Младенов: За някои тъмните зависимости са по-важни от модерната дипломация

Николай Младенов

© Красимир Юскеселиев

Николай МладеновРешението на Конституционния съд да отмени текстовете от промените на Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с тайните служби на бившия комунистически режим, ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България. Това заяви външният министър Николай Младенов в официално съобщение по темата.


Според него има сили, за които "запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати".


Политическата воля на Народното събрание, на правителството, на външното министерство и на избрания нов президент Росен Плевнелиев е ясно и категорично изразена и остава непроменена, настоя външният министър. "България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим", посочи още той. Според него тази тема не може "да хвърля сянка върху българската нация" двадесет години след падането на Берлинската стена.
"Точно затова представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност бяха обявени от КОМДОС, ще бъдат отзовани и върнати в страната", продължава Младенов. Той настоя, че днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват България.


"Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия", заключва съобщението, разпространено от външното министерство.


Конституционният съд (КС) днес отмени текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които се въвеждаше забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.


В началото на ноември говорителят на външното министерство Весела Чернева уточни, че няма връзка между решението на КС и подписването на указите от новоизбрания президент за отзоваване на посланици, свързани с ДС.


Позицията на министерството е, че след като встъпи в длъжност като президент на 22 януари 2012 г., Плевнелиев по конституция има право да подпише указите за връщане на дипломати, за което  Министерският съвет внесе предложение в администрацията на държавния глава още през декември м.г. Предложението на правителството към президента да отзове посланиците не е свързано с промените в закона, то е инициирано още преди това и е израз на политическата воля на кабинета, напомни Чернева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK