СМС-ите от играта "Стани милионер" докараха на мобилните оператори колективни искове

СМС-ите от играта "Стани милионер" докараха на мобилните оператори колективни искове

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора M-tel, Globul и Vivacom за агресивна практика - изпращане на настойчиви и непоискани търговски съобщения при провеждането на играта "Стани милионер".


Проверката на КЗП е установила, че нарушенията се повтарят, след като в началото на годината подобен казус е възникнал с играта "СМС за милиони" - "Пари на мига".


Според становището на комисията организаторът на играта - "Ню геймс" ООД, заблуждава потребителите, като премълчава съществена информация за това как могат да участват и да се откажат от играта и това не е първото й нарушение.
По-рано КЗП провери условията на играта "Стани милионер" и установи, че потребителите с аподвеждани, че участието им е безплатно, а в същото време техните отговори се таксуват. Заблуда се съдържа и в текстовете на подканващите sms-и. Те създават впечатление у потребителите, че вече са избрани за  разпределянето на наградите и единствено е необходимо да се обадят или изпратят sms.


До момента в Комисията са постъпили над 260 жалби във връзка с тази игра. Най-често те недоволстват от това, че постоянно получават sms-и с покани да участват и заблудата, че играта е безплатна.


В началото на годината при провеждане на аналогична хазартна игра "СМС за милиони" – "Пари на мига", трите мобилни оператора са прилагали същата агресивна търговска практика, забранена със заповеди на председателя на КЗП, припомня комисията.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Пален турмоз е сас тези СМС

  SKUPE stanislav-32
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тези серсеми постоянно ме тормозят с тези СМС-си! Гръм да ги удари, дано!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Гневно

  Децата ми са в основното училище и се оплакват, че ги засипват с СМСи. По цял ден им цвърчат телефоните, това води до пререкания с учителите или до изключване на апаратите, а изключването води до пререкания с мен. На всичкото отгоре вече са жертви на рекламата и искат да отговарят на всяка глупост... искам и аз да се включа в кампаниятя против операторите

 4. 4 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Нищо няма да се случи, поради простата причина, че според нашата законодателна логика Мобилните оператори не са виновни за действията на "Ню геймс" ООД. Те просто извършват пренос на услуга, а не извършват самата игра. Друг е въпросът откъде "Ню геймс" ООД са се сдобили с телефонните номера така че освен тях имат и данни за потребителите, за да таргетират основно пенсионери и тинейджъри, за да ги примами.
  Но както обикновено става в България никой за нищо няма да бъде виновен. И да има санкции те ще бъдат под формата на поредната на проста забрана. КЗП не може да налага глоби.

  Нека да видим поне на колко измамени ще им се върнат парите?

  www.economistbg.com/
 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  И това ще бъде като всичко останало - добре замислено, но лошо изпълнено. Кучето си лае, керванът си върви.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 6. 6 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 555 Гневно

  "трите мобилни оператора са прилагали същата агресивна търговска практика, забранена със заповеди на председателя на КЗП, припомня комисията"
  Фирми с подобна политика разбират само от глоби (в милионен размер) и отнемане на лиценза, поради използването му за противозаконна дейност.
  Строго мъмрене от директора непомага дори при уЧениците, но интересно колко пъти трябва да се повтори историята, за да се вземат по-сериозни мерки... Водафон и ТиМобайл несмеят и да си помислят за подобни практики в нормалните страни...

 7. 7 Профил на hitre.petre
  hitre.petre
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Много мошеници се навъдиха, но това е защото баламите са още повече... Дано да им тръснат една солена глоба минимум от 1 000 000 на всеки оператор и на фирмата организатор макар, че на фона на печалбите сигурно заслужават и по-голяма...

 8. 8 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 555 Любопитно

  [quote#4:"Hristo Hristov"]Те просто извършват пренос на услуга, а не извършват самата игра. [/quote]
  Ако в СМС-ите се разпространяваше детска порнография, дали пак така щеше да разсъждаваш?

 9. 9 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 581 Разстроено

  това си е жив спам

  оти да се косиме, като ке ни мине
 10. 10 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Не е чак такава драма - звъните на *177 (безплатно), което е номера за връзка с операторите на играта. Те ви казват на кой номер да пратите СМС (можеше да ви напиша и номера, но го изтрих от кутията си), и така вече няма да ви тормозят. Става за по-малко от минута и си спестявате много нерви. А това е и възможност да си изкарате гнева на операторите

  Много повече ме дразнят съобщенията в пощата ми в абв - напоследък наистина прекаляват. Започват от абонамент за списание за счетоводно приключване, минават през някакви онлайн игри и стигат до еротични мрежи. Не ми е ясно как съм попаднал в такава таргет група

 11. 11 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хайде сега една глобичка в размер на 2% от оборота на операторите за миналата година и ще се понапълни някоя дупка в бюджета. Как така ми предоставят телефона на трети лица без мое поискване като дори съм отказал да бъда сложен в телефонния указател на съответния оператор.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Да се забрани на мобилните оператори да пращат СМС-си за реклама и игри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#8] от "m_art_in":

  Аз ти го казвам, защото съм се сблъсквал с КЗП по подобен случай и те така разсъждават. Не защитавам операторите, това е логиката на нашето законодателство. Ако ти примерно започнеш да ми звъниш и да ме заплашваш по телефона кой е виновен, мобилния оператор или ти? Когато се разпространява подофилско съдържание в интернет, кой е виновен интернет-а, интернет доставчикът ти или педофилът, който го разпространява?

  www.economistbg.com/
 14. 14 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Нищо няма да произлезе, няма кой да осъди смешната фирма Ню Геймс да не говорим за мобилните оператори. Немощно е правораздаването, на смъртен одър....

 15. 15 Профил на miki_cool
  miki_cool
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е добро положението, щом едни от най-големите фирми на българския пазар се занимават с толкова кокошкарски измами.

 16. 16 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Каквато страната,
  такава играта!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 17. 17 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 524 Любопитно

  70-80% от сумата за СМС-а остава за ОПЕРАТОРА!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 18. 18 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#10] от "spalding":

  Пич представи си 1 000 фирми, които виждат далаверата в тези игри и почват да ти звънят и да ти предлагат да участваш в тяхната игра всеки ден. Логично ли е да се обадиш и на 1000-та, за да те оставят намира? Или е по-логично да си дадеш изричното съгласие, че искаш да участваш в подобни игри пред мобилния си оператор?

  www.economistbg.com/
 19. 19 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hristo Hristov":

  Естествено, че са виновни. След многократни разправии с колцентровете, престанах да получавам подобни СМС. Всеки, които ги получава трябва незабавно да поиска да му бъде спряна "услугата".

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 20. 20 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Докато има тъпи лакомии, вярващи, че с един СМС ще станат милионери, така ще бъде. И затова ще има още подобни игри, и народа ще пуска СМС-и и после ще се вайка после какво, що...

 21. 21 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проблема на операторите е, че те ни начисляват парите, а не създателя на играта. Затова и те са съучастници. Каквито и договори да са сключвали ние не сме им дали правото да го правят и затова трябва да бъдат усъдени. И както усъждат всеки циганин, да върнат парите на хората и да платят наказиние в троен размер. Дори и да се оплакват, трябва равнопоставеност!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на vtabakov
  vtabakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  за да спре спама, трябва да се изпрати СМС STOP на 145!

 23. 23 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hristo Hristov":

  Разбира се, че това, което предлагате, е правилния начин. Не ги защитавам, просто споделих аз как си реших проблема. Защото на моменти просто ме вбесяваха.

 24. 24 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#12:"lz2"]Да се забрани на мобилните оператори да пращат СМС-си за реклама и игри! [/quote]
  Ако прочетеш МНОГО внимателно ОУ и договора си с мобилния ти оператор, ще видиш че в него има условие разрешаващо НА МОБИЛНИЯ ОПЕРАТОР да ти праща СВОИ рекламни СМСи. В друг форум се обсъждаше този въпрос и юристите потвърдиха че ТАЗИ клауза е желязна. Демек оператора може да те засипва с СМСи, но само за свои продукти. И преди време един от тях, май Виваком, бая досаждаше с "отговори на 3 въпроса (срещу заплащане, разбира се)и спечели скъп смартфон".
  Що се отнася до рекламни СМСи на други компании, има начин за спиране: СМС, заплатен разбира се, "СТОП" до някакъв специфичен номер. Оправя нещата еднократно, за специфичната игра. За новата игра - същата процедура.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 25. 25 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 555 Любопитно

  До коментар [#13] от "Hristo Hristov":

  При слуЧаите, които си дал за пример операторите винаги могат да се измъкнат, Че нямат техниЧеска възможност да проверяват целият поток от информация, в слуЧаят с тази "игра" обаЧе, става въпрос за договорни отношения за особенно голям трафик на данни, в които е описано естеството на дейността. Освен това на уеб страницата на играта всиЧките 3 оператора са обявени като спомагатели на играта, но сигурно те и за това не са знаели - нека пак припомня примера с детската порнография и тук?
  Интересно 3 от най-големите компании в България (въобще) защо ли държат стотици високо платени адвокати на заплата и с какво се занимават те?!?!

 26. 26 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#19] от "кинти":

  Според мен нещата трябва да бъдат генерално регулирани. Заявяваш на мобилния си оператор, че не искаш да участваш във всякакви подобни игри и той ти блокира всички входящи или изходящи обаждания към номера с допълнителна добавена стойност от тарифата, на която си. Така решават всички проблеми. Безумие е на всеки измамник да се обаждаш, за да искаш да спре тормоза. помните ли, че преди 8 - 9 г., го имаше същия проблем, но със стационарните телефони. БТК предложиха тази опция на потребителите и тормозът спря и се пренесе към мобилните оператори, защото те не са достатъчно добре регулирани.

  www.economistbg.com/
 27. 27 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Опитвал съм да спра този тормоз, като се обадя на оператор. Отговорът беше, че те нищо не можели да направят, ако телефонът ми бил "умен" , можел да ги филтрира(съобщенията). Питам аз, кога мобилните оператори ще ни дадат "умни" телефони, за да филтрират тяхната глупост.

 28. 28 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#8:"m_art_in"]Ако в СМС-ите се разпространяваше детска порнография, дали пак така щеше да разсъждаваш?[/quote]
  Да.

 29. 29 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#25] от "m_art_in":

  Прав си, аз ти казвам, че КЗП ще излезе с подобно решение просто. Аз имах проблем с Близу, които се опитаха да ме рекетират и КЗП ми казаха, че не виждат проблем в това, защото се било попитали фирмата и от там им казали, че било софтуерна грешка. Но КЗП не попитаха дали тази грешка не е засегнала и други, защото ... такъв бил закона. Ако някой друг се опитат да го рекетират, те ще питат за него, пак ще получат същия отговор и пак ще кажат същото.
  Поисках от КЗП да глобят Близу, за тормоз, за това че ми предоставят лична информация на 3-та фирма, от която ме заплашват и т.н. КЗП ми казаха: "Глоби може да налага съдът, а ние не сме съд". Виж на сайта на КЗП колко пъти са наказвани Мобилните оператори и всички пъти е било с документ, че не трябва да правят повече така. След месец се почва на ново.

  www.economistbg.com/
 30. 30 Профил на liltscho
  liltscho
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":
  Това с СМС-ите наистина звучи доста неприятно и дразнещо. Мен обаче нещо друго много ме озадачи във вашия коментар. Ако правилно ви разбрах, вие смятате, че мобилните телефони на учениците трябва да бъдат включени по време на час?! И ако е така защо?

 31. 31 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Трябва да се промени законодателството така, че SMS-ите за всички тези игри да бъдат по подразбиране забранени за всички абонати, а който иска - да си ги разреши чрез обаждане на оператора или чрез SMS.
  Това, което направи аз беше следното:
  1. Обадих се на *88 за да поискам да спрат изпращането на СМС-ите за играта. От там операторът ми обясни, че не можели, защото това било друга фирма (дръж ми шапката!) която ги изпраща и ако искат това трябвало да се обадя на 17-незнам-кво-си за да ги спрат оттам (разговорът е безплатен).
  2. Обадих се на 17-незнам-кво-си и тамо операторът ми каза, че ги получавам, защото "Ъ-ъ-ъ-ъ, получавате ги защото момемент... Ами виждам, че вие НЕ СТЕ спрял в М-Тел получаването им!" (той няма откъде откъде да го вижда, ако няма достъп до системата им.) Ако искам да ги спра - да пратя безплатен СМС със текст "STOP145" на некъв-друг-номер, което и направих.
  На въпросът ми, че другият месец може да пуснат друга игра за номер 146 и за нея ли ще трябва пусна СМС със "STOP146", отговорът беше "Ами, да!" - Е не'ам думи!!!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 32. 32 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hristo Hristov":

  Преди време имахме проблем подобен проблем с ВиваКом, които ни натресоха договор, защото имали уж запис по телефона на Член от семейството, който се бил съгласявал с условията. От КЗП ни отговориха, Че ние не сме били толкова зле и Че сме можели да си го плащаме (...) и имало били хиляди пенсионери, които по подобна схема са принудени да плащат за предплатен трафик и международни разговори, въпреки Че въобще немогат да го използват...
  От КЗП обаЧе пропуснаха да споменат да разгледаме подробно възможностите за обявяването на договора за невалиден, което ние обаЧе направихме и се оказа (в нашият слуЧай), Че договорът може да бъде анулиран до една седмица след "подписването" ако не е склюЧен в офис на фирмата и клиента не е бил изриЧно запознат с всиЧки условия на договора, и освен това писмено копие и активирането на услугата трябва да бъде изпратено до един месец след "подписването", в нашият слуЧай просто отказвахме да полуЧим пратката от Виваком от куриера
  От всиЧките тези истории имам Чуството, Че КЗП е изкуствено създаден буфер, които да обесмисли потребителските организации, които пък от своя страна не биха се занимавали с порицания, а биха завеждали искове в съда!

 33. 33 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#30] от "liltscho":

  Явно нямате малки деца около вас, но ще ви отговоря кратко:
  1 - училището дори и в час не ми вдъхва доверие и искам да имам връзка
  2 - малките деца са известни с това, че се разсейват бързо и е абсурд да се очаква от тях да си включват телефона само в междучасията

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Тоя па.. аз ли ти подписах договора, дето им разрешава? Аз що не получавам смси за игри? Отиваш, преподписваш нов договор и си готов, кво само чакаш някой да ти свърши работата?

  А операторите 2015та ще ги оправи. Премахването на роуминга го чакам с нетърпение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#13:"Hristo Hristov"]Аз ти го казвам, защото съм се сблъсквал с КЗП по подобен случай и те така разсъждават. Не защитавам операторите, това е логиката на нашето законодателство. Ако ти примерно започнеш да ми звъниш и да ме заплашваш по телефона кой е виновен, мобилния оператор или ти? [/quote]
  Ама чакай сега! Тази игра не може да се осъществява без знанието и съдействието на мобилните оператори, нали така?

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А кой стои зад "Ню Геймс" ООД?
  Отново Васил Божков.

 37. 37 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Хайде КЗП - ваш ред е !Покажете как си изкарвате заплатите!

  А тей с игрите СМСи - КЗП да ги тресне!
  Като имат толкоз мильони за раздаване ,да ги дадат на КЗП-то

 38. 38 Профил на malkovich
  malkovich
  Рейтинг: 237 Неутрално

  След 1-седмичен тормоз с по 30-40 смс-а и поне 10 обаждания на ден, вчера вече побеснях и звъннах на моя оператор - М-тел. Оттам ми казаха, че те "само продали минути" на Ню Геймс?!? Т.е. са им дали безнаказан достъп до моя номер без моето съгласие. Спретнах подобаващия скандал, естествено - без всякаква полза. Е, всъщност имаше - дадоха ми номер *177, на който се извиниха и на момента спряха достъпа до моя телефон. Всичко ок, но, както се казва в оня стар виц - Защо по този сложен начин?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на liltscho
  liltscho
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#33] от "ju.li":
  Съжалявам много, но не мога да приема нито един от вашите аргументи, въпреки че в известна степен ги разбирам. Дори мисля, че вторият ви аргумент е идеален пример за това, защо телефоните ТРЯБВА да се изключват по време на учебния час. Поставете се на мястото на един учител, който се опитва да концентрира вниманието на 20 деца и в рамките на половин час на всяко дете "само" един път му звъни телефона.
  На мен честно казано главата не ми го побира, как може да се толерира подобно нещо, независимо от притесненията на определени родители!? В крайна сметка ние не можем да контролираме всичко и вие би трябвало да се задоволите с това, че ще общувате с децата си "само" по време на междучасията, като по някакъв начин ги накарате да не забравят да си включат телефоните тогава.
  В противен случай образованието ни загива, ако вече не е. Нали ви ясно, че едно дете, което е било с включен телефон в основното училище, няма да промени начина си на поведение нито в гимназията, нито в университета.

 41. 41 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#33] от "ju.li":
  трагедия, а преди ерата на мобилните телефони как сме оцелявали в училищата, и как родителите ни са оцелявали без да могат да ни звънят през 5 минути? Говоря за 90-те години, когато беше далеч по-несигурно да се разхождаш по софийските улици вечерно време..

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Това е същността на всеки "бизнес" в България - да заблудиш и измамиш хората и да им вземеш ( т.е. откраднеш) парите. Нарича се "предприемчивост".

 43. 43 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тези алчни и гнусни оператори трябва да бъдат наказани за хилядите ИЗМАМИ по телефона под формата на игри! Всъщност защо всички ние не ги накажем като за 1 месец никой не им плати нищо - нека да видим как ще спрат всички телефони!

 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#40] от "liltscho":


  До коментар [#41] от "d.berov":

  Аз също се присмивах на "загрижените" родители преди десетина години, ще дойде време и ще се сетите за сегашния ни спор.

 45. 45 Профил на paxah
  paxah
  Рейтинг: 416 Неутрално

  *35*0000*16# и няма да получавате никакви смс-и. Лошото е ако някоя кака реши да ви пише посред нощ.

 46. 46 Профил на Prometeia
  Prometeia
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#33] от "ju.li":

  Тези основания нямат никакво значение по простата причина, че според училищните правилници е ЗАБРАНЕНО да се държат включени телефони в час. Това не е препоръка, нито е пожелание, а забрана. Въпросът, че на места не се спазва тази забрана, е съвсем отделен и само може да говори зле за съответното училище.

  По темата: Дори мобилният оператор да е само посредник между фирмата, която изпраща есемеси и потребителите, тази фирма по какъв начин се сдобива с номерата на потребителите? Предоставянето от оператора на номера на потребители (ако случаят е такъв) на други фирми с търговска цел законно ли е?

 47. 47 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Мисля, че вина имат и мобилните оператори. Те не само че предоставят номера ми без разрешение, но и предоставят лични данни - например наскоро получих СМС от същата игра, че днес родените на едикоя си дата печелят нещо си. Откъде организаторите на играта могат да имат информация за рожденната ми дата (ЕГН) ако не от операторите. Никога не съм изпращал СМС-и към играта.

 48. 48 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ужасни са - няма делник, празник, нощ, по всяко време. Дори когато си прехвърлих номера от Глобул на Вивател, Глобул продължаваха да ми пращат такива оферти! Обадих се на Вивател, а тия ме препратиха назад към Глобул.
  И отказът от Вивателския спам не беше лесен. След като детето само пипна телефона и успя да отговори на такъв смс, се обадих на оператора за изключване на удоволствието. В момента, в който изпратих смс за спиране, отново получих рекламен. Ново обаждане, нов скандал, аргумент: "Ама вие защо искате спиране, ето тук веднъж вече сте отговорили?".
  И така, няколко скандала, по няколко смс-а за спиране за два различни номера, в момента не ме притесняват (кой знае до кога).
  Ако си спомняте, Глобул имаха глоба за смс-ите за Мерцедесите на стойност 10 000 (десет хиляди). И ако това е санкция...

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 49. 49 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Може да се окаже, че организаторите грешно са си направили сметките.
  Най-вероятно те са очаквали искове и са знаели, че нарушават правилата, но КЗП може да ги шамароса здраво, както и мобилните оператори...

 50. 50 Профил на liltscho
  liltscho
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "ju.li":
  Значи, първо, аз изобщо не се присмивам, защото разбирам донякъде вашия проблем. Също така знам от собствен опит, че има хора, които са по-притеснителни от други и имат нужда от нещо, което да ги успокои - във вашия случай позвъняване. Проблемът е, че, доколкото разбирам, това е масова практика в българските училища, която се толерира от част от родителите, за които явно собственото успокоение е по-важно от една добре функционираща образователна система, за чието съществуване спазването на определена дисциплина е задължително условие.
  Така че в дългосрочен план дейстията ви, продиктувани от нуждата за моментно успокоение, могат да окажат негативно влияние на образованието и съответно на бъдещето на вашето дете.
  Моля, не го приемайте лично!

 51. 51 Профил на Briseis
  Briseis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  за всички абонати на М-тел - ако искате вече да не получавате рекламни съобщения е нужно да изпратите смс с текст STOP145 на номер 17867. Бях решила да се поскарам с операторите на М-тел, но още щом споменах за какво звъня и веднага ме насочиха. Току-що получих смс, че "Вашият отказ от получаване на рекламни съобщения за услугата е приет." Отделен въпрос е, че аз и съгласие за тази "услуга" не съм давала.

 52. 52 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#50] от "liltscho":

  На теория и аз мислех, че за телефон ще ми се наложи да се бръкна някъде в прогимназиятя, но още на първата родителска среща се разбра, че това е невъзможно. Има много причини за това, една от които е, че абсолютно никой не носи отговорност (реална, а не формална) за децата в сградата на училището, а първолаците (дори и по-големите) често не успяват да ползват дори и "тоалетните"... има още много причини, но не тук е мястото да се обсъждат.

 53. 53 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#49] от "theanalyser":

  Би било хубаво, но съм скептична. Аз съм имала доста случаи на таксуване за неизползвани услуги, дори в роуминг, за което съм получавала малоумното обяснение, че причината е в моя smartphone. Съвет: използвайте само глупави апарати, ако не са мобилни, още по-добре

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 54. 54 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Разговарях с оператор от М-тел и ми казаха,че ако искам да прекратя получаването на смс-и тряба да се изпрати смс с текст стоп145 на номер 17867.Думата ''стоп'' трябва да е на латиница.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 55. 55 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Не е само досадането с СМС дори звънят по телефона и ми пее В Найденов за да ме мамят да играя писнаха ми вече! Нещата се повтарят от предишната простотия на Ню Гей пък пускаха и запис на Н Кънчев Мисля че и тези боклуци от Нова ТВ трябва и на тях да им го набият и да се извинят на зрителите си за тези игри

 56. 56 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Весело

  До коментар [#51] от "briseis":

  Направих го, работи! Много Ви благодаря

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 57. 57 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#50] от "liltscho":


  До коментар [#33] от "ju.li":

  Не разбирам защо вопдите спор, като проблема има решение и то е безшумен (не на вибрации) режим на телефона. Така по време на часа не се вдига шум, а в междучасието детето може да провери пропуснатите повиквания. Освен това в семейството ни се спазва правилото да не звъним на децата си в учебно време. Идеята на телефона в учениците е да могат те да се обадят, ако имат нужда.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 58. 58 Профил на Vladimir Valchev
  Vladimir Valchev
  Рейтинг: 237 Весело

  а ако се организира достатъчна критична маса от абонати която реши да забави плащането с 2 седмици примерно, дали няма да размислят ?

 59. 59 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Според мен виновни са господата от Комисията по хазарта, които са разрешили провеждането на тази игра, та нима не е било ясно, още от самото начало, че става дума за измама! Колкото до агресивната политика на мобилните оператори, те имат интерес и то не малък! Лично на мен многократно ми се е случвало да ми прекъсват набиране или дори разговор, за да получа съобщение за участие в игрите организирани от "Ню геймс" ООД. В случая е необходима намесата на ГДБОП, за разкриването на тази организирана престъпна група!

 60. 60 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1578 Разстроено

  Айде стига с това не били виновни мобилните оператори. Ако не се плащаше на тях, а директно на Шменти-Капели да ще се съглася, но не е така. Тоест те имат изгода от играта, а не е като интернета, където наистина си е само трафик, защото там не ти се променя месечната сметка. Да видим, колко безплатни игри, но наистина безплатни вървят по някой от мобилните оператори, ама при нас и КЗК и Комисията по хазарта са алчни и безмозъчни идиоти, за да разрешат такъв тормоз. Жалко и самите оператори да паднат толкова ниско и с този нагъл директен маркетинг да търсят баламурници. Между другото по нищо не се различават от онези цигани с лагерите и т.н. Може пък някой такъв да ги е купил последно, поне такова им е поведението.Жалки.

 61. 61 Профил на Stoyan Deckoff
  Stoyan Deckoff
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#10] от "spalding":

  @gmail.com

 62. 62 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Весело

  Ув. deskoff,

  учтиво да добавя, че абонат на gmai.com се става с покана от приятел и/или познат, а не директно както при ши-ания абв.бг
  от който отдавна избягах.

  Благодаря

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 63. 63 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Неутрално

  gmail.com

  sry

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 64. 64 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#2] от "kuty":

  Аз съм с 3 телефона и като вземат да ми ги пращат в 4 сутринта и направо полудявам! Писна ми от тези монополисти!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 65. 65 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 459 Весело

  Всички глоби са предварително калкулирани от телекомите и са мижава част от голямата далавера с тия смс игри. Поредния фишек от страна на държавата към простия народ.

  крими.lookingfor.click
 66. 66 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#62:"07"]учтиво да добавя, че абонат на gmai.com се става с покана от приятел и/или познат, а не директно както при ши-ания абв.бг
  от който отдавна избягах.
  [/quote]

  глупости, това беше вярно преди 5 години а че никой сериозен човек не би ползвал абв поща е ясно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 67. 67 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "spalding":

  Ми аз имам абв от мн. години и почти не получавам спам. Явно сте си публикували адреса някъде. Ако е български спам, би трябвало да можете да се откажете, но става от всяка фирма поотделно - чл. 6 ал . 4 ЗЕТ.

  [quote#58:"tiger2"]а ако се организира достатъчна критична маса от абонати която реши да забави плащането с 2 седмици примерно, дали няма да размислят [/quote]
  +++

 68. 68 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Пращате SMS с текст STOP на номера 1888 и 145 и спамът спира... Поне за известно време.

  Ако има нещо... няма нищо
 69. 69 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#68:"Георги Славчев"]Пращате SMS с текст STOP на номера 1888 и 145 и спамът спира... Поне за известно време. [/quote]
  За Виваком номера е 188188. Отговарят на "ТИ", ама поне спазват обещанието си: "Здравей! Повече няма да получаваш СМС от Виваком за наши ПРЕДСТОЯЩИ ИГРИ И ЗАБАВЛЕНИЯ"
  Главните букви са мои.
  Работи ДО сменяването на пакета/подновяване на договор/влизане в безсрочен договор. НО не те освобождава от промоциите на Виваком. Те обаче на са толкоз чести и досадни. Последната беше едноседмично припомняне "отговори БЕЗПЛАТНО на 3 (елементарни) въпроса и участваш в томбола за безплатен...смартфоне". Е, като техен клиент получаваш ТЕХНИ промоции, но не игри на други играчи.

  Нещо подобно имат и в МЕНТЕЛ, ама го забравих.

  В БОБ обаче имат анекс към договора (ТРЯБВА да го поискаш ПРЕДИ подписване, не го предлагат сами), чрез който заявяваш че не желаеш да бъдеш включен в маркетинговия им лист. Демек този който продават на разни играчи, да те бъзикат белким някой се зариби.

  По принцип правилото е "НЕ ОТВАРЯЙ рекламни СМСи". Веднъж отвориш ли, продължават да ти досаждат. До края на играта, или докато не пратиш СМС "СТОП" (срещу кинти, разбира се).
  Ако СМСа се изтрие ПРЕДИ отварянето му, след време спират да досаждат.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 70. 70 Профил на gele
  gele
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#10] от "spalding":
  Спалдинг, така е докато следващият Травестит реши да пуска игра. А знаеш ли как могат да ти пуснат да се абонираш за услуга без да искаш, докато си отключваш телефона например

 71. 71 Профил на sisa78
  sisa78
  Рейтинг: 5 Неутрално

  здравей те всички!имам един въпрос към тези който са се регистрирали в играта.плаща ли са за това,че са получавали смс-и.?моля кажете ми пишете защото не знам на кого да вярвам.дъщеря ми твърди,че е пратила само 10-смс-а ,а в разпичатката ми има 100 смс-а.а на ден получаваме поне по-5 смс-а.възможно ли е тези които ми изпращат от играта и те да са за моя сметка.очаквам да ми пиши те моля ви и ви благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK