Тристранната среща де юре не се състоя, пенсионните промени остават висящи

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, социалният министър Тотю Младенов, председателят на КНСБ Пламен Димитров (на преден план) и  Евгений Душков от ръководството на  КТ "Подкрепа" (отляво надясно) дават изявление след срещата<br />

© Анелия Николова

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, социалният министър Тотю Младенов, председателят на КНСБ Пламен Димитров (на преден план) и  Евгений Душков от ръководството на  КТ "Подкрепа" (отляво надясно) дават изявление след срещатаСиндикатите считат днешната среща на националния съвет за тристранно сътрудничество за нелегитимна. Това обявиха след срещата в тристранен формат (правителство, работодатели и синдикати), представителите на КТ "Подкрепа" и КНСБ. По изключение тя беше ръководена от премиера Бойко Борисов заради конфликта на синдикалните организации и председателя й, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.


Според Евгений Душков от ръководството на "Подкрепа" срещата е била опит на правителството да свика формално консултация по предлаганата от него промяна в пенсионната система, за да може да я вкара в парламента. "Категорично заявяваме - няма да участваме в подобно намерение", заяви Душков.


Инициативата за прекратяването на днешната среща всъщност е дошла от работоедателите, обясни пред "Дневник" синдикалистът. Теодор Дечев, и.д. председател на Съюза за стопанска инициатива е заявил, че не е редно да се обсъждат конкретни промени, без съветът да е свикан по надлежния ред - с покани и дневен ред. Двата синдиката са се съгласили и Борисов е предложил да се насрочи ново, легитимно заседание, когато правителството и синдикатите имат готовност да обсъждат предложените увеличение на пенсионната възраст с година и премахване на класовете за стаж към заплатите.


Синдикатите продължават да настояват в момента да не се правят радикални промени в пенсионната система. От думите на лидера на КНСБ стана ясно, че следваща среща на НСТС вероятно ще е през декември след националната демонстрация на синдикатите (на 30 ноември). Тогава съветът отново ще бъде оглавявана от Борисов.

КНСБ е планирала на днешната среща да предложи нормативни поправки, с които всякакви законови промени от трудово - осигурително естество да минават през националния съвет на правителството, работодателите и синдикатите. Целта е да се укрепи ролята на тристранния съвет в трудово-осигуртелното законотворчество, обясниха от синдиката. За целта са нужни промени в правилника за работа на парламента, които да направят невъзможно депутати да внасят такива промени, без те да са били внесени в съвета, обясни Димитров. При сега обсъжданите промени в пенсионната възраст и класа за стаж правителството възнамеряваше да се възползва именно от възможността да прескочи тристранката и поправките да бъдат внесени от народни представители директно в парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK