БСП: Плевнелиев може да отзове посланици, но не и заради минало в ДС

Любен Корнезов

© Юлия Лазарова

Любен КорнезовБСП предупреди днес новоизбрания президент Росен Плевнелиев, че не може да отзове посланиците с досиета с мотива, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС).


Изявлението на социалистите дойде ден след като Конституционния съд (КС) излезе с решение, според което забраната да се назначават за дипломати сътрудници на комунистическия репресивен апарат противоречи на основния закон.  В коментар на позицията на съдиите вчера новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че независимо от всичко, първата му работа след встъпването в длъжност на 22 януари 2012г., ще бъде да подпише указите за отзоваване на посланиците, за които беше оповестено, че са сътрудничили на бившата ДС.


Отзоваването е възможно, но не и с лустрационни мотиви
Днес бившият конституционен съдия и депутат от БСП Любен Корнезов коментира пред журналисти в парламента, че решението на КС е задължително. Според него, макар процедурата да е задействана преди произнасянето на съда ( с приетите през лятото от парламента лустрационни промени в Закона за дипломатическата служба -  бел. ред.), крайният акт, с който става освобождаването на посланиците, е указът на президента.


Затова, по думите му, оттук нататък нито настоящият държавен глава Георги Първанов, нито наследникът му Росен Плевнелиев могат да издадат указ на базата на законови текстове, които реално са отменени от съда и не съществуват в правния мир.


Корнезов обаче потвърди, че посланиците могат да бъдат освободени, но с други мотиви, а не заради принадлежност към ДС.


БСП: Плевнелиев може да отзове посланици, но не и заради минало в ДС

© Асен Тонев


Хипотетично нещата могат да стигнат до импийчмънт


Евентуално решение на Плевнелиев да подпише укази за отзоваване на дипломати с мотиви лустрация, би могло хипотетично да има тежки последици, предупреди Любен Корнезов.


По думите му подобни укази на новия президент подлежат на обжалване пред КС и ако бъдат обявени за противоконституционни, новият президент ще се превърне в нарушител на основния закон в държавата, обясни депутатът от левицата.


При това положение се задейства чл. 103 от Конституцията, според който държавен глава, който наруши основния закон, трябва да бъде отстранен от поста си.


За да се задейства процедурата по т.нар. импийчмънт обаче са необходими подписите на  60 депутати, а одобрението на решението изисква мнозинство от две трети от Народното събрание - 160 депутати. 


Корнезов направи уговорката, че става дума по-скоро за хипотетична възможност, тъй като процедурата е тромава и продължителна. Факт е също, че левицата няма необходимата парламентарна подкрепа, за да прокара решение за отстраняване на президента.


Корнезов: Външният министър да чете НК


Бившият конституционен съдия репликира и външния министър Николай Младенов, който в сряда заяви, че въпреки решението на КС, посланиците ще бъдат отзовани. Корнезов припомни на Младенов чл. 172 от Наказателния кодекс, който предвижда до 3г. затвор за всеки, който "съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения".


"Решението на съда е факт и не може да бъде тъпкано нито с ботуши, нито по джапанки, било то от президент или от външен министър", обобщи Корнезов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK