Парламентът отхвърли искането на Сидеров да се върне смъртното наказание

Волен Сидеров

© Юлия Лазарова

Волен СидеровПарламентът отхвърли предложение за възстановяване на смъртното наказание, съобщи БТА.


Предложението за промени в Наказателния кодекс беше направено от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Идеята му беше смъртното наказание да бъде възстановено в изключително тежки случаи, които представляват злодеяния.


Против него обаче гласуваха 98 депутати, девет го подкрепиха, а 22-ма се въздържаха.
В мотивите си Сидеров пише, че правното понятие "злодеяние" е известно в правните доктрини на някои страни, които допускат и позволяват в изключително тежки случаи с особено висока степен на обществена опасност, да бъде налагано като крайна мярка смъртно наказание. С възстановяването на смъртното наказание ще бъде постигнат безспорно стабилизиращ обществен ефект, посочва вносителят .


Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че в голяма част от страните по света смъртното наказание се изпълнява. Според Александър Радославов от левицата мярката е твърде крайна и не трябва да се въвежда.


"Атака" лансира идеята си за възстановяване на смъртното наказание във връзка с конфликта в Катуница, в резултат на който беше премазан 19-годишен младеж. Партия предложи и да се създаде закон за доброволни отряди за защита на собствеността и селскостопанската продукция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK