В условията на социален монолог управляващите внесоха пенсионните поправки

В условията на социален монолог управляващите внесоха пенсионните поправки

© Юлия ЛазароваДепутати от ГЕРБ внесоха днес оспорваните поправки за увеличаване на минималната пенсионна възраст от 1 януари догодина, както и за увеличаване на минималната пенсия от 1 юни 2012 г., съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е сред вносителите. Поправките са сред промените в законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г. преди второто му четене. Днешното решение на ГЕРБ обезсмисли обявената от социалния министър Тотю Младенов среща в понеделник за свикване на легитимна дискусия по пенсионните промени в тристранния съвет (правителство - синдикати - работодатели).


Стоянова припомни, че измененията, обявени от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, целят ускоряване на пенсионната реформа. Те предвиждат повишаване с година на пенсионната възраст от догодина (от 63 на 64 за мъжете и от 60 на 61 г. за жените, работещи трета, най-леката, категория труд) и поетапно вдигане на възрастта с по четири месеца всяка година от 2015 г. Така, според промените, до 2021 г. за мъжете пенсионната възраст ще стане 65 г., а за жените - 63 г. С поправките от 1 юни догодина минималната пенсия ще се повиши от 136 на 145 лева. Сегашният Кодекс за социално осигуряване предвижда пенсионната възраст да започне да се увеличава чак през 2021 г.


Днешните промени касаят всички категории труд. В момента за пенсиониране при първата категория, в която попадат най-тежките професии - като миньори, водолази, летци, металурзи се изискват минимум 10 години стаж в тежки условия и възраст 52 години за мъжете, 47 за жените. От догодина за тях минималната пенсионна възраст ще стане съответно 53 и 48 години. За втората категория труд - като работници в открити рудници, в химически предприятия и др., където стажът е най-малко 15 години, възрастта се повишава от 58 на 59 години за мъжете и от 52 на 53 за жените.
За военните, полицаите и всички служители в системата на МВР пък минималният трудов стаж се увеличава с 2 години, гласят още поправките. Сега той е 25 години и ако законопроектът на ГЕРБ бъде приет, от догодина ще стане 27 години. По сегашните правила от 2012 г. прослуженото време за тези кадри следваше да расте с по 4 месеца на година до достигане на 28 години стаж, но внесените днес поправки целят ускоряване на графика.


По повод факта, че предложението за увеличаване на възрастта не беше консултирано в националния съвет за тристранно сътрудничество със синдикатите, които не го одобряват и с работодателите, Стоянова заяви, че тристранката е само консултативен орган на правителството, а решението и отговорността са на правителството и на парламента.


Според Менда Стоянова обвиненията на синдикатите, че начинът, по който се правят промените между двете четения, е противоконституционен, са безпочвени. Тези промени, които касаят конкретно Кодекса за социално осигуряване, са в прерогативите на парламента, каза тя. Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев (БСП) обаче заяви, че левицата ще атакува поправките в Конституционния съд. Според Стойнев, те нарушават основния закон на държавата, тъй като се въвеждат със законопроект, който ще важи единствено за 2012 г., а засягат и дълъг период напред. Той нарече промените "антисоциални" и заяви, че с тях дефицитът в общественото осигуряване (Националният осигурителен институт) няма да намалее.


Синдикатите вече изтъкнаха, че такива поправки биха били незаконни. Според Кодекса на труда, всякакво трудово и осигурително законодателство задължително трябва да бъде съпътствано от консултации в тристранния съвет, каквито в случая официално нямаше.


Синдикатите бяха неприятно изненадани от решението, стана ясно от коментарите на президента на КНСБ Пламен Димитров пред "Дневник". "Квалифицираме днешното решение като ясен опит да бъдем заобиколени", каза Димитров. Той заяви, че при тази ситуация КНСБ и КТ Подкрепа няма да се върнат за преговори в тристранния съвет и ще настояват за оттегляне на поправките, както и за президентско вето. Утре КНСБ свиква извънредно заседание на синдикатите във връзка с решението на ГЕРБ, на което ще бъдат обсъдени детайлите по днешния законопроект и ще бъдат обсъдени действията им оттук нататък. На 30 ноември (сряда) синдикатите готвят голяма демонстрация пред парламента срещу пенсионните промени.


Днешното решение на ГЕРБ идва след напрегнати спорове със синдикатите, продължили около седмица. В понеделник КНСБ и Подкрепа официално напуснаха тристранния съвет заради обявеното от министър Дянков, председател на тристранката вдигане на възрастта през главата на съвета и заявиха, че могат да се върнат в преговорите, само ако премиерът Бойко Борисов ги оглави. Премиерът пък публично порица социалния министър Тотю Младенов заради това, че страни от обясняването на пенсионните промени, обявени от Дянков и обяви, че му е дал "жълт картон". Младенов веднага се поправи и в понеделник свика пресконференция, на която защити пенсионната реформа, което не попречи на премиера ден по-късно да заяви, че всъщност Дянков твърде рано е обявил промените – въпреки че финансовият министър, напротив, ги обяви чак след първото четене на бюджета за следващата година и на два пъти излъга синдикатите, че не се готвят никакви промени в пенсионната система. Във вторник КНСБ и Подкрепа 3 часа дискутираха промените с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, настоявайки да не се внасят такива поправки. В сряда синдикатите се срещнаха с премиера и се разбраха той да оглави среща на тристранката на следващия ден. Вчера тя се състоя, но синдикатите я напуснаха, заявявайки, че заседанието не е било легитимно и е било опит на правителството формално да отметне консултациите, така че поправките вече безпроблемно да бъдат внесени от депутати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK