НДК влиза в забранителния списък за приватизация, АДИС ще може да се продава

НДК влиза в забранителния списък за приватизация, АДИС ще може да се продава

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВНационален дворец на културата - Конгресен център" ЕАД, София, и "Рибни ресурси" ЕООД, Созопол, влизат в т.нар. забранителен списък за приватизация, реши парламентът.


Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.    


Мотивите, с които правителството предложи за забраната на приватизацията на НДК, са "голямото обществено значение на осъществяваната от дружеството дейност и запазването му като културен център с национално значение за организиране и провеждане на културни, научни, образователни, конгресно-конферентни и обществено-политически прояви в страната и в чужбина". "Всичко, което е можело да носи приходи в НДК, отдавна вече е приватизирано. Вкарваме го в забранителния списък – оттук нататък това, което е останало, да не бъде приватизирано", обяви премиерът Бойко Борисов, когато кабинетът гласува решението си.
"Рибни ресурси" ЕООД, Созопол, стопанисва рибарското пристанище в града. Подчинено е на министерството на земеделието, чиито планове са дейността му да обхване Балчик и Варна, където също да бъдат регистрирани рибарски пристанища.


Отпадна предложението "Български пощи" ЕАД също да бъдат изключени от списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях, които не могат да бъдат приватизирани.


В същото време от забранителния списък се изваждат "Военно издателство" ЕООД, "Аудиовидео Орфей" ЕАД и "АДИС" ЕООД, т.е. ще могат да се продават.


Държавната "Агенция за дипломатически имоти в страната", наследник на прословутото БОДК, по официални данни има в активите си имоти над 100 000 кв.м, като почти половината са жилищни площи. Оценките на брокерите за стойността на евентуална сделка обаче се разминават значително, защото липсва информация за всички имоти в дружеството. Външно министерство е принципал на дружеството, което е създадено да обслужва дипломатическите мисии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK