БАН: За 60 години делът на ромите в България се е увеличил двойно

БАН: За 60 години делът на ромите в България се е увеличил двойно

© Георги КожухаровЗа 60 години ромското население в България се е увеличило почти двойно - от 2.6 на сто до 4.09 на сто, съобщи БТА. Това показват данни за демографското състояние в страната, представени от БАН.


Според статистиката по етнически признак от 1946 г. до 2011 г. числеността при българите и турците спрямо общия брой на хората в страната се запазва и е съответно 84% и 8-9%.


Населението на България намалява с високи темпове, демографската прогноза е че към 2050 г. българите ще са 5.5 милиона. Данните са от книгата "Населението на България в началото на 21 век - състояние и тенденции", издадена от академично издателство "Проф. Марин Дринов".
В периода 1887-1905 г. населението на България е 4 036 000 души. След близо сто години то достигна близо 9 милиона. Статистиката сочи, че през 2010 г. българите са 7.5 милиона, а преброяването от тази година регистрира 7 364 000 граждани на страната.


Основната причина за намаляване на населението е отрицателният естествен прираст. Раждаемостта в България се движи между 9-10 на 1000, а смъртността е между 14-4,6 на хиляда, коментира чл. кор. Атанас Атанасов, един от авторите на книгата.


България, както и преобладаващата част от европейските страни, има остаряващо население. След 10-15 години една пета от населението на страната ще бъде над 65 години. Младите хора под трудоспособна възраст /под 14 години/ през 2001 г. са 1 286 000, през 2010 г. - 1 095 000, а през 2060 г. се очаква да намалеят до 660 000.


Населението в трудоспособна възраст от 4,6 милиона през 2001 г. се очаква да намалее почти двойно през 2060 г. - на 2,7 милиона души. Броят на хората над 65-годишна възраст от 1,9 милиона се очаква да нарастне на 2 046 000 души.


Друга неблагоприятна последица е, че фертилният контингент (жени между 15 - 49 г. в детеродна възраст) от 1,9 милиона през 2001 г. се очаква да намалее до 976 000 през 2060 г.


Прогнозни данни на Демографския институт във Виена за 2030 г. показват, че населението в Западна Европа /Великобритания, Франция, Испания, Белгия, Холандия и Дания/ ще се увеличи с 10-12 процента. За Средна Европа данните са различни - в Германия, Полша и Унгария населението ще намалее, а в Италия, Швейцария, Австрия и Чехия - ще се увеличи. В Югоизточна Европа - в Гърция и в Македония ще има увеличение на населението, а Румъния и Сърбия ще бъдат с 4-6 процента по-малко.


Според данните населението на България през 2030 г. ще намалее с 11%. Средната продължителност на живота в България е към 70 г. при мъжете и 77 г. при жените, в другите европейски държави е над 70 г. (мъже) и 84 г. (жени).

Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Стара новина. Усвояването на циганора стана още по времето на Живков.....

 2. 2 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Правят сечено на НСИ, които скриха тази статистика.
  Имаме право да го знаем, но никой не взима мерки?!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ромите - двойно, циганизацията на обществото - поне петорно, така на око претеглено!

  Чета и си мисля - тая ориентировъчна 7 години разлика в средната продължителност на живота дали не е, щото масово ни "липсват първите 7 години"? А дали...?

  Абе както викаше Гатанката в "Батман завинаги", точно след като го сдухаха: "Толкова много въпроси..."...

 4. 4 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Те промениха живота ни:
  http://www.dw-world.de/flashcms/genie/bg/bg_genie_popup.htm
  Ама никой от БАН не съществува дори в разширения вариант на изданието!

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  ... пък на снимката - ни един (ром) не се вижда

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Има създадени добри условия за това - безплатни консумативи, доживотни помощи и пр. Но според еничарите от НПО-тата се шири тежка дискриминация.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 521 Весело
 8. 8 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 733 Неутрално

  значи се множат обратно пропорционално на икономическия упадък

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ха, ха, ха другарки и дрогаре за шеесе години построииме две Българии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  По-големият проблем е, че поне 50% от българите са си по маталитет бетер цигани, че и по-зле. Как иначе можеш да наречеш хора, които правят ремонт за 20 хиляди лева, но си изхвълрят старите мебели и матраци пред асансьора? Че и налитат на бой, като ги подканиш да си ги махнат? А какво е да си купиш кола за 25 хиляди евро и да я държиш паркирана по тротоарите и детските площадки? Ами неплащането на вода и парно с години наред (150 хиляди неизрядни абонати само в София), брой ги заедно с още 2- 3-4 души домочадие - това не е ли едно огромно Столипиново, само че равномерно разпределено из целия град?

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 11 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1321 Гневно

  До коментар [#6] от "Dehumanizer":

  така е! докато ги има тия пожизнени социални помощи ще се множат!

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Явно работят сериозно по въпроса.

  Докато останалите чакат по-добри времена...

 13. 13 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  " За 60 години ромите в България са се увеличили двойно "

  Ами добре живеят, естествено е да се множат в благоприятни условия. Накрая ще останат само те.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 14. 14 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  От данните за нарастването само на дела на ромите неизбежно следва, че работната ръка, освен че като абсолютен брой ще намалява, ще става все по-необразована и неквалифицирана - лошо и за бг бизнеса, и за чуждите инвеститори

  Десегрегация и адекватна интеграция е единственото средство да се минимизира тази неблагоприятна тенденция.
  Но това няма нищо общо с изсипването на милиони на български и ромски мошеници, маскирани като фондации и неправителствени организации. Нито с даряването на къщички и блокчета, които ромите тутакси разкостват. Нито с идиотската система за социално подпомагане, която изобщо не е свързана с това дали ромите пращат децата си на училище - който не ги праща редовно, нищо не трябва да получава от държавата. Нито със затварянето на очите пред незаконните ромски гета и с опрощаването на данъци и комунални плащания. Нито с толерирането от МВР на ромските барони и престъпници (Цар Киро и Цветелин Кънчев далеч не са единствените).

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  4,9 процента са само циганите в няколко области.Циганите са не по-малко от 12 процента от населението.Причината да излизат повече от два пъти по-малко според официалните данни е, че при преброяванията циганите масово се пишат българи или турци.Например в най-голямото циганско гето в света-Столипиново живеят 50 хиляди цигани,но при преброяването излезе,че живеят 50 хиляди турци.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#15] от "kermit":

  Както казах по-горе, най-голямото циганско гето в света е София. Само че циганите са бели

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 17. 17 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "За 60 години ромското население в България се е увеличило почти двойно".
  Но средното ниво на интелект е спаднало почти тройно

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Все пак трябва да се одбележи, че при циганите в последните години се забелязва рязък завой към двудетния модел в семействата им. Но това не е поради някакво нараснало съзнание и култура, ами защото мъжете често шетат по Европа. А доста от циганките изкарват прехрана като проститутки или продават децата си...Лошото е, че циганската масова битова престъпност изкоренява живота в селата!!!! Тя е причина и за оттегляне на британските купувачи на имоти....

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#15] от "kermit":

  Прав си, голяма част от циганите се самоопределят към други етноси. Така е и в Европа - там се преставят за гърци, кюрди.....според случая?

 20. 20 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#13:"bee"]Ами добре живеят, естествено е да се множат в благоприятни условия[/quote]
  Точно. Живеят в много по-добри условия от повечето българи. Не плащат ток, вода. Периодично правителството им отпуска безплатни жилища, не плащат в градския транспорт, закон не ги лови - рядко цигани извършили престъпления стигат до съд, а ако стигнат, ги съдят колкото да мине номера, т.е могат да правят каквото си поискат, наливат им се милиони от разни измислени фондации.
  Е как няма да се размножават като хлебарки? Имат ли някакви грижи?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  [quote#3:"Twinston Myth"]
  Чета и си мисля - тая ориентировъчна 7 години разлика в средната продължителност на живота дали не е, щото масово ни "липсват първите 7 години"? А дали...? [/quote]
  Най-важната причина за тая разлика е точно голямото циганско население, при които има голяма детска смъртност и ниска продължителност на живота.

 22. 22 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Да, и трябва да се добави, че те са основните потребители на социални помощи, въпреки че отказват да работят въпреки че имат постоянно предложения.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А БАН с колко се е увеличил?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Как така са се увеличили? Нали са поголовно дискриминирани, ако се вярва на БХК и други продажни организацийки.Всъщност за циганите настъпи истински комунизъм - не работят, крадат и убиват безнаказано, не учат и точат с пълна сила социални помощи. Освен това са съвсем законни педофили, защото уникалният им бит го изисквал.

 25. 25 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В крайна сметка в БГ се очертава да останат пенсионери и цигани ще бъде уникална Държава.

 26. 26 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#20:"dgd"]Имат ли някакви грижи?[/quote]
  Нямат, а на човек без грижи какво му остава, освен да се отдаде на удоволствия с естествени резултати от тях. Затова подобни изследвания ще стават все по-фрапиращи.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 27. 27 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  Други учени твърдят ,че преди 60г. нямало роми. Имало едни дето им викали цигани.Обаче циганите били нещо друго ,не били като ромите. Излизало,че пропорционалното увеличението на ромите граничело с безкрая. Обаче това не било съвсем научно и така се стигнало до 2-3 пъти. Колкото да не е без хич.Пък и по-научно се получава..

 28. 28 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Ако разгледате списъка на държавите по раждаемост, ще откриете, че последните 20 в списъка, с изключение на Япония, Сингапур и две островни държави, са все европейски нации. И преобладават държавите от бившия Социалистически блок...

  Тази тема, според мен, е интересна за анализ... Говори се, че с високия стандарт на живот идва и ниската раждаемост (което в случая с Германия, Япония, Сингапур явно е така), но защо държавите от бившия Соц. блок също са сред последните в списъка без да имат особено висок стандарт?

  Примерно защо Сърбия, България, Беларус, Украйна имаме толкова ниска раждаемост без да ни е висок стандарта?

 29. 29 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Последният абзац съдържа НЕ НЕВЕРНИ ДАННИ, А НАПРАВО ЛЪЖЛИВИ ДАННИ!!! Съвсем наскоро по аналогичен повод имам постинг, в който цитирам данни на НСИ и на КТ към ООН. Та от нашия НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ НИ УВЕРЯВАТ още през 2010 година, че: българинът /мъжът!/ живее средно 67 - 69 години; българката /жената!/ живее средно 73 - 74 години.А според Комитета по геронтология към ООН, данните са още по-смущаващи: българският мъж живее/л/ средно 65 - 67 години, българската жена живее/ла/ средно 72 - 74 години. А според БНБ /БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА!/, СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА НА БГ МЪЖА Е 64 / ШЕСТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ!!! / ГОДИНИ, поради което по неписано правило /поне не показват при поискване такова!/ ОТКАЗВАТ ДА ДАВАТ ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ НА ЛИЦА - МЪЖЕ, НАВЪРШИЛИ 64 ГОДИНИ, защото ако гушнат букета, кой ще плаща отсатъка от погасителните вноски. А и застрахоивателите отказват да сключват договори за застраховане в случай на внезапна смърт на кредитоискателя, тъй каото знаят колко влошаващи тенденции бележи статистиката за последните 25 години. Е, сега на кого да вярвам - на БАН, на НСИ или на БНБ?????????? Аз съм склонен да вярвам на БНБ, питайте там т. нар. ОДОБРИТЕЛИ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ И ЩЕ ВИ КАЖАТ, ЧЕ ТЕ СА СКЛОННИ ДА ВЯРВАТ НА ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ И СЛУЖБА ГРАО КЪМ ОБЩИНИТЕ. А с циганския прираст данните май съшо са занижени, за да не се създава напрежение и паника сред истинските българи. Иначе ще завърша с възклицанието: О, КОЛКО Е БИЛ ПРАВ И КОЛКО Е САМО АКТУАЛЕН И ДНЕС ОТЕЦ Малтус!?!?!?!?

 30. 30 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  бан ако продължават така и 1 стотинка няма да видят за 2012 г.

 31. 31 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Това е нищо.
  Комуноизродите в самата БАН се увеличиха сто пъти, и повече.

 32. 32 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Драги Блаф, много сериозно грешиш, КОЛКОТО ПО-ВИСОК Е СТАНДАРТА НА ЕДНО ОБЩЕСТВО ИЛИ НЕГОВИ ОТДЕЛНИ ПРОСЛОЙКИ, ТОЛКОВА ПО-НИСКА Е РАЖДАЕМОСТТА!!! И обратно!!!

 33. 33 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichkovuychev":

  Аз това съм написал, явно не четеш внимателно.

  И все пак попитах - защо след като стандартът на България, Сърбия, Румъния, Украйна, Беларус е доста нисък, имаме и толкова ниска раждаемост? При Германия, Япония, Сингапур и Южна Корея - зависимостта "висок стандарт - ниска раждаемост" е валидна, но при бившите Соц държави - не.

 34. 34 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Накрая ще мрат и самите те.. Защото няма кой да ги рани. Това е. Много просто и ясно. Аман от кърлежи, казвам аз. Иначе това ни чака.

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 35. 35 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Извинявай, Блаф/е/, но се схваща леееко двусмислено...

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Това обяснява изборните резултати.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Циганите са се удвоили
  в нашата родина,
  а българите са се смалили
  наполовина!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 38. 38 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 624 Разстроено

  За 60 години ромите в България са се увеличили двойно......................................................................................
  Терена се окаля хептем.Има в медицината( и в обществения живот) едно понятие-Threshold of pain(Праг на болката).След него става опасно за организма.... и за обществото....
  Много кофти развитие за Татковината...

  Защо сме още член на ЕСССР?
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Щом популацията се увеличава, значи средата е благоприятна - биологичен закон. По БТВ показаха, как една циганка с 5 деца получава от държавата точно 1000 лв чисти, без данъци. За какво й е да емигрира някъде, тя и тука си е добре. Спрем ли да изхранваме паразитите, до 6 месеца ще се пръснат по света.

 41. 41 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#33] от "blaf":

  Заради чувството за несигурност, лошата държавна политика към семействата и училищата и това плаши младите хора да имат (повече от 1-2) деца. В комбинация с много умиращи възрастни хора, родени в периода между двете световни войни, когато раждаемостта е била висока. И имаме намаляващо население.

 42. 42 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 487 Неутрално

  4% от 7.3 милиона прави около 300 000 души -т.е. това е числото на обявилите се за роми в последното преброяване. Очевидно това число няма нищо общо с действителността, като се има предвид, че над 600000 души не са попълнили графата за етнос, а освен това циганите мюсулмани се самоопределят отскоро като турци. Така, че излиза, че в Столипиново няма "роми"... Но и в България няма 8-9% турци(към 650000 души) - поне половината от самопределилите се като турци са цигани...

 43. 43 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#36] от "Тони!":


  [quote#36:"Тони!"]Това обяснява изборните резултати.[/quote]

  Викаш, вашата партия може и да спечели през 2060 година с оглед увеличаващият се брой поддръжници припознавайки се в огледалото като Отело!

 44. 44 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#41] от "Yard":

  А защо Германия и Япония също имат ниска раждаемост, въпреки, че държавната политика е насочена към подкрепа на училищата, към по-добра социална сигурност и др.?

 45. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ДРУГО ЯЧЕ!
  Много хора в България с които съм разговарял и ме питат, ЗАЩО НЕМОЖЕМ ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ.????????????
  По мое мнение и моя отговор е следния, СЪЩЕСТВУВА ПОЛИТИЧЕСКИ КОНТРОЛ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВИТЕ и това е КОСПИРАЦИЯ, която НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА ОТРИЧЕ!
  Методите и са много. БЕЗКОМПРОМИСНИ СА КЪМ ВСИЧКИ раси, класи, националности!!!!!!!!!!!!!!!1

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 46. 46 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#33] от "blaf":

  Съществена причина е голямата емиграция. Младите бягат, защото стандартът е нисък и нямат перспективи и така способните да работят и раждат намаляват.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 47. 47 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нещата отиват към унищожение на приемното тяло от паразитите.

 48. 48 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 719 Гневно

  БАН требе дъ съ закрие веднъга.Теа смукачи на пари ни истискаха.Дембелските дъртаци и ништоправячи по цел ден лаят пу бюрата бе.Мързеливцити идно нешту ни съ дали на бизнесъ да съ произвиде.Немат никво качеству на наукътъ.Били големи научни работници мъ кво съ изработели а кво.
  Туй дету са гу лепнали тука е техния мързел.Кво бе туфлеци да нести ги броили един пу един бе.Ей тъй съ дукарвати на утрепкити и разнити фашизуидни елименти.Саму бъзикъти и развраштавати правилнити начини на мислине в главите на младити.Кво бе пак зъ страхутии съ хвашттати бе.Нема дъ уплашити българити.Те имат на куго дъ верват и знаят кой им е упорътъ.Мъ банаджиити съ тръгнали ревулуции да правкат.
  Властъ е твърда бе нема да ви гу мине номеръ.ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ ште му намери леснуту.Важнуту е кризътъ да съ отмени.Туй става кату съ пудкрепва часния бизнес.Тея пари дету съ хвърлят за банаджии доктури даскали и разни учаштни копиленца требва да със прът.Никви помушти не требва на никугу да съ давът.Да си ги изкарвът съми.Циганити требва дъ съ зъдължът да бачкат за бизнесъ.Сбой ку требва.Банаджиити и там разните му даскаля ку искът дъ имът куго дъ учът да си плаштат сами.Сичкитребва дъ съ насочвът в пруизводствуту.Тая влас те на бизнесъ дадена ут народецъ и саму бизнесъ можи да я ползва за дръжаватъ.Прити трпебва да съ налеят в бизнесъ.После ние знаем на куго колку да дадем.Ше бачкати или ши ходити да мрете гладни бе вмирисани ентилигенти.

 49. 49 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 462 Неутрално

  У наше село циганите за 60 години са се увели4или 10 пъти !!
  В Страната положението е същото.....................!!!!!!!!
  БАН трябва да бъде закрита незабавно..заради дезинформация
  .......

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 50. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#44] от "blaf":

  Не знам, за Източна Европа ми е това обяснението. За Германия предполагам, че се дължи на:
  - хората не бързат да създават семейство и деца, защото искат или да си поживеят, или да направят кариера.
  - не искат да имат повече от 1-2 деца, защото повече деца значи като горното по-малко време за теб и професията ти.

 51. 51 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Тези които защитават ЦИГАНЕТЕ, защо не вземат някой от тях да интегрират. Например:
  1. да живее във входа на блока им...
  2- Да учи с децата им...
  3. И тн и тн...
  Не вярвам нито в един от случаите да е така за тези които само бучат, циганете колко са нещастни....

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#43] от "Wornoxmaniak":

  Не знам уорни. Вашата спечели, а циганите са се увеличили. Това са фактите. През 2060та не знам как ще бъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#47] от "scorpion":

  Много точно и ясно. Бравос.

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#48] от "ИНВЕСТИТОР":

  Забрави да напишеш за Костов.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#28] от "blaf":
  За Япония и Сингапур не знам, ама Германия е пълна с педали и педалки. Сега заради кризата демографията ще се сдуха още повече, поне в Европа.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Любопитно

  БАН, последно не разбрах от манипулативната ви, ненаучна информацийка, целяща евтина сензация, броят на циганите увеличил ли се е или не?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 58. 58 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 675 Неутрално

  БЛОГЪР: И ВИЕ МИ ГОВОРИТЕ ЗА ЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ?

  На 31.08.2001 двама цигани изнасилиха и убиха 81-годишната Виргиния Манафова в дома й на ул. “Люляк” в столичния кв. “Горубляне”.
  Това пише Тони Коджабашев в блога си.

  Предоставяме на вашето внимание пълния текст на написаното от блогъра:

  На 31.08.2001 двама цигани изнасилиха и убиха 81-годишната Виргиния Манафова в дома й на ул. “Люляк” в столичния кв. “Горубляне”.

  Пияна циганска компания нападнала в Шумен екипа на линейка, дошла да спасява ромче, получило епилептичен припадък, оплакаха се пред журналисти лекари от Спешна помощ. Аргументите на циганите бил, че линейката се е забавила много.

  През ноември 1991 г. трима пловдивски цигани нападнали и заклали младеж. Казва се Диян Петков и е син на директорката на музея на Ботев в Калофер – Атанаска Петкова.

  Пак през ноември в Бургас е заловена банда от четирима цигани, които издебвали ученички при излизането им от училище, отвличали ги и ги изнасилвали.

  През март 1992 г. банда цигани започнала да гони и бие с палки минувачи в столичния Ж. К. “Люлин”.

  През април 2000 г. в село Мечка двама цигани застреляха с ловна пушка в собствения му дом 59 годишния Найден Тимневски. Полицията до днес не смее да открие убийците.

  Справка от БДЖ сочи, че за 2000 г. цигани са извършили 147 нападения над влакове. Всички влакове, преминали през населения с цигани столичен квартал “Факултета” са със счупени стъкла.

  На 28 декември 1990 г. циганинът Емил Иванов от Видин убива с нож двама българи и ранява тежко трети.

  През 2001 г. двама пияни цигани пребиха от бой без никакъв повод лекаря на с. Вълнари, Шуменско.
  През април 1995 г. четирима цигани отвличат от железопътна спирка софиянка, смазват я от бой, заплашват я с нож и я изнасилват.

  През юли 2001 г. шестима цигани от Долни Чифлик, Варненско изнасилват 16 годишно българско момиче.

  През август 2001 г. шестима турски цигани се гаврили пет дни с 19-годишно момиче. Техният сънародник 22- годишният Гюнайдин пък блудствал с три деца на възраст от 8 до 10 годинки.

  През декември 1994 г. сливенски цигани пребиха журналистката Веселина Седларска, кореспондент на “Стандарт”.

  Грабеж в градинката при църквата “Св. Николай” в София, където двама цигани нападат 43-годишен мъж. Скъсани черва, спукан черен дроб, разкъсан далак, счупени лицеви кости.

  През септември в Сливен 1995 г. циганин изнасилил медицинска сестра, бременна в седмия месец.
  Две седмици по-късно в полето край новозагорското село Баня трима цигани изнасилили друга бременна в седмия месец жена, като пребили от бой нейния баща.

  През октомври 2001 г. в Шумен четирима цигани изнасилили млада жена и се гаврили с нейното бебе.

  През 1991 г. в с. Дерманци, Ловешко трима цигани изнасилили две момиченца - на 13 и на 16 години.

  През септември 2001 г. се стигна до масови сблъсъци между българи и цигани в Самоков. Причина е изнасилването на 17 годишно българско момиче от шестима цигани. След побоищата са арестувани 17 българи и нито един циганин. На всичко отгоре циганите не спират да заплашват: “България ще стане Косово!”

  През ноември 1991 г. двама цигани нападат младеж и девойка. Пребиват младежа, изнасилват девойката. После започват такива инквизиции, пред които бледнее средновековната инквизиция. Счупват й ребрата, изкъртват й зъбите, разкъсват й вътрешностите с кол, откъснат от близкото дърво. Садистите бяха заловени и осъдени. После високохуманният ни президент, дисидента-марксист Желю Желев благоволи да ги помилва.

  През 2005 г. цигани пак убиха човек в “Захарна фабрика”. Бандата роми смяла от бой Стоил Василев и двамата му приятели, човекът починал на път за “Пирогов”.

  Цигани убиха с юмруци 6-месечното си дете. Пеленачето било прието в болницата с кръвонасядания и хематоми

  Циганин преби двегодишно дете в Батак. Момчето е настанено в местната болница с хематоми в областта на корема и краката, според лекарите нямало сериозна опасност за живота му.

  57-годишен инвалид от Габрово е експлоатиран от циганско семейство, информира БНТ. Десет години ромите малтретирали Борис Кръстев, който е освидетелстван като напълно нетрудоспособен и нуждаещ се от чужда помощ. По случая е подаден сигнал до Районна прокуратура - Габрово.

  Шестима цигани, извършили кражба на железопътни релси, бяха заловени от ченгетата във Велинград, съобщиха вчера от полицейския участък в града. Сливен. Полицай бе ударен при опит да прекрати скандала в сливенския ромски квартал “Надежда”, съобщи за радио “Фокус” - Сливен говорителят на сливенската полиция Георги Шейтанов.

  На 1 август 2005 г. циганска банда пребива 73-годишен мъж и петима други, след като нападна с колове и лопати къщата им в Елин Пелин. Екшънът се разигра в спор за дребна сума пари. Пребитият старец Георги Талашмов е приет в Окръжна болница със сцепена с лопата глава и счупен пръст.

  Циганин изнасили дете след запой. Момичето е настанено в болница с контузии.

  Циганинът Алекси Х. (24) изнасилил брутално 11-годишно момиченце в къщата си в село Ковачевица, община Лом. След нечовешката гавра детето е било настанено в болница с контузии. Жертва на сексуалните мераци на бруталния циганин станала П.К., четвъртокласничка в селското школо.

  Ловешките полицаи са заловили 15-годишно момче от ромски произход, убило 84-годишна баба и отрязало ухото й. Непълнолетният убиец е заловен в 9 часа вчера сутринта в ромската махала Кошарите в село Бресница. Кина Йотова е намерена мъртва в дома й от съседка на 11 ноември. Жената е наръгана с нож в сърцето, след което е отрязано едното й ухо.

  Циганин отново кла безскрупулно при възникнала свада на Женския пазар в столицата, съобщиха вчера свидетели на касапницата. Румен Димов (33) от Карнобат развъртял грамаден нож срещу компания, пийвала си пред кафене на софийския пазар около 21,30 часа във вторник.

  На 23 май 2005 г. цигани убиха професор Станимир Калоянов. Банда от около 70 души нападнаха заведение в Столичният квартал “Захарна Фабрика” при което бяха пребити собственикът на заведението, жена му, както и всички гости на частното парти по случай Абитуриентски бал, между които и професор Калоянов, който в последствие почина в болницата.

  На 2 юли 2007 г., в Петрич е убит един човек и още 17 - ранени при престрелка, избухнала в циганския квартал "182" на град Петрич. Загиналият е 23-годишният Валентин Стойков.

  На 4 септември 2006 г., в Асеновград загиват двама съпрузи при масово сбиване на цигани в центъра на Асеновград.

  На 19 август 2006 г. полицай е ударен с камък при опит да се въдвори ред при масов бой между цигани край Казанлък. Скандалът между циганите от казанлъшките махали “Казмера” и “Кармен” завършва с пожар, четирима ранени, от които единият с опасност за живота, и четирима арестувани. Метални тръби, селскостопански вили и коси, ножове и счупени стъкла са иззетите от полицията оръжия на побойниците.

  На 3 август 2006 г., в Димитровград, около 100 цигани оказват съпротива на полицията в Димитровград при опит да бъдат проверени три каруци. Органите на реда установяват, че в трите каруци в ЖК "Изгрев" са натоварени две железопътни релси, които са карани за предаване в изкупвателен пункт за цветни метали. По време на инцидента е ударен полицейски автомобил Опел Астра.

  На 10 юни 2006 г., в Пловдив загива жена при сбиване между цигани в пловдивския квартал "Столипиново". Сбиването е между два цигански рода. Повод за кавгата е друг смъртен случай от началото на юни, когато мъж от едната фамилия не могъл да се разбере с други трима посетители на кафене, каква музика да слушат.

  На 14 май 2006 г., в Лом, стотици цигани се бият с камъни и бутилки. Две враждуващи от години цигански банди, едната предвождана от Таси М., а другата от Николай И., влизат в разпра за пари. Разделени на два лагера, стотици цигани се замерят с камъни и празни бирени бутилки.

  На 2 януари 2006, в Плевен, хората на Красимир Каракачанов от ВМРО заплашват със саморазправа двама цигани от града, които на 25 декември са ограбили и убили 29-годишния Милен Йорданов. Той е бил член на движението в град Пордим. Тялото на мъжа е намерено до контейнер за смет в града. 28-годишният Симеон Б. от Плевен и 25-годишният Недялко А. от Долна Митрополия са задържани. Те откраднали от Йорданов 40-грамова златна верижка и 100 лв. ВМРО настоява двамата убийци на Милен Йорданов да получат бързо и строго наказание от закона.

  На 22 декември 2005 г., във Видин, малко преди полунощ бе убит бившият шеф на РДВР-Видин, полк. Вълчо Вълчев. Установено бе, че смъртта му е настъпила вследствие на множество контузии рани по главата, нанесени с тъп предмет. След разследване, полицаи от крайдунавския град задържат двама цигани от Видин като заподозрени за извършване на престъплението.

  На 14 декември 2005 г., в София, главен сержант от столичната полиция бе нападнат и пребит от цигани роми в кв. "Захарна фабрика". Нападателите взимат от него личното му оръжие, документи и пари. Полицаят е нападнат в гръб и удрян с твърд предмет по главата и тялото.

  На 12 декември 2005 г., отново в София, двама полицаи са ранени при масово сбиване с цигани в столичния квартал Факултета. Инцидентът става в района на последната спирка на трамвай 10. Двамата пострадали полицаи са откарани за преглед в "Пирогов". Униформените се отзовали на сигнал за отвличане и изнасилване на момиче. Когато полицейският патрул засича колата, с която най-вероятно е отвлечено момичето, живеещи в околните къщи ги нападат. Патрулът е замерян с камъни и бутилки.

  На 10 октомври 2005 г., в град Тервел, 12 младежи на 18 и 19 г. са пребити от банда пияни цигани в Тервел. Децата празнували рожден ден в помещаваща се в сградата на Автогарата сладкарница. В резултат на инцидента едно момиче е откарано в болница в безсъзнание. Циганите нападат и полицаите притекли се на помощ на децата.

  На 14 септември 2005 г., в Габрово, цигани и полицаи се сбиват на Габровския пазар. Униформен служител на реда е ударен жестоко в гърдите. От джобовете на бременна циганка са иззети метален "бокс" и нож.

  "Роми искат да палят болница"
  в."Труд", 18.10.2004 г.:
  "Заради смъртта на родилка, стотици роми и турци от пловдивския квартал Столипиново викаха: "Ще запалим болницата, смърт на докторите." Мария е починала от сърдечно заболяване, заяви д-р Никола Дренски, завеждащ АГ отделението на болница "Св. Мина"."

  "Цигански барони от Върбица пребиха магазинер с вериги"
  в."Борба", 2.10.2000 г.:
  "Митко Николов, 36-годишен магазинер от Горски Долен Тръмбеш лежи в болница с 11 шева на главата, счупена ръка и множество синини и отоци, защото защитил честта на съпругата си от циганско нашествие от съседното село Върбица. Съпругата му също е в болница за изследване, защото мургавият наказателен отряд я е инжектирал с неустановен до момента серум."
  "Цигани тероризират квартал в Бургас"
  в."Монитор", 3.06.2004 г.:

  "Граждани, живеещи в кв."Меден рудник" в Бургас разказаха как циганите абсолютно безнаказано ги пребиват и ограбват в домовете им, докато полицията и общинските власти в Бургас нехаят за престъпността. "Нямаме вече на кого да се оплачем, живеем зазидани зад четири стени, снимайте къщите ни да видите как сме се оградили като в концлагер с кльонове."

  "Цигани гнусно изнасилиха младеж"
  в. "Нощен труд", 19-20. 06.2003 г.:
  "Нечуваната гавра потресе пазарджишкото село Церово. Пострадалият е настанен в психиатрия с тежка депресия."

  "Цяло село трепери от убийство за 3 овце"
  в."Новинар", 6.02.2002 г.:
  "Дядо Нико се е борил за животните, затова са го заклали, казват в Горица. Тука скоро няма да е българско, а циганско, нареждат и залостват още по-яко портите си неколцината българи в Горица. Биха ни много, много ни биха. Крещяха: давайте парите и златото. Молим ги - ей там в оня халат на закачалката има някой лев, вземайте и ни оставете живи. Единствено това успяла да промълви баба Руса, когато дошла в съзнание."

  "Цигани изнасилиха зверски млада жена"
  в. "Нощен труд", 30.04.2004 г.:
  "Извергите й се изреждали в храстите, ритали я в главата и ребрата. Двамата мургави бандити я млатили жестоко в столичния кв.Западен парк."

  "Превръщат циганите в пречка за интергрирането ни в ЕС"
  в."Монитор", 12.02.2004 г.:
  "На всяко лице от цигански произход у нас се предоставят над 200 лева, отделно от социалните помощи и загубите за страната от извършваните от тях престъпления. В годишния доклад на ЕК се внушава наличие на "ромско малцинство" и нарушаване на колективните му права. И то в противоречие на чл.1 на Маастрихския договор от 1992 г. и чл.6, пар.1 на консолидирания договор за ЕС от 1997 г., които постановяват зачитане на индивидуалните права на човек, без да уреждат статут на никакви "малцинсттва" в държавите-членки. Такива уредби няма нито в приетата през декември 2000 г. в Ница Харта, нито в Европейската конституция от 2003 г."

  "Българи: Къде да се запишем за роми?"
  в. "Труд", 1.06.2005г.:
  "Къде да се запишем за роми, за да не си плащаме и ние тока", се питаха вчера българите в Пловдив, след като Доган пусна "етнически" ток в Столипиново."
  "След 45 г. българите малцинство"
  в. "24 часа", 4.06.2005 г.:

  "През 2050 г. българският етнос остава в малцинство, а роми и турци ще наброяват 3,5 млн.Това съобщи проф.Иво Димитров от Медицинския университет в Пловдив. На този фон вместо стимулираща, у нас се провежда рестриктивна политика, заяви ученият."

  "BG изнасилвачът - осми в света"
  в. "24 часа", 15.12.1995 г.:
  "България е на осмо място в света по брой на изнасилени жени според доклад на ООН. Най-често насилниците са цигани - 88 на 100 000 са посягали на жена. Следват ги турците. "

  "Азис се чука с мъж в църква"
  в. "Шок", 8-14.09.2004 г.:
  "Азис стигна дъното на извращенията си, като засне хомосексуален клип в църква! Гейсимволът на фолка извърши полов акт с бодигарда си Ачо пред олтара на манастирска черква. Според експертите от СEМ клипът е кощунствено светотатство."

  "Роми от Камено: Продажбата на бебета? Това ни е бизнесът!"
  в."Морски труд", 10.08.2004 г.: "Поне 10 жени тази година тръгнаха да раждат за пари, твърдят в циганската махала. В Гърция "ценоразписът" се движел между 10 000 и 15 000 евро. Запознати твърдят, че каналът за износ на бебета действал още от 1992 година."

  "Село въстана срещу цигани"
  в. "24 часа", 9.04.2000 г.:
  "Дано се събудим живи, кръстят се в плевенското село Мечка.За ден и половина 550 от всичките 700 българи са се подписали за принудителното изселване на 300 роми. Сутрин децата ни се залисват със странна игра - броят колко крави и пиленца са откраднати от дворовете ни, разказват потресени родители. От 400-те къщи всяка е разбивана поне четири пъти."

  "Село трепери от циганска вендета"
  в. "Новинар", 24.07.2003 г.:
  "Роми нападат с метални трупи и дървени сопи в шуменското село Новосел. Те твърдят, че спрели в селото да си купят бира, а местните ги нападнали. Секачите пък са вдигнали ръце от крадците на дърва. В началото на месеца били задигнати 200 кубика за около 6000 лева."

  "Цигани грабят пясъка от дигите"
  в. "Нощен труд", 8-9.08.2005 г.:
  "Група цигани са задигнали чували с пясък от дигата на язовир Джаком мост край Ихтиман. Местното кметство е засипано с жалби за кражби. Мургавите влачат капаци на шахти, железа, кабели и строителни материали от къщите на евакуираните."

  "Цигани линчуват горски в Самоков"
  в. "Труд", 4.12.2004 г.:
  "Цигани-крадци на дървесина от Самоков, пребиха двама горски служители, сигнализира шефът на регионалното управление по горите Милко Христов. От началото на годината четири побоя са извършени в Самоков над горски от цигански банди. Според лесничеи местните роми изсичат незаконно между 500 и 1 000 кубика седмично."

  "Селяни плашат крадци със саморазправа"
  в. "Труд", 9.04.2000г.:
  В плевенското село Мечка се чувства огромно напрежение. Местните около 600 българи са убедени, че съселянинът им е убит при поредния цигански набег към стоката в двора му."Не ми казвайте нищо. Да вдигат циганите и в Странджа Сакар! Ако щат, и в Турция да ги пратят, но тук няма да ги оставим", крещи Петраки Цветков, чийто дом е обиран 36 пъти за последните 3 години."

  "Страшно е като в Аспарухово време"
  в. "Сега", 17.03.2004г.:
  "В с-Радиево има 25 окрадени къщи. Крадат гардероби, одеала, чаршафи, всичко наред, обяснява Димка Латинова. На Венче Христов пък му задигнаха всичките 20 кокошки. Селяните са пропищели от кражби и решили сами да се бранят."

  "Роми грабят храмове във Варна"
  в. "Стандарт", 14.03.2002 г.:
  "Цигани откраднаха двете камбани на храм "Свети пророк Илия" във Варна. Вандалите разбили с камъни на парчета 100-килограмовата камбана, по-малката отнесли цяла, разказа потресен отец Петко Минчев."
  Мургавите заплашват, че ако видят българин из улиците на града, ще го убият.

  Пияни цигани пребиха 12 младежи в Тервел. Масовото меле стана пред РПУ, автогарата потрошена
  12 български младежи на 18 и 19 години от Тервел бяха зверски пребити от 30-ина пияни цигани в нощта срещу неделя, алармираха пред "Монитор" потърпевшите. Младежите празнували рожден ден в помещаващата се в сградата на автогарата сладкарница. "Изобщо не разбрахме как се започна. Празнувахме 18-годишнината на дъщеря ми. Бяха 6 момчета, 6 момичета и ние със съпруга ми. Около 1 часа след полунощ едно от момичетата реши да си ходи. Едно от момчетата излезе да го изпрати. На улицата имаше цигани, които се връщаха от сватба. Мъж и жена от тяхната компания се караха. Изведнъж всички започнаха да хвърлят камъни и бутилки по сладкарницата. Изпочупиха витрините и прозорците на сладкарницата и на автогарата. Втурнаха се вътре и започнаха да бият жестоко децата. Няколко мъже хванаха едно от момчетата и започнаха да го душат и да го ритат. Децата пищяха като обезумели. Само дето не ни убиха. Чакахме да умрем в единия ъгъл на сладкарницата", разказа пред "Монитор" Веселинка Георгиева, стопанисваща заведението. Едно от момичетата изпаднало в безсъзнание. Наложило се да остане под наблюдение в болницата в Тервел.

  Масовото меле се разиграло точно пред сградата на РПУ-Тервел. На помощ на тийнейджърите се притекли и полицаи. Циганите се нахвърлили и срещу тях. Мургавите заплашвали, че ако видят българин из улиците на Тервел, ще го убият. Преди известно време циганите нанесли побой на служители на местните структури на Горското стопанство и на "Електроразпределение", но нямало подведени под съдебна отговорност. Няма задържани цигани и след жестокия побой в сладкарницата в нощта срещу неделя.
  Децата са ужасно изплашени. Всичките 12 са с натъртвания и наранявания. Български семейства се страхуват да пускат малчуганите на училище заради безнаказаната агресия на циганите в Тервел. Вчера служители на полицията разпитваха свидетели и участници в инцидента.

  СТАТИЯ ОТ ВЕСТНИК МОНИТОР

  Цигани откраднаха купела от църквата “Св. Петка”
  НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ
  Цигани откраднаха и унищожиха купела за кръщения от централната пловдивска църква "Света Петка". Дръзката кражба е била извършена в събота около 14 часа, когато в храма е имало хора.
  Разкриването на крадеца е станало по показанията на просяци и продавачи на цветя около църквата. 26-годишният Красимир Я. също бил между тези, които протягат ръка за милостиня пред храма. Той изнесъл купела спокойно, а намиращите се в Божия дом хора не разбрали, че става дума за кражба. Часове по-късно полицията е задържала и Румен А. в дома му на улица "Крайна" в "Столипиново". Той се занимавал с изкупуване и препродаване на отпадъци. Преди униформените да пристигнат Румен вече бил смачкал и нарязал купела.
  Срещу двамата жители на "Столипиново" са образувани бързи полицейски производства.
  Откраднати са и две старини камбани с общи тегло 300 кг от черквата в трънското село Пенкьовци, съобщи РДВР в Перник. Те били изработени от бронз. Срязани са с оксижен от шестметровата камбанария. Черквата се намира извън селото. За последен път хората се събрали тук на храмов празник на 15 август.

  Прочетете статията на първа страница на Великотърновския вестник "Борба" от 14 септември.
  В това село българите са подложени на непрекъснат терор. Всяка българска къща е ограбвана по няколко пъти.

  Дори в един дом, след като са ограбили и потрошили това, което не са могли да вземат, накрая мангалите се изходили по голяма нужда в средата на стаята!!!!
  А кмета, за да спаси своята къща и кожа, е в дружески отношения с мангалите. И вместо да защити българите се изказва в защита на циганите, макар да са откроднали и неговите две кози!
  И полицията нищо не прави!!

  Крадена картина на Тициан в циганското гето на Ст. Загора

  Тумба от 100 цигани се качи без билети вчера в 5:53 ч. На гара Розино в пътнически влак от Карлово до Златица. При извършената от началника на влака проверка се оказва, че тези пътници нямат билети за пътуване, съобщи БДЖ. Циганите отказали да си платят глобите. Тогава началникът на влака е бил принуден да се обърне за съдействие към Транспортна полиция и служителите на РПУ в Златица. При намесата на органите на реда в гара Копривщица от влака са свалени около 67 цигани, а останалите успели да избягат. Това е втори пореден случай на голяма група нередовни пътници в същия влак. На 27-ми септември около 200 цигани пак се качили от гара Розино и при проверка на билетите отказват да заплатят санкцията за нередовни пътници.

  На 10 септември ромски банди поставиха на релсите на 2 влака в Софийско камъни и гуми. Един вагон от товарен влак в района на Биримирци–Подуяне Разпределителна дерайлира.

  Това е вторият инцидент с нарочно сложени препятствия на релсите в междугарието за един ден, съобщи БДЖ. Час преди това товарен влак се удари в барикади, струпани от роми. За последните 3 дни са регистрирани още 3 подобни случая в това междугарие и 3 - в Искър-Подуяне. И двата района са в непосредствена близост до ромски квартали.
  Също днес четирима роми бяха задържани в района на консервния комбинат в Бойчиновци в момент на демонтиране на железопътни релси от линията, предаде Actualno.com. Освен с барикади и с кражби, ромите атакуват БДЖ и без билети. На 9 септември следобед стотина роми се качили в пътнически влак от Карлово за София. Те отказали да си купят билети, поради което влакът бил спрян извънредно.

  11.02.2008
  Цигани разграбват секретно поделение Частни охранители и полиция – безсилни пред наглите набези на ромите.
  Закрито секретно поделение в Горна Оряховица е подложено на масови ромски набези. Мургави тълпи са започнали да „обезкостяват” бившето свързочно поделение 34010, закрито в средата на м.г.
  Поголовно се краде желязо за скрап и дървен материал за огрев. Напълно са опразнени складовете на бившето поделение на ВВС 36890, чиито район е бил придаден към свързочниците през 1995 г. Двете поделения са с обща площ над 300 дка и по договор с МО се охраняват от софийската фирма “Люкримгард” ООД. На смяна дежурят по трима охранители, които не смогват да се справят с набезите. Ромите са много мобилни, агресивни, вадят брадви, а ние нямаме право да използваме газовото си оръжие, разказа един от охранителите.

  Положението е жестоко, поделението се напада от тълпи по 30 до 50 роми, които вадят ножове и замерят с камъни охранителите, призна Милчо Великов, началник на отдел “Управление и разпореждане с недвижими имоти” на Министерство на отбраната в Плевен, където е зачислена собствеността на поделението. Това е стихийно бедствие, което очаквахме след Нова година, когато спряха социалните помощи и ромите от съседния квартал “Калтинец” тръгнаха масово да крадат желязо от имотите ни, коментира Великов и нарече случващото се цигански тайфун. Великов разказа, че е имал случаи, когато роми, нападащи закрити казарми, са връзвали и пребивали охранителите.
  Наш екип безпроблемно влезе от единия край на поделението през откраднатите метални пана на оградата. Складовете наистина са вандалски плячкосани. Избити са прозорци, металните врати ги няма. Тук там се въргалят ръчни нападателни гранати от Втората световна война, корозирали бракувани лимонки, противогази и кубинки, все още неоткраднати дървени скари. Грабителите не прощават дири и на стените и ги къртят, за да извадят пръчки от арматурата.
  В една от казармите открихме кожения дневник, в който са записвани изходящите телефонограми на поделение 36890 от април 1989 г. до закриването му. Тетрадката незнайно защо не е предадена на военния архив и слава Богу не беше изгорена от крадците.
  До портала на поделението се натъкваме на складирани над половин тон стоманени радиатори, врати, скари, части от осветителни тела, дори рамки от легла. Те са били задигнати, но после върнати от полицаите след обиск в пункт за вторични суровини в района.
  Полицейските наряди около закритите военни поделения са засилени, заяви главен инспектор Иван Милев, началник на РПУ Г. Оряховица. За часовете, които прекарахме вътре и около закритите поделения, не видяхме полицейски патрули. Бременност на деца не било престъпление сред ромите В голяма част от районите с ромско население колегите приемат, че заради културата и традициите му забременяването на 14 години не било престъпление. Това каза в предаването "Тази сутрин" на БиТиВи говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова.

  „Оказа се, че в голяма част от районите с ромско население колегите приемат, че тъй като това се дължи на културата на това население и на традиции, то би следвало да се приеме, макар и формално да са осъществени признаците на престъплението, такова не е извършено”.

  В НК обаче съвкуплението с малолетно лице под 14 години се счита престъпление. А знаете ли какво го очаква българския мъж, ако забремени 12-13 годишно момиче?

  Моя приятелка и нейната сестра са били изнасилени от цигани, когато са били на 11 и 13 години. Бащата на мой приятел е бил заклан с цел грабеж от роми, докато търсил пердета за вкъщи на пазара в кв.“Изгрев“ в Пловдив. Вуйчо ми е бил нападнат от четирима цигани в двора на Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, докато се прибирал към дома си, заради… часовника му. Взели са и парите му – около 7(седем) лева. Аз също бях нападнат от трима пияни роми през 2004 г., пред денонощен магазин, близо до Сточна гара в Пловдив, докато си купувах цигари…

  И вие ми говорите за етническа толерантност?!?

  Тони КОДЖАБАШЕВ

 59. 59 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Разстроено

  Няма страшно че ромите са се увеличили двойно , страшното е че циганията се увеличила петерно у нас !
  И ако си идиот и простак се счита за геройство у нас , трябва да си невъзпитан като циганин , тъп като шоп , простак като бай ти Ганя и таракит като софийско "копелЕ" .... и вече изглеждаш в очите на другите като "герой" !!(дипломат в наше посолство псува като цигански каруцар ....)
  В любимата ви Америка вече бялото население е малцинство сред негрите , латиносите и азиатците и какво, Вие си мечтаеете за американската мечта(тя се загуби още в миналият век) , правата на човека (в полицейска държава) , свобода на словото (само на книга , АКО КАЖАТ че застрашава сигурноста на САЩ и отиде свободата ....) .................!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 60. 60 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1355 Весело

  Освен това новината е буря в чаша вода - да видим следния цитат:

  Според статистиката по етнически признак от 1946 г. до 2011 г. числеността при българите и турците спрямо общия брой на хората в страната се запазва и е съответно 84% и 8-9%

  Да смятаме ,че броят на евреите от годината непосредствено след ВСВ до сега е намалял е просто смешно. Значи просто преди сме имали записване на циганите под друга форма

  15.02.1989 - 07.02.2018
 61. 61 Профил на Mael Mordha
  Mael Mordha
  Рейтинг: 0 Весело

  Мда, сега се вижда, че държавата трябва да се грижи повече за ромите, защото те единствени осигуряват най-важния капитал за една държава - човешкия. Най-големият проблем за България а и за Европа е именно застаряването и това че няма да има кой да работи и да издържа пенсионерите. В този смисъл ромите трябва да бъдат ценени и стимулирани, защото те за разлика от неромите отглеждат деца и осигуряват бъдещето...

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#54] от "Тони!":

  Заблуждаваш се. Ушевият не е пропуснал да се изходи. Направил го е в темата за Костов. Съвсем стандартно за помияр.

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#61] от "Mael Mordha":

  Не позна, мунчо. Пак няма да ви огрее. Ще си останете пак в утайката на обществото.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 64. 64 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Разстроено

  Този екип на БАН,направил изследването,трябва да бъде незабавно уволнен.За умишлена дезинформация във вреда на обществото и управлението.Ясно е,че НСИ обслужват правителствената политика,за какво обаче плащаме заплатите на БАН,като ще дублират удобни за управляващите цифри.ВСИЧКИ в БГ знаят,че циганите са около 800 хл.САМ Министъра Египтолог призна,че за ПОЛОВИНАТА от първолаците майчиния език не е български.Значи е цигански,и турците вече имат ниска раждаемост.По неофициални,но публично известни данни, 7 от 10 родени са мургави.Това е истинското положение на нещата.След 2-3 десетилетия -BG- R.I.P.Спасявайте се!!!!!!!

 65. 65 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кога Дневник ще популяризира идеята за доброволна стерилизация срещу еднократно заплащане от държава или частни фондове (1000-5000лв)?

 66. 66 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#61] от "Mael Mordha":
  [quote#61:"Mael Mordha"] В този смисъл ромите трябва да бъдат ценени и стимулирани, защото те за разлика от неромите отглеждат деца и осигуряват бъдещето..[/quote]
  Маймунчо,не позна.Бъдещето на ромите се осигурява от бъдещето на неромите.Тъй като вторите са гостоприемници,а първите са паразити,които съществуват благодарение на гостоприемниците.Когато последния българин напусне тази страна,тогава и последния циганин ще я напусне-щото няма какво да яде и няма кого да краде.Затова ще повторя-спасявайте се,кой накъде види!

 67. 67 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  [quote#64:"нервна"]По неофициални,но публично известни данни, 7 от 10 родени са мургави.[/quote]
  Ще ти се смеят хората, не говори такива неща. Или ги говори само на седенките като се оплаквате как държавата ще изчезне. А, чакай, ти го написа.
  [quote#64:"нервна"]След 2-3 десетилетия -BG- R.I.P.Спасявайте се!!!!!!! [/quote]
  Вервай си.

 68. 68 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#65] от "GodMouth":
  [quote#65:"GodMouth"](1000-5000лв)?[/quote]
  В грешка си.Циганите може да са неграмотни,ама си правят добре сметката.Смяташ,че ще ги излъжеш с 5000? Да,ама Айшето смята -10 чаавета- 350 детски+ майчинство+енергийни+социали+++е,то станаха 5-6 стотака.На месец.Всеки месец.И следващото е в корема.И после пак.И пак.Има едно-единствено решение-спиране на паричния поток за детеродство.Няма ли пари за възпроизводство-сами ще се откажат да ги раждат.

 69. 69 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  По-голям проблем е че разликата между българи и цигани се е заличила.
  Преди кражбите бяха характерни за циганите, сега всеки българин краде.
  С една дума, България вече е циганска държава.

 70. 70 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Разгледах данните на НСИ /http://censusresults.nsi.bg/Reports/1/2/R7.aspx/ и се получава следната информация: ромите през 1956-197 865, 1965-148 874, 1975-18 323, 1992-313 396, 2001-370 908, 2011-325 343.
  Прави впечатление , че през 1975 г. броят е бил 18 323. Предполагам, че е възможно тези цифри да отразявт самоопределянето на хората, освен това е хубаво, преди да се правят изводи да се провери дали увеличаването на броя на ромите се дължи на повишена раждаемост, самоопределяне или по-ниска смъртност и по-висока продължителност на живота. Не съм чела книгата, а и в статията не се привеждат подобни данни, така, че извода в заглавието считам за недостатъчно обоснован.

 71. 71 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  От този коментар мисля че трябва да смените името под което правите кометари. По би Ви подхождало- реалист! Иначе +++++
  По отношение на това че циганите са се увеличили, то само слепците не го виждат! Лошото е че нямат, ама никакво намерение да се адаптират към обществото (с работа), но имат претенции към него да им плаща помощи, обезщетения, че и пенсии! Нагло, но работи! За сега!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#72] от "Mael Mordha":

  Има доста цигани от България които се установиха да живеят в Скандинавия. Има и много случаи на осиновени циганчета там. Само след няколко години те вече са скандинавци спрямо които който и да е българин живеещ в България е циганин.
  Жалко и срамно е че БАН се занимава с тези неща и още по-нелепо е че се публикуват тези статии ефекта от които е насаждане на омраза.

 74. 74 Профил на Mael Mordha
  Mael Mordha
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "dissident":

  именно...

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#75] от "Mael Mordha":

  Муне, социалните проблеми на циганите всъщност не са техни, а са проблем по-скоро за нас - белите данъкоплатци, които ги носим на гърба си. И е наша работа да решим как да се справим с проблема, без да искаме неговото мнение.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 78. 78 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#72] от "Mael Mordha":

  Проблемът не е, че са мургави и миризливи. Всъщност, проблем е, но не чак толкова голям. Същинският проблем е, че са мързеливи, нагли и се раждат с престъпно съзнание. Другото са бели кахъри. И са лесно решими - баня с белина хем ще ги избели, хем ще ги дезинфектира. Истински трудно обаче е как да ги накара човек да работят.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 79. 79 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Неутрално

  трябва да се контролира раждаемостта на циганите в България има такива практики в азия и България трябва да се направи

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мустафанка":

  Ако има някакъв проблем то е в тези дето се мислят за по-различни но не правят нищо. Проблема е и в политиците и в цялостното устройство на страната. Да живее народ с много поколения в една страна и да не бъде променен и интегриран е престъпление.
  "проблем е, че са мързеливи, нагли и се раждат с престъпно съзнание" може да се каже за всеки българин.
  Виж че дори лисица може да се интегрира и да се държи като домашен любимец.
  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3959930/Meet-Roxy-the-pet-fox.html

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Растеж се постига в подходяща среда . Кой създаде тази среда ?

 84. 84 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До коментар [#83] от "ТМаринов":

  Почваме от Тошо та до наши дни. И никой не прави нищо за преодоляването на негативните тенденции????

 85. 85 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Yordanov":

  .. пък на снимката - ни един (ром) не се вижда

  и коняк се не види, снимката не е правена в бар...

 86. 86 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#85] от "marrad":

  Коктейл ром с кола в някои барове се нарича циганче...…

 87. 87 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Средната продължителност на живота при етническите българи е значително над тази в Континента . Родната ни статистика я "сваля" през отчайващо кратката продължителност на живота при циганите . Същото е и при жените , а и при европарите за циганите . Едни българи "пребарват" тези пари , а други българи ги отработват за социални помощи на държавата . Какво прикриваме , ако не дълбокото ни разслоение и противопоставяне , не само и просто по етнически признак ? Някой има интерес да пробутва циганите , като "козель опущения" за измамените от самият него , българи ??? ...

 88. 88 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 470 Весело

  И как става тая работа според тези данни циганите да са само 300 хил??? Меко казано невероятно ми се струва? С цялата тази раждаемост която имат...като че ли с лека ръка се подминава факта че много голяма част от циганите нямат лични карти достоверни постоянни и изобщо не е ясно как са прброени...Абсурдно е да се смята че са само 4.09%. Ето това повдига и още един любопитен въпрос - след като не можем дори да ги преброим и не знаем имат ли или нямат лични карти и достоверни адреси - как по дяволите ще ги интегрираме?? Как ще им се търси отговорност за престъпления - било срещу държавата или срещу гражданите...И се получава типично по български - напразно чесане на езици, за да мине времето, липса на реална преценка за проблема и как да се реши той и един безкраен омагьосан кръг от който илизане няма...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 89. 89 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Еми докато спахте 45 години Поляците проведоха активна превенция и мероприятия и в болниците още при раждането стерилизираха що имаше черни личинки на меланома и жеснки и мъжки и затова сега нацията им е от синеоки и бели красиви полякини а не като в Булгаристан Близко източни и ромски ренегати

 90. 90 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#68] от "нервна":

  Разбира се, че и тези пари трябва да се спрат. И двете мерки трябва да действат паралелно. Но, за да стане това, трябва да смените властта с реална алтернатива. Ние ще създадем партия ДОИП, когато се намерят поне 10 сериозни човека да започнат да действат за създаването и. Ти не искаш ли да си един от тях?

 91. 91 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#89] от "Seola":

  Това и сега може да се прави - от вас зависи за кого гласувате, нали така?

 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#89] от "Seola":

  На поляците онкел Ади им го реши проблема още през войната!........

 93. 93 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "Twinston Myth":

  Какво се разбира под средна продължителност на живота? Дали вземат от смъртността на пеленачетата до старците. Ако е така просто не е вярно. По-правилно е колко време хората получават пенсиите си. И не средно, защото ще прилича на вица "Ние ядем свинско със зеле, аз ям свинското, ти зелето, но средно ядем свинско със зала". Правилно е да се каже: А% получават пенсия толкова години, В% толкова и т.н.

 94. 94 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#60:"Karelson"]Да смятаме ,че броят на евреите от годината непосредствено след ВСВ до сега е намалял е просто смешно. [/quote]

  Броят на евреите само за периода 1946-50 намалява с 50 000 - толкова се изселват в новобразуваната държава Израел.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 95. 95 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Проблемът не е в броят им, а в това, че пропорционално с нарастването му, расте и и наглостта и арогантността им.

  Другата голяма беда е, че целенасочено се работи за установяването на ромските общности на територията на Румъния и България.
  Негласна , но очевидна стратегия тези две държави да се превърнат в резерват на циганския етнос.

 96. 96 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1355 Весело

  До коментар [#95] от "trifon74":

  Цигани има и във франция , Италия , УНГАРИЯ и процентно не са по-малко от тези в България

  15.02.1989 - 07.02.2018
 97. 97 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#96] от "Karelson":

  За Унгария,Румъния,Сърбия и Словакия си прав!Мангалите са се разселили в Европа следвайки турската инвазия/която е спряна през 1686 год. пред Виена от обединените католически сили/. За наше съжаление ромите се плодят като животни и по всичко личи,че този процес ще продължава.Според мене реално ромите са поне 10% от нашето население и БАН здравата манипулира статистиката!Това ,че у нас има "само" 320 или 330 хил. роми/според последното преброяване не е вярно!

 98. 98 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#72] от "Mael Mordha":

  Виж са.. щеше да си прав, ако проблемите, които цитираш - бедност, необразованост, бяха разпространени еднакво или сходно сред различните раси. Когато обаче имаш един етнос, който прави 80% от престъпленията, който е необразован и беден на 90%, то това излиза от рамките на просто бедност, а става етническа черта. И се лепва като етикет на този етнос, а обвиненията се прехвърлят към целия етнос и това е нормално.
  Следващия път, когато решиш да ни цитираш нечия умна мисъл, първо провери дали е приложима към случая в който ще я пляснеш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 99. 99 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Според статистиката по етнически признак от 1946 г. до 2011 г. числеността при българите и турците спрямо общия брой на хората в страната се запазва и е съответно 84% и 8-9%.

  Втаса я Сидеров! Сега като излезе наяве истината за "турцизирането" какво ще правим?!

  .
 100. 100 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#97] от "bat_plamen":

  Виж сега, хората се самоопределят. Може да имаш 2 баби и 1 дядо роми, а да си българин. Или искаш да пренапишеш хартата за правата на човека?

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK