ГЕРБ с нова идея: Вдигане на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца до 2014 г.

Първоначално от ГЕРБ опитаха да предложат на синдикатите вдигане на възрастта за пенсиониране с 1 година от 2012 г. за масовия случай - трета категория труд, но това не бе прието

© Георги Кожухаров

Първоначално от ГЕРБ опитаха да предложат на синдикатите вдигане на възрастта за пенсиониране с 1 година от 2012 г. за масовия случай - трета категория труд, но това не бе приетоПарламентарната група на ГЕРБ е предложила на синдикатите по време на продължилата три и половина часа среща възрастта за пенсиониране за трета категория труд да се вдига плавно с по четири месеца до 2014 г. включително вместо с една година за всички от 2012 г. Заместник-председателят на групата Искра Фидосова обясни, че при този вариант идната година ще бъдат засегнати едва 8 670 граждани и според нея две трети от тях ще предпочетат да продължат да работят.


Тази вечер парламентарната група на ГЕРБ щяла да обсъди новото си предложение с премиера Бойко Борисов и с вицепремиера Симеон Дянков, а утре до обяд се очаква синдикатите да кажат съгласни ли са на този вариант.


Според лидера на КНСБ Пламен Димитров трябва да се търси разумния компромис. По думите му има още да се разговаря с правителството по отношение на инвалидните пенсии, където според него "има много резерви" за маневриране заради огромните суми от бюджета, които се плащат всяка година за тях.
В началото на срещата стана ясно, че ГЕРБ са предложили вдигането на възрастта за пенсиониране с една година от 2012 г. да важи само за масовия случай - трета категория труд, но синдикатите са отхвърлили този вариант.


По-рано през деня бюджетната парламентарна комисия отложи гласуването на предложената от ГЕРБ пенсионна реформа докато станат ясни резултатите от срещата, която бе насрочена за 18 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK