Синдикатите малко прекаляват с рекета, смята социалният министър

По повод забележката на водещия, че говори повече като финансов министър, а не като синдикалист, Младенов уточни, че е бил синдикалист преди десет години. Снимката е от четвъртък, когато заседанието на тристранката беше водено от премиера, но и това не помогна. 

© Анелия Николова

По повод забележката на водещия, че говори повече като финансов министър, а не като синдикалист, Младенов уточни, че е бил синдикалист преди десет години. Снимката е от четвъртък, когато заседанието на тристранката беше водено от премиера, но и това не помогна. Мисля, че малко се прекалява. Искаме диалог, но не от типа ние ще рекетираме пък каквото стане. Така социалният министър Тотю Младенов коментира в "Панорама" по БНТ поведението на синдикатите от последните дни.


Той добави, че отговорността за управлението на държавата е на правителството и парламента, тъй като България не е "синдикална република". Младенов призова лидерите на синдикатите за загърбят емоциите, за сметка на разума.


Социалният министър апелира стачката в БДЖ да бъде прекратена незабавно, за да не се влошава още повече финансовото положение на компанията, което неминуемо щяло да доведе до още съкращения. Според Младенов службите по заетостта вече имат профилите на нарочените за уволнение железничари и има планове как да им се помогне да си намерят нова работа.
По повод готвената национална стачка за сряда, социалният министър припомни, че две години и половина е имало диалог между работодатели и синдикати, докато в понеделник представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" са решили да напуснат тристранния съвет. Младенов уточни, че във вторник синдикалистите са имали среща с групата на ГЕРБ, в сряда е изпълнено желанието им премиерът да оглави тристранката, но те пак не са поискали да чуят разчетите на правителството за пенсионната реформа.


Според Младенов, мерките в социалната сфера, който правителството взема сега, имат за цел да гарантират стабилността на осигурителната система дори при възможно най-лошия сценарий за икономиката. Той обясни промяната в приоритетите на правителството в областта с факта, че вместо ръст на икономиките в Европа, каквито са били предварителните прогнози, тази година има спад.


Младенов смята също, че повечето хора искат да работят и след пенсионна възраст, особено ако получават добри доходи. Ефективната възраст за пенсиониране при мъжете е средно 64.2 години, аргументира се министърът. Той посочи, че държавата подготвя стимули за хората, които искат да продължат да работят и след, като навършат пенсионна възраст, защото това е важно за осигурителната система.


Забележките на Тотю Младенов към синдикатите идват пет дни, след като премиерът Борисов обяви, че му е вдигнал символичен жълт картон, защото ролята на министъра не била да се прави на добър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK