Фантом"-и, ще купим каквото трябва, всичко...


Те да направят схема и сега банката, без да ни пита "Имате ли, немате ли?", директно си вади парите и приключва. Добре ли е направено? Дай, Боже, на всички ви пожелавам да намерите страни, в които като инвеститори да ви поканят тамошните премиери, да ви закичат с некоя българска банка, директно да си взимате парите от техния бюджет. Истински го пожелавам на целия български бизнес.


Трябва да ви кажа, че никога няма да направят това никъде по света, включително, може би и в  Африка, което е правила България.


80 мегавата струва 1 млрд. лв....Питате ме сега - даваме символично повече. Да, и това е своего рода, как да кажеме, и ние се водиме по течението: намаляваме парите за сигурност, защото всичките говорят в тази посока, и даваме повече за образование, наука, иновации, култура, спорт. Звучи добре. Даваме по два, по три, по пет милиона...15 повече, но е повече.


В същото време тая държава за 80 мегавата ток дава 1 млрд. лв. Дойдоха колегите от Русия и казват: "Виж кво, понеже казваш, че се колебаеш, 6 млрд. ти е скъпо "Белене", искаш 5. Само че по нашата проста сметка 80 мегавата когато е 1 млрд. лв., 2000 мегавата по 1 млрд. колко правят? Тя излиза над 20 млрд. вашата централа. Значи, едното не ти е скъпо, а другото ти е скъпо.  Добре, вие като държава, имате ли план, стратегия...?" Не ви пожелавам да участвате на такива преговори. Освен да обясняваш нещо, свързано с геостратегически, извънвселенски и какви ли не други ситуации, нема нищо, то няма логично обяснение.Или на едни централи плащаш по 170 тока, а казваш, че 120 примерно на другата ти е скъпо.


Такива чуждестранни инвестиции по-добре да не са идвали никога


Идваме за това, което говоря често, чуждестранните инвестиции. Били много чуждестранните инвестиции навремето, а сега намалели. Требва да ви кажа – такива инвестиции по-добре да не са идвали никога, защото в големия си обем те са такива инвестиции, че всъщност ние и сега от малкия бюджет, който имаме за преразпределяне, вадиме, за да дотираме тези 15-20-годишни договори, които са подписани.


2020-та година има нотифициран план за въвеждане на възобновяемите източници. Възобновяеми източници, господа, е и водната енергия. България има реки, има язовири, има дефилета, има каскади, от които точно толкова и много по-изгодно е да произвеждаме зелена енергия, отколкото да си превръщаме нивите само в слънчеви и вятърни централи.


И по стария закон - то не, че новият е много поевтинял, сега за слънце е 580, мисля и 190 мисля, че беше за вятър, където го намалихме, но всичко това отива на електромера на хората. И даже днеска Бъчварова (Румяна Бъчварова - шеф на кабинета на премиера - бел.ред.) пак ми е дала едно писмо, в което една много голяма компания пак ми напомня за пореден път, че трябва да ги присъединиме, щото това е една прекрасна печалба.


"Козлодуй" дава на 42лв тока, ние го плащахме 800 преди, сега 600. Всичкият този ток отива и на електромера на предприятието, и на електромера на българския гражданин. Това е единият тип инвеститори.


Вторият тип инвеститори, знаете добре, в тези големи вериги, в които вмомента малкият и средният производител пищят кански от тях. Трябва да помислим и затова на мен ми е важна една подобна среща с браншовете, да видиме как можеме да ги подпомогнеме и да ги спасиме от тези големи хватки, в които сме поставени. Другото беше инвестициите в строителството – спекулативно, огромно,без инфраструктура.


Виждате ние сега София набавяме, правиме две-три-четири години след това правим инфраструктурата към тези огромни комплекси, които се построиха. С една дума, ако се направи един анализ колко инвестиции са дошли в реалния сектор, фабрики, заводи, предприятия с работни места или туризъм, нали, ако щете...ще видите, че процентът на тези инвестиции е много малък. Обикновено всичките са в сфери, където се изважда принадената стойност от държавата. Електроразпределителни дружества – на електромера на хората, мобилни оператори – на слушалката - или вкъщи, или на мобилния апарат, големите вериги – там, където отива вечер човекът да напазарува, големите енергийни компании – във ВЕИ-та – главно в слънце и вятър.


Нещо друго да се сещаме като големи инвестиции да сте чули? Имаме в енергетиката с 15-20-годишни договори, Левон (Левон Хампарцумян, шеф на "Уникредит Булбанк" и зам.-председател на КРИБ - бел.резд.) знае, сме се задължили да изкупуваме скъпа енергия, 174 лева, сега мисля, че успяхме да я понамалиме на 134.Та и тука държавната ТЕЦ "Марица-Изток-2" токът им излиза 52 лв. със същия кюмюр, на другите плащаме 134. Всичко това отива, миксира се и заминава при обикновения човечец – да плати милите инвестиции, които са дошли през годините.


Ако ние тръгнем да правим нещо такова за българска компания, да помогнем по някакъв начин, то ще бъдем обвинени във всички грехове. И затова аз много се радвам, виждам, че се разраства КРИБ като организация, получава все по-голяма представителност, на нас ни е нужно вие да ни подкрепите във взимането на такива решения. Аз нямам случай да съм изпратил български посланик, при който и да е премиер в  света, да отиде и да лобира и да защитава какъвто и да било интересна български фирми.


На мен ми трябвате тука да ме подпрете, да ми помогнете, когато отстояваме тези свои интереси. И в момента, в който ние спряхме, примерно, и на електроразпределителните дружества аутсорсването на дейността...знаете какво правеха – за да обиколят закона, те го обикаляха перфектно, големи компании, те това не си го позволяват да го правят в Европа, в техните държави, но тука половината от дейността я аутсорсват през тяхна дъщерна фирма. И парите от това не отиват в инвестиции в трафопостове, стълбове, жици, да електрифицираме там, където няма или да се подменят старите, а направо си отиват към фирмите-майки.


Така и с мобилните оператори, знаете. И това е от 10-15 години.С една дума, ние сме много гостоприемен народ. Много, но не бива чак толкова, не бива чак толкова и затова повтарям – много е важно да бъдеме единни в отстояването на националния интерес.


Разбира се, добре дошли са всички инвеститори, добре дошли са главно тези, които на нас ни трябват да инвестират главно в реалната икономика, да откриват работни места и печалбата им да остава тука, в България и да се развиваме като икономика. Спорят с мене за инфраструктурните прокети. Всички правителства досега казват че туризмът бил приоритет.


Дали не удължих приветствието, дай знак моля ти се. Много е трудно да намериш подходяща публика като говориш и да знаеш, че те слушат и разбират това, което им говориш.


Много е трудно. Как сега да обясня на Станишев, че два "Еърбъса" са ми много за тая държава. Два пътнически "Еърбъса" за правителството са ми много, няма кой да се вози в тях. Добре, че единият върнахме и пак загубихме 10 млн. можехме да ги дадем за култура, можеше да ги дадем за нещо.


Та да се върнем на инфраструктурата. Казват туризма. На първо место слагаме морския, след това планинския. Що за туризъм е този, в който нямаш пречиствателни станции? 22 години отчитаха милиарди излишъци, господа, милиарди, една пречиствателна станция струва 40-50 млн. може ли Златни пясъци да няма пречиствателна станция? Да сетиха се да го приватизират, защо не поставиха условия. Може ли Слънчев бряг да няма пречиствателна станция, Несебър да няма, Созопол да няма.


Смятайте на ден, аз Балчик като открих преди два месеца пречиствателната станиця им, смятах на ден в този балчишки малък залив при толкова туристи, по веднъж на ден какво отива там. Това мога да го сметна и за тези другите курорти. Кой с кои очи ще излезе да ми каже, предишен премиер, че туризма му бил приоритет. С кои очи? Трябва да е безочлив. Затова ние в момента работим много активно с кметовете да направим там 2км. и нещо дълбоководното заустване на тези компклекси, които изброих.
Защото това е вторият етап, обикновено първо се прави пречиствателната станция и отпадната вода от нея отива в се зауста. Сега ние правим първо тръбата, за да изведем всичко това, което говоря на 2км и половина се пада.


Паралелно с това почваме, вече имаме 100 млн. за Златни пясъци от Брюксел с наше кофинансиране и да можем да използваме парите да ги използваме за Несебър, Слънчев бряг и Созопол, с което ще приключим по морето тази сага. И няма следващия сезон да говорим за ешерихия коли да речем. Така следващото - туризъм без инфраструктура. Като кажа магистрали все едно повярвайте ми все едно на някой да обясняваш, че е по-добре да е светло, отколкото да е тъмно. Как да им обясниш на тея хора, че магистралите не са неква приумица.


Това е съоражение което довежда бизнес, туризъм, улеснява и вдига стандарта на една държава. В 21 век аз съм принуден да обяснявам,че магистралите са нещо важно и трябва да са приоритет и трябва да ги направим., да стискаме зъби за две-три години, вие сте бизнесмени – ако някой ви да де 100 лв и ви каже само че вие 20 ще дадете, а ние 80 и вие да кажете: не,не, няма да ги взема тези пари, какъв бизнесмен можеш да бъдеш ти.


Същото е като държавата, Брюксел казва: Ще ви дадем 80% за инфраструктура, екология и примерно още няколко неща , вие си извадете от бюджета и си гарантирайте, че ше ни дадете тези 20%. което сме направили в този бюджет, защото аз мога да се обзаложа с вас, че ако не си разбутаме държавата догодина по това време ще усвоиме от порядъка най-малко на 4 млрд.


Ще ви кажа защо съм сигурен. Защото сега се пилеехме по много проекти. Ходят, ратифицират се, връщат, проверки. ОЛАФ, много сложно. Сега сме избрали 5-6. Лично президентът Барозу ги посети, европейските комисари по три-четири пъти. И всъщност те ще изтеглят големите пари, които можем да усвоим. Това са софийското метро и южната дъга, това са Тракия, Марица, Хемус, Струма плюс неколко други преисчтвателни станции, Златни пясъци и още няколко нали не е толкова важно. А и жп линията Пловдив-Свиленград, Пловдив- Бургас. Това когато ни бъде платено е около 4 млрд,. Дунав мост 2 пропуснах, до края на 2012 трябва да стане.


Така че в обши линии тия няколко проекта, 7-8 ще гарантират това усвояване. А защо ни е важно това усвояване, защото ние, ако усвоим оттам тези пари ще можем от вътрешния бюджет догодина да заделим повече за другите пера - образование, здраве, спорт, култура, всичко. Сигурно бих могъл още да ви кажа. Вярвайте, че в Европа изключително много ценят дисциплината, която има, финансовата дисциплина. Това което в момента правителството прави като такова.


Имаме добра подкрепа, хората гласуваха доверие. Повтарям, аз когато партийците ми така много са радостни, че сме победили толкова много, големите градове нали, другите избори, им казвам не толкова че ни харесват и ни одобряват. В случая те ни разбират, че това ако направим ще е по-добре за страната, отколкото всичко останало. Много ощетени има, мога да говоря за земеделие, мога да говоря по всяка една, защото за съжаление рано или късно всеки проблем идва при мен. Но все пак да ви поздравя и с днешното мероприятие и много бих се радвал да дадем по 3-4 теми и да направим по няколко срещи с този състав. Не е нужно да са медийни, не е нужно да внимаваме кой какво ще каже, защото мога да ви кажа от това изказване какво ще пуснат по новините. Това ще бъде за един път на ден главно.


За да можем действително да започнем по второто важното нещо – това е растежа и как може това което имаме в момента като даденост. Трябва да ви кажа вчера заведох шведския премиер, знаете от колко години не е идвал тука премиер на Швеция. На трети декември сега идва датския премиер, в катакомбите и ларгото. Трябва да ви кажа това което в момента правим, ще стане символа на България  в бъдеще, просто изключително ценни находки и красоти като туристическа дестинация. И особено така обвързано пък тука ларгото със съвременното метро и около него всички тези стари римски спа центрове, търговски улици, римската канализация още седи.


Уникално красиво. Общо са 26 дка археологичен музей около метрото до св. София. Следващите години ще го вържем от при кметството до ларгото на МС отдолу по тунели около гробниците ще се движат туристически групи, така както всички като отиваме в Йерусалим и под стена викаме "Я тука виж, били са християни, били са траки, били са римляни." Същото го има ето тука точно под нас. Гробница до гробница. На по 2-3000 години, мозайки стенописи. Уникално. Желая ви да сте живи и здрави, да не се подвеждате. Имаме редкия шанс сами да си измъкнем каруцата от калта ще дойдат отвънка и ще ни кажат какво да парвим. И ние пак ще сме в ролята на хора, които нямат волята и дисциплината сами да си решат своите проблеми.  

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо другаря борисов не ни обясни,как така,единствено руските инвеститори се вписват в българските условия

 4. 4 Профил на shango
  shango
  Рейтинг: 409 Весело
 5. 5 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  Ние кроманьонците,Тони

 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Дойдоха колегите от Русия и казват: "Виж кво, понеже казваш, че се колебаеш, 6 млрд. ти е скъпо......."

  Стигнах само до тук! С кого от руснаците си е говорил фамилиарно на "ти"? Тоя руснак ще да е бил от Правец май ))))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 7. 7 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Издържах до тук:
  "Повтарям: много е лесно да излезеш и на публиката да й кажеш...."

  Матреалът вече е публика... нямам думи за отношението на това същество...

 8. 8 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#2] от "Тони!":Не ти ли прилича, сякаш си е прочел сборника с отбрани негови речи и съчинения? Едно поне е 100% сигурно - неговите са! )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "ь":
  Този от Правец,подари през май,2 апартамента на руския посланик в Бг

 11. 11 Профил на kraskal
  kraskal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  рядко, дори много рядко моята позиция се доближава до тази на премиера, но за това той е министър -председател, а аз съм никой. само че по един параграф съм съграсен напълно с него. синдикатите са...абе, за мен това са професионални организатори на събития от типа на стачки и портести. не виждам с какво успяват да помогнат на своите членове в този си вид и с тази си политика. имам неприятното усещане, че синдикатите са в някаква перверзнса договорка с управляващите.

  kraskal
 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дневника как го пуснало тва 'нтервю май кат' гле'ам си подритват трудовите книжки. Че ги болят дупетата май.
  Журналистиката бацета е да предадеш смисъла.
  Тука не четат некфи примитиви че да ни пускате нередактираните брътвежи на боцето.
  Никой не му дреме на шмайзера далои граматически и дидактически той се изразява правилно, но вашто основно задължение и работа е да го редактирате.
  Това което разочарова електора е това което казва, смисъла който влага или най-често липсата на такъв.
  Инак представям си как всички са мигали на парцали докато са го слушали. Между другото - що нямате и видео от срещата?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Мда...интересен изказ. Дървосекач обяснява художествената стойност на порцелана от династия Мин.
  Обаче, ако спрем да се смеем и да го ругаем подобаващо, ще видим че пожарникарят правилно разбира основните процеси в нашата странна икономика.

  Свободата е на върха на копието...
 14. 14 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 581 Любопитно

  VІІІ конгрес на БКП - комунизъм през 1980
  http://www.bg-history.info/calendar/1172/V%D0%86%D0%86%D0%86-kongres-na-BKP-komunizum-prez-1980.html
  В периода 5 - 14 ноември VІІІ конгрес на БКП приема по примера на 22-ри конгрес на КПСС свръх амбициозна 20-годишна програма "за завършване на строителството на социализма и изграждане на комунизма" в периода 1961-1980 г. Начертава се линия на индустриализация, която да преодолее полузанаятчийския характер на преработващата промишленост и да създаде едри производствени мощности в тежката промишленост, като обаче се държи сметка за потреблението. До 1980 г. промишлената продукция трябва да нарасне 6,5 - 7 пъти в сравнение с 1960 г., селскостопанската - 2,5 пъти, химическата - 25 пъти, машиностроителната - 16-17 пъти, а националният доход - 4,5 - 5 пъти.

  Да защитим животнитe !
 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Всеки бъдещ инвеститор в БББ - БойкоБорисова България трябва да си опича акъла и да мисли в следните посоки:

  - Да бъде руски - тогава ББ може и да му покаже мускули, но сетне дащно ще се остави да бъде приласкан.
  - Да се разбира с ТИМ - иначе ББ може да се пообърка за месец-два, докато се усети (получи указания и ги проумее) как да реагира.
  - Да прояви готовност да дарява МВР, ако е възможно с целенасочени дарения за подслушване на автохтонното население.
  - Да насърчава посланика на своята страна тъй усърдно да хвали и превъзнася ББ, с каквото усърдие преди време ББ разтриваше и масажираше ушите на ТЖ.

  Нека си го признаем, най-накрая! Премиерът ни не е просто глуповат политически чалгаджия. Той е откровено шантав!

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Десети конгрес на БКП
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%9A%D0%9F
  Десетият конгрес на БКП се провежда между 20 и 26 април 1971 г. в София. На конгреса се прави анализ на международното положение и развитието на страна след деветия конгрес (1966). Утвърдени са и директивите за развитието на стопанството през шестата петилетка (1971-1975), обсъждат се основните принципи на конституцията и се приемат изменения в устава на БКП. На конгреса за първи секретар на ЦК на БКП е преизбран Тодор Живков.

  Да защитим животнитe !
 17. 17 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Весело

  Все пак има лъч светлина! Някой ден, като станем силни ще си купим „Фантом“ (ха-ха, ха-ха, ха-ха) Не човешко е да го четеш, камо ли да го слушаш!!!

 18. 18 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Единадесети конгрес на БКП
  Девизът му е „Ефективност и качество, качество и ефективност“.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%9A%D0%9F

  Да защитим животнитe !
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 466 Неутрално
 21. 21 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А тези разходки по Ерусалим... Таман да ни обясни за растежа и се събуди в Ерусалим...

 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Много е трудно да намериш подходяща публика като говориш и да знаеш, че те слушат и разбират това, което им говориш."

  А, има такава. По цял ден седят по пижами и се чудят какво да правят. На 4-ти километър, Раднево, Карлуково и т. н. Малко са замаяни, но пък така няма да бягат.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 524 Любопитно

  КРИБ...половината са ДС "бизнесмени"! Хич не им дреме, че на Боко му се реве. Липсват му купоните на СИК ! Дори се говори, че са му викали Бойко Ларжа, щото е карал личната охрана на гостите, да си плаща консумацията?! НЕМА КОМПРОМИСИ с публиката!
  Както сега ги ухажва, след два - три месеца Цецо ще мине на гост ...да им припомни, че трябва да "кихнат"?!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 581 Любопитно

  И след 10 години пак се "отчитат" грешките . Хайде писна НИ на всеки 50 години едни и същи простотии.
  "На състоɹлиɹ се на 10 ноември 1989 г. пленум на ЦК на БКП, е приета оставката на Тодор
  Живков. Освобождавайки Живков от функциите му, пленумът изказва и благодарност за неговата
  дейност дотогава. На следващ пленум на ЦК на БКП (13 декември 1989 г.) той е порицан и
  изклɸчен от партиɹта.
  Арестуван е на 18 ɹнуари 1990 г. и е обвинен в редица престъплениɹ. През ɸли 1990 г. мɹрката му
  за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.
  http://fakti.bg/news/print/14522-sto-godini-todor-jivkov

  Да защитим животнитe !
 26. 26 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 811 Неутрално

  ТОЛКОЗ ПРОСТО, НА ТОЛКОВА ВИСОКО - НЕ СМЕ ИМАЛИ!

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Силно се надявам Бойко да не прави такива речи и на запад. Тук си го знаем и излага само себе си, но там ще излага и България.

  И може би е време да си назначи хора да му пишат речите и тойда вземе да полага малко усилия да ги научава. Както си е нормално за навсякъде. Защото подобни излияния може да минават пред герберите и те да му ръкопляскат, но силно ме съмнява да се възприема добре подобна логорея на друго място.

 29. 29 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И как добре е обяснил, какво е това „буфер“... Я плакал, блядь....

 30. 30 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Практиката и живота ме е научил, че думата "опрощаване" не води до нищо добро за вбъдеще."

  Тъй ами. Като събирахме "застраховките" от "застрахованите" да не би да опрощавахме нещо, ама ха.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 31. 31 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Малко съм разочарован, никъде не споменава за копаещи багерчета...

 32. 32 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Бяха ми разказвали как се правят хороскопи за вестници с компютърна програма. Зареждат се някакви общо звучащи изречения, предимно такива с хубави работи. Зареждат се малко изречения да поуплашат малко читателя. След това се джуркат тези всичките изречения и на случаен принцип излизат хороскопи.

  Та на нещо подобно ми прилича и тази реч. Не знам дали това означава, че мозъка на Бойко е като компютър или пък, че приказва каквото е подучул тук там и го иизплюва на случаен принцип без логически връзки.

 33. 33 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1282 Гневно

  И тези са стояли там през цялото време и са слушали тези словоизлияния? Дано поне не е говорил високо, та да са си уплътнили времето с подремване! Ужас! И този е премиер на България!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 34. 34 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Само не мога да разбера няма ли този премиер съветници които да му напишат речите пък той после да ги прочете като не може да говори смислено, поне по-малко ще се излага.

 35. 35 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Весело

  Бойко....стен Банкянски! Ясно.
  Обаче речта му как да кръстим? Не се отнася за някого, нещо и трудно се открива някакъв смисъл.
  Безсмислика???

 36. 36 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#27] от "Petrunof": ПетрунОФФ, ние поне се напънахме да я прочетем, а ти направи по-лесното и по-интересното - прочете само коментарите )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Речта е супер! Всичко, казано в нея, е вярно! А тези коментатори с претенциите за интелект, да кажат какво натвориха много интелектуалните проф. Беров, проф. Тодор Вълчев, доц. Орсов, проф. Стоян Алексадров, проф. Румен Гечев и още доста такива ентелегенти

 39. 39 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#36] от "ь": Аз също, понеже..ми беше трудно да схвана потока от великите мисли, които ме повлякоха в хаоса на истинско Брауново движение. Даже ме хвана "морска" болест.

 40. 40 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#34] от "canuck99": Има, надявам се, но силно подозирам, че са "сепарирани" според неговите "изисквания")))

 41. 41 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 415 Весело

  мда ... явно според г-н Борисов, като солидарна нация трябва да съжалим гърците, че им намалят скромните пенсии от по 900-1500 евро с 20% ... и да се бием в гърдите колко сме стабилни с нашите 200-300лв пенсии ...
  жалки са да ! 10 годи ще са им нужни да се възстановят, че да ни стигнат по стабилност ...

 42. 42 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "Имаме още 82 млн. да платиме за (военните
  хеликоптери - бел.ред.) ... Даваме авансово пари, за да
  разработят хеликоптерите. Ние сме толкова
  богати - България, че даваме на големите
  заводи в Европа да направят иновации, да
  произведат нещо, което го нямат френската
  полиция, френската армия, те нямат такива
  хеликоптери. Правят лупинги. Това за
  българите е изключително важно - един
  хеликоптер да прави лупинг и да се бори с
  подводниците. Много е важно, като напънат
  по Черно море подводниците и ние да ги...
  Само че те не са купени с въоръжение, така
  че ние ще летиме, но немаме торпеда за тех.
  Просто уникално."

  Еми така е. Уникално.
  Мен ББ ме кефи, не е с най-академичен изказ, но ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43
  Белият Негър
  Рейтинг: 801 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik": Ама някой казал ли е, че е невярно? Дипломатите, адвокатите и прочие за какво се трепят толкова да учат? Колко е лесно с две думи да "отрежеш" каквото имаш да кажеш. В политиката не ства така, не се прави така, според мен. Затова има хора, които правят "facepalm", защото не искат да се срамуват от уж "висш" техен избраник, представящ нацията им.

 45. 45 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "cinik": ))) Наистина е супер, но е ако е държана в местната кръчма! Разбира се, доста от казаното от него си е истина, но това не оправдава хамалския език


  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 46. 46 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  С КОЕ НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ . НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ , А КОМЕНТИРАЙТЕ КАЗАНОТО.

 47. 47 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Разстроено

  Не'ам думиSkip.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Това е реч за среща между премиера на България и българска работодателска организация. Това да си личи от някъде.

  не е изнасяна на литературна сбирка за Джеймс Джойс като пример за използването на "поток на мисълта".

 50. 50 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#19] от "partakesh": Разбираме, но разбираме и друго - че ще бъдем още по-големи глупаци, ако не се отнесем критично към начина на поднасяне на тезите, който изобщо не е характерен за висш представител на властта в една държава, а по-скоро за човек с основно образование. Тия неща, които Борисов изтъква, по принцип са известни и на "Гочо с гегата", дето пасе овцете. За да не ти се смеят и да те вземат на подбив, трябва да умееш да излагаш становището си по начин, описан в световните стандарти/етикети/ за такива особи, примерно премиерите

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Не знам какса го издържали бизнесмените , но го издържах до момента кагато разбрах" че по цял свят , и в Америка ,съкращават всичко, и ПЕНСИОННИТЕ СИСТЕМИ ". Моля Ви ,бе хора ,светнете ме какво се съкращава в пенсионната система ?
  Боже , да си взема хапче , че май нещо кръвното ...... Д;д ъе фгрлес - кд.р ъе й,с/лд од оф'ейд /рие,рйе л

 53. 53 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#45] от "ь": Сума ти постове написах, а ти го каза много по-точно от мен. Браво!

 54. 54 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Весело

  @46


  Не съм съгласен да купуваме „Фантом“, още по-малко, ако станем силни финансово...

 55. 55 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#52] от "papyre":))))))) Съкращават само едно "перо", което си е съвсем без значение - пенсионерите! Така, че в България вече няма да има пенсионери, като се вземе предвид средната продължителносат на живота, който е по нисък от възрастта за пенсиониране. Това облекчава всички нас, УРА! Няма да внасяме никакви осигуровки, пей сърце!!!!!!!!..Сетих се за Дянков - да не му прилошее сега?

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#51] от "Бай Иван":

  Бай Иване , затъкни сиго Бойко на ревера и със здраве си го носи . Пожелавам ти цял живот , ако може ,разбира се , да те управляват хора като твоя любимец. И той да ти пуска кранчето дълги години . На деца и внуци не го пожелавам, щото са невинни душици , ама ако не си помислил и за тях, след време ще те търкалят по стълбището .

 57. 57 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1301 Весело

  ЕЙЙЙЙ, МНОУ МАТРЯЛ, изпотих се бей деа неговата...
  Евала, премиерчееее, ше знаеш, как жонглира с тия цифри, ЕЙйй, скри им картите на тия безнесмени бееее!!!
  Милиарди, фрегати, ербъси, МАГИСТРАЛИ, МАГИСТРАЛИИИИ
  ...
  Ама по-начетен се чусвствам сега, некак си...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 58. 58 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Бай дъ уей, а римското спа га га отварят?
  Скъпо ли ша е?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 59. 59 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik":

  В техния случай определящото не е че са професори, а че имат тежка зависимост от БКП. И Сталин не е бил сам, доста професори е имало покрай него.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 60. 60 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Много интересно - докато го четях чувах текста все едно е прочетен от Тодор Живков - явно има големи сходства....

 61. 61 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#54] от "00222": Ще си позволя да им го покажа, за да разберат някои абсурдния пример ))
  http://bg.wikipedia.org/wiki/F-4_Phantom_II
  За сведение, ние все още си имаме няколко МИГ21, който си е за предпочитане пред Фантома )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 62. 62 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Не думай!
  [quote#61:"ь"]За сведение, ние все още си имаме няколко МИГ21, който си е за предпочитане пред Фантома ))) [/quote]
  Предполагам това при положение че кадети от Буркина Фасо пилотират Фантомите. Тази игра вече е играна няколко пъти. Резултатите са известни. Да не говорим че Фантома, освен да изпуца Миг 21, прави и други неща.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#62] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)": Не се засягай толкова, сякаш ти ги продаваш )) Исках да кажа, че въобще не си струва. Като да си смениш 40 годишната Лада, с 40 годишен Опел ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 65. 65 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Предимството на България е, че има нисък дълг. Две са перата, по които стават после проблемите – това са дългът и дефицитът. "

  леле как се е объркал! забравил е да напомни за тежкото наследтсво, за непосилните борчове и задължения. направо не е бил на себе си от вълнение че говори пред генерал-губернатора златев.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 66. 66 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  На кои вас, бе Боце ?
  На тебе, Златев и ТИМ-аджиите ли ?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  пичове, сериозно - защо го избрахте тоя тъпанар?

  чух политическите обясняния.

  четох и психологическите.

  обаче - вЕрно?! наистина ли точно тоя каун!? че което и оправдаващо се неграмотно мрънкало да сложиш на негово място все същото щеше да бъде. "нищо не правя, но без мен щяхте да сте по-зле". да бе, знаем! ае марш вече!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 69. 69 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#62] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Не влизайте въобще в този спор от времето на корейската война.
  Мислим дека премиерот има предви не фантоми, ами тифуни, демек юрофайтърите де...
  Фантоми, тифони, се тая бе ееее.
  Детайли.
  На дребно се заяждате, момчета, не е по мъжки така.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 70. 70 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  бедна ви е фантазията какво има да ни сервира тая фурнаджийска лопата оттук до изборите през 2013.

  то ще са пъшкания, то ще са охкания, ама колко ще му се иска!, ама колко му пречат!, и как накрая ще го впримчат в неморална коалиция по неволя ... в името на националното спасение ... и за да не стане оюе по-лошо ... трай сърце ...

  направо ще вземе хляба на родния цирк и театър.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Толкова прост човек, на такъв висок пост не сме имали от времето на свинаря Ивайло.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 73. 73 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#67] от "Бай Иван":

  Гозподине бай иван, ако обичате да си легате при благоверната. Ако не й е писнало да ви слуша и тя неграмотните изказвания.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 74. 74 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#64:"ь"]Не се засягай толкова, сякаш ти ги продаваш )[/quote]
  Не се засягам, ама сравняваш кон с кокошка. Готиното на Фантома е че е като муле: Носи МНОГО. И ако му свалиш малко от въоръжението, бая неща могат да се натоварят на него. И пак да напердаши някой МИГ21 с летец летящ 100 часа годишно.
  Апропо продажби: Имаме за продаване Фантоми, с подобрени характеристики.
  П.С. Известен виц, с не толкоз известно продължение:
  Пуцат се Мойше и Мохаммад в пустинята.
  Мохаммад спира да пуца.
  Мойше пита: К'о ста'а?
  Мохамад казва "свърших амуницията"
  Мойше казва-да ти продам малко?
  До тук вица го знаят всички.
  Продължението:
  Повтарят се нещата няколко пъти, и настава затишие.
  Мохаммад вика: Мойше, ай' продай ми още малко патрони ва...
  Мойше отговаря: 'Бе не мога да ти продам патрони, и аз ги свърших. Ама ако искаш-ША ти продам една перална машина, втора употреба, ама бачка по добре от новите

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 75. 75 Профил на dravi
  dravi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бе то и Митата Пенев не може да върже два лафа но ни направи четвърти в света. Очевидно мислите които се опитва да изложи г-н Премиера не са негови но са верни, а сума ти поплювковци с чудесна риторика и "академично" образование ни завряха на кучето в г.за.

 76. 76 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#69:"Г."]от времето на корейската война.
  Мислим дека премиерот има предви не фантоми, ами тифуни, демек юрофайтърите де...
  Фантоми, тифони, се тая бе ееее.
  Детайли. [/quote]
  Ами прав си, премиерОТ...ма'ани Добре че си имам още един премиер (и он БиБи) дет' сички го мразЪт и пЦуят, ама никой не казва че е..."умен"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 77. 77 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "Forbidden Evil":

  за свинаря поне има теории, че византийците са му викали така презритено, защото не е бил висш аристократ, а провинциален такъв.

  докато за боце си знаем - по-тъп и неграмотен е от поне 50% от абсурдистанците.

  което пък му гарантира безпрекословната вЕрност на тези 50% дето се чувстват по-негодни от него.

  простия закон на IQ дискриминацията - човек гледа на хората, с които има разлика повече от 15-20 точки интелигентност разлика като на извънземни или на дебили, и не им вярва, и не ги харесва.

  това позволи на бойко, с неговия треторазряден ум и женски манипулативни трикове, да омае по-тъпите 50% от абсурдистан - слабите, зависимите, комплексираните, МАТ'РЯЛА!

  да живей ГЕРБ, да живей МАТ'РЯЛОКРАЦИЯТА!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 78. 78 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#75] от "dravi":

  Има известни разлики все пак между дейността, с която се занимава Митата Пената и тази по управлението на Държавата.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 79. 79 Профил на cezare
  cezare
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Б. Борисов очевидно добре разбира какви са проблемите на конкретната икономическа ситуация. Както е очевидно, и че не сам е стигнал до тези прозрения, а разчита на своите министри - което е видно от терминологията която използва. Основен проблем спред мен в настоящата политика е липсата на идеи за развитие на микро и макро равнище. Магистралите несъмнено са изключително важно звено в всяка икономика, а и ценен механизъм за поддържане на заетост в период на рецесия, но би могло да се помисли и за други инициативи, които да доведат до качествени промени в икономическата среда в средносрочен план. Търговското законодателство е неадекватно, стоковият пазар е неефективен катото средство за набиране на капитал, в образованието липсва качество и критичност, специалностите са неадекватни, програмите са архаични, дуржавните стандарти за качество са от преди 40 години и се ползват само за бариера за конкуренцията, ЗУТ е направен за узаконяване на корупцията, камарата на проектантите е направена за защита от качествените европейски архитекти, няма качествени лаборатории, образованието в здравеопазването произвежда некадърници, които след завършването, започвайки работа в държавната система се превръщат в просяци.
  За промяна всички тези неща не се изискват милиарди, а само политическа воля и няколко милиона за заплати на образовани и безкомпромисни хора, които да промотират себеподобни във съответните администрации и организации.

 80. 80 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "Forbidden Evil":

  освен това Ивайло е прекарал голяма част от царуването си на бойното поле (respect!), а нашия книжен тигър само ръмжи по телевизията и плаши гаргите, а в това време приятелите му мутри и олигарси така се разпасаха, че вече и в чужбина хвана дикиш нашия лаф, че другаде държавата има мафия, а у нас мафията има държава.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 81. 81 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#79:"cezare"]За промяна всички тези неща не се изискват милиарди, а само политическа воля и няколко милиона за заплати на образовани и безкомпромисни хора, които да промотират себеподобни във съответните администрации и организации. [/quote]

  това, че за две и половина години нищо не са направи в тази насока, а дори се вървя на инат в обратната, какво ти говори?

  че дори да разбира не само не му пука, а и не иска нещата да вървят към подобрение, защото така би срязал клона на който седят златевци, тимаджии, маджовци и прочие сволоч, дето 10 години му плаща телевизионното време докато дойде накрая на власт та да им се отплати.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 82. 82 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#28] от "kai":

  Надявай си се, но той си праска речите в чужбина както му дойде. Като например тази в Прага дето даваше акъл как другите трябва да си направят пенсиите като българските за да си решат проблема с бюджетния дефицит...

 83. 83 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#79] от "cezare":

  Платформата Ви е добра, как да пристъпим към изпълнението й?
  Преврат? Но те и военните са прости.
  Губернатор от далечни земи?
  Как?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 84. 84 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#80] от "Pavlik Morozov": Ако позволите - "лаф" ли казахте? По-скоро е констатация и то доста вярна

 85. 85 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#82:"buddy"]Надявай си се, но той си праска речите в чужбина както му дойде. [/quote]

  Опитвам се да се изказвам с уважение към премиера, но той ме затруднява много силно.

  Иначе кво да кажа. Бай Ганьо прави избори. Бай Ганьо ходи по Европа.

 86. 86 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  И дума не става за хвърлените до 7.04.2011г. 296 млн евро в гьола!
  Борисов е дошъл на власт единствено да даде ход на проектите с Русия. И това ще стане до края на годината. След това с псувни ще го изгонят, той ще се скрие някъде с 2 млрд в сметките, и ще отиде някъде да рита топка. А тук ще го "псуват и плюят" за пред матряла, но връщане назад няма да има.

 87. 87 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ех, ние сме построили комунизма вече... поне в думите му

 88. 88 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Това не може да е истина, всеки случаен продавач от женския пазар ще формулира по-смислени тези, да не говорим за изречения.

 89. 89 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Вие, които коментирате тук, понякога сте рядки идиоти. Нито един коментар по същество, нито една думо по фактите.
  Човекът говори конкретно, без общите, разтегливи лафове на Симеон, Доган, Станишев.
  Вие какво искате, българи? Вие сте една нация от плювачи. От какво пак не сте доволни? Че не е имало пречиствателни станции по морето, а сега има? От това ли сте недоволни?
  От стилистиката на премиера? Той да не е кандидатствал за декан на филологическия факултет на СУ?
  Има неблагодарната работа да ръководи банда идиоти. Сещам се за Филип Димитров - един почтен, културен човек с богат изказ и благородни намерения. Направихте го, позволихте да го направят на пихтия за 10 месеца. Сега пък този ви е прост. А вие какви сте, дето си хвърляте боклука през балконите, и дето се засичате един-друг по шосетата?
  Нерадостната ви съдба е заслужена и достойна награда за лоши нрави, мътен светоглед и неумение да различите свястното от боклука. При вас Жорж Ганчев е равен на Филип Димитров, а Жан Виденов, СЛЕД управлението си, получава повече гласове от Иван Костов - когото натирихте, за да посрещнете с баница и свалени гащи на жените си един циничен крадец от Мадрид. Вие не трябва да имате избирателни права като нация! Протекторат, резерват, дом за малоумни, това е хленчещата ви, хвърляща плюнки сбирщина.

 90. 90 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 638 Неутрално

  После де чудите защо го избраха . Защото говори това, което иска да чуе материала . Не може да се отрече факта, че е слушал много внимателно Живков и Симеон при общуването си с тях. Всичко останало си е той Бойко Борисов. Всеки народ си заслужава управляващите.

 91. 91 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До RAEL №89
  Браво ,Страхотно ,Супер.
  Ботев също го е казал"Като човек,какво да стори продава си и жената."

 92. 92 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#89:"Rael"]ие какво искате, българи? Вие сте една нация от плювачи. От какво пак не сте доволни?[/quote]


  Ние не !)))

  Но тези които са навъртели милиони от последните 5-6 премиери на Р. Бъ. сигурно са доволни !
  Питай мутрите , чуждестранните финансови акули и руските олигарси , сводниците и накротрафикантите те са доволни...
  ... а българите какво плюват !?
  Бойко сам си казва кой колко милиона за каква глупост има още да взема ...бачкайте опъвайте каиша ,че хазната чака!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 93. 93 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ако оставим на страна че това е едно срамно бълнуване на температурно болен, и несвързани приказки, нещата са ясни.

  Това е Бг държава- вечно бедна, вечно дупчеща нови дупки на имагинерните си колани ( които вече до гръбнака опряха), вечно с продънен бюджет. И така е от 1878 и досега.

  Има само един начин да се управлява една държава- умно.
  Всеки друг- води до цирк.

  Оплаква се че скъпо плащаме тока- Ами Вие Господа разпродадохте разпределителните дружества- нали уж свободната "конкуренция" щяла да свали цениет? Нали така ви учеха Америкосите... пък тя каква стана сега? по-скъп и от Германия ток плащаме. Свободната конкуренция Дами и Господа, е твърде скъпа за крайния потребител.
  Основното занимание на свободните "конкуренти" е бързо да направят картел и да уговорят цените. Това Англо/Америкосите няма да Ви го кажат... .

  И т.н. , и т.н. .

 94. 94 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  нещата са като преди 20 години но тогава предприатиата биаха дьржавни и беше забранено назначаването на хора заради рестрикции сега предприатиата са частни и се назначават свои хора и ще се провежда планова инвестиционна икономика

 95. 95 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Интелигентна нация сме това, българите - една от най-интелигентните в света!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 96. 96 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Премиерът е абсолютно прав и шапка му свалям.

  Имаме изключителен късмет като държава да случим на човек, който наистина слага националния интерес над всичко, разсъждава трезво, действа на място и умее изключително добре да преценява ситуацията и да говори.

  Който си мисли, че същността на една реч е чрез сложност на изказа и подбор на сложни термини да ни убеждава в интелекта на оратора, е в дълбока грешка. Всеки може да говори сложно. Още Айнщайн е казал, че нещо е перфектно само когато е максимално опростено.

  Пожелавам на всички вместо само да плюят по форумите да се обединим и със задружен труд, оптимизъм и човечност да преодолеем настаналите тежки времена. 97. 97 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Интересно как само Дневник е публикувал речта - с нищо не може човек да сравни, за да прецени дали пак нещо не е преиначено/изпуснато/прибавено.

  Така или иначе, Бойко явно не си пише изказванията предварително и може мисълта му в случая да скача от една тема на друга, но не виждам да е казал нещо невярно. Ообено това, което е казал за инвеститорите.

 98. 98 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 530 Неутрално

  След подобна презентация на България инвеститорите които се интересуват oт цели държави няма как да не се появят с нова сила да ни дoразглобят . А до тогава листата с обясненията какво ни трябва ще стане още по убедителна.

 99. 99 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Весело

  Речта на Би.Би. сякаш е писана на Позитано 20 от червените шамани на БАН !? Много совецки вятър се вее из нея.
  МОСКВА
  Москва, Москва!
  Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш!
  Ти пак си огнено сърце
  и с ясна пурпурна усмивка бдиш
  над братски стиснати ръце.
  Че блясъкът на твоята зора
  раздра световната тъма,
  че ти като възторжена сестра
  събра на цялата земя
  и радостта, и бурната печал!...
  Москва, Москва!
  сърце от разтопен метал!

  Москва, Москва!
  Пред твоите стоманени врати
  разби се вражата вълна;
  звездата ти с рубинен лъч трепти
  над всяка горестна страна,
  където робът цял живот оре,
  а мре лишен от късче хлeб,
  където пролетарското море,
  възвре от пламъка свиреп
  на петгодишна демонска война.
  Москва, Москва! -
  звезда на нови времена!

  Москва, Москва!
  От своите площади днес мълвиш
  присъда над вековен гнет.
  Сред теб са Лондон, Рим, Берлин, Париж,
  сред теб и целий пролетарски свет.
  И горда в своя блясък и гърмеж,
  с копнеж за сетната борба,
  пламтиш чрез всеки старец и младеж,
  зовеш кат бронзова тръба, и твоя зов веригите руши!...
  Москва, Москва!
  вулкан от пламнали души!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 100. 100 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Те, инвеститорите ще си скъсат обувките и един през друг се надскачат, за да си вложат капиталите в Бъългария.
  Тйъ де Боко ще ги подбира - смех!

  ура и да живей!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK