Реформата на ГЕРБ: Ниски пенсии, замразени осигуровки

Реформата на ГЕРБ: Ниски пенсии, замразени осигуровки

© Надежда ЧипеваПрогнозите, подготвени от експерти от Националния осигурителен институт, върху които стъпва пенсионната реформа на ГЕРБ, показват, че пенсиите в България ще останат ниски до края на десетилетието. Това се вижда от документа, с който capital.bg разполага. В разчетите си експертите на НОИ не разглеждат вариант, при който осигурителните вноски се повишават.


Документът доказва, че ако не се повиши осигурителната тежест, правителството може да свие дефицита в НОИ само с непопулярни мерки и пенсиите се запазят на сегашното ниво, като единствено се индексират според инфлацията. Ще продължи и субсидирането на дефицита от републиканския бюджет


Прогнозите на експертите са базирани върху предположението, че икономическият растеж до 2020 г. ще е между 2 и 3%, осигуровки ще плащат 88% от заетите, като процентът ще нараства с годините, а събираемостта на вноските ще е 95%.
Експертите от НОИ са разработили два основни варианта за пенсионна реформа. И двата включват увеличение от 2012 г. на пенсионната възраст с 1 година и за двата пола – 64 години за мъжете и 61 за жените. Допълнително вдигане на пенсионната възраст с по 4 месеца и за двата пола ще започне през 2015 г., докато тя стигне 65 години за мъжете и 63 години за жените. В този период пенсиите ще растат само до размера на инфлацията.


В първия вариант на реформата обаче се допуска увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула на 1.2, но само за новоотпуснатите пенсии. При втория увеличаването на тежестта със същия коефициент ще важи за всички пенсии. Изплащането им обаче ще бъде по-скъпо.


Повече за разчетите на НОИ четете в броя на Капитал daily от 25 ноември.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Жените живеят по дълго от мъжете, а се пенсионират по-рано, това не е справедливо. Идеята някога е била, предвид че съпруга е със средно 5 години по-възрастен, семействата да излизат в пенсия по едно и също време.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Те толкова могат.
  Хайде сега садомазохистите да се прехласнат пак

 3. 3 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Лошо ни се пише. Като чета, не знам въобще струва ли си човек да дава пари за пенсионно осигуряване.
  За да ви разведря един виц от нета :
  Идеалът на Дянков за жена е 90-60-90. Т. е . жена на 90 години с 60 години трудов стаж и пенсия от 90 лева.

 4. 4 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ми, толкоз могат хората!

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Как от 2012 г., като премиерът Боби Борисов и Монката Дянков подписаха споразумение със синдикатите и работодателите, че възрастта за пенсиониране ще се увеличава от 2021 до 2025 г., а Тотю има ГРАФИКИ, че с мъдрите си мерки партията няма да допусне дефицит в НОИ!? Сега някакви експерти саботират правителството на партията!!! Как е възможно партията да сподпише споразумение, Тотю да има графики, а експерти да правят сметки с увеличение на възрастта не по плана на партията?

 6. 6 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Честито на печелившите!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 655 Неутрално

  3-вариант
  МВР, МО, Правосъдие, митници и други подобни хубавци да се пенсионирАт на общо основание. Както това правят кранистки, хлебари и др. Изключения - подводничари и летци, та да е спокойна Мика ЗАйкова

 8. 8 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1128 Весело

  осигуровки ще плащат 88% от заетите, като процентът ще нараства с годините, а събираемостта на вноските ще е 95%.
  --------------------------------
  На фона на действителността това е несериозно и твърде нереалистично, за да бъде база за прогнози на експерти. Някой пак е летял в облаците.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 9. 9 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Весело

  Що цакате минуси бе??? не ви ли харесва вицът?

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Ами да изготвят и един вариант с премахване на ранното пенсиониране,спиране на 20- те брутни заплати , плащане на пенсионните осигуровки от заплатите на държавните служители - тогава може да се окаже че има възможност и да се намали пенсионната възраст !

 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#7] от "acarid": Сега видях че имаш същото предложение , но добре е че все повече хора разбират къде е коренът на злото в пенсионната ни система !

 12. 12 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  събираите си парите в сметки или фондове персонални и на старини си ги взимаите всичко друго е пълна измама .

 13. 13 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Вярва ли някой наистина, че бившия дребен чиновник от СБ и американски гражданин Дянков му пука за бившите му сънародници, за тяхната житейска трагедия, за мизерията на децата им, на родителите им и за десетилетието на бедност и икономически колапс, който вече им обещаха
  Маркози и сие ?!?


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А, казват ли дотогава живи пенсионери дали ще останат?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 434 Весело

  Братя и сестри, така и не разбрахме покрай пълното неразбиране на г-н премиера, от какво разбира неговият вице-премиер и финансист - г-н Дянков от Ловеч. Моля, подкрепете инициативата: http://www.facebook.com/pages/Нека-издадм-за-пръв-път-и-на-българск-език-дисертацията-на-Симен-Дянков/172786016104980?ref=ts

 16. 16 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#11] от "do":
  Има още доста канали по които се източва НОИ. Но може би е по-добре бюджета да продължава да плаща осигуровките на държавните. В противен случай им се увеличава брутната заплата а от там и базата за 20-те заплати и пенсиите. А и едни такси за банките се спестяват. Всичко плащаме ние така или иначе.
  Това са мои предположения...
  Нека някой финансово образован да обясни, но ми се струва че Костов на времето го е помислил това.

 17. 17 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Айде, стига са се "тюхкали". Само за една седмица могат да накарат работодателите да започнат да осигуряват работниците върху сумата, която дават в действителност на работника. Стига да си приемат закон, който да е достаъчно строг, пък да видим някой дали ще смее да дава пари, без да са отразени във фиша за РЗ. Сега се надлъгваме с държавата. Те знаят какво правим, но понеже уж всичко е законно, всеки си трае. Ама парите за пенсии ги няма. Ченгетата и военните също да си плащат ДОО. Какви са тези глупости - бедните да издържат армията и полицията? Накрая и по една шапка пари им дават. Нека си получават високи заплати, съответствуващи на степента на риска, но да не се дават никакви такива суми преди пенсия. Стига толкова. Гювечът свърши. Няма пари. Има начин за действие, но никой не иска да започне сериозно да работи по въпроса. Не знам защо.

 18. 18 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#17] от "mik2":
  +, но...
  аз като самоосигуряващ се имам спад в доходите 30% последните години.
  За чии Х.. ми е да плащам вноски вурху 2000лв. примерно?
  За да си подържат високия стандарт по министерствата. И да раздават по 20 заплати на 45-год. здрави и прави мъже и жени?

 19. 19 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ей за туй неа млади ора у таз българия .. щото дигат пенсионната възраст и тез дет са на по 60 години и дето трее са пенсионирани бачкат и само заемат работните места aI gtfO deba i durjavata prosta ...

 20. 20 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  [quote#17:"mik2"]Само за една седмица могат да накарат работодателите да започнат да осигуряват работниците върху сумата, която дават в действителност на работника. Стига да си приемат закон, който да е достаъчно строг, пък да видим някой дали ще смее да дава пари, без да са отразени във фиша за РЗ. [/quote]
  Знаеш ли защо не го приемат? Наистина при достатъчно строг закон работодателите ще започнат да плащат реални осигуровки. В този момент, обаче, 80-90% от работниците ще трябва да прежалят 20-30% от заплатите си, защото РАБОТОДАТЕЛЯТ ПЛАЩА Т.НАР. ВНОСКИ "ОТ РАБОТОДАТЕЛ" ОТ ИЗРАБОТЕНОТО ОТ РАБОТНИКА. Тогава ще има прекалено тежки сътресения, за да си го помислят даже и герберите с техния коефициент на политическа интелигенстност.

 21. 21 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 381 Гневно

  Това в момента НЕ Е ОСИГУРЯВАНЕ.
  НЕ СА ПЕНСИИ.
  Събира се ЗДРАВЕН и ПЕНСИОНЕН ДАНЪК.
  Плащат се ПОДАЯНИЯ с пари ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ,като част от подаянията се покриват от здравния и пенсионния данък.
  Организират се дни на гнева по телевизиите,като половината от новините са изпълнени със съсипани от лични трагедии хора,които биват провокирани в мъката си да говорят,че ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ Е ТЪРГОВИЯ.
  И цялото това телевизионно безсрамие,при положение,че БОЛНИЦИТЕ И ПОЛИКЛИНИКИТЕ ПО ЗАКОН СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА !?!?!?
  И че няма по света държава,в която ЛЕКАРИТЕ ДА СА ТАКА НИСКО ПЛАТЕНИ.
  Впрочем "заплатата" на лекар в държавна или общинска болница или поликлиника в България е точно колкото ПОРЦИОНА НА УЛИЧНА КОТКА в белите държави.
  ПЕНСИИТЕ НЕ СА И ТОЛКОВА.....

 22. 22 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Не знам колко достоверни са тези прогнози на тези експерти, но защо винаги започват всички пенсионни реформи с вдигане на възрастта и стажа за пенсиониране! Защо не започнат от осигуряване на всички работещи върху действително получаваните брутни трудови взънаграждения, увеличаване на събираемостта, увеличаване на осигурителната тежест (това почти е ясно че няма да стане защото ще засегне т.н. работодатели и защото уж с ниските данъци, вкл. и ниски възнаграждения и осигуровки привличаме инвестиции)! Хахаха привличане трънки! Привличаме само разни дребни мошенници, които ни експлоатират (в буквалния смисъл), като не плащат не само осигуровки но и заплати на работещите при тях- вж. многобройните шивашки фирми). Та винаги от такива реформи страда наемния труд (милионер пенсионер няма).

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Гневно

  Няма реформа в пенсионната система - има запазване на привилегиите за работещите на държавна хранилка и прехвърляне на тежеста от това върху "матриала"??????

 24. 24 Профил на jass
  jass
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "атанас":

  Няма случай, в който работодателят да вади парите от своя джоб. Те винаги се удържат от заплатата на работника, независимо дали продава в магазин или работи в банка. Това са разходи за работна заплата и те се калкулират, когато предлагаш на някой определена заплата.
  Друг е въпроса, че няма никакво значение кой на какво плаща, системата е болна и неработеща и положението само ще бъде закрепяно, докато тотално не се разпадне. Индивидуални партиди е единственият отговор. Виждам това и като начин българите най-най-накрая да започнат да поемат лична отговорност за себе си и за това какво се случва в живота и държавата им, а не да имат постоянно някой виновен и да очакват свише да им наредят нещата.

 25. 25 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Гневно


  Ще споделя само едно.

  Властта в България се упражнява от една МУТРА!
  Мутрата няма способности за политически правилни решени, но по-важното НЕ ЖЕЛАЕ да променя нищо!

  Милиони бяха похарчени по 'медии" и "агенции" за да се изгради от една МУТРА образ на "евро-спасител за развитие".

  ОБАчЕ задачата на МУТРАТА е да крепи властта до тогава, до когато нещата толкова се разложат, че "под натиска на обстоятелствата" се състави "коалиция на националното спасение" от МУТРИ/чЕНГЕТА/ДСари ( ГРОБ/БСП/Д(П)С).

  Междувременно МУТРАТА гледа две неща:
  - да си ДОнатъпче джобовете като закриля незаконни пивоварни и групировки като ТИМ,
  - да не се разсъхне "големият шлем" на Русия.

  Толкова!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 26. 26 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ЗАЩО никой не поставя въпроса ,КАК ДА НАКАРА ТЕЗИ ОТ ГЕТАТА ДА РАБОТЯТ.
  И да ВНАСЯТ ДАНЪЦИ и ОСИГУРОВКИ.
  Каква е тая извратена "солидарност" на ПЕНСИОННИЯ и ЗДРАВНИЯ ДАНЪК,когато с парите от тези данъци се отглеждат в гета огромни маси неуко,без образование,неработещо,без професия население,което няма никакъв стимул да се образова и работи.
  Да не говорим за внасяне от негова страна на пенсионни или здравни "осигуровки",че и данъци.
  Защото знае,че "солидарните" балъци-българите ще бачкат и ще снасят додето са живи.

 27. 27 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Любопитно  [quote#26:"messiah"]ЗАЩО никой не поставя въпроса ,КАК ДА НАКАРА ТЕЗИ ОТ ГЕТАТА ДА РАБОТЯТ. [/quote]


  То за грамотни и можещи българи няма работа, някой се вайкат, че циганите не работели.
  КАКВО ДА РАБОТЯТ неуките, невежите, неможещите?

  Нека да ги накарат да се образоват пък другото после.

  Иначе що да не ги "оставим да измрат от глад"!
  Или пък да им организираме "camps"!

  Нещо на нацизъм избива.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#24] от "jass":

  И аз съм за персонални, поименни, онаследяеми, олихвени пенсионни вноски, които да формират бъдещите пенсии!!!!

 29. 29 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Гневно
  До коментар [#10] от "do":

  Да ама Рапона и подопечните му рапончета,мълчат като комунисти на разпит.По този въпрос ни дума,ни вопъл ни стон.

 30. 30 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  НИКАКВИ ПЕНССИИ ИЛИ ЗАПЛАТИ.ПРОСТО УМРЕТЕ ЗАШТОТО ГЛАСУВАТЕ ЗА ПРОСТАЦИ И ТАКА ВИ СЕ ПАДА!!!!

 31. 31 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "messiah":А на мен като медицинска сестра ,половин порцион на котка в белите държави.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Да се премахне ДОО във всичките му форми,здравни и т.н.осигоровки.Да се даде на хората възможност да избират,къде,как и защо да се осигуряват или,не!Стига с този рекет,който задушава икономиката отвсякъде,с едничката цел,да осигури доходите на една армия хрантутници,и крадци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Елементарно е:
  Прави се обществена поръчка за управление на НОИ за години напред.
  НО,която ще се следи и одобрява наистина от обществото.
  Който представи удачен,изпълним,реален план - печели.
  Иначе е безсмислено и внасянето,ии съществуването на системата.

 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#28:"dobrich"]И аз съм за персонални, поименни, онаследяеми, олихвени пенсионни вноски, които да формират бъдещите пенсии!!!! [/quote]

  Тебе пък кой те пита?

  Това дето го пишеш, имаш ли най малка представа какво означава и как действа? И въобще действа ли някъде?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Весело

  До коментар [#35] от "др. Иванов":

  хехехехехе........Товариш Иванов, в много държави е така! Или си мислиш, че аз съм измислил тази система?…

 37. 37 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Ще продължи и субсидирането на дефицита от републиканския бюджет"
  С колко? Колкото да кажете, че дофинансирате?
  Извадете от пенсионната системата МВР, МО, социалните пенсии, държавните служители, които никога не са се самоосигурявали и тогава ги финансирайте, да видим какво ще се получи.
  Това е геноцид.
  ББ, който се жалва, че му е ниска заплатата, да пробва да живее 1 месец със 200 лв, да го видим. Една англичанка пробва с 400 и се ужаси.
  Костов даваше 13 пенсия, но бил черен и грозен
  Станишев даваше по 50 лв за Нова година, не за Коледа, щото е атеист
  Сегашния /не го знам какъв е/ 2 години вече даже и индексиране с инфлацията не е дал

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В кои държави, на колко години се пенсионират там и колко човека си получават пенсиите? На трето място сред най-големите страхове на американците е дали фондът в който са им пенсиите ще им ги изплати.
  Какво ще спестиш, когато астин мартин през 1965 г. е струвал 5000 лири, а след 40 години струва 450 хиляди. Какво ще си купиш с тези пари? Прочутата чилийска пенсионна система в момента изплаща по 20% от последната заплата.
  Ние сме вехтошарите в политиката. Винаги купуваме това, което другите са изхвърлили на боклука!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на ко прайм ся?
  ко прайм ся?
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Още от създаването си ГЕРБ нещо не ми паснаха, не ми вдъхваха грам доверие и нещо гадничко, подличко долавях в самата абвеатура на партийката ГЕРБ, а то какво било - Голямата Еб@вка с Работещите в България!

  gstar
 40. 40 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#21:"messiah"]Плащат се ПОДАЯНИЯ с пари ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ,като част от подаянията се покриват от здравния и пенсионния данък. [/quote]

  Като погледнеш цифрите, ще разбереш, че това не е вярно

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Осигуровката в БГ всъщност е данък. Следователно дълг на всеки трезвомислещ данъкоплатец е да направи всичко възможно да плаща, колкото се може по - малко.

  Закона дава много варианти

 42. 42 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#30] от "glupakat":

  Ние всеки път гласуваме изглежда за простаци,които милеят за всичко друго ,а не за народа си! КОГАТО НАМАЛЯТ ДЪРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ ОТ 40% НА 30% ОТ БВП НА СТРАНАТА И НАПРАВЯТ ОЗДРАВЯВАНЕ НА СИСТЕМАТА НА НОИ - ТОГАВА ДА ГОВОРЯТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ!!!

  stefanova
 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Весело

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  ...."астин мартин през 1965 г. е струвал 5000 лири, а след 40 години струва 450 хиляди"....хехехехехе.....Твариш, ние не мечтаем за такива коли на пенсионна възраст!? Ти очеизвадно си правиш подобни сметки + почивка на Карибите? …

 44. 44 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#33] от "lz2":

  Кой да го направи това..? Тия дето ни ги натресохте ли?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 45. 45 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Последният за затвори вратата.

 46. 46 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По ултраляво правителство от това не е имало:
  Бой по бизнеса и по всички, които се грижат сами за себе си;
  Запазване на всички привилегии и доходи на заетите на държавно
  Демагогски приказки за реформи и орязване на тези привилегии доходи

 47. 47 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Съгласен съм с мнението Ви. Пенсионните фондове не са панацея. Евентуално те може и да подпомогнат пенсията от солидарния стълб, ако:
  1. Намалят драстично таксите, които се събират от партидите на осигурените лица /а те са фрапиращи/.
  2. Управляват средствата с грижа на добрия търговец /само дето не знам кои ще предпочете чуждия пред своя интерес, бидейки частни фирми/.
  3. Всички се осигуряват на реалните си доходи.
  4. Всички работят.
  5. Има адекватна събираемост.
  6. КФН не спи, а започне да изпълнява реално задълженията си.
  7. И още много други немаловажни условия.

  Но май започваме да говорим за едно идеално общество, в което всичко и всички работят. А тогава пенсионните фондове не са нужни, нали ?

 48. 48 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#43] от "dobrich":

  Не е проблем, че ти хабер си нямаш от икономика, а че на твоя акъл са почти всички пишман икономисти като почнеш от Каролев, през нещастниците от института по еди какво си, та до министрите. Давам ти пример за действието на инфлацията, а не те карам да си купуваш спортна кола. Това не го ли чаткаш? Не схващаш ли, че къщата, който преди 40 г. е струвала 15-20 хил. долара сега е 200-300 хиляди и, че твоите вноски ще са напълно обезценени, затова и тези, които преди 35 г. започнаха да плащат тези вноски в Чили в момента взимат по 20% от последната си заплата, а тези на солидарната система в най-пишман държавите взимат по 50-60%.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 49. 49 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ": гласувай народе, гласувай пак за ГЕРБ и тогава съвсем ще те загробят - стадо овце

 50. 50 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Каквото и да си говорим, ако човек не е лично заинтересован да внася повече, никакви силови мерки не могат да го накарат да го прави. Масовото укриване на осигуровки в момента не е причина а следствие от неработещата пенсионна система. А вдигането на пенсионната възраст, респективно намаляване на годините за получаване на пенсия още повече демотивира хората, които са далече от пенсия да участват в този филм.

 51. 51 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#5] от "svoboden": всяка линия успоредна с линията на партията е права линия

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Гневно

  До коментар [#48] от "др. Иванов":

  При тази инфлация не би трябвало да са обезценени толкова? А ако наистина това се случи - нека едва тогава държавата да излезе на сцената с нейните финанси! А не както е сега - на калпак!? А разликата социална пенсия за човек без ден трудов стаж и минимална пенсия за пълен трудов стаж да бъде 20-30 лева!!!??? От къде накъде...

 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз съм бил работодател в България при соца, ранния и късния преход, бил съм и в Ю.Америка и познавам законите. Здравната система, изградена на здравна каса, рухна навсякъде, не само в България. Същото е и с пансиите. Най-правилен беше начинът при Тодор Велики, който е и най-разпространен в света, защото не Тошо го е измислил, а го е копирал. Най-сигурни и добре са пенсионерите в Дания, защото тяхната система и изцяло държавна. Ханс си плаща данъци на държавата, тя му дава пенсия. Има смесени системи, основна солидарна и индивидуални вноски, но практиката е, че си получаваш порите само от солидарната, другите дават фира по трасето.
  Нищоя система не може да издържи при вноски под 30%, защото опираме до смятане, даже не математика - 40 години по 30% вноска ти дават натрупване за 12 години, ако получаваш 100% от средната заплата за тези години + лихвите или 15 години при 75-80% от средния сбор на заплатите +лихви. При 20% вноски и 40 г. труд спестяваш за 8 години пенсия, т.е. трябва да се пенсионираш на 70-72 г. за да издържи системата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Те толкова могат се разбра отдавна ама приказките и обещанията към простия матрял са огромни . Не че БСП са стока ама ако в момента управляваше БСП или друга партия милиционерите от ГЕРБ щяха да вият че така не може .проблема е че опозицията е скапана или купена за да се скапе цяла България

 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "dobrich":

  Не влизай в материя, толкова специализирана, че даже аз я знам повърхностно. Кай е по-заслужил за пенсионната система, работилия 30 години ерген или дядо Генчо и баба Пена, дето са копали на полето, но са дали 5 деца работещи и плащащи вноски? Затова и почти навсякъде по света има ергенски данък, какъвно имаше при Тошо, без значение как е кръстен.
  Този дето не внася, нали плаща косвените данъци наравно със всички, а в момента те дават 7-80% от приходите Това са неща за хора с глави като руски телевизор, а за съжаление по тях на държавно ниво расъждават най-големите тиквеници!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Т.е. 22 годишната мизерия се очертгава да стане 30 годишна.
  Оскотял народ лесно се управлява с тояга най вече - морков му се дава полусплут и то по нарядко!

  ура и да живей!!!
 57. 57 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#30] от "glupakat":

  Получаваш 100 плюса ама тази табела трябва да се закачи на врата на всеки нещастник който гласува за мизерията и да се прекара с един по дебел кол през целия град за да го видят всички що за стока е .

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  90/60/90
  Идеалната жена според Дянков!

  90 годишна пенсионерка с 60 години трудов стаж и 90 лева пенсия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#32] от "liolio":

  Сега нека висят по площадите като нямат с какво да мислят лощото е за умните хора които трябва да търпят простаците ..

 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#55] от "др. Иванов":

  Защо се отклоняваш от темата? А иначе и аз съм за ергенски данък.

 61. 61 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#42] от "stefanova":

  А защо не мислихте преди да гласувате а а мислите когато Ви го ннадянат

 62. 62 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#3:"drago62"]Като чета, не знам въобще струва ли си човек да дава пари за пенсионно осигуряване. [/quote]

  Естествено не си струва, ама е задържително...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 63. 63 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Досега никой не ми е отговорил на въпроса защо да не е по-добре да слагам вноските в едно чекмедже настрана за старини, а не да ги давам на държавата

 64. 64 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  Не виждам за какво се спори 65 евро пенсия пецакване на всички осигуряващи се за увеличение 3,5 Евро . Издръжка на човек минимум 250 Евро на месец това е геноцид и виновното правителство да се съди за геноцид спряно българския народ май вече магистралите не се чуват а .

 65. 65 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Рано или късно частните фондове ще бъдеат национализирани в България.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 66. 66 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#63] от "kr":

  Отговарям защото трябват магистрали и рязане на лентички и трябва някой да се парави на благодетел с твоите пари ..аз дадох ,Дянкоф намери , къде ги намирате бе в тази мизерия ..

 67. 67 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#65] от "кинти":

  Те вече са превърнати в асвалт от АСВАЛТ Ефенди

 68. 68 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Прогнозите, подготвени от експерти от Националния осигурителен институт, върху които стъпва пенсионната реформа на ГЕРБ, показват, че пенсиите в България ще останат ниски до края на десетилетието."
  Не разбрах само каква е връзката между краят на десетилетието и ГЕРБ...

  Такааа...
  Тази пенсионна система за жалост води началото си от едва 15 ина години - демек след хиперинфлацията. Хората са си плащали вноските и преди това разбира се, но лошото управление от страна на държавата в първите 7-8 години от прехода доведе до изключително обезценяване на средствата, с които разполагаше НОИ.
  После - разчетите за реалните възможности за изплащане на пенсии са доста остарели и неточни. При сегашното състояние на икономиката ни, както и при този брой на заетите не можем да си позволим да заплащаме за ранно пенсиониране на толкова много служители. Не можем да си позволим като държава да плащаме и за вноските на държавните служители - около 560 млн. лева за 2011 г., още повече, че по такъв начин ощетяваме други сектори като здравеопазване, образование и култура например.
  Друго - сега по груби сметки пенсиите са около 30 % от заплатите, които сме получавали, докато сме били на работа. Малко е нали? Има и таван на пенсиите, който ощетява допълнително тези, които се осигуряват на максималния осигурителен доход. - така че, ако се вдига би трябвало пропорционално да се вдигне и тавана на пенсиите.
  В потвърждение на всичко това сега има дотиране на бюджета на НОИ с част от данъците, които плащаме, като по последни данни дефицита в НОИ е вече почти 2 млрд. лева.
  Моето предложение за дълбоки реформи е следното:
  1. Детайлен преглед на професиите и длъжностите, които се пенсионират по-рано. Да останат само наистина рисковите такива - патрулиращи полицаи, миньори, военни, които учавстват в мисии и т.н.
  2. Размера на обезщетенията при пенсиониране да стане еднакъв за всички категории труд - т.е. максимум 6 заплати.
  3. Индексиране на заплатите на държавните служители еднократно така че да им бъде покрит размера на осигуровките и оттам нататък всеки за заплаща своята лична част от размера им.
  4. Премахване на класа за прослужено време за дължавните служители - пак първоначално еднократно индексиране, за да не са ощетени и оттук нататък, ако има атестации да се правят на база на реалната им работа и принос в системата.
  5. Плавно увеличаване на пенсионната възраст в рамките на 6 години с по шест месеца - т.е. да се увеличи с три години примерно в 2017-2018 г.
  6. Увеличаване на осигурителните вноски пак плавно - може да се приложи и схемата по предходната точка.
  7. Криминализирането на осигурителни вноски доколкото разбирам ще влезе във закон, така че няма да го коментирам допълнително.
  Доколкото разбирам министър Дянков има смелост да поиска подобни реформи - сега остава да видим дали премиерът Борисов ще го подкрепи в това изключително трудно и непопулярно начинание, което може да коства и загуба на изборите след 2 години...
  Ако искаме европейски пенсии - това е!
  Иначе не само ще си останат малки, но в близко бъдеще държавата ще има проблем и със самото им изплащане!

 69. 69 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Любопитно

  "Реформата на ГЕРБ: Ниски пенсии, замразени осигуровки"
  -Или "окончателно решение" на пенсионните проблеми:"Все по-малък брой пенсионери-все по-високи пенсии",но само докато изчезнат пенсиите и пенсионерите..
  Има желаещи да се пенсионират-има проблеми,няма пенсии и пенсионери-няма проблеми с пенсиониране и размер на пенсиите.

 70. 70 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  [quote#68:"theanalyser"]Доколкото разбирам министър Дянков има смелост да поиска подобни реформи - сега [/quote]

  До коментар [#68] от "theanalyser":

  какви реформи на пенсия от 65 Евро стига сте лъгали хората с вашата некадърност .. зашо не го казахте това преди изборите да видите резултата а ...

 71. 71 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Как така ГЪРЦИТЕ имат пари да плащат на пенсионерите по 2000 ЕВРО НА МЕСЕЦ ПЕНСИЯ,а тук нямат.
  Някой ще каже,че в Гърция НЕ СЕ ГОТВЯТ ДА СТРОЯТ АЕЦ.

 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Реформата на ГЕРБ: Ниски пенсии, замразени осигуровки..))
  ................................................
  Вижте сега ..Който верваше в комунизЪма , си го ИЗГРАДИ - за себе си ..Другите МУ гласуваха ..Сега , какво искате ??
  Да не искате Боко и цветито - да са на български пенсии?? Или златевчето или тимаджийте , или сикаджийте и другарите от БКП-ДС , ръководили ни десетилетия кък светлото бъдеще ??
  В комунизЪма - всекиму , според собствените банкови СМЕТКИ -другите да го ду...и д не забравят - ПАК да им гласуват :)))
  Цецо ще ви обясни - за кого- ако сте забравили ..))

  BIG AL
 73. 73 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз никъде не съм казал, че съм гласувал за Герб, господине, а другите избори са далече и още е рано да ги мисля...
  А тук говорим за пенсионна система, не за партии.
  Партиите са до време, а с пенсията трябва да караш до...

 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А иначе , един стар икономист, преди още 20 години ми каза ; НЯМА просперитет на държава , в която един работещ носи на гърба си - един пенсионер и един ученик/студент/..
  Това е положението..А когато и кримита те управляват , тогава става и още по- зле ...

  BIG AL
 75. 75 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не е ли ясно вече, че това правителство не е в състояние да се справи с кризата и измисля какви ли не тъпи мерки, раздува балони, вместо да си подаде оставка, както постъпиха много от управляващите в ЕС. Пълен цинизъм е да прехвърлиш тежеста върху пенсионерите и хората пред пенсия, защото те са най безащитните хора. При растяща безработица всред младите и трудоспособни хора да увеличаваш годините за възраст и стаж, при това да премахнеш и класовете, т.е парите за квалификация на работника на пръв поглед е безумие, но това се прави защото нуждите на старите работници са много по-малки от нуждите на един млад работник. Т.е. в интерес на капитала. Да замразиш пенсиите на сегашния мизерен минимум е престъпление отиващо към чист геноцит към собствения си народ. И това се прави единствено с цел обагатяване на управляващата камарила, за да могат да се раздават бонуси, да се осигурят пари за купуване на избори и масмедии, които да ги венцехвалят. Да властват и се обогатяват!

 76. 76 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#33] от "lz2":
  Този път си тръгнал против Партията!
  Въпреки, че това е най смисленото предложение, при неговата реализация правителството ще падне на втория месец.

  pastor
 77. 77 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#1] от "gripen":

  Кой гледа внуци у нас? Освен това жените имат критическа и не са толкова работоспособни така или иначе след това. Има си причини

 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  Много садистично бе. Тая Мутра сърце няма. Да забие ножа до дръжката на избирателите си само месец след изборите. Но матряла да благодари щото има и по-лошо - маймуната може да въведе трудова повинност за стадионите, магистралите и БДЖ. Мощно бригадирско движение да работи на Алея Първа, летище Балчик и пистите в Банско. Спестяванията да ги национализират, а върху пенсиите да сложат 60% данък. Колко му е.

 79. 79 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Доста преувеличено е това, което прави ГЕРБ да се нарича "реформа". Самите те не са наясно какво правят, а думата "реформа" предполага някакви целенасочени действия.

 80. 80 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#7] от "acarid":

  Магистратите се пенсионират при навършване на 65 г., така че въпросът с правосъдието е малко по различен, там проблемът не е възрастта на която се пенсионират.

 81. 81 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Току що слушах изказването на Свинкя Фидосова.Правят реформи хората,всички искат да ги провалят,скити договори по чекмеджета и тем подобни шменти капели.Но отново виждам,че повечето от коментиращите във форума се делят на за и против ГЕРБ и БСП,ГЕРБ и Синята коалиция,хайде да не ги изреждам всичките.Пак не сте разбрали,че почти всички сме откъм е......ната страна.И колкото повече са неразбиращите,толкова повече крадливият политически елит ще ни яха.

 82. 82 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Някой дали може смислено да обясни съществуването на НОИ. Една огромна администрация, която дублира дейности на други огромни администрации - НАП, финансовото министерство, социалното министерство и ред други ДА. А основното е, че тя разпределя пенсии, чийто размер в най-голяма степен зависи от трансферите от бюджета. Освен това и събирането на осигурителните вноски по т.нар. първи стълб малко се различава от начисляването и събирането на данък. И нормата е еднаква за всяка категория, и вноските са задължителни, както са и данъците. Нали никой не си мисли, че някакъв държавен фонд или институт може да бъде управляван по-различно от самата държава и да бъде по-стабилен и успешен от самата държава. (А аз лично не познавам и частен фонд, чиято доходност за 40-50 г. да е по-голяма от растежа на националната икономика).

  Наистина пенсионната система се нуждае от реформа, но тя трябва да стане след преосмисляне на пенсионното осигуряване. Нещата не са сложни.

  Държавата има конституционно задължение да осигурява пенсии. Първият стълб на пенсионното осигуряване е задължението на държавата. Нормално е този стълб да се финансира от бюджета, а не от някакъв измислен НОИ. Парите от осигурителните вноски пак ще са толкова, но пенсиите няма да бъдат намаляни с разходите на НОИ. И когато икономиката расте, ще растат и пенсиите. Това е естествено. Естествен е и солидарният харктер на тази част от пенсионното осигуряване. Ние, с нашия труд плащаме пенсиите на нашите родители, с труда на нашите деца ще се плащат нашите пенсии, а пенсиите на децата ни - от труда на техните деца. И така докато има държава. А ако задължителните осигурителни вноски се трансформират в данък "държавно обществено осигуряване" ще отпадне и проблемът с осигурителните вноски на държавните служители.

  Гражданите имат конституционно право да изберат и друг начин за пенсионно осигуряване. Това са втория, третия и петдесетия стълб. Всеки може да си внася колкото иска и в който си иска пенсионен фонд и в каквато сам си договори лична пенсионна партида. Ако гражданинът реши, може да плаща издръжката на служителите и шефовете на колкото си иска пенсионни фонда срещу обещанието индивидуалната му партида да бъде онаследяема. Тук задължението на държавата е само да създаде законодателната рамка.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 83. 83 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Модел на осигурителния принос:
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/08/08/pensions/

  Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

  911 – Принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ пак нанесоха доходност
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/22/911-mega-fack-private-funds/

 84. 84 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#81:"neznaiko_2011"]Току що слушах изказването на Свинкя Фидосова.[/quote]
  Моля, да не обиждаме животните. Свинете не заслужават такова негативно отношение.

 85. 85 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 434 Гневно

  От къде идват парите за пенсии в България сега?
  Парите за пенсии в България сега идват от събираните данъци и държавни такси, включително ДДС, мита и акцизи, както и от осигуровките като вид данък! Така че пълна илюзия е, че би било възможно хората днес да работят и да доживеят достойно старините си! За 2010 г., по данни от НСИ, естествения прираст на населението е отрицателен. Към 2011 г. в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване са заложени приходи от осигуровки за пенсии през 2011 г. от 3 милиарда лева. Разходите на фонд „Пенсии“ през същата тази година за сметка на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет са 6 милиарда лева. Това означава, че при сегашната пенсионна система са нужни допълнителни 3 милиарда или 100% повишаване на приходите от вноски за пенсия, за да се постигнат около 40% от работната заплата на всеки и системата да може да се самоиздържа.
  Има ли нужда от реформа изобщо?
  Изглежда че има нужда от радикална пенсионна реформа, защото съдейки по това, че продължителността на живота на хората ще се увеличава постоянно, трябва да се увеличават осигуровките за пенсия и/или пенсионната възраст ще трябва да се увеличава, като пред обществото стоят следните въпроси:
  - Колко да бъдат вноските за пенсия?
  - Какъв да бъде размера на пенсиите?
  - На каква възраст да става пенсионирането?
  При отговорите на тези въпроси трябва да се водим от следните принципи:
  - Размера на осигуровките да бъде максимално нисък
  - Размера на средната пенсия да бъде максимално висок
  - Осигурителната система трябва да запази солидарността, като измери реалния принос на всеки към системата и на база на този принос да изплаща пенсията му.
  Какво става с частните пенсионни фондове?
  В частните фондове за допълнително-задължително пенсионно осигуряване в България за всички родени след 1959 г. трябва да се внасят 5% (7% след 2016 г.) от доходите им задължително в универсални пенсионни фондове, като има и опцията за допълнително доброволно пенсионно осигуряване срещу държавни преференции при данъчното облагане. Отделно от това работещите при първа и втора категория труд се осигуряват задължително в частни професионални пенсионни фондове. Държавата трябва да поощрява гражданите да инвестират в индивидуални пенсионни сметки на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване чрез ползване на данъчни преференции и въвежване на мултифондовете като избор за инвестиции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK