Смъртният случай в "Шейново" бил заради "системен проблем"

Проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия в БЛС

Проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия в БЛССмъртта на 35-годишната жена в столичната АГ болница "Шейново" е заради системен проблем, който съществува в гинекологията от години. Това каза по БНТ председателят на етичната комисия в Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов.


Според него в гинекологията има спорни стандарти за това кога една жена е започнала да ражда и трябва да бъде приета. Това е и станало причина при едно и също състояние на пациентката първо един лекар да откаже прием в болницата, а след това друг да поиска тя да бъде настанена в лечебното заведение.


Днес представители на етичната комисия на БЛС ще имат среща с екипа на болница "Шейново". "Очаквам да имаме един професионален разговор, защото там работят едни от най-добрите специалисти в България", уточни Миланов.
Той беше категоричен, че лекарска грешка е медицински термин и само друг лекар може да каже дали негов колега е допуснал такава. Професорът е на мнение, че предлаганото от здравния министър десетократно вдигане на глобата при подобен случай няма да промени нищо.


Това изявление провокира министър Стефан Константинов да се обади в студиото на БНТ и да уточни, че той не предлага да се повиши санкцията за лекарите, а за здравните заведения, които нарушават правата на пациента. Той уточни, че преди да приключат експертизите по случая, което ще стане най-рано след седмица, не може да каже нищо повече за смъртта на родилката. Министърът повтори тезата си, че не е съгласен с поведението на лекарите в болницата, тъй като жената е трябвало да бъде хоспитализирана още при първото си идване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK