Съдът пусна единственият задържан за убийството на Яна Кръстева срещу подписка

Съдът пусна единственият задържан за убийството на Яна Кръстева срещу подписка

© Анелия НиколоваСофийският апелативен съд освободи Пламен Трифонов, който беше единственият задържан за убийството на Яна Кръстева, срещу подписка. От мотивите на съда стана ясно, че разследването е компрометирано и от лятото, когато е започнало, не са събрани нови доказателства. Мярката се гледа от съдиите Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов. Миналата седмица Софийския градски съд остави в ареста Трифонов с мотива, че няма постоянен адрес и обоснованото предположение, че е съпричастен към убийството не е разколебано.


Апелативните съдии обаче констатираха точно обратното - към този момент са отпаднали предпоставките за продължаване на задържането на Трифонов. Магистратите смятат, че подозрението, че Трифонов е съпричастен към убийството на Кръстева, е сериозно разколебано. Защитниците на Трифонов представиха декларация, че ако излезе, той ще живее при баща си.


Според съда след четири месеца разследване единственото, което свързва Пламен с местопрестъплението, е морфологичното сходство на космите, но резултатите от експертизата не са категорични, че те са негови.
Тялото на 28-годишната Яна Кръстева беше намерено в Борисовата градина на 10 юли, почти два дни след като е била удушена. Случаят първо беше скрит от полицията, а след обществения натиск ръководни кадри в МВР до такава степен напоително подаваха информация към медиите за доказателствата, че на практика компрометираха разследването.


Свидетелските показания на Таня Иванова и на майката на Трифонов Емилия Иванова също оневиняват Трифонов. Таня Иванова е заявила пред съдия, че на 8 и 9 юли (когато е станало убийството) не е виждала Трифонов в Борисовата градина. Майката на Пламен пък свидетелства, че на 9 юли сутринта със синът й са тръгнали към дома на неговата съпруга. Това се потвърждава и от показанията на Николай Христов, който казва, че е виждал Трифонов и майка му в градския транспорт в споменатия от нея период, обявиха още съдиите.


Според тях подозрението, че Трифонов е убиецът е разколебано и от заключението на съдебномедицинската експертиза, според което смъртта на Яна Кръстева е настъпила между 00.00 часа и 4 часа сутринта. В същото време според показанията на Николай Русинов (първоначално заподозрян, но впоследствие без повдигнати обвинения) той е бил с Яна до 6 часа сутринта, а когато си е тръгнал, тя е била жива.


По този повод съдът отбеляза, че времевите показания на свидетелите по свой начин създават алиби на Пламен Трифонов, защото при настъпването на смъртта на Кръстева с нея е бил Николай Русинов.
В мотивите си магистратите отбелязват още, че експертизите са показали съвпадение на ДНК само с това на Русинов и не се констатирани каквато и да е следа от Пламен Трифонов нито по дрехите, нито по вещите, открити на местопрестъплението.


Магистратите не приеха довода на прокуратурата, че още се събират нови доказателства. Единственото, което обвинението чака е изготвянето на ДНК експертиза в Инсбруг, Австрия, с която трябва да се докаже, дали намерените косми са на Пламен Трифонов.


Според обвинението, докато това се случи, Трифонов трябва да остане в ареста. Съдиите  обаче отбелязаха, че експертизата може да даде отговор дали космите имат връзка с Яна или с обвиняемия.


Освен това по предварителна информация ДНК анализът ще отнеме минимум три месеца, в което време Трифонов не може да бъде в ареста при толкова разколебани доказателства срещу него.


Пламен Трифонов, който пред съда отново повтори, че в нощта на убийството не е бил в Борисовата градина и не е извършил деянието. "Не знам какви са методите на разследващите полицаи и в каква насока работят, но аз не съм бил в онази вечер там". Майката на Пламен, Емилия Иванова, заяви след заседанието, че справедливостта е възтържествувала.


В началото разследването разчиташе именно на нейните показанията. Първоначалната версия беше, че тя е свидетелствала, че синът й не е бил с нея в нощта на убийството и след него е спрял да иска да ходи в Борисовата градина. По-късно тя заяви, че никога не е казвала подобно нещо и че във въпросната нощ са били заедно.

"В полицията ми казаха, че съм отгледала убиец. Държаха се грубо с мен, искаха да ме затворят в някаква стая, за да говоря", каза Емилия Иванова след заседанието днес. На него адвокатите разказаха, че жената е била държана 14 ч. в психолаборатория на МВР. Не са й давали да яде и да пие - малко преди да подпише показанията си са й разрешили чаша вода и една вафла. Тя подписва в 22.30 ч. като твърди, че не е погледнала какво подписва.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK