Синдикатите ще настояват за президентско вето при вдигане на пенсионната възраст

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров

© Дневник

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров



Ако парламентът одобри предложението за увеличаване на пенсионната възраст без то да е минало през Националния съвет за тристранно сътрудничество, синдикатите ще настояват президентът да наложи вето. Това обяви в събота лидерът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.


Ръководството на КНСБ е потвърдило оттеглянето от тристранката и няма да участва и в заседания на областни и общински съвети за тристранно сътрудничество, добави той.


Димитров обяви, че следващата седмица профсъюзът ще представи алтернативи на увеличаването на пенсионната възраст. Сред тях са мерки като криминализиране на неплащането на осигурителни вноски в пълния им размер; разширяване на законовите правомощия на НАП с допълнителни правомощия на ревизорите и създаване на дознатели; ограничаване на кешовите обороти и нормативно задължение на търговските обекти да са снабдени с апарати за безкасово плащане и изплащане на заплатите по банков път, както и възстановяване на електронната връзка между НАП, НОИ и ТЕЛК .




На заседанието на Координационния съвет на синдиката и на Националния стачен комитет в събота не са били коментирани възможностите за даване под съд на БДЖ ако се установи, че се прави локаут.


Във вторник ще бъде свикан съвместен консултативен съвет на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да се обсъдят други действия, в това число и стачни, съобщи още Пламен Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK