Дянков към протестиращите: Извинявам се. Но пари просто няма

Дянков към протестиращите: Извинявам се. Но пари просто няма

© Надежда ЧипеваКолкото и стачки да правят, няма за какво да се преговаря, защото парите ги няма. Просто няма пари." Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на Би Ти Ви за протестите на зърнопроизводителите и на БДЖ.


Повод за протестите на фермерите е предложената от правителството финансова рамка за сектора за 2012 г. Преди изборите асоциациите на земеделските производители бяха подписали с правителството споразумение, според което подпомагането на сектора трябваше да бъде 570 млн. лв. догодина, докато в проектобюджета са заложени с 230 млн. лв. по-малко. 


Попитан дали би се извинил на зърнопроизводителите, Дянков каза: "Извинявам се. Ето, на всички зърнопроизводители се извинявам. Ако темата не е за пари, а за извинение - извинявам им се." На въпрос дали не ги ли е подвел предизборно отговори, че ситуацията се е е изменила сериозно след изборите. Мислехме, че тъкмо сме направили спасителния пакет за Гърция, а сега - Италия има нужда от трилион и половина, Франция - от два, допълни той.
Ако не реагираме бързо, след 2 месеца ще сме в хаоса. Когато правихме бюджета преди 3-4 месеца, правехме консервативен бюджет, а сега той определено е оптимистичен. Сценариите, за които мислехме, че са най-лоши, се оказа, че вече са се случили. Все пак, засега имаме буфери", заяви Дянков.


"Има огромна криза и ако в България не направим промените в нереформираните структури, след три месеца може да е късно", подчерта финансовият министър.


И изброи: "Пенсионната система не е реформирана на практика никога, 4 милиарда от парите на гражданите отиват в пенсионната система, представете си какво бихме могли да направим, ако разполагаме с 4 милиарда."


"БДЖ - нереформирана. Не можем да направим отстъпление, защото няма накъде". На въпрос какво би направил на десетия стачен ден, Дянков пак заяви, че няма как да се налеят още средства в компанията. "Ще започне да се затваря БДЖ, в товарните превози за радост има частен бизнес  - ще се приватизират, за пътническите превози ще създадем нова компания без тежестите на старата", прогнозира той.2015 година ГЕРБ ще е на власт, но аз няма да съм финансов министър, каза още Дянков. Той прогнозира, че партията на Бойко Борисов ще спечели нов мандат. Той обаче имал други планове за живота си: "Има един живот, трябва да направим това, за което сме дошли."

Посочи и зърнопроизводството като нереформиран сектор. По думите му осем фирми взимат най-големия дял от средствата. "Призовете управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите да си направят данъчните декларации публични, както са моите данъчни декларации, за да видите за какво става въпрос", каза още Дянков.


Попитан дали смята, че има проблем с характера си, след като често чува критики, че не може да води диалог, че е некомуникативен и рязък, Дянков отговори: "Да, това е работата на финансовия министър. За мен ще е много по-лесно да дам пари сега. Но ги няма. Мечтая си да имаме големи излишъци и като идват хора при мен, да им давам пари. Но това не е въпрос на характер. Ето, пак се извинявам на зърнопроизводителите. Лоша е ситуацията, не знаех преди месец, че така ще стане."В НАП и митниците сме събрали близо милиард и половина повече и от тези пари можем да помогнем тук и там. Но догодина изобщо не можем да разчитаме на това, заяви още финансовият министър пред Би Ти Ви. Той допълни, че приходите в Агенция "Митници" са с 12 процента, или 769 млн. лв. повече тази година спрямо предходната. В приходната агенция пък ръстът е 689 млн. лв., или 5.8 процента.

Финансовият министър отново демонстрира решителност, че обявените намерения за пенсионна реформа ще бъдат осъществени. Видимо се изнерви обаче от въпросите дали ще има реформа на системата за пенсиониране на служителите в силовите министерства. От думите му пролича, че напрежението между него и социалния министър Тотю Младенов не е затихнало: "Сега е времето да се направи цялостна пенсионна реформа, така каза и премиерът. Това е задача на социалното министерство, не на финансовото, всеки министър си прави реформите. А ние сме в ситуация финансовото министерство да говори за тези реформи, защото казваме - вижте какво става в Европа".


Дянков повтори,  че при сегашните разчети поне до 2040 година пенсионерите ще влагат в осигурителната система по-малко, отколкото ще получават, т.е. държавата ще продължи да дотира системата. Напомни, че 45 процента от сегашните пенсионери са с инвалидна пенсия. (бел. ред Данните са за новопенсиониралите се през третото тримесечие на 2011 г.). Според него ТЕЛК трябва да мине към Националния осигурителен институт (НОИ). Аргументът му: "Така хората, които плащат пенсиите, също да определят дали човекът е инвалид или не."


Повтори, че задължителна мярка е вдигане на пенсионната възраст, "няма как това да не стане".


Допълни, че голямата тежест е в силовите министерства, чиито служители се пенсионират средно 15 години по-рано и взимат няколко пъти по-големи обезщетения.


Попитан планира ли промени, Дянков заяви: "С радост във финансовото министерство ще тръгнем към тази стъпка, аз с радост бих тръгнал към такава реформа, но засега не виждам политически в парламента това да мине".


По думите му веднага би се използвал аргументът "това са хората, които ни пазят". Да, тези, които са на улицата, ни пазят. Полицаите, летците, пожарникарите... Но не всички. И в министерствата, и в ДАНС, в разузнаването, там има чиновници, които не правят нещо по-различно от другите чиновници. Сега е дошъл моментът - и заради тежкото положение в Европа, и защото политически сега сме силни, да направим тези реформи", декларира още финансовият министър. Попитан какви точно смята, че трябва да са те, отговори: "Такива, каквито парламентът реши", и смени темата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK