Земеделските произодители няма да блокират пътища при протеста си

Земеделските произодители няма да блокират пътища при протеста си

© Асен ТоневНяма да има блокирани гранични пунктове и пътища по време на протеста на земеделските производители, насрочен за понеделник. Това съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов по Дарик радио.


Досега не е имало такова обединяване на различните организации в сектора, смята Цветанов и допълва, че очаква не по-малко от 3000 машини да се включат.


Работещите в БДЖ започнаха в четвъртък безсрочна стачка, а в събота от КНСБ обявиха, че протестът на 30 ноември ще бъде последван от още стачки в страната. В събота и Синдикалната федерация на полицейските служители предуреди, че служителите на реда ще протестират заради планираното повишаване на пенсионната им възраст с две години.
По думите на Христо Цветанов въпреки че по границите щяло да има струпване на земеделска техника, на този етап не се предвижда блокада. "Това, че има позиционирани машини на няколко основни пункта, не означава, че на този етап ще блокираме движението", обясни той.


Според него броят на хората, които заявяват, че ще се включат в протестите, се увеличава. "Най-голямо струпване на машини очакваме да има в района на Видин, Монтана, Враца, Русе, Плевенско, Пловдив, Пазарджик - почти навсякъде. Организацията никога не е била в мащабите, в които е в момента", допълни той.


В проектобюджета за 2011 г., бяха заложени 230 милиона лева по-малко за сектора, припомня dariknews. Месец преди изборите за президент и местна власт беше подписана финансова рамка между кабинета и големите браншови организации, според която 570 милиона лева трябваше да влязат в земеделието. Тогава Симеон Дянков не подписа документа.


Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България обяснява, че недоволството е и заради липсата на диалог с правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  БДЖ май ще станат пионерите за стачките по България .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Тези тъпани, като искат пари, да кажат на кого да се отнемат, та да ги дадат на тях!
  Май в брашняния чувал нищо не е останало.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако и хората в частния сектор започнат да стачкуват по този начин ще видите заплати и пенсии, ама през крив макарон...

 4. 4 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Бюджета на самото министерство на Земеделието и храните е намален с около 4%, които възлизат на около 10 млн. лева. Според думите на министър Найденов, той ще намери резерви да го компенсира.

  По-интересното е със средствата предназначени за селско стопанство.

  Като цяло предвидените средства в бюджета са почти същите, малко повече от тези за настоящата година. През 2012 г. за сектор Земеделие се очаква да постъпят /евро средства и национален бюджет/ около 1,260 млрд. лева, при запланувани от екипа на министерството, фонд Земеделие и браншовите организации поне 1,5 млрд. лева.

  От националния бюдже за Животновъдите са предвидени – 70 млн. лв., за тютюн – 73 млн. лв., а за национални доплащания около 116 млн. лева.

  Основният проблем е разминаването в очакваните средства за национални доплащания на декар. При положение, че на база подписан меморандум на 8 юни 2010 г., с допълнителни споразумения от 22 март 2011 г., 28 септември 2011 г. и финансова рамка на 28 септември 2011 г. между премиерът, финансовият министър, земеделският министър; шефката на комисията по земеделие в 41 НС, шефът на ДФЗ и НАЗ очакванията на сектора бяха за 570 млн. лева. От тях 70 мил. лева за сметка на платения акциз върху горивата за 2011 г.

  При внасянето на проектобюджета обаче се оказва, че вместо заплануваната сума, предвидената е 340 млн. лева. Която е с 230 млн. лева по-ниска от тази обект на подписаните споразумения. От тях 70 милиона са за акциза за 2011 г., а 160 млн. лева за национални доплащания.

  По този начин през 2012 г. националните доплащания ще са най-ниски за последните години. Ако през 2009 г. земеделците получиха над 9 лв./дка., през 2010 г. по 7,50 лв., за 2011 г. около 6 лв. /сумата е 9 лв./дка., но когато се извади платения акциз остават близо 6 лв./, то през 2012 г. според бюджета ще получат едва по 2,50 лв./дка.?

  Така намалява и крайната сума с която се подпомагат фермерите на декар /национални доплащания + евро средства/. Ако през 2011 г. те взимаха общо по 28,50 лв./дка. то през 2012 г. ще вземат по 25 лв./дка.

  Най-интересното е, че този по-нисък бюджет се внася въпреки желанието на министъра, който настоява да се изпълни подписаната финансова рамка за национални доплащания на дка. за 2012 г. А още по-интересното е, че депутатите от ГЕРБ в земеделската комисия бламираха своя министър и подкрепиха проекта за бюджет, така както е внесен /против него гласуваха Сините, БСП, ДПС и АТАКА, а гласовете бяха 12 на 7/?!

  Тази ситуация принуди браншовите организации в земеделието да се обединят /за първи път/ и да загърбят своите различия. Всички те единодушно подкрепиха министъра на земеделието и НАЗ, като настояха за изплащане на целия договорен размер национални доплащания на декар.

  Земеделските производители получиха и официална подкрепа от партията на Обединените земеделци.

  Аз лично съм изумен и не мога да проумея случващото се!

  Това се случва в момент, когато сме в окото на глобалната финансова криза, която се превърна в дългова и подложи на риск ЕС и съществуването на еврозоната.

  В тази обстановка потреблението в България продължава да спада на годишна база, същото се отнася и за строителството, а безработицата се увеличава и ни поставя в челната 3-ка на ЕС, лошите кредити се увеличават до 14,5% и т.н.

  На този фон единствените икономически отрасли, които отбелязват ръст са износът, промишленото производство и селското стопанство.

  Как ще се отрази намаляването с 230 млн. лева средствата в сектор земеделие:

  Според прогнозите за 2012 г. в периферните страни на европейския съюз /като България/ растежът ще се забави, потреблението и износа да намалеят. От друга страна се очаква европейските банки майки да изтеглят от България около 3,5% от БВП = 1,5 млрд. лева, според прогнозен анализ на Nomura. Като прибавим проблемите с около 3 млн. дка. есенници /10% от ДПФ/ и допълнително неуточнено колко овошки през 2011 г. и рязкото поевтиняване на цените на основната земеделска продукция за износ, орязването на средства за национални доплащания в сектор земеделие изглежда алогично.

  Предвиденото съкращаване на разходите по това перо в републиканския бюджет от антикризисна мярка вероятно ще се превърне автоматично в прокризисна! По този начин ще се влоши допълнително икономическата обстановка в страната и ще настъпят следните неблагоприятни последици:

  1.Земеделските производители ще бъдат поставени в още по-неконкурентно положение спрямо европейските им колеги в момент на глобална финансова криза. И до момента помощите на площ в България е на най-ниските нива за ЕС;

  2.Ще се забавят плахите процеси на модернизиране на стопанствата;

  3.Ще се окаже натиск върху цените на земеделските земи /България е с най-разпокъсаната земеделска земя с около 6 милиона собственици и наследници на собственици на земеделска земя, а от друга и евтина в ЕС/, които са следват тенденциите при рентите, а те на сумата на националните доплащания;

  4.Ще се увеличи безработицата в сектора;

  5.Ще паднат доходите на заетите в сектора;

  6.Държавата ще загуби десетки милиони левове под формата на данъци /Корпоративен и ДДС/, акцизи /горива/ и осигуровки /СО, ЗО, ДЗПО/, а така също и под формата на пропуснати ползи при търговете за отдаване под наем на земеделска земя;

  7.Едновременно с това ще се увеличат държавните разходи в помощ на безработните;

  8.Инвестициите ще намалеят /в този сектор се реинвестират огромна част от печалбата/;

  9.Потреблението ще намалее допълнително;

  10.Хипотетично ще се увеличат и лошите кредити поради невъзможност да бъдат обслужвани, което ще доведе и до нови фалити;

  11.Сивата икономика би се увеличила;

  12.Не на последно място ще се застраши допълнително и приходната част на бюджета.

  Всички тези фактори, ще окажат допълнителен натиск върху очаквания минимален ръст на икономиката. А по този начин ще се намалят и шансовете за по-бързо излизане от кризата, като същевременно ще се увеличат икономическите предпоставки за навлизане на страната в рецесия и/или депресия!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Фермерите искат намаление на акциза за горивото на техните машини. За да блокират пътищата ли?
  Станишев ще връща благополучието на еврапейците.Нали точно управлявани от социалистически правителства държави са закъсали...
  Спирам да разсъжзавам....

 6. 6 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То че милиционерите трябва да си ходят спор няма,ама за жалост единствения човек в момента който има капацитет да управлява държавата(И.КОСТОВ) няма как да го направи.

 7. 7 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#5:"hinin37"]Фермерите искат намаление на акциза за горивото на техните машини. За да блокират пътищата ли? [/quote]

  Искат правителството да спази думата си да не се намаляват националните доплащания на декар. Същата история като с пенсиите - правителството обещава едно и го подписва, след изборите тихичко прави обратното.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Откакто започнаха да дават субсидии на земеделците,зърното и млякото поскъпнаха.Най-добре,изобщ да не ни вземат тези пари за субсидии,и после пак да им даваме с цените!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#3:"theanalyser"]Ако и хората в частния сектор започнат да стачкуват по този начин [/quote]
  че земеделието не е ли частен сектор?

 10. 10 Профил на anelin
  anelin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хора , аз съм работил със земеделци - и едри и дребни - винаги ще им е малко - и субсидиите които им дават и цените на които продават - това е неблагодарна по рождение каста ! Ако знаете как се работи с тях - все едно да контактуваш със слепи - винаги са крайно подозрителни и неудоволетворени , а в момента са толкова добре финансово , колкото не са били по времето на Александър Стамболийски...събери няколко на едно място и след 2 часа ще се избият помежду си !

 11. 11 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Земеделските производители са вече във ваканция,

 12. 12 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "anelin":
  ако е така както го разказваш,приличат на цигани

 13. 13 Профил на taypan
  taypan
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И как ще стачуват,мислено,ли?! Докато не покажат,че са някаква реална сила,нищо няма да се получи! С "с дрънкане на оръжие" само гаргите се плашат!

 14. 14 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да блокират Е79 ама летото за да довършим Гърция.

 15. 15 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  570 млн трябваше да влязат в земеделието ако в Европа нямаше криза и всички бяха на растеж, в това число и България. При настоящата ситуация откъде да дойдат парите като няма растеж?! Какъв диалог да има с правителството, да им клекнат и да им дадат половин милиард и да фалират държавата, това ли е деалог?! Парите за земеделие заедно с европейските плащания са повече от миналата година, 2011: 1.06 млрд лв; 2012: 1.25 млрд лв. Какво повече искат без растеж на икономиката?!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 16. 16 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отново въпросът е в непоследователността на правителството. Подписите им не означават нищо - те се отмятат от тях, както си искат. Миналата година пенсионна реформа с подпис на премиера - тази година коледна изненада. Подписан ангажимент към зърнопроизводителите - смяна в движение, гарнирана с наглост и безочие.
  Това не се търпи!

 17. 17 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един Градинар":

  Ми да намалят бюджета на МВР бре братле От 1,350млрд лева да го направят на 800млн лева и ето ти пари.Ама МВР не се пипа нали.За да върви държавата трябва равннопоставеност за всички.
  Нека служителите на МВР да се пенсионират на 50-55 годишна възраст и само 10 брутни заплати да получват.Защото много други граждани на Република България които са дали на държавата 1000 пъти повече отколкото един шапкар при пенсиониране ако оживеят до такова не получават нищо.
  За земледелците какво мога да твърдя,има 3-4 фирми които са взели толкова пари колкото всички останали от субсидии.

 18. 18 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До 5 Италия от социалист ли е, или Гърция, която до 2009г. имаше 140% дълг към БВП преди Папандреу...аман от тъпанари.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":


  Ами май те отдавна са пионери - първата стачка в България е на железничарите .

 20. 20 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 361 Неутрално

  "Земеделските произодители няма да блокират пътища при протеста си"

  И кой е толкова сигурен в това ? Утре ще видите кво ще стане

  Да живее България и българският народ.
 21. 21 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#14] от "doncorleone":

  Готино!!! +++++++++++++++++

 22. 22 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Земеделци, ще трябва да почакате. Криза е все пак. Да ви кажа ли един виц - Най-добре живеят тези които управляват, тези които ги пазят и тези които ги възхваляват-
  Така, че къде се бутате пичове. Не сте в тази троица.
  А на разни ентусиасти от форума дето предлагат да се вземе от МВР-???
  Вярвате ли, че това може да стане?

 23. 23 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  много ми се ще да прочета заглавие като "След мащабна организация на земеделци от всички браншове, българската продукция зае 30% пазарен дял в Германия", но нещо не срещам такива

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK