И НАП ще глобява за работа без трудов договор

И НАП ще глобява за работа без трудов договор

© Юлия ЛазароваДанъчните вече ще могат да следят за нарушения при сключването на трудови договори и да глобяват работодатели и работници за работа на черно, съобщава днес в. "Сега".


Този контрол в момента се осъществява от Главната инспекция по труда. Предложението на синдикатите за борба със сивата икономика, което уж трябваше да се дебатира в Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък, е вкарано между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Вчера то получи одобрението на социалната комисия в парламента. Идеята е подкрепена от социалния министър Тотю Младенов. Според него така контролът върху работата на черно ще бъде много по-ефективен, тъй като данъчните са в пъти повече от 400-те трудови инспектори, които правят проверки в цялата страна.


Управляващите гласуваха и глобата за работниците, хванати да работят без договори, във варианта, който вместо да ги наказва, ще им осигурява права. Според предложените текстове санкцията за тях е размерът на личните осигурителни вноски за три месеца назад върху минималния осигурителен доход за длъжността, на която са хванати. Осигурителната тежест на работодателите пък ще се удържа от глобата за наемане на човек без договор, която е в размер от 1500 лв. до 15 000 лв. Глобата ще се внася във фондовете на ДОО и на здравната каса по ред, определен от социалния и здравния министър. Но идеята е да бъде по личните партиди на нарушителите, като така се гарантират осигурителните им права. Предложението е само на единия синдикат - КТ "Подкрепа". Според юристи няма никаква правна логика някой да черпи права от виновното си положение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK