Апелативният съд ще гледа искането на Пламен Трифонов да излезе от ареста

Пламен Трифонов

© Анелия Николова

Пламен ТрифоновАпелативният съд в София ще гледа искането на Пламен Трифонов да излезе от ареста. Той е единственият задържан за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Тя беше намерена на 10 юли, два дни, след като е била удушена.


Миналата седмица градският съд остави Трифонов в ареста. Според съдия Иван Стойчев, той няма адрес, на който да се изпълни мярка за неотклонение "домашен арест", което създава опасност той да се укрие. Стойчев повтори и становището на апелативните съдии, които в края на юли постановиха, че доказателствата срещу Трифонов са косвени и не са достатъчни за обвинителен акт,но са достатъчни Трифонов да остане в ареста. Според съдията разследването се води обективно.


Защитниците на Трифонов, заявиха че досъдебното производство е водено тенденциозно. Четирите тома, в които са описани доказателствата били "хаотично подредени, не по хронологичен ред".

Адвокатите коментираха, че показанията на единствената свидетелка - Таня Иванова, която твърди че е виждала Пламен Трифонов да ходи в Борисовата градина, а след убийството спира да го прави, били противоречиви. Това ставало ясно от протоколите за разпит - нещата, които Иванова казва пред следователите са различни от тези, които казва пред съда.

Иванова е описала Пламен като "доберман, който всеки момент може да скочи". Според нея Трифонов изглеждал подозрителен и стоял на места, където имало деца. Впоследствие е заявила, че не е била свидетел на агресивно поведение от страна на Трифонов. Според адвокатите изнесената информация в началото на разследването е повлияло на възприятията на Таня Иванова. Те дадоха пример с това, че тя е говорила за синьо шалте и къси панталони - вещи, за които се била появила информация в медиите и които са били на местопрестъплението. Освен това стана ясно, че Иванова е искала да се откаже от показанията си, но е била разубедена да го направи.

Адвокатите заявиха още, че на 18 юли от Пламен са били иззети косми от различни части на тялото. Те са били поставени в един плик, а не в отделни. Този плик не е бил номериран. Защитниците обясниха, че намерените косми по тялото на убитото момиче са сходни само по морфология с тези на Пламен. Но, според тях, това не е достатъчно за обосновано предположение, че той е извършителят. Допълнителна експертиза на космите е изпратена в Австрия, но тя няма да може да даде категоричен отговор чии са те, защото липсва луковица. Изследването ще струва 15 хил. евро.

На местопрестъплението са открити следи, които потвърждават, че там е бил Николай Русинов - Чеци. Той беше посочен от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов като един от извършителите на убийството, но впоследствие на него не бяха повдигнати обвинения. Той призна,че е бил с Яна в нощта на смъртта й. Тогава са правили доброволен секс и са заспали, а на сутринта Русинов си тръгва - около 5.30 ч. и оставя спящото момиче.

Адвокатите заявиха, че според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Яна настъпва между 2 и 3 ч. през нощта. Според разпечатките на телефона на Русинов, около 5 ч. сутринта той е ползвал мобилен интернет в района на Борисовата градина. Подобна разпечатка от телефона на Трифонов, за която имаше информация, че не е приложена към материалите, показва, че той не е бил в района на парка.

Според съдебно-медицинската експертиза Яна е починала от задушаване. Освен това има удари с тъп предмет по главата й, който обаче не е установен. До тялото е намерен мобилният й телефон, върху който има кръв от Яна и отпечатъци от Русинов, стана ясно още по време на заседанието.

Освен това ДНК на Русинов се открива по салфетките със сперма и от слюнката по бутилките, открити около трупа. След като Русинов се предава - на 27 юли той не е бил подлагана на детектор на лъжата, не му е била направена съдебно-медицинска експертиза, въпреки че според адвокатите по тялото му е имало белези, които може да са от Яна, която да се е отбранявала.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK