Между 5 и 7 родилки умират всяка година в България

Между 5 и 7 родилки умират всяка година в България

© Анелия НиколоваВсяка година в България умират между 5 и 7 родилки, съобщи пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Той прогнозира, че и догодина ще има 4-5 смъртни случая, но в същото време заяви, че обществото не узнава, когато лекарите буквално връщат родилките "от оня свят".  Допълни, че равнището на смъртните случаи е малко над средноевропейското.


Константинов обеща, че до седмица ще бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на родилка преди два дни в софийската общинска болница "Шейново". Повтори, че виновните ще бъдат наказани.


Министърът констатира, че здравеопазването се комерсиализира. Потвърди, че на починалата жена са взети пари, за да й бъдат прослушани тоновете, което в други болници не се заплаща, защото се отнася към клиничната пътека. Министърът откри противоречие и в това, че в болницата са отделили време да й издадат фактура и касова бележка, но не и да й поднесат за подпис документ за отказ да постъпи в болница с обяснението за голяма заетост.
Трябва да откъснем работата на лекарите и постъпленията към лечебното заведение, каза министърът. "Сега се знае, че с идването на 1 родилка болницата ще вземе 500 лв. и колкото по-малко стои тя там, толкова по-добре за болницата. Лекарят трябва да си гледа работата, да си получава заплатата и да не се интересува от тези неща", каза Константинов.


Той изрази съжаление, че идеята му за ограничаване на клиничните пътеки и въвеждането на диагностично-свързаните групи като модел за остойностяване на лечението среща "сериозен отпор" и няма да влезе в сила от Нова година, както той би искал.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "...Между 5 и 7 родилки умират всяка година в България..."

  Г-н Министър, така поднесена информацията, не само че няма никаква стойност, но може дори да послужи за създаване не грешно мение у четящите я. Като се каже "А" трябва и да се продължи:
  1. Това много или малко е в сравнение с останалите държави от ЕС?
  2. Каква са основните причини за смъртността тук и в ЕС?
  3. Като следствие от въпрос 2, какво смята да предприеме правителството в тази насока?

  Това се сещам само на пръв поглед. Защото иначе звучи цинично: к'во толкова, те така и така си умират по няколко на година...

 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Цифтата ме съмнява, вероятно има "сива зона" която не се отчита.
  ВСЯКА такава смърт е в повече и следва да се продотвратява с всякакви усилия. Вярно жените вече раждат по-късно и това води често до услижнения, но това не е оправдание за каквото и да е било, това е тенденция по целия "бял" свят, към който ние уж се опитваме да се причисляваме.
  Повече лична отгворност и повече нетърпимост към мърлящината - това е пътя за намаляването на смъртността по болниците. Въпрос на манталитет, а той се променя (ако става избщо) много бавно....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Семейството на "първата" починала в Шейново родилка в последно време твърди, че само за месец, не 2, а 5 семейства са се свързали с тях след смъртен случай в това "място на живота"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Ъхъ, и както разбрахме вече, те са си виновни. Та за последния МЕСЕЦ само в Шейново са починали минимум 2. Защо въобще си отваря устата този...

 5. 5 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Министърът каза и, че е нелогично една жена която вече е раждала и знае за какви болки и контракции става дума да откаже да бъде приета в лечебното заведение под наблюдение, както се опитаха от "Шейново" да обяснят разкарването на жената !!!
  Доста логични неща каза министър Константинов, но на думите му : "Нека да не настройваме обществото срещу лекарите", бих отвърнал, че не може и не трябва обществото да стои спокойно и равнодушно когато се извършват ежедневни лекърски "грешки" (престъпления) които водят до смъртта на нашите близки ! "Всекиму според заслугите" и всеки да си носи последствията от престъпните си действия и/или бездействия !

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  "Между 5 и 7 родилки умират всяка година в България"
  Министърът /или журналистите/ е изпуснал израза "поради размотаване"... Това не е лекарска грешка, а престъпно отношение към пациента, поради възможностите, които сегашното статукво позволява.....

 7. 7 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "... но в същото време заяви, че обществото не узнава, когато лекарите буквално връщат родилките "от оня свят". "

  Всъщност на лекарите това им е работата - да лекуват хората и да ги връщат от оня свят, когато това е възможно. Те сами са си избрали професията. Това, че в много случаи връщат хората от "оня свят", не означава че могат да убиват, когато решат.

  Аз
 8. 8 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Скоро нищо няма да умира ,понеже нищо няма да се ражда

 9. 9 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "Той прогнозира, че и догодина ще има 4-5 смъртни случая..."
  'бахти прогнозата?!? Такива прогнози не се правят. Най-малкото от уважение към живота.
  Ако има реално очакване за такъв резултат, да си го пази с цел предотвратяването му.
  Да работи, а не да се прави на врачка пред медиите!
  Още повече, че изнесената статистика е съмнителна дори и за хора от медицинските среди:
  http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=37167

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  Този г-н трябва да замълчи, да се покае и да започне да работи. Две деца никога няма да прегърнат майките си, заради това " констатираните грешки".

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  http://www.nationmaster.com/graph/hea_mat_mor-health-maternal-mortality
  И това потвърждава съмненията на професора от горе цитираната статия...

 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Това оправдание ли е?!

 13. 13 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така наречените системни грешки са резултат,че диктата на здравната каса доминира над всички други регулиращи фактори.Отношенията лекар-пациент никога на са били на ниво у нас,но с диктата на здравната каса напълно се разрушиха.Етичните правила, колегиалните отношения загубиха своето значение.Касата наложи комерсиализацията на лекарската практика.Ето защо промени в посока на още здр.каси според мен няма да помогне.Прав е министера,лекарят трябва да мисли само за работата си и други да се занимават с финансовата страна.Това зависи от правилата в б-цата.Оценката на лекаря трябва да бъде само медицинска,а не да му тежи грижата за разходите на б-цата.Ненавиждам системата от миналото,но не може да не признаем,че там комерсиализация наистина нямаше.Беше бедна и под европейско ниво но лекарят си занимаваше само с медицина.

 14. 14 Профил на edk
  edk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Човешко е да се греши, но е страшно когато доктор го направи. Нали за това работят в екип, за да се предотвратяват такива грешки.
  Откакто болниците станаха търговски дружества, хипократовата клетва остана на второ място.

 15. 15 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... среща "сериозен отпор" и няма да влезе в сила от Нова година ...
  Що не казва кой е против?

 16. 16 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ""Сега се знае, че с идването на 1 родилка болницата ще вземе 500 лв. и колкото по-малко стои тя там, толкова по-добре за болницата. Лекарят трябва да си гледа работата, да си получава заплатата и да не се интересува от тези неща", каза Константинов."

  Ако се замисли човек , всъщност какви толкова са разходите , ако родилката бъде приета в болницата 12 часа преди раждането или един ден например. Особенно при естествено раждане. Може би малко обезболяващи? /ако не е противопоказно де , не знам/. Пране и дезинфекциране на чифт чаршафи и болнично облекло? Предполагам, в големите болници така и така това се извършва ежедневно. Порцион за полвин или един ден? Смешно е.
  Според мен основната причина да не се приемат, е да не си създават работа - санитари , сестри , акушерки и лекари. Ще трябва да извършат допълнителни действия и да обгрижват и следят за още един човек. И като няма избор на екип, зашо са
  да се морят?
  Друг е въпроса , дали неприемането е свързано със смъртта на родилката и ако е, дали може да се установи. 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ваня":

  аха, значи те са се събрали докторите и са решили да я убият. аман от малоумници.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  До коментар [#16] от "цаки":

  Изобщо няма смисъл да разсъждаваме, всичко е било за тези 1900лв.,които са им поискали. За това и са я връщали толкова пъти. Защо не ги сложат на полиграф тези дето твърдят, че тя самата не е искала да влезе. Изроди. Тези, които са и взели пари за да чуят тоновете трябва да бъдат лишени от лекарски права. Само така ще се прекъсне тази практика.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 530 Разстроено

  Каквото и да си говорим,болничното ни обслужване е -"майка,плаче - трамофон свири!"Ако,смъртностността не е по-голяма,май факторът е не в компетентите грижи,а в издръжливостта на населението.
  С пътека или без-плащаш, като това не пречи да те "изпратят" да си ходиш у дома и после от болничния лист да узнаеш,че си бил на легло- ехе...и върху теб се е "изливала мааана небесна",та да се въстановиш-пък даже не са ти обеснили има ли, няма ли,хранителен режим...

  А,за родилките...е това е от край време-дори докторите да са ниво останалата част от персонала гледат на тях,като на лигли,така де -бабите им едно време по нивите раждали!

  haokarapora
 20. 20 Профил на mitresku
  mitresku
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Без коментар - трябва генерална промяна - проблема е, че тя е свързана с мисленето на двете страни - пациенти и лекари, незнам как ще стане в близко бъдеще ... някой знае ли ??????????

  mitkov
 21. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "Между 5 и 7 родилки умират всяка година в България"

  Ако бройката не излиза убиват няколко, така ли?

 22. 22 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Май тази година е специална и починалите надхвърлят бройката определена от властващите.Като се има предвид че родилките намаляват то значи че има увеличение но министъра не е в час.Защо не се вземат навременни мерки и лекарите да си гледат качествено работата а не да броят какво им е дадено под масата.
  Такава наглост и безхаберие едва ли има някъде другаде в ЕС.Срам и резил че се наричаме европейци а постъпките на управляващите са от времето на срдновековието.ДОКОГА?

 23. 23 Профил на vallio
  vallio
  Рейтинг: 233 Любопитно

  "Той прогнозира, че и догодина ще има 4-5 смъртни случая...."

  Да считаме ли г-н министър, че ако догодина по това време има 2-3 случая ,ще направите всичко възможно да изпълните прогнозата си... - като тази година?

 24. 24 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitresku":

  Ще стане с адекватно заплащане от НЗОК. Което значи с адекватна данъчна система. Т.е. сериозна борба със сивата икономика и вдигане на осигурителния праг, както и въвеждане на прогресивен данък за доходите на физически лица както е в нормалните европейски държави. Сумата от 500 лева на раждане е смешна. Във Франция касата плаща около 1700 евро за майката и около 1000 за бебето, което е обвързано с 4-5 дневен престой. Като се имат предвид доходите, в БГ тези суми може би трябва да се намалят 3-4 пъти. Но 500 лева определено не могат да покрият адекватно разходите за едно раждане и затова болниците очакват от всеки да си избере екип и да доплати.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 25. 25 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дразнител":

  Прав си, за съжаление. Съгласна съм и за по-големи прагове, но съм ЗА плоската система и ниските данъци. Съжалявам, но в момента бюрокрацията е толкова голяма, че почти е невъзможно бял бизнес да оцелее. И аз гледам все по-често да плащам „на ръка“ и това е. Не ми признават разходите за управление, разходите по колата и т.н., а това ми е основната дейност.
  И честно - защо не направят 200 лв. официално да си се доплаща за едно раждане? Който няма 200 лв., какви деца ще гледа? Или пък да се вземат тези пари от акцизите за цигарите, от други фондове. Според мен 1000 лв. трябва минимум да превеждат за раждане и да не го плаща НЗОК, а бюджетът!

 26. 26 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да умират родилки в 21 век може да се случи само в България.
  Колко жалко - жени, решили да дадат нов живот, умират ..
  Здравната система не се е комерсиализирала: тя е подкупна - да не излезе сега някой да ми каже, че не е давал пари на лекар, за да роди жена му "що годе" нормално. Иначе, знаете каква е практиката - оставят те да раждаш в коридора.
  "Избор на екип" - 500 лв - легален рекет за болницата. И все пак, пари нямало.
  Силна ръка и големи топки трябват да се разринат тези Авгиеви обори - за съжаление светлина в тунела няма.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Лекарите трябва да се барят за пациенти,както се борят всички професии-с ниски цени , качество и бързина!

  Здравната система у нас е тъкмо обратното!Комунистическа кочина!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Лъже министърът! В България смъртността е 15 на 1000, колкото Унгария. Зад нас са Румъния, Латвия, Естония, Литва - все страни, които сляпо следваха догматичния либерален модел за здравен пазар. Останалите европейски страни са преди нас.
  http://www.nationmaster.com/graph/hea_mat_mor-health-maternal-mortality

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Здравеопазването не се подчинява на пазарните принципи и затова не бива да бъде оставяно само на тях - както пеят либералните догматиция, и което се отрича в ЕС. Основната причина:
  На пазара ако продавача на стока/доставчика на услуга обслужат добре клиента си, той е доволен и се връща при тях. В здравеопазването ако лекарят се грижи добре за пациента, той не се връща. Затова например касата, Министерството и лекарите не ебават профилактиката - защото тя намалява потенциалните им пациенти.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#25] от "BG":

  И 200 лева няма да оправят нещата. Просто трябва да има реална калкулация на разходите на една болница. Та това си е доста по-скъпо от луксозен хотел в крайна сметка. А плоският данък в БГ не облагодетелства средната класа, нито най-бедните. В Германия, Франция и останалите нормални държави, човек с 5000 евро годишен доход НЕ ПЛАЩА данък общ доход. Но пък доходи над 60,000 евро годишно се облагат с 41% данък. Равният данък от 10% в БГ облагодетелства основно мафиотите и перачите на пари. Всички останали плащат скъпо и прескъпо, защото 10% за човек с 300-400 лева месечно си е сума, която не е за пренебрегване. Така че е далеч по-справедливо да има по-висок данък за по-високите доходи. Погледнете таблицата за облагане на доходите в Германия и ще видите, че сегашния данък от 10% всъщност е по-висок от данъка за същите доходи в Германия. Средната заплата в БГ в момента е около 700 лева (4300 евро годишно).

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 31. 31 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дразнител":

  защот ти слагат минуси, като това зучи твърде разумно? мале, после що зле системата...

 32. 32 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Сега се знае, че с идването на 1 родилка болницата ще вземе 500 лв."
  Големият проблем са неточно оценените клинични пътеки. Понеже средствата в НЗОК не достигат, оценката вече се прави от финансовото министерство и тя е доста по-ниска от реалните стойности...
  Разликата няма кой да я покрие и болниците се чудят как с екзотични идеи от типа на избор на екип да ги поискат по законов начин от пациента.
  Тъжно е, но е факт.
  Ако нямаш пари да си доплатиш - лошо ти се пише...

  Диагностично-свързаните групи са добра идея, но според повечето специалисти при въвеждането им ще са нужни още повече средства от страна на НЗОК.
  Така че колкото и да го увъртаме накрая пак стигаме до увеличаване на размера на здравните вноски.

 33. 33 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Медицината не е аритметика и две плюс две не винаги прави четири. Има случаи с бързо развитие, непредвидими.
  Проблемът е в гинеколозите. Ноо се овълчиха тия хора бе.

 34. 34 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "BG":

  защо бюджета? И как бюджета ще почне да покрива здравеопазването и всичко останало?

  Или имаш нормални данъци и социална държава, или ниски и си плащаш за всичко. Българина иска социализъм без да плаща и можем добре да видим ефекта от това. Майчински, детски градини, здравеопазване, транспорт, какво ли не. Все неща които струват пари. Вижте, какви са данъците в добре уредените европейски държави.

  В момента всеки мрънка, че плаща много, а това просто не е вярно.

 35. 35 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Здравейте, вижте този доклад на СЗО - http://www.who.int/pmnch/topics/maternal/20100402_ihmearticle.pdf страница 7 и сами преценете дали министърът лъже, дали е неинформиран или данните на СЗО са манипулирани

  Поздрави...

 36. 36 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Между 5 и 7 на година ,а последната седмица 2 накуп .За какво говорим изобщо ,на никой не му дреме .

 37. 37 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Персоналът на Шейново да се извини !

  Редно е работещите в Шейново, която е най-старата специализирана акушеро-гинекологична болница в страната лично да се извинят пред камера за смъртта на двете жени !

  За да изпълнява Мисията си да бъде водещ в майчиното и детското здравеопазване екипът на Втора специализирана акушеро - гинекологична болница за лечение Шейново ЕАД трябва да покаже, че съжалява и ще направи всичко по силите си за да подобри грижата за близките ни !

  В Болница с 75 годишна история има и грешки, и умора, и трагедии.

  Животът ни става все по-рисков и персоналът на Шейново не е виновен за смъртта или болестите на пациентите .
  Персоналът на Шейново е виновен за мълчанието си !
  За Бога, хора, кажете, че съжалявате !
  Виновните ще бъдат наказани, а всеки от Вас е длъжен да покаже, че ще помни грешките на колегите си и ще ги избягва.
  Така правят уважаваните авиокомпании, когато падне самолет и има загинали.
  Извиняват се и казват, че съжаляват за загубата на семействата и близките на загиналите.

  Ако не искате да се извините пред камера на телевизия - направете го в сайта си : http://www.sheynovo-ag.eu .
  Когато умре пациент по ваша вина поне сменете музикалният фон на сайта си !

  С уважение и благодарност :
  Владимир Йосифов, роден в II САГБАЛ „Шейново", майка ми, баща ми, брат ми, дъщеря ми, жена ми, приятели и роднини са родени в Шейново.
  Благодаря Ви !

  Снимка : http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,1701/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 38. 38 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  всичо идво от не навременната намеса на доктор

 39. 39 Профил на alb22
  alb22
  Рейтинг: 8 Гневно

  Системата е тотално извратена вече за съжаление. Дядо ми, бог да го прости, беше детски лекар в Крумовград ( където повечето жители са турци ). Стотици пъти са го викали посред нощ в някое затънтено околно селце да спасява някое дете.
  Нито веднъж не съм го чул да се оплаче или не дай-си боже да поиска пари. Просто ставаше и тръгваше. Той горкият беше от старото поколение лекари - за които да си лекар ( не доктор ) беше призвание, а не професия. Когато се пенсионира, и вече трябваше да ходи на доктор самия той, се цупеше, защото им нямаше доверие. Най-накрая се довери на един доктор за някаква малка операция и ... там си и остана на операционната маса. Имало е за какво да не им вярва.

 40. 40 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#37] от "Владимир Йосифов":

  те срам нямат ти за извинение

 41. 41 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 902 Неутрално

  На г-н Министъра ще му кажа, че докато има лекари-търгаши с човешки живот, настроенията срещу съсловието няма да се променят

 42. 42 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#35:"Grosskopf"]сами преценете дали министърът лъже, дали е неинформиран или данните на СЗО са манипулирани[/quote]
  От линка ти виждам, че в България е 28 на хиляда при средно за Централна и Югоизточна Европа 13 на хиляда, а в западна Европа - 7 на хиляда.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK